Batı Avrupa‘da Strazburg’la dönüşümlü olarak Avrupa Parlamentosu idaresini yürüten, NATO’nun Merkez Karargahı, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin bulunduğu şehir Belçika‘nın başkenti Brüksel. Fransızca ve Flemenkçenin resmi dil olduğu şehir, Fransızcada Bruxelles, Flemenkçede Brussels olarak geçiyor.
Kentin toplam nüfusu bir milyonu biraz geçiyor. Brüksel deyince akla gelen en önemli yer Grand Place Meydanı. Kentin belediyesinin de bulunduğu en büyük meydan, şehrin kalbini oluşturuyor. Günün her saati kalabalık, her dakika bir hareketlilik var.
Brüksel’de yaşam
İki resmi dile sahip Brüksel’de yoğun olarak Fransızca konuşuluyor. Diğer resmi dil ise Flemenkçe. Kent Avrupa siyasetine yön veren önemli kuruluşları bünyesinde barındırdığından dolayı kalabalık bir yabancı nüfusa sahip. Bu sebepten dolayı Avrupalı kurumlarda çalışanlar ayrı bir mahalle kurmuşlar. Dünyanın dört bir yanından uluslararası kurum ve kuruluşlarda görev almak için Brüksel’e gelen diplomatlar, bürokratlar diplomatlar mahallesi olarak da anılan bölgede yaşıyor.
Brüksel nüfusunun önemli bir bölümünü göçmenler oluşturuyor. Özellikle Kuzey Afrikalılar ve Türkler şehrin en kalabalık azınlık grupları. Fas, Tunus ve Türklerin bir arada yaşadığı mahalleler var. Daha çok getto olarak anılan bu mahallelerde yerel kültür yaşatılıyor. Her topluluğun kendine ait marketi, eğlence yerleri, farklı alanlarda dükkanları sıralanıyor bu sokaklarda.
Brüksel’e ne zaman gidilir?
Sene boyunca fazla sıcak olmayan Brüksel ortalama sıcaklıkları ile insanı boğmayan bir havaya sahip. Sonbahardan itibaren yağışlı bir hava görülüyor. Kent yaz dönemi dışında genelde az güneşli, çok bulutlu bir hava durumu ile iç karartıcı olsa da zaman içerisinde bu hava durumuna alışıyorsunuz.
Yağmurdan ve soğuktan hoşlanmıyorsunuz Brüksel’i görmek için en doğru zaman haziran-ağustos dönemini kapsayan yaz ayları. Hem hava açık hem de boğucu olmayan bir sıcaklıkla şehrin tadını çıkarabilirsiniz.
Brüksel yürüyerek gezmek için ideal bir şehir. Tüm kentin turistik mekanlarını yürüyerek 3-4 gün içerisinde gezmek mümkün. Toplu ulaşım ağının çok iyi kurgulanmış olması nedeniyle birçok noktaya metro ve belediye otobüsü ile ulaşılıyor. Birkaç günlük yürüyüşün ardından merkezi noktaların tamamını keşfedip, Brüksel’de yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz.
Brüksel nerede?
Belçika’nın başkenti Brüksel, birkaç yüzyıl önce kurutulan bataklık bölgesinin üzerinde kurulu. Şehrin ismi bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına geliyor. Brüksel büyükşehir sınırlarında 1 milyon 50 bin kişi yaşıyor. Brüksel, Avrupa’nın batısında, Belçika’nın ise merkezinde konumlanıyor.
Brüksel’e nasıl gidilir?
Avrupa Birliği’nin merkezi Brüksel’e Türkiye‘den ulaşmak çok kolay. İstanbul, Antalya ve Bodrum’dan Brüksel’e direkt uçak seferleri yapılıyor. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından her gün, Bodrum, Antalya ve İzmir’den ise dönemsel olarak Brüksel’e uçakla gitmek mümkün. Brüksel’de Brüksel Uluslararası Havalimanı ile Brüksel Güney Charleroi Havalimanı olmak üzere 2 ayrı havalimanı bulunuyor. Türk Hava Yolları Brüksel Havalimanı’na, Pegasus Havayolları ise Charleroi Havalimanı’na uçuyor. İstanbul-Brüksel uçak yolculuğu 3.5 saat sürüyor.