Home Yunanistan Atina Atina’da Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer

Atina’da Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer

2
6629

Yunanistan‘ın başkenti Atina, 4 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri. Dünyaca ünlü antik kentleri, müzeleri, kültürel ve tarihi noktaları, 24 saat yaşamın devam ettiği sokakları, sohbetin eksik olmadığı yemek sofraları ve güler yüzlü insanlarıyla Atina, Ege Denizi’nin öte yakasında, kendimizden bir şeyler bulabileceğimiz bir şehir.

Eski Yunan medeniyetinin de merkezi olan şehrin etrafı tepelerle çevrili. Her bir tepenin eşsiz şehir manzarasına sahip olduğu Atina, Türk seyahat severler tarafından genellikle kısa zaman aralığında gezilmeye, keşfedilmeye çalışılıyor. Atina’da mutlaka görülmesi gereken yerleri kaçırmak istemeyenler için bu listeyi hazırladım.

Atina’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

1. Akropolis

Atina-Akropolis

Atina, demek Akropolis demek aslında. Atina ile ilgili en önemli görsel ikon Akropolis ve çevresindeki tarihi alandan oluşuyor. Şehri olası saldırılardan korumak amacıyla Atina’nın en yüksek yerine kurulan, ‘yukarıda bulunan şehir’ anlamına gelen Akropolis’in tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Demokrasinin doğduğu yer olarak da bilinen bu tepe yerlilerin buluştuğu, tartıştığı, kent yönetimi ile ilgili kararlar aldığı bir merkez özelliğindeydi. Akropolis ve aynı alanın içerisinde yer alan müzelere giriş ücretli. Bu bölgeye en az yarım gün ayırmak gerekiyor.

2. Monastiraki Meydanı

Monastiraki-Atina

Atina’yı ziyaret edenlerin şehrin atmosferini en iyi hissedebileceği yer Monastiraki Meydanı. Şehir merkezinde, 24 saat yaşamın devam ettiği meydan ve çevresinde onlarca dükkan, taverna, kafe, restoran ve tarihi alanlar bulunuyor. Atina’dan hediyelik eşya almak isteyenlerin uygun fiyatlı ürünler bulabildiği meydandan Akropolis manzarasını izlemek de mümkün. Meydanda bulunan Mitropoleos Sokağı, yan yana sıralanan geleneksel tavernalarıyla meşhur. Tsisdarakis (Çisdirakis) Camisi, 18. yüzyıl Osmanlı eseri. 1759’da yapılan cami ismini dönemin Atina Valisi Tsisdarakis’ten (Çisdarakis) alıyor. Cami günümüzde müze olarak kullanılıyor.

3. Bit Pazarı

Atina-Bit-Pazari

Monastiraki Meydanı’na çıkan Ifestou Caddesi üzerinde kurulu olan Bit Pazarı (Athens Flea Market), antika eşya satan dükkanları ile İzmir Kemeraltı Çarşısı ile İstanbul’daki Eminönü çevresini andıran bir görünüme sahip. İğneden ipliğe birçok farklı ürünün satıldığı Bit Pazarı, tamamında ikinci el satan tezgahları kapsamasa da daha çok tekstil, sebze-meyve ve hediyelik eşyacıların sıralandığı bir yer. Bit Pazarı çevresinde atıştırmalık yiyeceklerin servis edildiği kafe ve restoranlar da yer alıyor.

4. Akropolis Müzesi

Akropolis-Muzesi-Atina

Dünyanın en zengin arkeoloji müzeleri arasında gösterilen Atina Akropolis Müzesi, 14 bin metrekarelik sergi alanı ve 4 bin 250’den fazla tarihi eseri görebileceğiniz etkileyici bir durak. 2009’da ziyarete açılan ve Akropolis Tepesi’nin yanı başında modern mimarisiyle dikkat çeken müzeyi her gün ortalama 4 bin kişi ziyaret ediyor. Müzenin yapıldığı yerde arkeolojik kazıların devam ediyor oluşu o dönem ülkede büyük bir tartışma yaratsa da müzenin yeri değiştirilmedi. Müze zeminindeki cam tabanın altında devam eden kazı çalışmalarını izlemek mümkün.

5. Parlamento Binası ve Syntagma Meydanı

Syntagma-Meydani-Atina

Syntagma Meydanı, Atina’nın en ünlü noktalarından biri. Meydanı bu kadar ünlü yapan şey Yunan Ulusal Meclis Binası’nın bu meydanın yanı başında olması. Syntagma Meydanı‘nın isminin sık sık dünya medyasında duyulması, ülkedeki muhalif hareketlerin bu meydanda toplanarak farklı konularda protesto gösterileri düzenlemeleri. Atina’nın kalbi olarak da isimlendirilen meydan çevresinde çok sayıda banka, seyahat acentesi, restoran, kafe ve ulaşım noktası bulunuyor.

Yunanca Anayasa Meydanı anlamına gelen meydanın yanı başındaki parlamento binası, milli üniformalarıyla nöbet tutan askerlerle şehre gelen ziyaretçilerin bol bol fotoğraf çekildiği bir yer. Meclis binası önünde nöbet tutan askerlerin (evzoneler) nöbet değişim töreni oldukça ilgi çekici. Her saat başında yapılan nöbet değişimi şehirde takip edilesi etkinliklerden. Ponponlu kırmızı ayakkabıları ve pileli etekleriyle dikkat çeken askerlerin kıyafetleri 1821-28 yılları arasında yaşanan bağımsızlık savaşında kullanılan kıyafetlerin aynısı.

