Aşıkların Buluşma Noktası Nebiler Şelalesi

Asiklar-Selalesi-Dikili

İzmir ve çevresi birbirinden güzel keşif rotalarına sahip. Henüz yeteri kadar tanınmayan Nebiler Şelalesi de saklı güzelliklerden biri. Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, İzmir’in Dikili ilçesi Nebiler Köyü sınırlarında bulunuyor.

Yemyeşil bir doğa, yaşlı çınar ağaçları, irili ufaklı mağaralar, küçük şelaleler, keyifli yürüyüş yolları, etkileyici manzara ve düdeni ile Aşıklar Şelalesi, doğayla buluşmak için uygun altyapıya sahip.

Asiklar-Selalesi-Dikili
Aşıklar Şelalesi, Dikili

Şelaleden yükselen su sesinin duyulduğu, yemyeşil çınar ağaçlarının manzarasına sahip restoran, şelaleyi görmek isteyenlerin karşısına çıkan ilk yapı. Şelaleye 86 basamaktan oluşan ahşap merdivenden iniliyor. Özellikle sıcak havalarda uzun yoldan gelenler için ilk adım restoranda dinlenmek olabilir.

86 basamağı aşıp aşağıya ulaştığınızda karşınıza Aşıklar Şelalesi (Nebiler) çıkıyor. Şelalenin suyunun döküldüğü noktadaki şiddet nedeniyle küçük bir gölet oluşmuş. Göletin çevresi su kaplumbağaları ve tatlı su balıklarının yaşam alanı olmuş. Yaz aylarında boyu 1 metreyi aşmayan bu gölette serinlemek mümkün. Ancak çevrenin kaygan olması nedeniyle dikkatli olmakta yarar var.

Nebiler-Selalesi-Dikili
Nebiler (Aşıklar) Şelalesi, Dikili

Yemyeşil, yaşlı çınar ağaçlarının gölge yaptığı göletin karşı tarafında közde Türk kahvesi yapan bir bungalov yapı var. Akan suyu izlerken, ayağınızın altından serin sular geçerken, kahvenizi yudumlayıp ortamın tadını çıkarabilirsiniz. Su sesinin verdiği huzur bile burada zaman geçirmek için yeterli bence.

Şelaleye inen basamakları çıkıp sağ taraftan şelale kaynağına doğru yüründüğünde 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından Ağlayan Mağara’ya ulaşılıyor. Şelale kaynağını oluşturan sular uzun bir yoldan büyük bir şiddetle akıyor. Farklı türdeki ağaç ve bitkilerle sarılı yol bazı tehlikelere sahip. Bu yüzden ya yürüyüş ayakkabısı ya da mevsime göre kaygan olmayan sandalet ya da terlikle gelmek gerekiyor.

Aglayan-Magara-Dikili
Ağlayan Mağara, Dikili

Mağara üzerinden küçük damlalar halinde tıpkı bir insanın ağlaması gibi damlayan su tanecikleri etkileyici bir görünüme sahip. Bu mağara deniz seviyesinden 271 metre yükseklikte. Yürümeye gücünüz kalırsa, 900 metrede Ece Çağlayanı, 1.300 metrede ise Sümeyra Şelalesi‘ni de görmek mümkün. Biz hem sıcak hem de ayakkabılarımızın uygun olmaması nedeniyle mağaradan yukarıya çıkamadık. Kendinizi iyi hissederseniz mutlaka yukarı çıkın.

Aşıklar Şelalesi Giriş Ücreti

Aşıklar Şelalesi’nin bulunduğu alana gidebilmek için şahsa ait özel mülkün üzerinden geçmek gerekiyor. Özel mülkün girişinde şelale ve çevresini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 49 yıllığına kiralayan işletmenin görevlileri karşılıyor araçları. Araçla giriş için ücret alınıyor. Bu ücret karşılığında fiş veriliyor. İçerideki restoran ve kafede belli bir limitin üzerinde harcama yapıldığında otopark ücreti iade ediliyor.

Nebiler-Asiklar-Selalesi-Izmir

Aşıklar Şelalesi Hikayesi

Bir rivayete göre, peri padişahının kızı Sümeyra, civar köylerden Yörük Ali’ye gönlünü kaptırır. Yörük Ali de Sümeyra’ya. Ne var ki peri padişahı kızını bir ölümlüye vermek istemez ve bu aşka izin vermez. İki aşık çaresiz kalır. Nebiler vadisindeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşur, hasret giderirler. Sonra da birbirilerine sarılır saatlerce ağlaşırlar. Bunu öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir.

Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir.

Aşıklar Şelalesi Nerede

Aşıklar Şelalesi’ne Nasıl Gidilir 

Dikili-Ayvalık Karayolu üzerinde Nebiler ve Gökçeağıl köyü tabelasından sağa döndükten sonra, yol boyunca 3 kilometre ilerlemek gerekiyor. 3 km sonunda görülen şelale tabelasından sola, stabilize bir yola geçiliyor. 800 metre bu yolda ilerledikten sonra şelalenin de içerisinde bulunduğu tesisin girişine ulaşılıyor.

