Birgi’de Gezilecek Yerler

Birgi, denizciliğiyle ünlü Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan tipik bir Ege kasabası. İzmir‘in Ödemiş ilçesinde bulunan İzmir çevresinde görülmesi gereken yerlerden biri olan Birgi, Lidyalılardan başlayıp, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan köklü bir tarihe sahip.

Koruma altına alınarak, kentsel SİT alanı ilan edilen Birgi, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adeta bir açık hava müzesi. Bizler de tarihi evleri, konakları, camileri ve türbeleri gibi pek çok mekanıyla bir tablo kadar güzel Birgi’de gezilecek yerlerin listesi Birgi’yi keşfetmenize yardımcı olabilir 😊

✔︎ Daha fazla seyahat önerisi için instagram hesabımı takip edebilirsiniz 👨🏻‍💻 instagram.com/kesfetsek

Birgi’de Görmeniz Gereken Yerler

1. Eski Birgi Evleri

Tarihi Birgi Evleri, beldenin en çok turist çeken yerleri olarak biliniyor. Ancak bu evlerden bir tanesi diğerlerinden biraz daha farklı. Çakırağa Konağı’nın biraz aşağısında bulunan Eski Birgi Evi, Ödemişli bir iç mimar tarafından restore ediliyor. Şimdilerde çalışma ofisi ve sanat evi olarak kullanılan ev, ilk görüşte dikkatleri çekmeyi başarıyor. Ziyarete açık olan bu binada ne yazık ki fotoğraf çekmek yasak.

2. Çakırağa Konağı

Birgi’nin tarihi değerini yükselten yapılardan olan Birgi Çakırağa Konağı, Şerif Aliağa tarafından 1761’de yaptırılmış. Konağın iç dizayn, stil ve mimarisi ise 19. yüzyıl izleri taşıyor. 2 kapısı ve bir iç bahçesi bulunan konağın, zemin katında ayrıca bekçi ve hizmetli odaları, ahır, samanlık ve misafir kabul yeri bulunuyor.

Ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan Çakırağa Konağı, özellikle tavanlarındaki süslemeleriyle benzersiz bir yapı. Müze Kart’la giriş yapabileceğiniz konağın her odası farklı renkli işlemeleriyle keyifli bir yolculuğun kapılarını açıyor.

3. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

Halk arasında Aslanlı Camii ya da Ulu Camii olarak da bilinen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Beylikler döneminden kalma en eski camilerden. Selçuklu mimarisini yansıtan yapı, adını aldığı kurucusu tarafından 1312’de yaptırılmış. Çakırağa Konağı ile birlikte kentin en büyük simgesi olan camii, Türk-İslam geleneğine uygun bir mimari tarza sahip.

Camii, aynı zamanda hamam, medrese ve Aydınoğulları devletinin kurucusu Mehmet Bey ve üç oğlunun mezarının bulunduğu bir türbeden oluşan bir külliye şeklinde konumlandırılmış. Her ne kadar İslam mimarisiyle yapılmış olsa da camii, duvarında bulunan ve Lidyalılardan kaldığı düşünülen aslan heykeliyle diğer örneklerinden ayrılıyor.

4. Aydınoğlu Hamamı

Kitabesi günümüze kadar ulaşmadığı için hakkında pek fazla bir bilginin olmadığı Aydınoğlu Hamamı’nın kim tarafından, ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Ancak, bu yapının 1312’de Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii ile aynı dönemden geldiği sanılıyor. Kesme taş ve tuğlalardan oluşan hamam, dikdörtgen bir plana sahip. Bilinen her hamam gibi 3 bölümden oluşan yapı, Birgi’nin en önemli tarihi yapılarından biri.

5. İmam-ı Birgivi Türbesi

Birgi’de yaşayan 16 yüzyılın en önemli din adamlarından İmam Birgivi’nin kasaba içinde bulunan türbesi bölgenin önemini daha da arttıran nedenler arasında. İmam-ı Birgivi Türbesi, bölge halkı tarafından sosyal yaşamda kendine yer bulmayı başarmış yapılardan.

Türbe ziyaretçileri, yapının bahçesinde bulunan ağacın dallarına kumaş bağlayarak dilek diliyorlar. Ancak, ilginç olan asıl durum, İmam Birgivi’nin türbe ve mezar kavramlarına oldukça karşı olarak bilinmesi. Yine de burası her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor.

6. Sandıkoğlu Konağı

Türk mimarisinin renkli ve özgün örneklerinden biri olan Sandıkoğlu Konağı, Çakıroğlu Konağı kadar gösterişli değil. Duvarlarındaki süslemelerden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan konak, genel olarak taşla örülmüş bir yapıya sahip. Geçmişte Sandıkoğlu ailesinin olan konak, artık belediyeye ait. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak, Birgi’de gezilmesi gereken yerlerden.

7. Birgivi Mehmet Efendi Medresesi

İslam alimi olarak tanınan İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi’nin eğitim yeri olan Birgivi Mehmet Efendi Medresesi, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’nin hemen karşısında yer alıyor. Birgivi Mehmet Efendi’nin ömrünü geçirdiği bu yapı, Padişah II. Selim’in hocası olan Birgili Ataullah Efendi tarafından 1554’te yaptırılmış.

İlimi yayarak bölgede denge ve düzeni sağlayan imama bu nedenle Birgili anlamına gelen Birgivi lakabı veriliyor. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan medrese, 16. yüzyıl medreselerinin küçük bir örneği olarak kabul ediliyor.

8. Karaoğlu Camii

Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden olan Karaoğlu Camii, 1762’den beri ibadete açık. Bir ana kubbe ve 3 küçük kubbeden oluşan camii, mermer mihrap ve mimbere sahip.

Kapı ve pencerelerinin ahşaptan yapıldığı ve genelinde kesme taşın kullanıldığı yer, sade motifleriyle dikkat çekiyor. Yapıldığı tarihten bu yana iki defa onarım gören camii namaz vakitleri dışında ziyaret edilebiliyor.

9. Birgi Kalesi ve Surları

Tarihi kayıtlara göre Birgi, 17. yüzyılın başlarına kadar etrafı surlarla çevrili bir kent olarak anlatılıyor. Kenti işgal eden Calalilerin isyanı bastırıldığında, Birgi Surları Osmanlılar tarafından önlem amaçlı yer yer yıktırılmış. Zamanla surların yüzey taşları bina yapımında kullanılmış ve pek çok kısmı toprak altında kalmış.

Kale içindeki şehir anlamına gelen Birgi için kale ve surlar oldukça önemli bir tarihi değere sahip. Şimdilerde tarımsal çalışmaların yapıldığı alandan çok sayıda seramik parçalarının çıkmasına rağmen henüz detaylı bir kazı çalışması ve arkeolojik araştırma yapılmamış olması üzücü.

10. Demirli Mağaza

Kitabesinin günümüze ulaşmadığı bir diğer yapı olan Demirli Mağaza’nın 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Yapının ortasında gömülü bir küp ve bu kübe doğru orantılı eğimlenen yer yapısı, mağazanın bodrum katında bir sıvı deposu olduğunun kanıtı olarak kabul ediliyor.

Bir tarafı çift kemerle açılan binanın üst katınınsa bir Osmanlı dükkanı olduğu izlemini veriyor. Şimdilerde bu tarihi yapı, hediyelik eşya satışı için kullanılıyor.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete kucak açan Birgi, pek çok tarihi ve kültürel ize sahip. Geçmişten günümüze ulaştırdığı çok sayıda eserle Ödemiş’te gezilecek yerler arasında bulunan Birgi, İzmir çevresinde zamanda yolculuk deneyimi için en iyi alternatifler arasında.

  1. Berrin Çetin says:

    Birgi doğasıyla,tarihi dokusuyla ve sıcakkanlı insanlarıyla gezip,görülecek yerleriyle Ege’nin çok şirin bir köyü.Biz bugün oradaydık,sakin ve doğal halini çok sevdik.Bu güzel yere tekrar gelme konusunda kendimize söz verdik.Tanıtımına da ayrıca önem vermek gerekiyor,biz kendi çapımızda bu konuya eğilmek istiyoruz.

  2. Erhan Baycu says:

    “Birgi’yi, bir’de Yaşar Kemal’in Çakırcalı’sını okuyup öğle gezin her adım’da göğüs kafesi kalbi nasıl sıkıştırıyormuş görün…

  3. Birgi dedemin köyü, yılda 1 defa gitmeye çalışırım. Her geçen yıl daha da güzelleşiyor. Yapılan tanıtım ve iyileştirme projeleri işe yarıyor, ancak daha çok duyurulmaya ihtiyacı var. Sadece günübirlik değil konaklamalı gidilecek bir köy olarak tanıtılsa ne güzel olur.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like