Amerika’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

6
12071

Fırsatlar coğrafyası Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın birçok yerinden kişinin hayallerini süsleyen bir ülke. Her yıl binlerce kişinin iş fırsatlarını değerlendirdiği, yatırım olanakları ve eğitim için tercih ettiği ülke, farklı bir coğrafyada çalışmak isteyenler için sayısız fırsat sunuyor.

Amerika’da çalışmak isteyenlerin bu ülkeye gitmeden önce Amerika çalışma vizesine başvurması gerekiyor. Türkiye’de Amerika çalışma vizesi başvurusu Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılıyor.

Amerika-Calisma-Vizesi

Amerika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamak ve çalışmak isteyen kişiler kendi kişisel özelliklerine uygun Amerika çalışma vizesi başvurusunda bulunmak durumunda. ABD’de hali hazırda faaliyetleri bulunan şirketlerden davet edilme yöntemi, şirket içi transfer, olağanüstü yetenek, sporcu, sanatçı, din görevlisi gibi kategorilerde geçici, mevsimlik ya da sürekli kategorilerde Amerika çalışma vizesi seçenekleri bulunuyor.

Amerika çalışma vizesi türü yapılan işin türüne, ABD’de çalışılacak işverene ya da kişinin milliyetine göre farklılık gösteriyor. Amerika çalışma vizesi ile Amerika’da yaşama, çalışma ve gerekli koşullar sağlandığında süresiz oturum izni sahibi olunabiliyor. Bazı çalışma vizesi türleri kişilerin beraberinde ailelerinin de ABD’ye seyahat etmesini sağlıyor.

1. Amerika H-1B vizesi

Amerika H-1B vizesi, belli bir meslek dalında yüksek eğitim alan ve bu alanda uzmanlaşan kişilerin başvurabileceği vize türü. Uluslararası araştırma, geliştirme ve üretim projelerinde görev alacak uzman kişiler, mühendisler, teknik görevde bulunanlar H-1B vizesine başvurabiliyor.

Amerika H-1B vizesi ile 3 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma imkanı sunuluyor. Bu süre kişi ve işverenin onayı dahilinde 3 yıl daha uzatılabiliyor. Amerika H-1B vizesine başvuracak kişinin çalışmak istediği alanla ilgili en az lisans derecesine sahip olması şartı bulunuyor. Bu vizeyle ABD’de çalışacak kişiler en az ABD asgari saat ücreti oranında maaş alıyor. Maaş tutarı aynı işyerinde, benzer pozisyonda çalışan kişilerden daha az olamaz.

H-1B vizesi başvurusunun olumlu değerlendirilebilmesi için alanla ilgili eğitimi belgeleyen diploma ve aynı alanda iş tecrübesi şartı bulunuyor. Geçici çalışma imkanı tanıyan bu vizeye başvurular her yıl nisan ayında başlıyor, 5 iş günü boyunca devam eden başvurular sonunda yapılan değerlendirmede gerekli şartları taşımayan ya da eksik evrakla başvuru yapan adaylar eleniyor. Vize başvurusunda bulunan kişiler arasında ABD’de yüksek lisans eğitimi yapanlar ayrı bir çekilişe tabi. Amerika H-1B vizesi almaya hak kazanan kişilerin vizeleri 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli oluyor. Bu vizeyi almaya hak kazanan kişinin eşi ve 21 yaşından küçük, evlenmemiş çocukları da H4 vizesi başvurusu ile ABD’ye seyahat edebiliyor.

Amerika H-1B vizesi için gerekli evraklar

  • İşveren başvurusu sonucunda alınan H1 onay dilekçesi
  • Geçerli pasaportun aslı (Mülakat günü itibariyle en az 6 ay geçerli)
  • Tüm eski pasaportlar
  • Biyometrik fotoğraf (2 adet)
  • Vize Başvuru Merkezi’nde onaylanmış DS-160 Vize Başvuru Formu
  • Vize ücretinin ödendiğine dair belge
  • Vize mülakatı için randevu kağıdı
  • Action-I797 belgesinin aslı (ABD Göçmen Bakanlığı tarafından H1 belgesinin onaylandığına dair belge)
Amerikada-Calisma-Vizesi

2. Amerika H-2A vizesi

Mevsimlik ya da sezonluk tarım işçileri Amerika H-2A vizesine başvurabiliyor. Bu kategorideki başvurular Amerika Birleşik Devletleri’nin ihtiyaçlarına göre belirleniyor.

3. Amerika H-2B vizesi

Mevsimlik ya da sezonluk tarım dışı işçiler Amerika H-2B vizesine başvurabiliyor. Bu kategorideki başvurular Amerika Birleşik Devletleri’nin ihtiyaçlarına göre belirleniyor.

4. Amerika H3 vizesi 

Amerika Birleşik Devletleri’nde zihinsel, duygusal ya da fiziksel olarak dezavantajlı konumda bulunan çocukların eğitimi için gerekli eğitim programlarına katılacak ya da bu alanda staj yapacak kişiler Amerika H3 vizesine başvurmak zorunda.

5. Amerika L şirket içi transfer vizesi 

Uluslararası firmalarda görev alan ve bu firmaların ABD’deki temsilciliklerinde çalışacak kişiler Amerika L1 vizesi başvurusu ile Amerika’da çalışabiliyor. L1 vizesi alan kişiler gerekli şartları sağladıktan sonra Green Card sahibi olarak Amerika’da süresiz oturum izni de alabiliyor.

Amerika L1 vizesine başvuru şartları arasında kişinin son 3 yıl içinde ABD dışındaki bir şirkette en az bir yıl boyunca çalıştığını ispatlaması isteniyor. Başvuru sahibinin şirketin Türkiye ofisinde yönetici, müdür ya da uzman pozisyonunda görev almış olması, Amerika’da da benzer pozisyonlarda çalışacak olması önşartı bulunuyor.

