Doğa ve Tarihin Buluştuğu Şehir: Cartagena

Kolombiya’nın beşinci en büyük şehri olan Cartagena ülkenin kuzeyinde, Karayip denizinin kıyısında yer alıyor. Yaklaşık 1 milyonluk nüfusu ile Cartagena, İspanyolların ülkedeki ikinci kurduğu şehir ve daha sonraları Afrikalı kölelerin ilk kez özgür olarak yaşadığı merkezlerden biri. Kolombiya kızıl derilileri, Afrikalılar, İspanyollar, Araplar ve Ortadoğulular şehrin ve ülkenin nüfusunu oluşturuyor.

Bu açıdan Cartagena için Karayipler’in en tarihi şehri diyebilirim. Şehri korsan saldırılarından korumak için inşa edilen 29 adet hisar ve 13 kilometrelik tarihi koloniyal tarzdaki şehir duvarı 1984 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir. Tarihi duvarlarının içindeki eski şehrin Arnavut kaldırımı sokaklarında yürürken kendinizi İspanyol koloni zamanlarında yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz.

1533 yılında İspanyol komutan Pedro de Heredia tarafından kurulan Cartagena de Indias’ın coğrafi konumunun bir liman için elverişli olmasından dolayı şehir yüzyıllardan beri önemli bir liman şehri olmuş. Güney Amerika’nın hem nüfus hem de ekonomi olarak üçüncü en büyük ülkesi olan Kolombiya’nın petrol, kömür, kahve, muz, zümrüt, çiçek ve platin gibi ana ürünleri buradan dünyaya ihraç ediliyor.

Büyük bir lagünün etrafında kurulmuş ve geniş plajlara sahip olan şehirde yıl boyunca sıcaklık 30 C’nin altına düşmediğinden hem Kolombiya’nın hem de Karayiplerin önemli turistik merkezlerinden biridir. Birçok insan için tatil yapılacak ya da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almasa da bence Cartagena sıcakkanlı insanları, tarihi, mimarisi, doğası, tropikal iklimi, lezzetli yemekleri ve meyveleri, muhteşem eğlence hayatıyla her kesim ve her bütçeye sahip turiste hitap eden bir yer.

Ülkenin para birimi Kolombiya Pesosu (COP) 0.0003 USD ‘a eşit. Bir diğer deyişle 1 USD 3100 COP civarında. Burada bol sıfırlı paralar harcamaya hazır olun. Sokaklarda dolaşan döviz simsarlarından para bozdurmamanızı tavsiye ederim çünkü sahte para ya da eksik para gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. En güvenlisi banka kartınızla ATM’den ihtiyacınız olacak kadar para çekmek. Birçok otel, restoran ve dükkân kredi kartlarını kabul ediyor.

Cartagena Gezilecek Yerler

Şehrin iki ana merkezi var. Biri eski şehir duvarlarının içinde kalan tarihi şehir Ciudad Amurallada ve diğeri ise gökyüzüne yükselen uzun otel ve apartmanlarıyla Cartagena’nın Miami’si Bocagrande. Şehri keşfetmeye şehrin sembolü olan eski saat kulesinden başlayın. Kulenin hemen arkasında yer alan Plaza de Los Coches meydanından nostaljik at araba turu alabilirsiniz.

Yürüyerek şehri dolaşmaya devam edecekseniz önce Plaza de la Aduana ve Modern Sanat Müzesini ve ardından Plaza Bolivar ve Museo Del Oro Zenu – Zenu Altın Müzesine gitmenizi öneririm. Bu altın müzesi Bogota’daki gibi büyük bir koleksiyona sahip olmasa da içinde Zenu halkına ait güzel altın ve topraktan yapılmış kaplar ve eserler sergileniyor. Bolivar meydanındaki geç koloniyal tarzda inşa edilmiş Palacio de la Inquisicion- Engizisyon Sarayı da ilginç bir seçenek olabilir. Müzede engizisyon döneminde kullanılan işkence aletlerinin yanı sıra Kolombiya öncesi dönemlerden günümüze kadar ki zamanlara ait çeşitli kap ve tarihi objeler yer almaktadır.

Adını da bulunduğu meydan Santo Domingo’dan alan Santo Domingo Kilisesi şehrin en eski kilisesi unvanını taşıyor. Orijinal kilise 1539 yılında saat kulesinin arkasındaki meydan Plaza de los Coches’te yer alıyormuş fakat çıkan yangından sonra 1552 yılında yeniden Plaza Santo Domingo’da inşa edilmiş.
Gezmeye biraz ara vermek, etrafı seyretmek veya fotoğraf çekmek için Baluarte de Santo Domingo yani Santo Domingo hisarına çıkabilirsiniz.

Biraz soluklandıktan sonra rotanızı 1982 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi dünyaca ünlü Kolombiyalı edebiyatçı Gabo yani Gabriel García Márquez’in evine doğru çevirmenizi öneririm. Bir çoğumuzun kütüphanesinde bulunan Yüzyıllık Yalnızlık (1967), Kırmızı Pazartesi (1981), Kolera Günlerinde Aşk (1958) romanları Marquez’in en bilinen romanlarıdır. “Kolera Günlerinde Aşk” dâhil birçok eseri Cartagena’da geçmektedir. Romandan uyarlanan aynı isimli filmin birçok sahnesi burada çekilmiştir. Filmi izleyenler Cartagena sokaklarında yürürken kendilerini film setindeymiş gibi hissedebilirler.

Filmi ve eski günleri daha çok hissetmek isteyenlere tavsiyem 1585 yılında yapılmış sonradan restorasyon görerek çok hoş bir butik otele dönüştürülmüş Casa Pombo’nun 201 no’lu süit odasında kalmalarıdır. Çünkü film çekilirken Javier Bardem bu odada kalmış. Yazar Nisan 2014’de Meksika’daki evinde 87 yaşında hayata veda etti. Marguez’i külleri Cartagena’ya getirildi.

Şehir duvarlarının hemen dışında eski cumhurbaşkanı avukat Rafael Núñez’in yaşadığı çok güzel eski bir konak bulunuyor. Burası ulusal marşın ve anayasasının yazıldığı bir yer. Müzede Kolombiya tarihine ait belgeleri ve Rafel Nunez’e ait kişisel eşyaları görebilirsiniz.

Şehir duvarlarının hemen dışındaki görülmesi gereken bir diğer tarihi yer ise Castillo San Felipe de Barajas. İspanyolların, kolonileri arasında inşa ettikleri en muazzam kalelerden biridir. Bu kale yapılan tüm saldırılara rağmen hiç bir zaman zapt edilmemiş ve düşmemiş. Kalenin içinde harika bir tünel sistemi var. Tüneller kalenin stratejik noktalarını birbirine bağlıyor ve kolaylıkla tahliye imkânı sağlıyor. Uzaktan gelen en küçük sesi bile tünellerden çok rahatlıkla duyulabiliyorsunuz, bundan dolayı tüneller aynı zamanda kale içi iletişimde kullanılmış.

Bocagrande’nin şık restoranları, pahalı alışveriş merkezleri, ışıltılı gece hayatı ve upuzun plajları size şehrin yeni ve modern tarafını gösteriyor. Bocagrande plajları şehre yakın olduğundan ilk tercih olsa da turistler ve halk fırsat bulduklarında yakın çevredeki diğer plajlara akın ediyor. En çok gidilen plajlar; Isla Baru’daki Playa Balanca ve Islas Rosario’nun plajları. Bu plajlara yapılan günübirlik bot turlarının yanı sıra 1 ya da 2 gece konaklamalı turlar da bulmanız mümkün. Herhangi bir acenteden tur satın almak istemezseniz de sabah 09:00- 10:00 gibi Muelle Turistico de la Bodeguita yani turistik gezi teknelerinin kalktığı iskeleye gidip teknenizi görerek, tur programı içeriklerine ve fiyatlarına bakarak turunuzu satın alabilirsiniz.

Buradaki fiyatlar pek değişmiyor ama pazarlık yapmakta fayda var. Teknenin kalkış saatine yakın fiyatlar biraz daha düşüyor. O yüzden önce pazarlık yapıp sonra bir arkadaşımı bekliyorum diyerek biraz beklediğinizde satıcıların size gelip indirim yaptığını göreceksiniz. Buradan binmenin bir diğer avantajı ise bineceğiniz teknenin nasıl bir tekne olduğunu görebiliyorsunuz. Bazen broşürlerde gösterilenler ve anlatılanlar arasında epey fark olabiliyor.

Cartegana’nın güneş ve harika plajları dışında da bir şeyler yapmak isteyenler yaklaşık 4 saatlik mesafedeki Tayrona Ulusal Parkında kamp yaparak Kolombiya’nın muhteşem doğasının tadını çıkartabilir. Kolombiya dünya da biyolojik çeşitlilik açısından Brezilya’dan sonra gelen 2. ülke ve toplam yüz ölçümünün %11’ini doğal parklar ve korunmaya alınmış yeşil alanlar oluşturuyor.

Biraz daha farklı bir macera arayanlar için ise Totumo Volkanı uygun. Cartagena’nın 45 km kuzeybatısında yer alan Totuma Volkanı’na yaklaşık yarım saatte gidiliyor. Krater gölüne girip yüzüp, çamur banyosunda terapi yapabilirsiniz. Ayrıca Cartagena, eşsiz su altı dünyasıyla dalış ve ya şnorkel yapmak isteyenlere, geniş plajları ve çok büyük olmayan dalgaları ile uçurtma sörfü (kitesurfing) yapmak isteyenler için harika bir yer.

Cartagena yeme içme

Gelelim Cartagena’nın birbirinden lezzetli tropikal lezzetli meyvelerine. Burada onlarca çeşit farklı meyve var ki bir yerden sonra adlarını hatırlayamıyorsunuz. Seyyar meyve satıcıları şehirde ve plajlarda küçük el arabalarında, tezgâhlarda ya da kafalarının üstünde koydukları tepsilerde birbirinden lezzetli meyveleri satıyorlar. Meyveleri sizin istediğine göre kesiyor ya da meyve suyunu yapıyorlar.

Tatlı hindistan cevizi, mango, ananas, papaya, guava (guayaba),guanabana, lulo, çarkıfelek meyvesi çeşitleri (passion fruit- maracuya), ejder meyvesi (pitahaya), carambolo, corozo aklımda kalan meyve çeşitleri. Tüm meyveler yerel ve doğal üretim olduğundan tatları bir harika ve bir o kadar da ucuz. Kendi memleketlerimizde tadı kokusu var diye bir sürü para harcadığımız organik ürünler gibi değiller yani.

Meyve satıcılarının ardından sokaklarda en fazla karşılaşacağınız şey Arepa satıcıları olacak. Arepa Kolombiya’nın ana sokak yemeği. Arepa mısır unundan yapılan hamburger ekmeği büyüklüğünde genelde kahvaltıda yenilen bir çeşit tava ekmeği. İçine peynir, et, tavuk gibi malzemeler koyup ta pişiriliyor. Arepas con huevo, yani yumurtalısını kızgın yağda pişiriyorlar. Sokakta meyve ve arepa satıcılarının dışında şekerlemeciler, ızgaracılar, dondurmacılar, meyve suyu satıcıları gibi çeşit çeşit yemek satan seyyar satıcı var.

Kolombiya mutfağı da ülkedeki halklar gibi Afrika, İspanyol, Arap ve yerlilerin mutfaklarının etkilerini taşıyor. Yerel restoranlarda genellikle deniz ürünleri yanında hindistan cevizi pilavı, kızartılmış muz ve salata servis ediliyor. İçinde peynir, sarımsak, soğan, tatlı patates, limon suyu olan peynir çorbaları Mote de Queso da çok meşhur yemeklerinden, tatmanızı öneririm. Yerel tatların yanı sıra şehirdeki turistik ve uluslararası restoranlarda farklı dünya mutfaklarının tadına bakabilirsiniz.

Cartagena gece hayatı

Cartagena gece yaşantısıyla da çok iddialı bir şehir. Barlar, diskotekler, kulüpler ve dans salonlarıyla herkese her yaşa uygun bir eğlence sunuyor. Sıcakkanlı insanları gibi içleri ısıtan içkileri ve müzikleriyle de kendini size sevdiriyor. Gece hayatı önce sokaklarda meydanlarda başlıyor. İnsanlar sokakta bir şeyler içip atıştırdıktan ve hatta biraz dans ettikten sonra gece programlarına diskotek ya da salsa kulüplerinde devam ediyor. Eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürebiliyor.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi burada da bazı yerlerde hayat kadınlarına rastlayabilirsiniz. Bu arada genel bir yanılgıya düşüp silikonlu kadınların hepsini hayat kadını gibi düşünmeyin çünkü Kolombiya dünyada estetik operasyonların en çok yapıldığı ülkeler arasında 5.sırayı alıyor. Hatta son yıllarda estetik turizmi için gelen turist sayısında da büyük bir artış var. Kolombiya eskisi gibi tehlikeli bir ülke olmasa da geceleri belirtilen bölgelerin dışında ya da merkeze uzak olan bilmediğiniz yerlere gitmemekte fayda var. Old town ve Getsamani bölgesindeki eğlence mekânlarına rahatlıkla gidebilirsiniz.

Cartagena ulaşım

Cartagena başkent Bogota’ya 1100 km uzaklıkta. Uçakla 2 saat, otobüs ya da arabayla 17-18 saatte gelebilirsiniz. Ben ve kız kardeşimin fazla zamanı olmadığından uçakla gelmeyi tercih ettik. Lan, Avianca gibi ana havayollarının dışında sadece internet ve telefonla bilet satan Viva Colombia gibi ucuz havayollarıyla da uçabilirsiniz. Bütçeniz uçmak için yeterli değilse, tavsiyem yol üzerindeki Medellin şehrine uğrayıp bir gün orada kalmak olabilir.

Türkiye’den Kolombiya’ya henüz direkt uçuş yok ama Avrupa özellikle de İspanya üzerinden aktarmalı ucuz uçuşlar bulabilirsiniz. Eski şehir ve etrafındaki gezilecek yerleri rahatlıkla yürüyerek gezebilirsiniz. Daha uzak mesafeler için taksi ve otobüsler mevcut. Taksilerin tarifeleri koltuk arkalarında yer alıyor. O açıdan da pazarlık yapma gibi bir derdiniz yok.

Cartagena konaklama

Eski tarihi şehrin havasını solumak istediğimiz ve daha güvenli olduğunu söylendiği için biz eski şehirde kalmayı tercih ettik. Cartagena’da her bütçeye uygun konaklama mevcut. Bizim otelimiz 4 yıldızlı ve saat kulesinin hemen arkasında yer alıyor. 2 kişilik bir oda ve kahvaltı için gecelik 50 Euro ödedik. Bence kalite ve yer açısından gayet uygun bir fiyattı. Otel odamızın meydana baktığından geceleri biraz gürültülü oluyordu fakat bizde gece geç saatlere kadar dışarıda olduğumuz için pek sorun oluşturmadı. (Yazı: Senem Tongar)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like