Orta Doğu‘nun Paris’i ismiyle anılan, 1960 ve 70’li yıllarda dünya jet sosyetesinin tatil merkezi olan Lübnan‘ın başkenti Beyrut, yakın tarihte yaşanan onlarca acı olay ve iç savaşa rağmen hala Orta Doğu’da en çok yabancı ziyaretçiyi ağırlayan şehirler arasında.
Fenike kültürünün temsilcisi Lübnan’ın en tanınan markası özelliğini taşıyan Beyrut, dünyanın en uzun süren çatışma dönemlerinden 1975-1990 iç savaşı sırasında 200 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yer. Geçmişin izlerinin büyük bir hızla silinmeye çalışıldığı şehir, hareketli gece yaşamı, muhteşem lezzetleri, lüks mağazaları, cıvıl cıvıl sokakları ile ziyaretçilerine sıcak bir karşılama sunuyor.

Uzunca bir dönem keşfetmek istediğim ancak yüksek uçak bileti fiyatları nedeniyle sürekli ertelediğim Lübnan gezimi, uygun uçak bileti yakalayınca hiç düşünmeden gerçekleştirdim. Dünya medeniyetinin merkezlerinden Orta Doğu’ya az biraz merakı olan herkesin Lübnan’ı, özellikle de ülkenin hareketli başkenti Beyrut’u gezmesi, görmesi gerek.
Beyrut Hakkında Bilgiler
Dünyada Lübnan isminin de önüne geçen Beyrut, 4 milyonu aşan ülke nüfusunun 1,5 milyondan fazlasını tek başına taşıyor. Resmi dilin Arapça olduğu ülkede geçmişteki Fransız egemenliğinin yansıması olan Fransızca ve İngilizce de yaygın olarak konuşuluyor.
Güneyinde İsrail, kuzey ve doğusunda Suriye ile çevrili bir coğrafyada 1943 yılından bu yana bağımsız olan Lübnan’ın başkenti Beyrut, 1970’lerin sonuna kadar Orta Doğu’nun kültür, sanat, eğlence ve tatil merkeziydi.
Filistin sorunu nedeniyle Lübnan’a yerleşen Filistinlilerin nüfus yapısındaki dengeyi bozması, bu yapının bozulmasıyla birlikte başlayan huzursuzluklar Lübnan’da hatırlanmak istenmeyen kanlı bir dönemi yaşattı. Geçmişte nüfus çoğunluğunu elinde bulunduran Hristiyanlar (Hristiyan Araplar, Süryaniler, Ermeniler) ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar Beyrut başta olmak üzere tüm ülkeyi yerle bir etti.

1975-90 yılları arasındaki yoğun çatışmalı ve yıpratıcı dönemin ardından 1992 yılında başbakanlık görevine seçilen Refik Hariri’nin 2005’te bombalı bir suikaste kurban gitmesi, yakın geçmişte Lübnan’da unutulmayan olaylardan.
Tüm bu çalkantılı olaylar nedeniyle birçok Lübnanlı ülkeyi terk ederek başta Güney Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine göç etmiş. 4 milyonu aşan nüfusa sahip Lübnan’ın yurt dışında yaşayan 20 milyona yakın vatandaşı olduğu biliniyor. Lübnanlıların büyük çoğunluğu Brezilya, Uruguay, Arjantin ve Fransa gibi ülkelerde.
Bölge tarihini yakından ilgilendiren ve dönüştüren birçok olayın yaşandığı yer Beyrut, geçmişteki neşeli ve mutlu günlerine özlem duyarken, insanlar yaşanan tüm olayları bir kenarı bırakıp güleryüzle gündelik hayatta var olmaya çalışıyor.
Beyrut Gezilecek Yerler
Beyrut her ne kadar birçok kaynakta yürüyerek keşfedilecek bir şehir olarak anlatılsa da ben bu düşünceye kesinlikle katılmıyorum. Şehir merkezinde denizden içerilere doğru girdikçe artan eğim nedeniyle yakın görünen mesafeler bile yürüyerek hiç de kısa sürede aşılmıyor. Bu yüzden harita ve mesafelerin yakınlığına şüphe ile yaklaşmak her an taksi kullanmaya hazır olmak lazım. Yeri gelmişken şehirde toplu ulaşım sisteminin hiç gelişmemiş olduğunu da söylemeliyim. Sınırlı sayıda minibüsle verilmeye çalışılan toplu ulaşım hizmetinde hiçbir düzen, kural ve sistem yok. Bu yüzden herkes özel araç ya da taksilerle bir yerden bir yere gidiyor.

