Tarihi geçmişi antik döneme kadar uzanan, yemyeşil ağaçlarla bezeli Kaz (İda) Dağı’nın yamacında kurulan Adatepe Köyü, son yıllarda kentten köye göçün simgelerinden birine dönüştü. Büyük şehirlerdeki stresten ve koşuşturmadan uzaklaşmak isteyenlerin coğrafi konumu, temiz havası ve doğal güzellikleri nedeniyle tercih ettiği Adatepe Köyü, Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesi sınırlarında.
Ege Denizi’nin doğu kıyısında, İda Dağı’nın batı yamacında, Edremit Körfezi’nin kuzey ucunda bulunan köy, İlyada Destanı’nda Gargaros olarak adı geçen bölgede kurulu. Yüzyıllardır yerleşik yaşamın aralıksız olarak devam ettiği köy Truva, Leleg, Midilli, Pers, Atina, Roma, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğinin izlerini taşıyor.

Ustalık eseri taş evleriyle ziyaretçilerini etkileyen Adatepe, özellikle İstanbul’u bırakıp yerleşen kesimin çabalarıyla Türkiye’de en ünlü kaçış rotaları arasına girmeyi başardı. 1980’li yılların başından itibaren köye yerleşen varlıklı, kültürlü, kentli kesim satın aldıkları taş evleri geleneksel mimariye sadık kalarak ayağa kaldırarak ilk adımı attı.

1989 yılında köyün sit alanı olarak ilan edilmesi, vahşi yapılaşma tehlikesini ortadan kaldırdı. Köyde hala yıkık durumda olan onlarca yapı bulunuyor. Ancak hızlı kalkınma süreci ve köyün adının sıkça telaffuz edilmesiyle birlikte fiyatlar oldukça yükselmiş durumda.

Adatepe Köyü Tarihi
Adatepe Köyü’nde ilk Türk yerleşiminin Selçuklu döneminde Orta Anadolu’dan gelenlerle başladığı biliniyor. Midilli adasından gelen Rum nüfusun yerleşmesiyle Türk ve Rumların bir arada yaşadığı köyün kaderi mübadele ile değişti. Köydeki Rum nüfusun Midilli ve Girit’teki Türklerle değiştirilmesiyle köyün nüfus yapısı son halini aldı.
1950’li yıllardan itibaren ticaretin sahil kesiminde yoğunlaşması, köydeki birçok kişinin kıyıya göç etmesine neden oldu. Hala yıkıntı halde görülen birçok ev, bu nüfus azalmasının yarattığı bakımsızlıktan.

Neredeyse haftanın her günü Türkiye’nin farklı yerlerinden tur organizasyonlarıyla çok sayıda insan köye günübirlik ziyaret gerçekleştiriyor. Taş evlerin yenilenmesi, bazılarının butik otele dönüşmesi konaklamalı ziyaretler için de alternatif sunuyor.
Sessiz, sakin, huzurlu bir ortam, mis gibi, bol oksijenli hava, zeytin ve zeytinyağı, nefis mekanlar ve butik oteller Adatepe Köyü’nde zaman geçirmek için başlıca nedenler arasında. Ege’nin ömür uzatan köylerinden burası özetle.

Zeus Altarı
Adatepe Köyü’nün denize bakan bölümünde Zeus Altarı (sunağı) bulunuyor. Bu güzel köyü ziyaret etmek için en güzel sebeplerden biri de bu sunak. Küçükkuyu’nun sırtını yasladığı Gargaran Tepesi, Eski Yunan kültüründe tanrılara adak adanan Zeus Sunağı’na ev sahipliği yapıyor. Eski Yunanlar savaşlarda galip gelmek, kuraklıktan, hastalıktan kurtulmak, bereketli ürün almak, felaketlerden korunmak gibi sebeplerle tanrılara kurban veriyorlardı.

Zeus’un ayak izi olduğu düşünülen izlerin de görülebildiği, taş duvarlarla örülü küçük bir odanın bulunduğu Zeus Altarı’nda bu örülü kısmın içerisinde su sarnıcı yer alıyor. Sarnıca inen merdivenler yıkılmış durumda. Ancak sarnıcın tam üzerinde bulunan açıklık geçmişte adak törenlerinde kanın akıtıldığı yer olarak tahmin ediliyor.
Zeus Altarı’nın hemen yanında Çanakkale Savaşı’na katılan Erdem Dede Yatırı bulunuyor. Zeus Altarı’nı ziyarete gelenler önce Erdem Dede için dua edip sonra muhteşem manzarayla karşılaşıyor.

