Deri, vücudumuzdaki en büyük organlarımızdan biridir ve cilt sorunları diğer sağlık problemlerinin de habercisi olabilir. Özellikle kış aylarında soğuk havadan dolayı pek çok kişi cilt kuruluğu yaşar ancak kış ayları dışında da vitamin eksikliği gibi bazı nedenlerden dolayı cilt kuruluğu oluşabilir.
Bu nedenle cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusu sıkça sorulur. Aşağıda sayılan vitaminler eksik olduğunda cilt kuruluğu söz konusu olabilir:
- D Vitamini: D vitamini, başta cilt sağlığı olmak üzere pek çok önemli göreve sahiptir. Özellikle cilt bariyerinin oluşmasına, cilt hücresinin büyümesine ve cildin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- C Vitamini: Güçlü antioksidan özelliği ile bilinen C vitamini, kolajen üretimi açısından da oldukça verimlidir. C vitamini, cilt neminin artmasında cildi destekler.
- A Vitamini: Bir A vitamini türevi olan retinol, deri hücrelerinin üretimi için uyarıda bulunur. Retinol eksikliği olduğunda ciltte aşırı kuruluklar meydana gelebilir.
- Kolajen: Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir ve cilt nemini artırmadan oldukça önemli bir role sahiptir.

Cilt Kuruluğuna Neler Sebep Olur?
Cilt kuruluğu, derinin herhangi bir bölümünde meydana gelebilir. En çok ellerde, kollarda ve bacaklarda görüldüğü söylenebilir. Bu kuruluğa sebep olan pek çok faktör vardır. Bunlar:
- Soğuk hava: Kış aylarında sıcaklık ve nemin düşmesine bağlı olarak cilt kuruma eğilimindedir.
- Yüksek ısı: Ortamda bulunan şömine, soba, kalorifer gibi ısıtıcılar havayı kurutarak cildin de kurumasına neden olabilir.
- Sıkça el yıkama: Eli çok sık yıkamak ve kurutmamak elin nemli kalmasına neden olabilir. Bu da kuruluğa yol açabilir.
- Sabun ve deterjanlar: Cilt temizliği için kullanılan pek çok ürün ciltteki nemi azaltarak kuruluğa neden olabilir.
- Sıcak banyo ve duş: Uzun süre sıcak suda kalmak cildin kurumasına sebebiyet verebilir.
- Yaş: Yaş ilerledikçe ciltteki nem oranı azalacağı için kuruluk görülebilir.
Ayrıca cilt kuruluğuna neden olan faktörler arasında cilt hastalıkları da yer alır. Cilt kuruluğu olan deri hastalıkları şunlardır:
- Sedef Hastalığı: Nedeni tam olarak bilinememekle birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Kuru, kırmızı ve pul pul bir cilt ortaya çıkabilir.
- Kontakt Dermatit: Cilde temas eden sert madde, tahriş edici kimyasal gibi ürünler ciltte reaksiyona ve bölgesel iltihaplanmaya neden olabilir. Bunun sonucu kuruluk, kaşınma ve pullanma görülebilir.
- Atopik Dermatit: Egzama olarak da adlandırılan bu hastalık cildin kuru, kaşıntılı ve kırmızı olmasına sebep olabilir.
- Seboreik Dermatit: Eğer ciltte çok fazla yağ üretimi varsa, saç derisi kırmızı ve pullu bir şekilde dökülebilir.
Cildin Kuru Olduğunu Gösteren Semptomlar Nelerdir?
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusundan sonra bu problemin nasıl anlaşılacağı da oldukça merak edilen bir konudur. Aslında yaşa, genel sağlık durumuna, nedene ve yaşanılan yere göre bu problemin belirtileri değişiklik gösterebilir. Cilt kuruluğu yaşayan kişiler aşağıdaki semptomlardan birini veya birden fazlasını görebilir:
- Çatlamış ve pürüzlü bir cilt
- Pul pul dökülmüş deri
- Kaşıntı
- Pembe-kırmızı lezyonlar
- Ciltte soyulma
- Kanayan derin çatlaklar
- İnce çizgiler
- Cilde küçük bir dokunuşta bile acı hissi
- Kaşımadan kaynaklı izler ve renk değişiklikleri
- Özellikle duştan ya da yüzdükten sonra ciltte gerginlik hissi
Cilt kuruluğu yaşayan kişilerin en çok şikayet ettiği konu derinin donuk gri ve beyaz bir renge sahip olmasıdır. Kuruluk arttıkça sayılan bu semptomlarda artış görülebilir. Cilt kuruluğunun seviyesine göre bu belirtiler, kişilerin günlük yaşamını etkileyebilir.
Özellikle aşırı cilt kuruluğu, cilt hassasiyetine neden olabildiği için deri yaralanmalara karşı daha savunmasız bir hale gelebilir. Bu nedenle cilt kuruluğuna iyi gelebilecek bakım yöntemlerini denemek ve kuruluğu önlemeye yönelik önlem almak oldukça önemlidir. Cilt kuruluğunu önlemek için yapılabilecek en iyi şeylerden biri sağlıklı ve düzenli beslenmektir.
Özellikle A vitamini, C vitamini, D vitamini ve kolajen bakımından zengin besinleri tüketmek gerekir. Eğer yeterince vitamin alınamıyorsa, takviyelerle bu vitaminlerin vücuda girmesi sağlanmalıdır. Tabii ki bol su içmek de vücudun nem oranını artıracağı için cilt kuruluğuna iyi gelebilir. Gün içinde sık sık cilde nemlendirici sürmek de etkili bir yöntemdir.
Kuru Ciltlerde Bakım Nasıl Yapılır?
Kuru cilt bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü kuru cilt aşırı hassastır ve en küçük bir hatada büyük problemler oluşabilir. Bunun için doğru kuru cilt bakım rutinini oluşturmak gerekir. 5 adımda kuru cilt bakımı şu şekilde yapılabilir:
- Kuru cilde bakım yapmadan önce güzelce temizlemek gerekir. Bunun için sabun içermeyen ve peeling etkisi yaratmayan temizleyiciler tercih edilmelidir.
- Temizliğin son adımında bir tonikle cilt arındırılmalıdır. Bu sayede cilt bakım ürünlerinin etkisi de artırılabilir. İçinde alkol bulunmayan ve ciltte gerginlik hissi yaratmayan tonikler, kuru ciltler için uygundur.
- Kuru ciltlerin bakımında olmazsa olmaz nemlendiricilerdir. Ciltteki nem eksikliğini bu yoğun nemlendiriciler ile karşılamak mümkündür. Özellikle krem ve jel formdaki nemlendiriciler, kuru ciltler tarafından daha kolay emilebilir.
- Yalnızca nemlendirici kullanmak yeterli değildir. Kuru cildi, yağ ve sebumlarla besleyerek cilt bariyerini güçlendirmek de gerekir. Bu sayede cilde nem terapisi sağlanarak ihtiyacı olan yumuşaklık kazandırılabilir.
- Günlük nem desteğini gece boyu da devam ettirmek için kuru cilde gece kremleri uygulanmalı ve uyku esnasında cildin bu kremleri emerek güçlenmesi sağlanmalıdır. Gece kremleri cilde nem desteğinin yanı sıra canlılık, parlaklık ve esneklik de verebilir.
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusunun yanıtını öğrendikten sonra beslenmenize dikkat ederek kuruluğu minimuma indirgeyebileceğiniz gibi bu bakım rutiniyle de cilt kuruluğu oluşumunun önüne geçebilirsiniz.