Akdeniz kıyısında deniz etkisinden korunan bir körfez içerisinde yer alan Beyrut’ta şehir merkezi kabaca 9 bölgeye ayrılıyor. Bu bölgelerden mutlaka görülmesi gereken yerleri kapsayanlar: Downtown, Ras Beirut, Raoucheh, Hamra, Ashrafieh, Ain El Mrasieh.
1. Downtown

Downtown, iç savaş döneminde Hristiyan ve Müslümanların yaşadığı yerler arasında ikiye ayrılan, tarafsız bölge. Solidere ismiyle de anılan bu bölge, savaş döneminde çok ciddi hasar alsa da son yıllarda hızlanan yenileme çalışmalarıyla adeta baştan inşa edilmiş. Günümüzde Beyrut’un en bakımlı, en lüks mekanları ve sokaklarını bu bölgede görmek mümkün.
Şehrin kalbinin attığı Downtown’da parlamento binası, belediye binası, Roma kalıntıları, mavi kubbeli El Amin Camisi, Al Omari Camisi, Yıldız (Nejmeh) Meydanı, Saat Kulesi mutlaka görülecek sembol yapılardan.
2. Nejmeh Meydanı

Downtown olarak adlandırılan bölgenin ana hareket noktası ve tam merkezi olarak kabul edilen Nejmeh Meydanı, Arapça’da yıldız anlamına geliyor. Meydan Fransızca’da Place de l’Etoile olarak geçiyor. Kuş bakışı bakıldığında yıldız şeklinde görünmesi nedeniyle bu ismi alan meydan ve çevresi şehir merkezinde hareketli yaşama tanık olabileceğiniz bir yer. Ben Ramazan ayının ilk günlerinde meydanda düzenlenen akşam eğlencelerini izleme fırsatı buldum. 7’den 70’e binlerce insanın nargile keyfi yaparak kafelerde oturduğu meydanda ünlü şarkıcıların şovlarıyla herkes kendinden geçmişti. Halkı selamlamak için meydana gelen Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile karşılaşmak ayrı bir hoşluk olmuştu.
Meydana araç girişi yasak. Bu yüzden meydana çıkan tüm sokakların başında zırhlı araçlar ve barikatların ardında bekleyen askerler var. Hristiyan mimarisini yansıtan binalarla çevrili olan meydan ve çevresinde yürürken, tipik bir Avrupa şehrinde geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Meydanın sembol yapısı saat kulesi 1897 yılında Osmanlılar tarafından inşa edilmiş. 1994’te restore edilen saat kulesinin saati Rolex marka. Meydanın etrafında bulunan kafe ve restoranlar akşam saatlerinde canlanıyor. Kahve, çay, nargile ve bu keyfe eşlik eden ezan ve çan sesleri eşliğinde Beyrut’un tadını çıkarın.
3. Beirut Souks

Beirut Souks, şehir merkezinin en önemli alışveriş merkezi. İçerisinde 200’den fazla mağaza, 25 restoran ve kafe, kuyumcu çarşısı, 14 salonlu sinema, çocuk bilim müzesi ve eğlence merkezi bulunan alışveriş merkezi açık hava konseptine uygun bir yapıda. Lübnan İç Savaşı sırasında ağır hasar gören çarşı, savaş sonrasında yeniden inşa edildi.
İç savaş döneminden önce şehrin en hareketli alışveriş merkezi olan Souks, 70’li yıllarda Avrupalıların dahi alışverişe geldiği önemli bir ticaret noktasıydı. Beyrut’u yenilemek ve savaş izlerini silmek amacıyla kurulan Solidere şirketi tarafından orijinal Helenistik ızgara planına göre inşa edilen alışveriş merkezi 2009’dan beri hizmet veriyor. Dünyaca ünlü markaların ve lüks mağazaların bulunduğu AVM, gezmek ve bir şeyler atıştırmak için görülmeli.
4. Corniche

