Bildiğimiz Tatların Dışında Bir Mekan: Umami İzmir

1
2281

İzmir’de son dönemde birbirinden iyi mekanlar açılıyor. Bir mekana iyi diyebilmek için o mekanın ruhunun, hikayesinin, farklı bir atmosferinin olması ve özgün bir fikirden yola çıkılması yeterli.

Alsancak, Bostanlı ve Bornova yeni mekanlar açısından şanslı bölgeler. İnsan sirkülasyonunun fazla olduğu bu yerlerde açılan özgün mekanlar kısa süre içerisinde keşfediliyor, kendi müşteri kitlesini yaratıyor. Birbirini tekrar eden ve özelliği olmayan yerler ise er ya da geç kapanıp yok olmaya mahkum.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni kesen 1454 Sokak’ta açılan Umami, İzmir’e yeni bir soluk getiren, az önce saydığım ‘iyi’ kriterine uyan bir mekan. İki arkadaş Alper Kocaoğlu ve Kazım Haklıdır’ın hayat verdiği mekan kısa sürede kendine has bir müşteri kitlesini yaratmayı başardı.

Dört bir yanımızı saran üçüncü nesil kahveci ve konsept kafelere alternatif arayan, sağlıklı ve özenle hazırlanmış yemeklerin tadına bakıp, kahve ya da çay eşliğinde muhteşem tatlılar denemek isteyenler için Umami, Alsancak’taki en doğru yerlerden.

La Puerta Bostanlı’nın Gündüz Müdürü, arkadaşım Onur Başkan’ın önerisiyle Umami’yi ziyaret edip menüyü inceledik, menüde öne çıkan lezzetleri deneyip Umami’nin iki ortağından Alper Kocaoğlu’ndan Umami’yi dinledik.

Alper Kocaoğlu, Kazım Haklıdır

Beşinci Tat: Umami

Umami’de siparişimizi verip mekanı şöyle bir inceledikten sonra yemeğimiz gelene kadar Alper Kocaoğlu ile sohbete başladık. Mekanın ismi ilk kez duyanlar için gerçekten ilginç. Ben de mekanı ziyaret edene kadar bu kelime hakkında fikir sahibi değildim. ‘Mekanın ismine nasıl karar verdiniz?’ sorusuna aldığım yanıtla aydınlanma yaşadığımı kabul ediyorum.

Alper, mekanın ismi ne olsun diye düşünürken İzmir’de kafe kültürüne yeni bir soluk getiren La Puerta’nın kurucularından Yekta Özcan’ın önerisiyle Umami’ye karar verdiklerini anlatıyor. İzmir’de başarılı işlere imza atan Yekta Özcan, Umami’nin ismine hayat vermiş bir başka deyişle. Son dönemde açılan birçok mekanın isim arayışında tıkandığı, kapı numaralarının mekanlara isim olarak verildiği İzmir’de Umami, mutfakla, yemekle ve lezzetle bağlantılı olunca mekanın konseptine tam oturmuş.

Umami ne demek?

Bir şeyi tattığımızda dilimizde, damağımızda hissettiğimiz tatlar neler? Kime sorsak ekşi, acı, tuzlu ve tatlıyı çok da düşünmeden söyleyebilir. Fakat bu tatların hiçbirine yakın olmayan ve yerken keyif aldığımız tatlar da var. Bu tadın gastronomi dünyasındaki karşılığı da umami. İnsan anatomisinin algıladığı 4 temel tat dışında kaçırdığımız, farkında olmadan atladığımız bir tat daha var. Tam olarak ekşi, acı, tatlı ya da tuzlu olarak adlandıramadığımız umami, yeni denemeler sırasında ortaya çıkmış. Duyularımızı uyaran, damağımızda kalan o güzel hissi isimlendirmekte zorlandığımızda imdadımıza yetişen bir kelime aslında.

1908’de Tokyo Üniversitesi’nde profesör olan Kikenae Ikeda, umami kavramını anlamlandıran kişi. Deniz yosunlu çorba içerken, içtiği çorbanın tadını hiçbir kategoride ifade edemeyen Ikeda, bu lezzeti anlamlandırma çabasına girmiş. Çorbayı lezzetli kılan maddenin glutamat olduğunu keşfeden Profesör’le birlikte Japoncada ‘hoşa giden tat, çok lezzetli tat’ anlamına gelen umami kelimesi ortaya çıkmış.

Mutfağına, özellikle de yemek ve tatlılarına güvenen Umami İzmir’de yemeklerde kullanılan umami lezzetler arasında kuru domates, istiridye sos ve parmesan peyniri bulunuyor. Umami kelimesi aslında bu mekanın mutfağındaki tüm parçaların yansıması.

Umami İzmir’de en çok talep gören lezzetler arasında poşe yumurta var. Poşe yumurtanın tadına bakmak için şehir dışından gelenler bile oluyormuş. Poşe yumurtanın bu kadar ilgi görmesinde İzmir’de poşe yumurta yapan çok az sayıda yer olması ve Umami İzmir’in Instagram hesabındaki cezbedici görsellerin etkisi büyük.

Umami’nin müşteri kitlesi daha çok kulaktan kulağa mekanı duyup gelenler. Zaten bir mekan için en iyi müşteri kitlesi de bu bence. Gidip memnun kaldığınız ve keyif aldığınız bir mekanı arkadaşlarınızla paylaştığınızda onlarda o mekana gitme isteği uyanıyorsa bu mekanın sizde yarattığı etki tamamen olumlu demek.

Umami İzmir’in mutfağı Kazım Haklıdır’a emanet. Mekanın iki ortağından biri olan Haklıdır, Alper Kocaoğlu’nun yakın arkadaşı. Haklıdır, Kocaoğlu’nun mekan açma önerisine olumlu yanıt verip ailesiyle birlikte İstanbul’u bırakıp İzmir’e yerleşmiş. İki arkadaş mekanın inşaatından son dokunuşlara kadar her aşamada bulunarak harika bir mekan yaratmış.

Umami İzmir’in menüsünde neler var?

Haftanın 7 günü 08.00-21.00 saatleri arasında hizmet veren Umami İzmir’de kahvaltı, öğle ya da akşam yemeği, tatlı ve çay kahve çeşitleri bulunuyor. Menüde yer alan lezzetler arasında poşe yumurta, çırpılmış yumurta, omlet çeşitleri, granola, yulaf ezmesi, patlıcan beğendi, ragu soslu dana yahni, peynirli fırın mücver, fırında sebze, firik pilavı, kuru cacık, meze tabağı, lazanya, ekmek üstleri kategorisinde alan humus, kasap sucuk, ton balığı, otlu limonlu labne, roka, kapari, suda mozerella, fesleğen pesto, kuru domates, sandviç çeşitleri, soğuk sıkım meyve ve sebze suları bulunuyor. Pastane menüsünde ise pizzetta, brownie, tart, kiş, scone, San Sebastian cheesecake var. Mekanda çay, kahve, soğuk içecekler ve smoothie çeşitleri de sunuluyor.

Umami İzmir

Adres: Alsancak Mahallesi, 1454 Sokak No:28, 35220 Konak, İzmir
Telefon: +90 (232) 464 33 34
Instagram: @umamiizmir
Çalışma Saatleri: 08.00-21.00 (Haftanın 7 günü açık)

Hep aynı yerlere gitmekten sıkılanlara ilaç gibi gelecek bir mekan Umami. Günün her saatinde, farklı öğünlerde, ister yemek yemek için ister bir şeyler içmek için Umami’ye uğrayıp mekanın tadını çıkarabilirsiniz.

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz