Uluslararası camia tarafından birden çok alanda ambargo ve kısıtlamaya maruz bırakılan İran’da turist olmak bu yüzden zor. Birçok ülkede kolayca otel rezervasyonu yaptırabileceğiniz uygulamalar ile Visa ve Master Card İran‘da geçerli değil.
Durum böyle olunca kalabilecek otel arayışında ya önceden ismini bildiğiniz/öğrendiğiniz bir otelin direkt web sitesi üzerinden, ya da hazırlıksız İran’a geldikten sonra rastgele bir otele gitmeniz kalacak yer sorununu çözmek için alternatif olabiliyor.
Kendisine güvenerek hiçbir hazırlık yapmadan adımımı attığım Tahran‘da son dakika golüyle beni benliğimle bırakan Shahin’i ara ara aklıma getirirken, havalimanında tanıştığım ve daha önceden bir kez İran deneyimi yaşamış olan Şamil Bey’le tanıştığıma şükrediyorum.
Havalimanından beraber geçtiğimiz iş görüşmesinin ardından İranlı Muhammed, Şamil Bey ve beni Ferdowsi International Grand Hotel‘e bırakıyor.
Tahran şehir merkezinin en popüler ve turistik otellerinden olan Ferdowsi’de Şamil Bey öncelikle kendi rezervasyonunun geçerliliğini sorguluyor. Rezervasyon onayının ardından bana da bir oda alıyoruz.
İran’da otel fiyatları
İran genelinde otel fiyatları gecelik 30 ile 300 dolar aralığında değişiyor. Ortalama standartta odalar için 40-50 dolar gözden çıkartılabilirken, şehrin konumu ve otel imkanlarının artışı ile beraber fiyatlar en düşük 90-120 dolar aralığına geliyor.
Hint esintili müzikler, her tarafa hakim bordo renk ve abartılı iç dizaynıyla Ferdowsi Otel bende gazino ile pavyon arasında bir izlenim yaratıyor. Muhammed Bey’e bizi havalimanından otele getirdiği için teşekkür edip, az önce kendisine karşılığında dolar vererek aldığımız 5 milyon İran Riyali’ni de odaya çıkarken paylaşmaya karar veriyoruz.
Bavullarımızı taşımamıza yardım eden görevlinin sıcak tavrı ve Türkçe konuşma çabasını takdirle karşılarken, altıncı kattaki odamıza doğru ilerleyişimizde şok üstüne şok yaşıyorum.
Otel lobisinde gördüğümüz abartının koridorlardaki yansıması da insanı boğacak seviyeye ulaşmış. Bordo renkle bezeli duvarlarda fırsat buldukça konulan ahşap kaplamaların her girinti çıkıntısı ise aydınlatmalarla süslenmiş.
Koridorda yürürken Şamil Bey’le oteli dizayn eden içmimarın zihin yapısı üzerinde espriler yaparken, odalarımızın önüne geliyoruz. 5 milyon İran Riyali’ni eşit şekilde paylaştıktan sonra birbirimize iletişim bilgilerimizi verip ikimiz de odalarımıza çekiliyoruz. İran’a girdiğim andan bu yana çözemediğim cep telefonu meselem otelde kendiliğinden çözülüyor.
Dört farklı yerel şebeke arasında gidip geldikten sonra çalışmaya başlayan telefonuma, gelen mesajlar çalışmanın teyiti olurken, otelin kablosuz internetine bağlanıp otelden ilk görüntüleri de haber bekleyen arkadaşlarıma gönderiyorum.
Pavyon yakıştırması
Az önce pavyon nitelendirmesi yaptığım koridorun fotoğrafını gönderdiğim iş arkadaşım Gülçin, whatsapp üzerinden gönderdiği cevapta “Bu ne pavyon gibi” deyince gülmeye başlıyorum istemsizce.
Sonradan öğrendiğime göre İran’da parası olan olmayan herkes özellikle evlerinde abartı derecesinde obje ve süs bulunduruyormuş.
İlk gecemi geçireceğim otel odasında beni karşılayan tüylü battaniye, tüylü kilim ve paspaslar ile sanatçıların sahneye çıkmadan önce son kontrollerini yaptıkları aynalara benzeyen ışıklı ayna iyiden iyiye güldürüyor…
Dondurucu kıvamda çalışan klimaları da kapadıktan sonra odaya yerleşiyorum. Odanın detaylarını inceleyip ne var ne yok diye kontrol ederken minibarın içerisinde özenle paketlenmiş meyve ve sebzelerle karşılaşıyorum.
Valizimi açıp eşyalarımı çıkardıktan bir süre sonra benimseyebildiğim odada televizyonu açıp kanalları karıştırırken İran devlet televizyonunun birkaç kanalı ile Azerbaycan’ın devlet televizyonu olan Az TV dışında hiçbir kanala rastlayamıyorum maalesef.
İran’da devlet televizyonu dışında özel televizyon kanalı bulunmazken, ülkede çanak anten kullanımı da yasakmış. Ancak bile bile lades şeklinde hemen hemen tüm evlerde çanak anten kullanılıyor. Eğer benim gibi turist formatındaysanız gideceğiniz otellerde çanak antene ya da uyduya rastlayamıyorsunuz, çünkü buralarda kanunların sıkı sıkıya uygulanıyor ve denetimin gerçekleşmesinden dolayı herhangi bir keyfiyete bulaşılamıyor.
Çanak anten kullanımının yasaklanmasında özellikle batı dünyası ve Türk televizyonlarının izlenmesinin engellenmesi düşüncesi olduğu ifade ediliyor.
İran’da tuvaletler
İran’da inanç gereği pisuvar kullanımı da yasaklanmış. Umumi yerlerde alaturka ve alafranga tuvaletler bulunurken, otellerde genellikle alafranga tuvaletlere rastlanıyor.
Türklerin kullandığı taharet musluğu mantığında bir yapı İran’daki tuvaletlerde kullanılmıyor. Onun yerine hemen klozetin yanına bağımsız olarak yerleştirilen sıcak-soğuk sulu batarya ve ucundaki hortumu kullanarak temizlik yapılabiliyor.
Tüm arama, mesaj gönderme ve yakınlarımı haberdar etme görevlerimi tamamladıktan sonra arka fonda Azerbaycan Devlet Televizyonu’nun sesiyle uykuya dalıyorum. Saatler süren yolculuk ve sürprizlere açık Tahran’daki tüm belirsizliklerle rağmen sağ salim geldiğim otelde, bir sonraki günü kenti tanımaya ve yalnız gezgin modunda geçireceğim anları düşünerek bırakıyorum kendimi uykuya.