Beyrut’un sahil kesimi Corniche olarak adlandırılıyor. 5 kilometrelik sahil boyunca sıralanan lüks apartmanlar, oteller ve restoranlar, yürüyüş ve bisiklet yollarının bulunduğu Corniche’de muhteşem gün batımı manzarasına tanık olmak şart. Palmiye ağaçları ve denizin önünde yer alan kayalıklar fotoğraf karelerine hayat veriyor. Gündüzleri spor yapan genç-yaşlı Beyrutlunun tercih ettiği Corniche, geceleri de soluklanmak ve sosyalleşmek isteyenlerin buluşma noktası.
5. Beyrut Amerikan Üniversitesi

Arap coğrafyasının en nitelikli üniversitesi olan Beyrut Amerikan Üniversitesi, şehir merkezindeki kampüsüyle Beyrut’u keşfetmek isteyenler için tam anlamıyla bir cennet. 64 binanın yer aldığı kampüs alanına girdiğiniz andan itibaren kendinizi Amerika’da hissediyorsunuz. Misyonerler tarafından 1866 yılında Proteston Koleji adıyla kurulan üniversite sosyalleşmek için uğranılacak noktalardan.
6. Hamra

Beyrut’un en hareketli noktalarından Hamra, daha çok üniversite öğrencilerinin yaşadığı, kentteki genel pahalılığa göre daha uygun fiyatlı yeme-içme alternatiflerinin bulunduğu bölge. Hamra Caddesi boyunca sıralanan kafe, restoran ve dükkanlarda genç nüfusu görmek mümkün. Hamra aynı zamanda ekonomik oteller için de tercih edilebilecek bir lokasyon.
7. Güvercin Kayalıkları

Güvercin Kayalıkları (Pigeon Rocks), Beyrut’un sembollerinden. İnternette Beyrut’la ilgili arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk görseller genellikle Güvercin Kayalıkları’na ait. Küçük botlarla çevresinden ve içinden geçilerek turlar düzenlenen kayalıkları tam karşıdan gören seyir terası ‘Beyrut’a geldim’ demek için fotoğraf çekilmeniz gereken yer. Burası, şehri ziyaret eden turistlerin de en çok fotoğrafladığı nokta.
8. Zaitunay Bay

Zaitunay Bay, Beyrut’un modern yüzünü görebileceğiniz marina. Restoran, kafe, mağaza, etkinlik merkezleri ve yürüyüş alanlarının bulunduğu Zaitunay Bay’de lüks yatlar sıralanıyor. Keyifli bir yemek molası, yürüyüş ya da hoşça vakit geçirmek isteyenler için marina gerçekten güzel bir durak.
9. Gemmayzeh

Beyrut gece hayatının en önemli mekanlarına ev sahipliği yapan Gemmayzeh, İstanbul’un Cihangir bölgesini anımsatıyor. Uygun fiyatlı yerel restoranların bulunduğu, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Gemmayzeh’te lüks gece kulüpleri ve onlarca bar geceyarısından sonra hareketleniyor.
10. Beyrut Ulusal Müzesi

Orta Doğu ve insanlık tarihinin izlerini yansıtan Beyrut Ulusal Müzesi, bölgenin en zengin koleksiyonuna sahip müzelerinden. 1. Dünya Savaşı’nın ardından Lübnan ve çevresinde çıkarılan eserlerin toplandığı müze 1942 yılında hizmete açılmış. İç savaş döneminde bombaların hedefi olan ve onlarca eserin savaştan zarar görmemesi için büyük bir gayretle saklandığı müze deposunda 100 binden fazla parça eser bulunuyor.
Tarih öncesi çağlardan Memlük dönemine kadar yaklaşık 1300 eserin sergilendiği müze Fenike kültürünün dünyadaki en önemli temsilcisi. Uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından 1999’da yeniden açılan müzenin sergi salonu müze sevmeyenler için bile ilgi çekici. Beyrut’a gelmişken müzeyi ziyaret etmek ve bölge tarihine yakından bakın derim. Girişle birlikte toplam 3 kattan oluşan müzeye giriş ücreti 5.000 Lübnan Lirası.
11. Achrafieh

