Türkiye’nin Gözdesi Şirin Tatil Kasabası Alaçatı

3
16049

Alaçatı, cumbalı taş evleri, renkli butik otelleri, konsept tasarım atölyeleri, özgün kafe ve restoranları, Arnavut kaldırımlı ve begonvillerle süslü sokakları ile yaz aylarında yurt içi ve yurt dışından binlerce konuk ağırlıyor. İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı, son yıllarda özellikle yüksek turizm sezonunda Türkiye‘de en çok adı geçen tatil merkezlerinden.

Dünyanın sayılı rüzgar sörfü plajları ile bu alanda küresel bir marka olan Alaçatı, çevresindeki birçok koy ve sahili ile deniz, kum, güneş tatili arayanlar için de iyi bir seçenek. Zeytinyağlı mezeleri, Ege mutfağının en güzel lezzetleri ve taze deniz ürünlerinin sunulduğu restoranlar, hareketli gece yaşamı, her biri butik müzeyi andıran mekanları ile Alaçatı sokakları her daim kalabalık.

Alacati-Yapilacak-Seyler

Alaçatı Gezilecek Yerler 

1. Kemalpaşa Caddesi

Alacati-Gezilecek-Yerler

Alaçatı’nın kalbi sayılan Kemalpaşa, bu şirin beldenin en hareketli noktası. Yan yana sıralanan restoran, kafe ve pastaneler, hediyelik eşya dükkanları, meyhaneler ve butik oteller caddeyi açık hava müzesine dönüştürmüş durumda. Havanın serinlemesiyle birlikte caddenin her köşesinde farklı bir kare yakalamaya çalışan kişilerin temposuyla ağır ağır ilerleyen kalabalıkta bir sağa bir sola dönüp ayrıntıları yakalamaya çalışın.

2. Hacımemiş sokakları

Hacimemis-Alacati

Kemalpaşa Caddesi’nin kalabalığından uzaklaşanların yerleşmeye başladığı Hacımemiş Alaçatı’nın genişlediği bölge. Hacımemiş’e kaçanlar ve bu mahalleye birbiri ardına mekan açanlar sayesinde Kemalpaşa ile Hacımemiş birbiriyle bütünleşmiş durumda. Antika satan dükkanlar, atölyeler, hoş kafe ve restoranların bulunduğu Hacımemiş sokakları, genellikle İstanbul’dan gelip bölgeye yerleşenlerin yatırımlarıyla canlanan bir görünümde.

3. Yel değirmenleri

Alacati-Nasil-Gidilir

Yılın 330 günü rüzgar alan Alaçatı’nın geçmişten bugüne en önemli simgesi yel değirmenleri. Ilıca tarafından beldeye gelenleri karşılayan değirmenlerin 4’ü ayakta. 1850’li yıllardan kalma bu değirmenlerin hemen yanı başında bir kafe bulunuyor. Uygun fiyatlı içeceklerin sunulduğu kafede oturup değirmenlerden Alaçatı’ya kuş bakışı bakabilirsiniz.

4. Pazaryeri Camii

Alacati-Camii

Eski bir Rum yerleşimi olan Alaçatı’da günümüzde Pazaryeri Camii olarak bilinen ibadethanenin aslı 1874 yılında inşa edilen Ayios Kostantinos Kilisesi. Beldenin en eski ve en önemli tarihi yapısı olarak kabul edilen bu yer cami olarak kullanılıyor. Cami içerisine kurulan otomatik perde sistemi namaz saatlerinde devreye girerek caminin iç duvarlarındaki ikona ve resimlerin önünü kapatıyor. İbadet saatleri dışında açılan perdelerle cami müzeye dönüşüyor.

5. Alaçatı Pazarı

Cumartesi günleri kurulan Alaçatı Pazarı, taze meyve-sebze, çiçek, ağaç ve bitki çeşitleriyle Çeşme Yarımadası’nın en hareketli noktası. Beldeye tatile gelenlerin uğramadan etmediği pazarda dolaşırken rengarenk, görsel bir şölene leziz kokular eşlik ediyor.

6. Alaçatı Port

Alacati-Port

Alaçatı’yı hiç bilmeyenlerin birçoğunun aklında deniz kıyısında bir Ege kasabası canlanıyor. Düşünülenin aksine Alaçatı’nın merkezinde deniz yok. Bir yarımada üzerine kurulu olan bu güzel kasaba hem kuzeyde hem de güneyde Ege Denizi ile çevrili. Merkeze en yakın deniz kıyısında Alaçatı Port kurulu. Eğlence mekanları ve kafelerin bulunduğu Port, özellikle geceleri hareketleniyor. Marina ve birkaç büyük otelin de yer aldığı port, vakti olanların mutlaka uğraması gereken bir adres.

7. Alaçatı plajları

Alacati-Sahilleri
Deliklikoy

Merkezinde deniz yok desem de Alaçatı’nın çevresi İzmir’in en güzel plajlarına ev sahipliği yapıyor. Güneyde Port ile başlayıp Ovacık’a uzanan sahil şeridinde son dönemde gençlerin gözdesi olan Deliklikoy, Çeşme’nin saklı güzelliği Kleopatra Koyu (Güvercinlik Koyu) ve Altınkum; kuzeyde ise Şifne, Ilıca, Yıldızburnu, Paşalimanı, Boyalık gibi her biri birbirinden güzel plajlar tatilcilerin akınına uğruyor.