Zeus Sunağı’nın bulunduğu nokta Edremit Körfezi’ne hakim, inanılmaz güzellikte bir manzaraya sahip. Bir yanda Ayvalık adaları, diğer yanda Midilli adasının görülebildiği bu stratejik nokta Ege Denizi’nin maviliğinde insana huzur veriyor. Anlatılara göre Zeus, Truva Savaşı’nı tam bu noktadan izlemiş.
İlyada’da Zeus ile Hera’nın aşkının anlatıldığı bölümde Zeus Altarı aynen şöyle geçiyor: Hera dosdoğru yürüdü Gargaran Doğruğuna. İda’nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus, onu gördü. Görür görmez aşk sardı düşünceli kafasını. Ve Hera Zeus’un dokuz eşinin birincisi oldu.

Yine İlyada’da Zeus’un Truva Savaşı’nı sunaktan izlediği anlatılıyor: Uçup giden tunç ayaklı, altın yeleli atların sırtında vardılar, canavarın anası, kaynağı bol İda’ya, Gargaran’daydı Zeus’un tapınağı, kokulu sunağı. İnsanları, tanrıların babası durdurdu, atları çözüp sürekli bir dumanla, koyu bir dumanla göz kamaştıran çalımıyla oturup dağın doruğuna, Troia’yı, Akalıların gemilerini süzdü.
Adatepe Köyü girişinde, motorlu taşıtlara kapalı olan bir yoldan gidilen Zeus Altarı’na çam ağaçlarıyla çevrili 790 metrelik bir yürüyüşle ulaşılıyor. Yürüyüşün sonunda karşılaşılan manzara o mesafeye kesinlikle değiyor.

Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir? 🚖
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesine 3 km uzaklıkta bulunan Adatepe Köyü ve Zeus Altarı’na ulaşım için çok sayıda alternatif mevcut.
İstanbul yönünden karayoluyla geleceklerin Bandırma feribotu ile Bandırma-Balıkesir-Edremit-Altınoluk-Küçükkuyu, Bandırma-Biga-Çan-Bayramiç-Ezine-Ayvacık-Küçükkuyu, İstanbul-Yalova-Bursa-Balıkesir-Edremit-Altınoluk-Küçükkuyu ya da İstanbul-Çanakkale-Ezine-Ayvacık-Küçükkuyu rotasını takip etmeleri gerekiyor. En kısa yol Balıkesir merkez-Edremit üzerinden.

İzmir yönünden gelecekler İzmir-Çanakkale Karayolu’nu takip ederek Ayvalık-Edremit-Altınoluk yönünde ilerledikten sonra Adatepe tabelasından sağa dönerek köye ulaşabiliyor.
Adatepe Köyü’ne en yakın havalimanı Edremit Kocaseyit Havalimanı. İstanbul ve Ankara’dan Anadolu Jet, Atlas Global, Pegasus ve Borajet’in doğrudan seferleri bulunuyor. Havalimanı ile köy arasında 49 km’lik bir mesafe var.

Şehirlerarası otobüsle gelmek isteyenler Truva, Kamil Koç, Pamukkale, Sebat ve Ulusoy-Varan şirketleriyle Küçükkuyu’ya kadar ulaşabiliyor. Küçükkuyu’dan Adatepe’ye taksi ya da dolmuşla ulaşım sağlanıyor.
Adatepe Köyü, Ayvacık’a 35 km, Çanakkale’ye 105 km, İzmir‘e 229 km, İstanbul’a 444 km, Ankara’ya 687 km, Bursa’ya ise 291 km uzaklıkta.
Adatepe Köyü ve Zeus Altarı Nerede? 📍
Tarihin heyecan verici sahnelerini yaşatan, huzuru ve muhteşem doğasıyla öne çıkan Adatepe Köyü, Kuzey Ege’nin ömür uzaten köylerinden. Bir gözleme, çay ya da kahve molası için bile uğranılacak yerlerden olan köyde vaktiniz varsa birkaç gün konaklayın derim. Adatepe’ye kadar gelmişken çok yakın bir mesafede bulunan Yeşilyurt Köyü‘nü de listenize ekleyin.
Adatepe köyü hakkında çok yazı var bu yazı çok güzel olmuş. Bu kadar hoş bir Köyün daha fazla tanıtılması gerektiğini düşünüyorum.