Yurt dışı seyahat istatistiklerine göre, Türkler, ilk turistik seyahat deneyimlerinde Avrupa’yı ve özellikle de İtalya’yı tercih ediyorlarmış. Ülkemizdeki birçok insanın Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yakınları da olduğu için; Schengen vizesi alma konusunda biraz daha bilgi sahibiyiz veya etrafımızda danışacak birilerini bulabiliyoruz.
Ancak İngiltere ve Amerika vizeleri konusunda kafamızda birçok soru işareti var. Özellikle Amerika Vizesi’nde mülakat da yapıldığı için, ön bilgimiz olmadan vize görüşmesine gitmeyi pek istemiyoruz. Bu yazıda Amerika Turistik Seyahat Vizesi Nasıl Alınır? sorusunu tüm detaylarıyla cevaplamaya çalışacağım.
Amerika Turistik Seyahat Vizesi Nasıl Alınır?
Amerikan Konsolosluğu Nerede?
Bilindiği üzere eskiden Amerikan Konsolosluğu Beyoğlu Semti’nde, Meşrutiyet Caddesi’ndeydi ve Avrupa Konsoloslukları gibi tanıdık, bildik bir yere konuşlanmıştı. Ancak dünya çapında artan terör tehdidi nedeniyle, Amerikan Konsolosluğu bu görkemli tarihi yapıyı terk etti ve İstinye’de kale gibi korunan bir binaya taşındı.
Eski Amerikan Konsolosluğu, günümüzde Soho House Istanbul adıyla otel ve restoran olarak hizmet vermektedir ve semtin simgelerinden Pera Palas Oteli’nin komşusu.
Yeni Amerikan Konsolosluğu ise, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, İstinye Kaplıcalar Caddesi’nde. Modern bir kaleyi andıran bina, vize konusunda tedirgin olan insanlara biraz itici gelebilir. Ancak telaşa lüzum yok, işlemlerin gayet nazik ve akıcı bir şekilde yürütüldüğüne emin olabilirsiniz.
Amerikan Vizesi Nasıl Alınır 2024
Amerika Vizesi için Gerekli Evraklar
Öncelikle işin teknik kısımlarından bahsedelim. Vize için toplanması gereken belgelerin eksiksiz olması elbette çok önemli. Aşağıdaki başlıklarda, Amerika vizesi almak için gerekli belgelerin güncel bir listesini ve detaylı açıklamasını bulabilirsiniz.
1. Vize İçin Fotoğraf Kriterleri
Diğer vize başvurularında olduğu gibi, Amerikan vizesinde de ilk etap; istenen arka fon ile doğru ebatlarda fotoğraf çektirilmesi ile başlıyor. İşlek semtlerdeki fotoğrafçılar, “Amerikan vizesi için fotoğraf çektirmek istiyorum.” cümlesini kurduğunuz anda gerekli niteliklerde bir fotoğraf çekiyorlar.
Ben yine de konsolosluğun beklentilerinden emin olmak isteyenler için detay vereyim: Fotoğrafın ebatlarının 5 cm X 5 cm olmalı ve beyaz arka fon kullanılması gerekiyor. Fotoğrafta yüzünüzün net olarak gözükmesi ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gereklidir. Zaten bunlar vize amaçlı fotoğraf çekiminde klasik diyebileceğimiz şeyler.
ABD Vizesi Almak İçin Fotoğraf Boyutları
Bu fotoğrafı dijital ortamda yüklemeniz istenecek. Eğer yüklemezseniz başvuru yapacağınız gün yanınızda götürme şansınız da var. Ancak ben hem fotoğraf yüklemenizi, hem de başvuru günü yanınızda bir örneğini götürmenizi tavsiye ederim.
2. DS-160 Vize Formu’nun Doldurulması
Amerikan vizesi almanın en önemli şartı bu formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmaktır. Bu işin altından kalktığınızda vize alma konusunda yolu yarılamış oluyorsunuz. Vize formunda oldukça fazla soru var ve İngilizce yanıtlamanız gerekiyor. Şayet İngilizceniz mükemmel değilse de endişelenmeyiniz. Zira formdaki sorular giriş seviyesinde İngilizce bilenlerin bile anlayacağı ve cevaplayacağı şekilde tasarlanmış.
Formu doldurmak için bu bağlantıya gitmeniz gerekiyor: https://ceac.state.gov/genniv/
DS-160 Vize Formu İle İlgili İpuçları
1. Gelirinizi sigortada gözüken bedel üzerinden göstermek zorunda değilsiniz. Maalesef ülkemizde çoğu insanın sigortası, gerçek geliri üzerinden ödenmiyor. Size gerçek gelirinizi belirtmenizi öneririm. Zira bu seyahati maddi olarak karşılayabilecek durumda olmanız, konsolosluk için önemlidir. İş yerinizden aylık net maaşınızı gösteren, antetli kağıda basılı ve yetkili tarafından imzalı bir evrak alabilirsiniz.
2. Amerika’da kalacağınız yer ile ilgili bir adres göstermek zorundasınız. Bu bir otel, pansiyon veya tanıdığınız birinin isim ve adres bilgileri olabilir. Amerika’da yaşayan bir tanıdığınız olması iyi bir referanstır.
3. Eğer bu turistik bir seyahat ise, B2 turistik vize seçeneğini işaretlediğinizden emin olun.
4. Vize formunu doldurduktan sonra size sunulan başvuru belgenizi yazıcıdan çıktı alıp, başvuru günü yanınızda götürmek üzere dosyanıza iliştirmeyi unutmayın.
3. Amerikan Vizesi Başvuru Ücreti
Başvuru için ödenmesi gereken miktar 185 ABD Doları. Ücreti ödeme işlemini de form doldurma gibi internet üzerinden yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme en pratik ödeme seçeneğidir. Aksi takdirde banka şubesinden ödeme yapmanız gerekiyor. Bankadan da, internetten de ödeseniz dekontun bir kopyasını dosyanıza iliştirmeyi unutmayın.
Vize başvuru ücretini mutlaka konsolosluğa gitmeden önce ödemiş olmanız gerekiyor. Fotoğraf çektirme, form doldurma ve vize ücreti ödeme işlemlerinin tamamının başvuru gününden önce yapılmış olmalıdır.
4. Amerika Vizesi İçin Randevu Almak
Amerika vizesi için başvuru işlemlerinizin, seyahatten mümkün olduğu kadar önce tamamlanmış olması sizin için bir avantaj. Çünkü bu şekilde hiçbir yoğunluk veya aksaklıktan etkilenmemiş olacaksınız.
Randevu almak için https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv adresine girip, gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Formu başvuru tarihinizden en az üç gün önce göndermiş olmanız gerekiyor. İşlemlerinizin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bunu göz ardı etmeyiniz. Zira konsolosluk bu üç günlük süre zarfında sizin bilgilerinizi gözden geçirme zamanı bulacaktır.
5. Amerika Vizesi için Gerekli Belgeler
- Şu ana kadar fotoğraf çektirdik ve en az bir adet fotoğrafı yanımıza aldık.
- DS-160 formunu doldurduğumuza dair onay belgesinin çıktısını yanımıza aldık.
- Ödediğimiz vize harcının da bir dekontunu dosyamıza iliştirdik. Bunlar yanınızda olması şart olan şeyler.
- Bunlara ek olarak elinizde iş ve maaş durumunuzu gösteren belgeler (SGK dökümü, maaş bordrosu v.b.), gayrimenkul tapusu, araba ruhsatı, banka hesap cüzdanı gibi belgeler de olursa iyi olur.
- Bu belgeler hiç istenmeyebilir, fakat bahsi geçerse ibraz etmeniz gerekebilir. Her biri burada yerleşik bir düzeniniz olduğuna ve yasadışı bir şekilde orada kalmak için bir nedeniniz olmadığına dair kanıt olarak kabul edilir.
6. Amerikan Konsolosluğunda Mülakat Aşaması
Mülakatlar öyle gizli saklı bir odada yapılmıyor. Sırada bekleyen diğer insanların da duyabileceği şekilde, bir sohbet maiyetinde vuku buluyor. Bankaların bireysel müşteri temsilcileri ile kredi başvurusu üzerine görüştüğünüz kabinler gibi düşünebilirsiniz.
Burada aranan bir numaralı özellik dürüstlüktür. Öncelikle rahat olun, açık ve net bir şekilde; hiçbir soru işaretine mahal vermeyecek şekilde kendinizi ifade edin. Zaten bu şekilde davranıldığında hiçbir sorun yaşanmıyor.
Amerika Vizesi Almanın Püf Noktaları
1. Amerikan Konsolosluğundaki Mülakatta Sorulan Sorular
Mülakattan önce bir sıra numarası almanız ve parmak izinizi kaydettirmeniz gerekecek. Ardından ikinci kez mülakata girme amacıyla sıra numarası alacaksınız. Sizinle konuşacak olan görevli, önünde duran DS-160 formuna yazdığınız bilgileri gözden geçirecek ve size bununla ilgili gerekli gördüğü soruları soracak. Yani aslında sözlü bir şekilde formda ibraz ettiklerinizin bir kısmını tekrar etmiş olacaksınız. Yukarıda belirttiğim gibi dürüst ve tutarlı olmak en önemli parametredir.
- ABD’yi ziyaret etme amacınız nedir?
- Ne kadar kalmayı düşünüyorsunuz?
- Şu anda ne iş yapıyorsunuz?
- Seyahat giderlerini nasıl karşılayacaksınız?
- Hangi şehirleri ziyaret edeceksiniz?
2. Mülakatta Sorulan Sorular İngilizce mi?
Sorulan bu soruları ister İngilizce, ister Türkçe cevaplandırma şansınız var. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; İngilizce konuşursanız bıraktığınız etki çok daha iyi olacaktır. Anlaşılır ve akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilen insanların, evrakları da tamamsa reddedilme olasılığı yok gibi bir şey.
Amerika Turistik Seyahat Vizesi Nasıl Alınır?
On Yıllık Amerikan Vizesi Almanın Avantajları
Amerika Vizesi almanın en avantajlı tarafı, 10 senelik bir vizenin tek seferde alınabilmesi. Schengen vizesi Alman, Avusturya ve Hollanda konsoloslukları tarafından bazen bir haftalık bile verilebiliyor. Örneğin; bir seyahat acentesi ile gidiyorsanız, bazen yalnızca turun süresi kadar vize veriyorlar. İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinden vize almak görece olarak daha kolaydır.
Buna karşılık ABD vizesinin bir kez almayı başardığınızda; kafanız çok rahat olacak. On yıl içerisinde defalarca Amerika’ya gidip gelmeniz mümkün kılan güzel bir sistem oluşturmuşlar. Yalnız on yıllık vize almış olmanız, tüm bu zaman aralığı boyunca orada kalabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Bir kez giriş yaptıktan sonra maksimum 6 ay orada kalabiliyorsunuz. Hesaplarınızı buna göre yapmayı unutmayın.
Ziyaretçi vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’ni iş veya eğlence amaçlı geçici olarak ziyaret etmenizi sağlar. Örneğin, bir ABD şirketiyle iş yapmak için Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret ediyorsanız, ziyaretçi vizesine başvurabilirsiniz. Veya, Büyük Kanyon’u görmek için tatilde Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat ediyorsanız, ziyaretçi vizesi için başvuruda bulunursunuz.
Ziyaretçi vizeleri, aşağıdakiler dahil olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır:
B-1 Vizesi: Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir şirketle iş yapmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan geçici ziyaretler.
B-2 Vizesi: Aile veya arkadaşlarla yapılan ziyaretler veya ABD şehirlerine ve önemli noktalara seyahatler dahil olmak üzere turizm amacıyla Birleşik Devletler’e yapılan geçici ziyaretler.