6. Milli Park

Atina-Milli-Park

Atina Ulusal Meclisi’nin arkasında yer alan Milli Park, şehir merkezinin en büyük yeşil alanlarından. İçerisinde hayvanat bahçesi, botanik bahçesi ve tarihi eser kalıntılarının da yer aldığı park, soluklanmak için ideal. Gün boyu yürüyüş ve spor yapanların koşuşturmasına tanık olabileceğiniz bu parkta mutlaka zaman geçirin.

7. Ermou Caddesi

Ermou-Caddesi-Atina

Syntagma Meydanı’ndan başlayan, yüzlerce markanın bir arada bulunduğu Ermou Caddesi, İstanbul İstiklal Caddesi’nin Atina’daki karşılığı. Dünya markaları ve yerel markaların sıralandığı cadde, Atina’da alışveriş caddesi olarak da anılıyor. Caddeye Syntagma’dan başlayıp Monastiraki’ye kadar yürüyerek Atina’daki günlük yaşamı deneyimlemek mümkün. Caddedeki kafe ve restoranlar yemek alternatifi için tercih edilebilir.

8. Plaka

Plaka-Atina

Akropolis’in eteklerinde, çok sayıda dar ve şirin sokaktan oluşan Plaka bölgesi, bu dar sokaklar üzerinde sıralanan şirin tavernalarıyla meşhur. Plaka’nın merkezinde yer alan Adrianou Caddesi’ne bağlanan ara sokaklarda da onlarca farklı mekan bulunuyor. Yerel halkın zaman geçirmekten keyif aldığı Plaka bölgesi, son dönemde şehri ziyaret eden turistlerin de ilgisinde.

9. Kolonaki

Kolonaki-Atina

Şehrin en havalı ve zengin mahallelerinden Kolonaki, İstanbul’un Nişantaşı’sı, İzmir’in Alsancak’ı gibi. Şık restoranları, konsept kafeleri, lüks mağazaları ile Kolonaki, Atina’da varlıklı kesimin vakit geçirdiği bir bölge olarak biliniyor. Atina şehir merkezinde turistlerin akın akın gittiği sokaklardan uzaklaşmak için Kolonaki’ye uğramak şart.

10. Anafiotika

Atina-Gorulecek-Yerler

Yunanistan’ı ziyaret edenlerin olmazsa olmazları arasında bembeyaz badanalı evler, daracık sokaklar, mavi boyalı masa ve sandalyelerle fotoğraf çekilmek yer alıyor. Atina’da şehrin en merkezi yerinde tam da bu ihtiyacı karşılayıp, kendinizi küçük bir Yunan adası köyünde hissedebileceğiniz bir yer var.

Akropolis’in eteklerinde, Anafi Adası’ndan gelenlerin kurduğu Anafiotika mahallesi, Akropolis’e sırtını yaslayan engebeli bir arazide beyaz badanalı taş evleri ve düz çatılarıyla geleneksel ada mimarisini yansıtıyor. Evlerin çevresindeki rengarenk çiçekler ve kendi halinde yaşayan yerlileri de görünce insan gerçekten Atina’da değil de 300 nüfuslu bir köydeymiş gibi hissediyor.

Atina-Toplu-Ulasim

Atina, Yunanistan’ın en büyük ve en kalabalık şehri de olsa merkezde gezilecek ve görülecek yerlerin birçoğu yürüme mesafesinde yer alıyor. Yürümekten çok hoşlanmayanlar yaygın metro ağı ve belediye otobüslerini kullanarak birçok noktaya kolaylıkla ulaşabiliyor. Ben, merkezde görülecek yerler listemi tamamlarken çok yorulduğum anlarda metro kullandım. Ancak dediğim gibi kendinizi şehrin sokaklarına bırakıp dolaşmayı tercih ederseniz çok daha keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yüksek kurlara rağmen Atina, ortalama bir bütçe ile gezilebilecek bir şehir. Şehirde çok sayıda otel, pansiyon ve hostel var. Şehir merkezinin çevresinde bulunan konaklama tesisleri arasında bütçenize ve kalacak kişi sayısına göre bir değerlendirme yaparak konaklama işini halledebilirsiniz.

Atina-Hilton-Oteli
Hilton Atina

Muhteşem manzarası ve hizmet kalitesi ile Hilton Atina, bütçesinden taviz vermek istemeyenler için iyi bir seçim. Otelin teras katında şehir manzarasıyla insanın aklını başından alan bir restoran var. İyi bir deneyim için bir akşamınızı ayırabilirsiniz. 3 yıldızlı Athens Odeon Hotel, 2 yıldızlı Albion Hotel konumu ve fiyat performanslarıyla otele çok para vermemek için tercih edilebilir.

Komşumuz Yunanistan’ın başkenti Atina, tarih, doğa, kültür ve yeme-içme meraklıları için yakın, ekonomik, keyifli bir destinasyon.

2 Yorumlar

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here