Çalıştıkları firmanın ABD’de açılacak şubesine, açılış organizasyonunu yönetmek üzere görevlendirilen kişiler de L1 vizesine başvurabiliyor. Bu kişilere 1 yıllık vize veriliyor. 1 yılın sonunda talep durumunda vize süresi uzatılabiliyor. Yönetici ve müdür pozisyonundaki kişiler vize sürelerinin uzatılması için L-1A vizesine başvurarak 7 yıla kadar ABD’de çalışabiliyor. Uzman pozisyonundaki kişiler ise L-1B vizesi ile 5 yıla kadar ABD’de çalışabiliyor. Amerika L1 vizesi sahibinin eşi ve 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları L2 vizesi başvurusuyla ABD’ye seyahat edebiliyor.

6. Amerika O olağanüstü yetenek vizesi

Amerika çalışma vizesi türlerinden O1 vizesi, sanat, bilim, spor, eğitim gibi alanlarda üstün yetenekli kişilere ya da alanında derece sahibi kişilere veriliyor. Sinema ve televizyon alanında ünlü isimler de bu vize kapsamına giriyor.

  • Amerika O-1A Vizesi: Bilim, iş, eğitim, atletizm alanlarındaki kişilere,
  • Amerika O-1B Vizesi: Sinema ve televizyon endüstrisinde çalışan kişilere,
  • Amerika O-2 Vizesi: Amerika O Vizesi sahibine yardımcı olacak ve eşlik edecek kişilere,
  • Amerika O-3 Vizesi: Amerika O Vizesi sahibinin eş ya da çocuklarına veriliyor.
Amerika-Calisma-Vizesi-Nasil-Alinir

7. Amerika P vizesi

Amerika P vizesi, tiyatro, müzik, spor ya da sanat alanında performans, tanıtım ya da koçluk yapacak kişilerin başvurması gereken vize türü.

  • Amerika P-1A Vizesi: Atletlerin başvurması gereken vize türü. Bireysel atletler, etkinlik ya da yarışma için bu vizeyle 5 yıl süreyle ABD’de kalabiliyor. Bu süre en fazla 5 yıl daha uzatılabiliyor.
  • Amerika P-1B Vizesi: Bir eğlence grubunun üyesi bu vizeye başvurabiliyor. P-1B vizesi sahibi en fazla 1 yıl boyunca ABD’de kalabiliyor ve bu süre en fazla 1 yıl daha uzatılabiliyor.
  • Amerika P2 Vizesi: Sanatçılar ABD’deki bir performans ya da etkinlik için bu vize türüne başvurabiliyor. Sanatçılar P2 vizesi ile en fazla 1 yıl boyunca ABD’de kalabiliyor ve bu süre en fazla 1 yıl daha uzatılabiliyor.
  • Amerika P3 Vizesi: Amerika P Vizesi sahibi ile birlikte çalışan kişiler ve hizmetlileri P2 vizesine başvurabiliyor.
  • Amerika P4 Vizesi: Amerika P Vizesi sahibinin eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları bu vize türüne başvurabiliyor. Eş ve çocuklar ABD’de çalışamıyor ancak eğitim görebiliyor.

8. Amerika Q1 kültürel değişim programı vizesi

Uluslararası kültürel değişim programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek olan kişiler Amerika Q1 vizesine başvurabiliyor.Amerika Q1 vizesi ile ABD’de en fazla 15 aya kadar kalınabiliyor. Bu sürenin bitiminden itibaren 30 gün içinde ABD’den ayrılmak gerekiyor.

9. Amerika R din görevlisi vizesi

Amerika’da geçici süre ile dini bir görevde çalışacak olan kişiler Amerika R din görevlisi vizesine başvurmak durumunda. Bu vize tipinde başvuru yapacak kişilerin gerçek ve kar amacı gütmeyen dini bir topluluğun en az 2 yıldır üyesi olması şartı aranıyor. Amerika R1 vizesi ile ABD’de en fazla 30 ay kalınabiliyor, bu süre 60 aya kadar uzatılabiliyor. Amerika R1 vizesi sahibinin eş ve 21 yaşından küçük bekar çocukları Amerika R2 vizesine başvurabiliyor. R2 vizesi sahipleri ABD’de herhangi bir işte çalışamıyor.

10. Amerika E1-E2 vizesi

Amerika E1-E2 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde sürekli olarak çalışmak ve yaşamak isteyenlerin başvurması gereken vize türü. Bu vize türüne başvurulabilmesi için başvuran kişinin vatandaşı olduğu ülke ile Amerika Birleşik Devletleri arasında karşılıklı ticaret ve yatırım anlaşması olması şartı aranıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu vize türüne başvuru yapabiliyor. Vizesi onaylanan kişi ABD’de sürekli çalışma ve oturma iznine sahip oluyor.

Amerika çalışma vizesi için gerekli evraklar

  • Nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik fotokopisi
  • Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Güncel, arka fon beyaz)
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
  • DS 160 Formu I-129 Formu (Vize başvurusunda bulunan kişinin ABD’deki işvereni tarafından temin edilmelidir)

Ayrıca Amerika Turistik Seyahat Vizesi Nasıl Alınır isimli yazı da ilginizi çekebilir.

6 Yorumlar

  1. Ben ortaokul mezunuyum ve açıköğretim lise devam ediyorum Amerika’da çalışma imkanı bulabilir miyim ve nasıl bulurum yardımcı olabilir misiniz

  2. Benim amerikada teyzem ve kuzenlerim var kuzenim avukat bana ne tür davet atması gerekiyor ki vizeyi alabileyim şuanık çalışmıyorum ve askerden yenü geldim

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz