Türkiye‘nin dört bir yanı birbirinden güzel doğa harikalarıyla dolu. Bingöl’de bulunan Yüzenadalar da bu güzelliklerden yalnızca biri. Bingöl-Solhan karayolu üzerinde yer alan Yüzenadalar ile ilgili anlatılan onca şeyden sonra bu doğa harikasını görmeden edemezdim.
![yuzenadalar-bingol](https://kesfetsek.com/wp-content/uploads/2009/08/Yuzenadalar-Bingol.jpg)
Tamamen doğal olan gölün 60 metre derinliğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Birbirinden bağımsız 3 adacığın su üzerinde hareket etmesi oldukça ilginç bir görüntü oluşturuyor. Orman ve Suişleri Bakanlığı’nın doğal koruma alanı ilan ettiği Yüzenadalar hem güvenlik gerekçesiyle hem de doğanın zarar görmemesi adına ziyaretçi girişine kapalı.
Şanslı olanlar bölgedeki görevlilerin de insafına bağlı olarak adaların yanına gidip, üzerine çıkabiliyor. Geçmişte adaların üzerinde piknik yapıp, mangal yakanlar bile oluyormuş.
![CIMG5098](https://kesfetsek.com/wp-content/uploads/2015/03/CIMG5098.jpg)
Yüzenadalar’ın etrafını çevreleyen tel örgüden seyrettikten sonra, görevliden rica edip 15 dakikalığına adaların yanına kadar girme şansını elde ediyoruz.
Üç tane adanın su üzerinde hareket ettiğini görebilmek çok da zor olmuyor. Her an batabilme korkusu ile atladığım adadan gölü izlerken içimde hafif bir korku beliriyor. Arkadaşımın eliyle su üzerinde yaptığı hareket, adaların yer değiştirmesini hızlandırıyor. Çok kısa bir süre içinde üzerinde bulunduğum ağaçlı ada ana karadan ayrılmaya başlıyor ve ben bir an önce ana karaya atlamaya çalışıyorum. Bir yandan yumuşak zemin beni ürkütürken, sonunda ana karaya atlayarak adacıkların yer değiştirmesini heyecan dolu bakışlarla izliyorum.
![CIMG5092](https://kesfetsek.com/wp-content/uploads/2015/03/CIMG5092.jpg)
Yüzen adaların tanıtımının yapılması halinde bölgeye ciddi anlamda turist geleceğini söylemek hiç de yanlış olmaz. Keza bu adaların benzeri batı bölgelerimizde olsaydı şimdiye birer marka olurdu. Siz siz olun yolunuz Bingöl’e düşerse Yüzenadaları görmeden dönmeyin!
Yüzenadalar’a Nasıl Gidilir
Bingöl-Solhan-Muş karayolu üzerinde, Solhan ilçesine gelmeden Hazarşah Köyü tabelasından dönerek, Aksakal mezrası sınırlarında bulunan Yüzenadalar’a ulaşılabiliyor. Köye bir sabah bir akşam olmak üzere günde iki defa dolmuş var. Bingöl-Solhan arasındaki minibüsleri kullanıp, köy sapağında inip otostopla Yüzenadalar’a gitmek mümkün. En iyi seçenek araç kiralama. Bingöl’ün doğa harikası Yüzenadalar Doğu Anadolu’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden.
Türkiye‘nin her köşesi apayrı güzelliklerle dolu. Kesinlikle gideceğim ben de bu yazıyı okuduktan sonra (:
Türkiye’de ne kadar güzel yerler var hayran olmamak mümkün değil.
Güzel bir aşk anım var oralarda.. Duygusal bir yakınlık yaşadığım mert bir Bingöllü genç ile ziyaret etme fırsatım olmuştu. Bende benzer korkuları yaşarken arkadaşım ceylan gibi zıplıyordu adalar üzerinde korkusuzca. Bingöl şehir olarak ne kadar geri kalsa da halkı ve doğası kültürel geri kalmışlığın tam aksiydi. Ellerinize sağlık beni o yıllara götürdünüz.
sammi söylüyorum,heyecanlandım. 60 metre tderinlik. üstelik bu suda yüzmek de çok zor.
iki üç metreden bile kıyıya ulaşamazsız su sizi dibe çeker. Cesurmuşsun, bravo. Ben den
emem
yüzen adadaki GÖz korkusunu yaşamanızı biraz daha açarmısınız bugra bey…
İnsanın “gözünü” yuvasından çıkartacak kadar korkunçtu.