Afyonkarahisar, Türkiye’de termal turizm denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri. Dünyaca ünlü şifalı termal su kaynakları, tarih boyunca bu şehrin önemli bir sağlık merkezi rolü üstlenmesine katkıda bulunmuş.
Bizans İmparatorluğu Dönemi’nden itibaren şifa bulmak isteyenlerin kaplıcalarını tercih ettiği Afyon, ülkemizde deprem hareketliliğinin en yoğun görüldüğü coğrafi bölgelerden Ege Bölgesi’nin iç kesiminde konumlanıyor.
Zengin jeotermal kaynakların hayat verdiği şehir, günümüzde bu şifalı kaynakların çevresinde kurulan modern tesislerle yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor. Hem kaplıca hem de içme suyu olarak kullanılan Afyon kaplıcaları, batı ve doğuda Ege ve İç Anadolu ile kuzey ve güneyde Marmara ve Akdeniz bölgeleri arasında önemli bir geçiş güzergahında yer alıyor.
Afyonkarahisar Kaplıcaları
Afyonkarahisar kaplıcaları, tarih boyunca farklı mitolojik hikayelere konu olan ve efsanelerde de kendine yer bulan şifa kaynağı. Kaplıcalar, mucizevi iyileştirici etkisiyle şifa arayan ya da daha sağlıklı olmak isteyenlerin buluştuğu, Anadolu’nun en önemli alternatif tedavi merkezlerinden biri görevindeydi.
Frigya Kralı Midas’ın kızının yaralarını iyileştirmesi nedeniyle o yıllarda ününe ün katan Afyon termal kaynakları, günümüzde de nitelikli konaklama tesisleri ile sağlık turizmine hizmet veriyor. Afyon şehir merkezinin farklı bölgelerinde yer alan Afyon kaplıcalarından en bilinenleri Hüdai çamur banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası ve Gecek Kaplıcası.
1. Hüdai Çamur Banyoları
Hüdai Çamur Banyoları, Afyonkarahisar-Antalya Karayolu’nun 65. kilometresinde, Sandıklı ilçesinde yer alıyor. Kaplıcaların tarihi geçmişi Frigyalılar Dönemi’ne uzanıyor. Şifalı sularından daha çok çamur tedavisiyle öne çıkan tesisin kızıl renkli tedavi edici çamuru, 70 derecelik zengin mineralli su ile binlerce yıldır insanlığa hizmet ediyor.
Tesisteki su kaynağında yer alan mineraller arasında klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, ve hidroarsenat bulunuyor. Hüdai Çamur Banyoları, bir belediye tesisi ve Sandıklı Park Otel olmak üzere iki ayrı konaklama ve dinlenme alternatifine sahip.
2. Ömer Ilıcası
Ömer Ilıcası, Afyonkarahisar şehir merkezine 15 km mesafede, Afyon-Kütahya Karayolu üzerinde yer alıyor. Ömer Ilıcasının suyu 45 derecelik bir sıcaklığa sahip.
125 yıllık tarihi şifa havuzu ile özellikle çocuk felci ve kalıtsal hastalıklara iyi gelen ılıcanın bulunduğu yerde Ömer Thermal Otel hizmet veriyor.
3. Heybeli Ilıcaları
Heybeli Ilıcaları, Afyon kent merkezine 52 km uzaklıkta yer alıyor. Kaplıcalar, Kızıl Kilise olarak da bilinen tarihi yapı ile iç içe bir konumda. Belediye tarafından işletilen termal su kaynağı 50 derecelik bir sıcaklığa sahip.
Heybeli Termal adıyla 3 farklı konut tipinde konaklama tesislerinin yaz kış konuklarını ağırladığı Heybeli Ilıcaları, özellikle romatizmal hastalıklar için tedavi edici özelliğe sahip.
4. Gecek Kaplıcası
Gecek Kaplıcası, Afyonkarahisar-Kütahya Karayolu’nun 16. kilometresinde yer alıyor. Kaplıca, 70 derece sıcaklığındaki şifalı sularıyla ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde tanınan bir merkez.
Kaplıcanın zengin mineral içeren sularının içerisinde amonyum, lityum, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, strosiyum, baryum, demir, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, hidroarsenat, metabolik asidi, metasilikat asidi ve kükürtlü hidrojen gazları bulunuyor.
Afyon kaplıcaları hangi hastalıklara iyi geliyor
Afyon kaplıcaları ve termal suları destekleyici bir tedavi yöntemi olarak birçok hastalığa iyi geliyor. Uzman doktorların denetiminde, kontrollü bir şekilde uygulanan kaplıca kürü romatizmal hastalıklar ve dolaşım sistemi sendromları, fizik tedavi, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, mide ve bağırsak sendromları, deri hastalıkları, egzama, bronşit, diyabet ve kadın hastalıkları tedavisinde kullanılıyor.
Afyonkarahisar kaplıcaları, yılın her döneminde şifa bulmak isteyenlerin tercih ettiği ülkemizin en önemli sağlık turizmi merkezlerinden. Nitelikli konaklama tesisleriyle özellikle kış aylarında muhteşem bir atmosfere sahip olan kaplıcalar gündelik yaşamın koşuşturmasından uzaklaşmak ve dinlenmek için unutulmaz bir deneyim sunuyor.