Hristiyan nüfusun yoğun olarak yaşadığı Achrafieh (Eşrefiye), şehrin az bilinen ve genellikle atlanan bölgesi. Varlıklı kesimin yaşadığı Achrafieh’te binalar, mağazalar ve restoranlar çok şık. Zenginliği hissedebileceğiniz ABC Alışveriş Merkezi, yalnızca bu mahallede yaşayanları değil Beyrut’un farklı bölgelerinden de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
12. Monot Caddesi

İç savaş öncesinde Beyrut’un en hareketli gece hayatına sahip olan noktalarından Monot Caddesi, ismini Beyrut St. Joseph Üniversitesi kurucusu Peder Ambroise Monnot’tan alıyor. Haftanın 7 günü canlı müzik, eğlence ve yeme-içme alternatifinin bulunabildiği cadde 2004’te Travel + Leisure tarafından Orta Doğu’nun en iyi caddesi seçildi.
13. Sursock Müzesi

Achrafieh Bölgesi’nde yer alan Sursock Müzesi (Sursock Museum), Beyrut’un aristokrat ailelerinden Surcock’ların villasında kurulu. 19. yüzyılda inşa edilen, İtalyan, Venedik ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan müze binasında 18-19 ve 20. yüzyıla ait resim, heykel ve seramik çalışmalarından oluşan zengin bir koleksiyon var. Dönemsel sergilerin de yer aldığı müzeye giriş ücretsiz.
14. Mar Mikhael

Mar Mikhael, Beyrut’ta Medawar bölgesinin en önemli yerleşim ve ticaret merkezi. Kafeler, restoranlar, sanat galerileri ve mağazalarıyla dikkat çeken bölgede en hareketli nokta Ermenistan Caddesi. Adını Pharoun Caddesi üzerinde bulunan St. Michael Maronit Katolik Kilisesi’nden alan bölge İstanbul’daki Karaköy’e çok benziyor. Sanat ve yaratıcılık merkezi olarak da tanıtılan Mar Mikhael, yeme-içme ve gece hayatı deneyimi için şehirdeki en iyi alternatiflerden.
Beyrut Çevresinde Gezilecek Yerler
Lübnan zengin kültürü, doğal güzellikleri ve tarihi alanlarıyla çok sayıda gezilecek yere sahip. Şehir merkezinde vakit geçirdikten sonra Lübnan’ı tanımak ve keşfetmek isteyenler için Beyrut çevresinde gezilecek onlarca alternatif var. Beyrut’ta toplu ulaşım sistemi yaygın olmadığından bu yerlere gitmek için araç kiralamak, taksi kullanmak ya da günlük turlar düzenleyen seyahat acentelerinden tur satın almak gerekiyor.
Lübnan genelinde trafik sorunu olması, sürücülerin dikkatsiz araç kullanması ve trafikte hiçbir düzenin olmaması nedeniyle sürücülü araç kiralamak ya da tur satın almak en mantıklısı. Ben Lübnan’ın en büyük seyahat ve organizasyon şirketi Nakhal‘dan iki ayrı tur satın aldım. 1 tam gün süren Baalbek, Anjar ve Ksara turu ile yine 1 tam günlük Jeita, Biblos ve Harissa turları ile kendi başıma organize edemeyeceğim turları gerçekleştirmiş oldum. Otelden alınıp, otele bırakılan, öğle yemeği, rehberlik ve müze girişlerinin fiyata dahil olduğu turlar ödenen paranın hakkını veriyor. Size de öneriyorum.
1. Jeita Mağarası

Beyrut şehir merkezinin 20 km kuzeyinde yer alan Jeita Mağarası, bugüne kadar gördüğüm en etkileyici mağara oldu. Alt ve üst mağara olarak iki bölümden oluşan Jeita Grotto’nun alt bölümünde elektrikli teknelerle mağara içinde gezi yapılıyor. Üst mağarada ise galeriler içinde yürümek inanılmaz bir duygu. Dünyanın 7 yeni harikası lsitesine girmesi için önerilen mağaraya çıkış teleferikle, üst mağaradan alt mağaraya ulaşım ise mini trenle sağlanıyor.
2. Harissa