Aşıklar Şelalesi’ne en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes ve Edremit Kocaseyit (Körfez). Türkiye’nin birçok bölgesinden uçak bileti alarak bu iki havalimanına doğrudan bağlantı sağlamak mümkün. İzmir şehir merkezinden Dikili’ye her saat başı otobüs bulmak mümkün.

Ayrıca Ayvalık yönüne giden araçlara otobüs bileti alarak yol sapağında inmek de seçenekler arasında. Özel araçla gelmek en konforlu yöntem. Nebiler Şelalesi İzmir’e 131 km, Dikili ilçe merkezine 18 km, Bergama’ya 39 km, Ayvalık’a 33 km, İstanbul’a 454 km, Ankara’ya ise 672 km uzaklıkta.

Aşıklar Şelalesi İşletmesi İletişim

Nebiler Şelalesi’nde bulunan restoran ve şelalenin kiralama hakkı ‘Aşıklar Şelalesi’ ismini taşıyan işletmede bulunuyor. İşletme düğün, piknik ya da grup organizasyonlarına açık.

Telefon: +90 232 679 71 11  GSM: +90 532 427 77 00
Web Sitesi: http://www.nebilerselalesi.com/

Piknik yapmak, hoşça vakit geçirmek, doğayla baş başa kalmak ve muhteşem manzaralara tanık olmak için Nebiler Şelalesi, güzel bir seçenek. İzmir’in saklı kalmış cennet yerleri arasında bulunan Aşıklar Şelalesi ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

  1. Eylül Ece Teksaytaş says:

    Bugün gittim, ilk restorant karşınıza çıkıyor.Aşağı inen ahşap merdiveni takip ettiğinizde Aşıklar Şelalesini görüyorsunuz. Yukarı çıkıp devam ettiğinizde( yaklaşık 3 km yürümeniz gerek) Ece Çağlayanı’nı görüyorsunuz ve orada oluşan tatlı su havuzunda yüzebiliyorsunuz. Suyun derinliği 19-20 metre derinliğinde ve şelaleden atlayabiliyorsunuz. Bence gitmekte yarar var.

  2. Aşıklar şelalesi görülmeye değer 10 tl karşılığı giriliyo ama yemek yemenizi tavsiye etmem.Şelalenin yanına kumda kahve içebiliyorunuz.
    Aşıklar şelalesi yazan tabeladan girmediğinizde hemen aşşağıda piknik alanı denilen biryer var ordanda ücret isteniyo 10 tl ama 4 tane piknik masası konmuş gittiğimizde doluydu çok yetersiz bir piknik alanı suyu pis ve büyük taşlar var heryerde kilim serip oturabileceğiniz biryer değil benim tavsiyem şelaleyi gördükten sonra ayvalığa geçmeniz 20 dk sürmüyo çok güzel cafeler restoranlar bulunmakta.

  3. Söylenenlerin aksine oldukça hoş ve doğayla iç içe bir yer. İşletme tam aksine doğayı korumak için elinden geleni yapmış eğer orayı belediye isletseydi hepimiz tahmin ediyoruz ki beton yığını olurdu her yer. Ayrıca doğal guzellikleri ile öne çıkan bir yer için kahvaltısı vs kötü demek ne kadar doğru? Ki biz tavuk pirzola yedik öğrenci olmamıza rağmen fiyatına göre oldukça güzeldi. Bence giden kişilerin yemek, merdiven gibi şeylere odaklanmak yerine doğasıyla oynanmamis güzelliklerin tadını çıkarmasi gerekir.

  4. Gitmeyi düşünüyor,planlar yapıyorduk.Yukarıdaki yazıları ve yorumları okuyunca vazgeçtik.Böylesi güzelliği olan yerler neden bakımsız acaba?Bu mu olması gereken?Nerede belediye,nerede ilgili ve yetkililer?Yazık.Çok yazık.Sahipsiz ama güzel bir ülkede yaşıyoruz.

  5. hizmet sıfır hele kahvaltı rezalet 25 tl.karşılığı boş bir tabak karşınıza geliyor mekanın içi pislik içinde o güzelim doğa harikası yer kimlerin elinde yazık bu ikinci gidişim biraz olsun düzelmiştir diye tekrar gittim ama daha beter olmuş doğayı görmek isteyenler gidebilir ama kahvaltıya gitmenizi hiç tavsiye etmem

  6. Dikilide ki aşıklar şelalesi yazılanların tersine berbatbir yer. Pislik içinde, her taraf mikrop yuvası yazılanları okuyunca görmemgerektiğini düşünerek gitmiştim. Gittiğimde dıpru yorum yapılmadıgını anladım. Şelaleye inen merdivenler çok dik ve tehlikeli. Bir çok kişi yukarı çıkarken gördükleri karşısında yasadıkları hayal kırıklıgını konusuyorlardı. Ortayas uzerı , rahatsızlıgı olanlarınyukarıçıkarken eziyet çektıklerını gördum. Ve hiç bir uyarı da yok. Dogru yorumların yayınlanması gerekiyor

    1. Tesisin dört dörtlük olmadığı ve özellikle fiziki koşullarda sıkıntı olduğu bir gerçek. Doğayla baş başa bir ortam için yukardaki şelaleye gitmeli. Çevrede görülecek yerler arasında bir alternatif burası.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like