Van Gogh’a Kulak Kestiren İçki Absent

Absent

Absent, namı birçok kişi tarafından iyi bilinen, dünyanın en sert alkollü içkilerinden biri. Çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen yeşil renkteki bu içecek Türkiye’de sosyal ortamlarda Yeşil Peri ismiyle anılıyor.

Yüksek alkol derecesiyle kimileri tarafından çok keyifli bir içecek olmasa da Absent’i yanından ayırmayan az sayıda kişiye de rastlamak mümkün. Farklı alkol oranlarında birden çok çeşide sahip olan Absent’in piyasadaki ürünleri %45’ten yüzde 75’e kadar değişiyor.

Absent’in ana bileşenleri pelin otu ve yeşil anason. Bunun yanı sıra Absent, üretildiği bölgenin/ülkenin geleneklerine göre çeşitli bitki karışımlarına da sahip olabiliyor.

Absent, Türkiye’de sosyal ortamlarda ‘Yeşil Peri’ olarak da adlandırılıyor

Absent’in Ortaya Çıkışı

Absent’in ortaya çıkışı ve ticari ürün olarak günümüze ulaşması hakkında birden çok teori bulunuyor. Ancak güvenilir yazılı kaynaklar ve araştırma metinlerinde Absent’in1792 yılında Fransız Doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği bilgisine ulaşılıyor.

Bazı kaynaklara göre ise Absent’in ilk üretildiği yer İsviçre. Bu kaynağa göre Absent, İsviçre’nin Neuchatel şehrinde Mère Henriod tarafından 1740’da üretildi. İsviçre’nin bazı kantonlarında bu içki tüketilirken Fransız Doktor Pierre Ordinaire’in dikkatini çekti ve tıbbi amaçlar için kullanılmaya başladı.

Absent’in üretimiyle ilgili kesin olarak bilinen en eski tarih ise 1806. Fransa’nın İsviçre sınırına çok yakın bir konumda olan Pontarlier köyü kayıtlara resmi olarak geçen ilk üretimin yapıldığı yer olarak biliniyor.

Absent’in üretici şirketi kurulduğu yerden çeşitli defalar taşındı, çeşitli kişilere satıldı. Şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca oldu. Bu dönemde Absent hâlâ tıbbi amaçlı kullanılıyor ve yapılış usulü gizli tutuluyordu. Şirket zaman içinde çok miktarda üretim yapabilir hale geldi.

1840’larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanıldı. Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede yararlanıldı. Bu dönemde askerler Absent’in tıbbi etkisinin yanı sıra içki olarak değerini gördüklerinden, savaş bitip eve döndüklerinde içkinin ünü yavaş yavaş yayılmaya başladı ve bistrolarda (küçük Fransız barları) müşterilere sunuldu.

1850’lerde Napolyon döneminde bir anda moda haline geldi. Neredeyse binlerce farklı çeşidi ortaya çıktı, içki tüketiminde lider hale geldi. Bu dönemde Absent bir likör olarak sunuluyordu.

III. Napolyon dönemi Absent’in altın çağı olarak biliniyor. Bu dönemde özellikle Orta Avrupa, Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika’da Absent çılgınlığı yayıldı.

Ressam Van Gogh

Van Gogh’un Kulaklarını Kesmesine Sebep Olan İçki

Absent üretimi üç temel aşamada gerçekleşiyor. Pelin bitkisi ve yeşil anason maddeleri saf alkol ile birleştiriliyor Bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde ediliyor. Son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkıyor.

Pelin bitkisinde çok miktarda bulunan Thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılıyor. İyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikeli olarak biliniyor. Thujyone, bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahidrokannabinol ile aynı etkiyi yapıyor. Bu, marihuanadaki aktif madde olarak bilinen madde.

Absent’in yüksek dozda kullanılması marihuana ile benzer efektlere sebep olabiliyor. Absent’i ölçüsüzce tüketmek sanrılara neden olabiliyor. Dünyaca ünlü Hollandalı Ressam Vincent van Gogh’un kulaklarını Absent sarhoşluğu sırasında kestiği rivayet ediliyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like