8. Çatladıkapı

Alacati-Alisveris

Alaçatı’da hediyelik eşya tezgahlarının sıralandığı Çatladıkapı, Ege kıyılarındaki tatil merkezlerinin sevgi yolunu andıran bir yer. Tezgahlarda buzdolabı süsünden takı çeşitlerine; dekoratif ürünlerden tekstile kadar birçok ürün bulmak mümkün. Kalite ve butik ürün arayışındaysanız konsept atölyelere göz atmanız daha doğru.

9. Alaçatı Ot Festivali

Alaçatı’da sezonun ilk etkinliği olan Ot Festivali, ünü sınırlarını aşan bir buluşma. Söylenceye göre binbir çeşit otun yetiştiği bu coğrafyanın bu zenginliğini gösterebilmek için gerçekleştirilen festivalde bu otlarla yapılan yemekler, konser ve yarışmaların da yer aldığı etkinlikte görücüye çıkıyor. Her yıl mart ayının sonu ya da nisan ayının ilk haftasındaki etkinlik yalnız Alaçatı değil çevre ilçeler ve İzmir şehir merkezinde de hareketlilik yaşatıyor.

Alaçatı’da ne yenir

Tipik bir Ege kasabası olan Alaçatı’da birbirinden güzel restoran ve kafeler karın doyurmak için keyifle yemek yemek için hizmet veriyor. Zeytinyağlı Ege yemekleri, mezeler, deniz ürünleri ve ızgara çeşitlerini her türlü bütçeye uygun olarak bulmak mümkün.

Mekanların menülerini incelemek ve gerekiyorsa sorarak fiyatlar konusunda bilgi alabilirsiniz. Birçok işletme standart menüler oluşturarak seçim yapmanızı kolaylaştırıyor. Türkiye’nin en pahalı yeri gibi yakıştırmalarla zaman zaman gündeme gelen bu şirin kasaba için bu yakıştırmalar çok gerçekçi değil. 10 ₺’ye de 1000 ₺’ye karnınızı doyurabileceğiniz alternatiflerin olduğunu söyleyebilirim.

Alacati-Ne-Icilir
Meşhur turşu suyu

Alaçatı’ya gelmişken sucuk, domates ve tulum peyniri ile yapılan kumruyu mutlaka deneyin. Nohut mayalı, susamlı bir ekmeğin içine konulan malzemelerle hazırlanan kumru, İzmir’e ve özellikle de Çeşme bölgesine özgü. Damla sakız aromalı Alaçatı kurabiyesi, damla sakızlı dondurma, midye ve deniz ürünleri de alternatifler arasında. Zeytinyağlı yemekleri ve mezeleriyle Asma Yaprağı, meşhur kumrusuyla yıllara meydan okuyan Kumrucu Hikmet, tatlı ve dondurma çeşitleriyle İmren Pastanesi ve Rumeli Pastanesi, efsane pizzalarıyla Pizza Locale, burger çeşitleriyle Burger No7, ekonomik balık menüleriyle yel değirmenlerinin girişindeki balıkçıyı not edin. Kemalpaşa caddesindeki seyyar turşuculardan turşu suyu için, kaynamış darı (mısır) yiyin.

Alaçatı’da nerede kalınır

Alacati-Otelleri
Chakra Boutique Hotel & Yoga Garden

Alaçatı özgün tasarıma sahip butik otelleriyle Türkiye’nin en zengin bölgelerinden. Şirin kasabada 300’den fazla butik otel var. Daha kapısından attığınız ilk adımdan itibaren rengarenk dünyalarıyla sizi karşılayan otellerin her birinde el emeği kendini hissettiriyor.

Chakra Boutique Hotel & Yoga Garden, sık sık kaldığım, keyif aldığım bir otel. Ege esintili Tarçın Hotel konaklama önerileri arasında.

Alaçatı nerede

Alaçatı’ya nasıl gidilir

İzmir şehir merkezine 77 km uzaklıkta bulunan tatil cennetine özel araç, otobüs, transfer servisi gibi seçeneklerle ulaşılabiliyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşmak isteyenler HAVAŞ otobüslerini kullanıyor. Çeşme Otogar’a direkt giden otobüsten indikten sonra minibüsler ile Alaçatı’ya geçiliyor.

Çeşme Seyahat otobüsleri İzmir-Alaçatı-Çeşme güzergahında taşımacılık yapıyor. Nisan-kasım döneminde her yarım saatte bir ve doluluk durumuna göre ek seferlerle gerçekleştirilen seferler kış döneminde saatte bire düşüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT otobüsleri ile İzmir kent merkezinden iki otobüs değiştirerek Alaçatı’ya ulaşım sağlanıyor. 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsü Alaçatı’dan geçiyor. İzmir şehir merkezinden Urla’ya gitmek için, 725 numaralı F. Altay-Urla otobüsüne binmek gerekiyor.

Alacati-Gece-Hayati

Özel araçla ulaşım için İzmir-Çeşme Otoyolu kullanılıyor. İzmir kent merkezinden 77 km uzaklıktaki beldeye özel araçla 45 dakikada ulaşılıyor. İzmir-Çeşme Karayolu (eski yol) üzerinden ise 1 saatlik bir yolculuk yapılıyor.

Son yıllarda yıldızı parlayan Alaçatı, konaklamalı ya da günübirlik, nasıl olursa olsun mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

3 Yorumlar

  1. Alaçatı’ya geçen sene birkaç şehrin bir arada gezildiği bir program dahilinde gitmiştim. Ne ben, ne de eşim bir şey anlayamadık. Oysa sokaklar çok sıcak ve sevimli gözüküyordu. Bu sene İzmir’e yapacağımız ziyarette bir gece konaklamayı düşünüyoruz. Ziyaretim sırasında bu yazı bize iyi bir gezi rehberi olacaktır. Paylaşım için teşekkürler.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz