Mersin coğrafyası birbirinden ilginç ve adını bilmediğimiz antik kentlere, tarihi yerleşim yerlerine, doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Bölgenin jeolojik yapısından dolayı da çokça mağara ve ilginç oluşumlar var.
Silifke yanınlarında yer alan, yeraltı deresinin karstik yapıyı aşındırması ve kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş Cennet ve Cehennem Mağaraları da de bunlardan biri. Cennet Cehennem Obrukları, çökükleri veya mağaraları da deniyor.
Cennet Cehennem Mağaraları
Bölgede sıkça rastlanan ve korykos mağaraları denen bu oluşumların en büyüğü Cennet Çukuru. Doğal yollarla oluşan bu obruklar Mersin’in Silifke ilçesinin Narlıkuyu Beldesi’nde yer alıyor. Aralarında 75 metre bulunan çukurlara tek bilet alarak giriş yapabiliyorsunuz.
1. Cennet Obruğu
Ağız kısmı elips biçiminde olan Cennet çukurunun çapı 250 metre (uzunluğunda) ve 110 metre (genişliğinde). Çukurun derinliği ise 70 metre. Bazıları yenilenmiş de olsa çoğu antik olan 452 basamaklı oldukça geniş taş bir merdivenle iniliyor obruğa. Özellikle çıkması zor olan bu mağaraya inerken yanınıza mutlaka su almanızı tavsiye ederim.
Basamaklardan inmeye başladığınızda sizi yemyeşil bir alan karşılıyor, belki de Cennet adının verilmesinin nedeni budur. Kuzey yamacı oldukça dik olan obruğun güney ucunda ise 200 metre uzunluğunda ve en derin noktası 135 metre olan bir mağara bulunuyor.
Mağaranın bitim noktasında Narlıkuyu’dan uzun bir yol katederek Akdeniz’e ulaştığı düşünülen mitolojik bir yeraltı deresinin sesini duyabilirsiniz. Mağaranın hemen girişinde ise küçük bir şapel bulunuyor.
300 basamak indikten sonra karşınıza çıkan kilisenin girişindeki dört satırlık yazıtta 5. yüzyılda Aziz Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırıldığı yazıyor. Özellikle bölgeye gelen Hristiyanların ilgisini çeken Meryem Ana Kilisesi bu sebeple inanç turizmi için de önemli bir yere sahip.
2. Cehennem Obruğu
Aynı şekilde erozyon yoluyla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş ve Cennet çukurundan daha küçük ve dar olan Cehennem çukurunun derinliği 128 metre, ağız çapları ise 50 metre ve 75 metre. Bu çukurun kenarları iç bükey olduğundan içine inmek mümkün değil. Kenarları telle çevrili ve buradan seyredilebiliyor, ancak özel ekipmanlara sahip dağcılar izin aldıkları takdirde aşağı inebiliyor.
Çeşitli mitolojik hikayelere de konu olan bu çukurla ilgili bir efsaneye göre yüz başlı alev püskürten dev bir ejderha olan Typhon, zaman zaman tanrılar tanrısı Zeus ile savaşmaktadır. Bu çarpışmaların birinde Zeus’u yenilgiye uğratmış ve tanrıyı Korykos’da daha sonra Cehennem ismi verilmiş olan bu mağaraya kapatmıştır.
Tanrılar dünyasının bir diğer önemli ismi olan Hermes, Pan ile birlikte Zeus’u bu mağaradan kurtarmış ve bu kez Zeus Typhon’un peşine düşmüştür. Zeus alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u kavgada yenerek bir süre burada hapsettikten sonra sonsuza dek kalacağı Etna Yanardağ’ına kapatmış.
Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti ve ziyaret saatleri 🕖
🏨 Adres: Narlıkuyu Mahallesi Hasanaliler Mevkii, Silifke, Mersin
☎️ Telefon: +90 (324) 714 10 19
🕑 Cennet Cehennem Çökükleri ziyaret saatleri: Cennet ve Cehennem Çökükleri, yaz dönemi (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış dönemi (1 Ekim–1 Nisan) tarihlerinde 08.00–16.45 saatlerinde ziyarete açık. Çökükler, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Cennet Cehennem Çökükleri giriş ücreti: Cennet ve Cehennem Çökükleri giriş ücreti 75 TL. Müze Kart geçerli. Aynı biletle Astım Mağarasını da ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.
Cennet Cehennem’e nasıl gidilir? 🚖
Silifke’den 22 km olan Cennet Cehennem Obruklarına, Kızkalesi’ni geçtikten sonra Antalya yönüne doğru giderken 7 km sonra sağda göreceğiniz Cennet Cehennem tabelasından sağa saparak ulaşabilirsiniz.
Söylenene göre cehennem mağarasında belli bir noktadan sonra el fenerleri çalışmazmış. Buna şahit olmamıştım ama çok kişiden böyle bir söylenti de duydum.