Lübnanlılar için kutsal kabul edilen Harissa Tepesi, şehir merkezinin 26 km kuzeyinde. 15 ton bronzdan yapılan, 64 metre yüksekliğe sahip Meryem Ana Heykeli ve bu heykelin kaidesindeki şapelden oluşan tepe Hristiyanlar için hac bölgesi. Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikteki tepenin muazzam bir manzarası var. Tepeye çıkmak için teleferik ve füniküler sistem kullanılıyor. Araçla dolambaçlı bir yoldan gitmek de mümkün.
3. Baalbek

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1984’te giren Baalbek Harabeleri, antik dönemde Fenikeliler tarafından kurulan, etkileyici bir kent. Orta Doğu’da en iyi korunan ve dünyada Roma İmparatorluğu’nun günümüze ulaşan en büyük kalıntıları olarak kabul edilen Baalbek, Beyrut’un doğusundaki Bekaa Vadisi’nde, kent merkezine 86 km uzaklıkta. Tarihi 5 bin yıl önceye uzanan bu etkileyici kentte Jüpiter, Venüs, ve Baküs tapınakları görülebiliyor.
4. Bekaa Vadisi, Ksara ve Anjar

Uzunca bir dönem adı terör örgütleriyle ve insan kaçırma olaylarıyla anılan Bekaa Vadisi Beyrut’un doğusunda Lübnan Dağları ile Suriye sınırı arasında genişliği 20 km, uzunluğu ise 200 km’yi bulan bir bölge. Beyrut-Baalbek yolunun üzerinden geçtiği vadi, verimli arazilere sahip. Bekaa Vadisi üzerinde günümüzde Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Anjar ve Anjar Antik Kenti ile Lübnan’ın meşhur üzüm bağlarının olduğu, şarap üretimi ile ünlü Ksara görülmeli.
5. Biblos

İncil’e ismini veren yer olarak bilinen Biblos, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden. Beyrut’un 36 km kuzeyinde yer alan Biblos’ta yapılan kazılarda 12 farklı medeniyetin izleri keşfedilmiş. Fenikelilerin ticari ve dini merkezi olan Biblos, ilk Yunan ve Latin alfabesinin atasının bulunduğu liman şehri. Roma orta çağ limanı, camisi, çarşısı, kalesi ve müzesiyle Biblos Lübnan’ın en özel gezilecek yerlerinden.
6. Sidon

Sidon (Sayda), tarihi geçmişi 5. yüzyıla uzanan antik kent. Beyrut şehir merkezinin 43 km güneyinde yer alan kent, Osmanlı müzecilik kültürüne katkısıyla biliniyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in bölgede yaptığı kazılarda çıkardığı birçok eser günümüzde İstanbul’da sergileniyor. Sidon Kalesi ve Old Town bölgesindeki Han El Franji mutlaka görülmeli.
Beyrut’ta ne yenir

Lübnan, tarihi ve arkeolojik alanlarının dışında leziz yemekleriyle de ünlü. Beyrut’ta Lübnan yemek kültürünü temsil eden lezzetlerin tadına bakmadan dönmek olmaz. Humus, tabule salatası, falafel, nohutlu yoğurt çorbası lebeniye, künefe, kakuleli Türk kahvesi ve Lübnan rakısı arak mutlaka deneyimlenmeli. Kebap ve et çeşitleri de oldukça lezzetli. Ülkeye İsrail tohumunun girmemesinden dolayı sebze ve meyvelerin birçoğu organik ve geleneksel yöntemlerle yetiştiriliyor. Bu da daha fazla tat demek.
Beyrut konaklama
Beyrut’ta yeme-içme ve konaklama maliyetleri öngörülemez düzeyde pahalı. Şehre seyahat etmeden önce detaylı bir bütçe yapılarak maliyetleri öngörmek şart. Beyrut şehir merkezinde Downtown, Hamra ve Raoucheh konaklamak için en isabetli yerler.
Raoucheh bölgesinde lüks gökdelenler ve deniz manzaralı çok sayıda otel var. Bu otellerden Elite Hotel, Dolphin Royal Suites ve Spa King’s öne çıkıyor. Downtown’da Ramada Hotel, Markazi Suites ve Zaitunay Bay kıyısındaki Beverly Hotel tercih edilebilir. Ben Beverly Hotel’de 5 gece konakladım. Bu otelin fiyatı 2 kişilik odada tek kişi 35 dolardı. Otelin konumunun birçok yere yakın oluşu ve yürüme mesafesinde alternatifin çok oluşu nedeniyle memnun ayrıldım. Hamra bölgesi ise daha ekonomik otel arayışında olanlara hitap ediyor. The Mayflower Hotel, Bliss 3000 Furnished Studios, Studio 44 ve Gems Hotel konaklayabileceğiniz otellerden. Tüm Beyrut otellerine şu linkten bakabilirsiniz.
Beyrut gece hayatı
Beyrut gece hayatı, dünyaca ünlü olsa da ben Beyrut gece hayatı deneyimimden çok memnun kalmadım. Genellikle gece 01.00’den sonra başlayan eğlence sabah 07.00’ye kadar devam ediyor. Mekanların çoğu şık giyimli olma şartı arıyor.
Gece hayatına düşkün olanların mutlaka görmesi gereken mekanlar O1ne Club, B018, Threesixty, Feb30, Bobo, Iris Beirut. Birçoğunda giriş ücreti alınmayan mekanlarda içecekler 10 dolar civarında.
Beyrut nerede
Beyrut’a nasıl gidilir
Lübnan’a İstanbul Atatürk Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan her gün direkt uçak seferleri var. Yaklaşık 1,5 saat süren uçuşlar başkentte, şehir merkezine 7 km uzaklıktaki Rafik Hariri Havalimanı’na gerçekleştiriliyor. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Lübnan ulusal hava yolu şirketi MEA Airlines kullanarak uçuşları takip edebilirsiniz.
Beyrut uçak bileti fiyatları yıl boyunca istikrarlı bir şekilde pahalı. Uçuş yapan firma sayısının az olması, Suriye hava sahasının kapalı olması nedeniyle Suriye’ye gitmek isteyenlerin Beyrut havalimanını kullanması bu pahalılığın ana sebepleri.
Beyrut Havalimanı ile şehir merkezi arasında toplu ulaşım imkanı yok. Tek seçenek taksi ve UBER. Taksiler 50 dolardan kapıyı açsa da maksimum verilecek miktar 25 dolar. Ben UBER kullanarak havalimanından otele 12 dolara gitmiştim. Siz de UBER kullanın. Taksilerde taksimetre olmadığı ve pazarlık usulü çalıştıklarını da söyleyeyim.
Orta Doğu’nun gizemli başkenti Beyrut, bölgeyi yorumlamak, farklı bir seyahat deneyimi yaşamak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.
Merhaba,
Jeita, Harissa, Baalbek, Biblos ve Sidon gibi uzak yerlere nasıl gidilecek? Toplu Ulaşım imkanı varmı?
Merhaba, Beyrut’ta toplu ulaşım sistemi biraz sıkıntılı. Merkezde Otogar var ve dolmuşlar kalkıyor ancak söylenilen saatte hareket etmiyor. En çok da dönüşte araç bulamayız endişesiyle ben kullanmadım.
Fairous <3
minibüs her saate var mı?biz gece saat 1 de inicez de?
Minibüsler gece yarısından sonra çalışmıyor.
Çarşıya minibüsle gitmek isteyen arkadaşlar havalimanı kapısından 1 km kadar yürüyün.El Imam El Khomayni caddesinin başına gelin,orada benzin istasyonu filan var haritadan bakabilirsiniz,Jirco Gas Station..Orası zaten ana cadde çarşıya her dakika minübüs var.Direk Mohammad Al Amine camisinin önüne gidiyor.Orası da down town zaten.Havalimamanına dönüşte de yine aynı yerden minibüse bineceksiniz.Ben minibüse 1.5 tl verdim.Gidiş dönüş 3 TL tuttu..Bunu sadece Türklere yazıyorum çünkü yabancıların ülke ekonomisine katkı yapması için 20-30 dolar taksiye para vermesi daha iyi..Sonuçta Müslüman bir ülke para kazansın garipler..