Daha Gitmeden Yenik Ülke: Katar

3
1923

Herhangi bir ülke ile ilgili değerlendirme yaparken ülkenin coğrafi konumu fikrimizi belirleyen en önemli birkaç kriterden biri. Ülkenin nüfus yapısı, bulunduğu bölge, konuştuğu dil, kültürel yapısını bir arada düşünerek ülkeyle ilgili olumlu-olumsuz geri bildirimleri sıralıyoruz.

Bu değerlendirmeyi yaparken bahsi geçen ülkeyi ziyaret etmiş olmamızın maalesef hiçbir önemi yok. Hayatı boyunca görmediği bir yer için o yeri defalarca ziyaret edenden çok konuşabilen, tezlerinin dayanağını sanki o yerde yıllarca yaşamış gibi ifade edebilen bir milletin evlatlarıyız.

Orta Doğu ülkeleri olumsuz önyargılar konusunda en bahtsız ülkeler bana göre. Başta tarih dersleri olmak üzere, resmi tarih anlatıcılığının bedelini ödemek zorunda olan bu ülkelerle ilgili onlarca olumsuz mite sahibiz. Toptancı bir zihniyetle değerlendirme yaparak hiçbir fikrimizin olmadığı bir ülkeyi sadece bulunduğu bölgeye göre konumlandırmak ciddi anlamda haksızlık. Orta Doğu coğrafyası denildiğinde ilk aklımıza gelen şey Araplar. Araplar Türkiye’de en olumsuz algıya sahip milletlerden biri.

Gitmeden-Yenik-Ulke-Katar
Doha, Katar

‘Dünya Savaşı’nda bizi sırtımızdan hançerleyen, elleriyle yemek yiyen, temizlik nedir bilmeyen, dünyaya kalıcı bir iz ve kültür bırakamayan’ gibi tanımlarla zihnimizde konumlandırdığımız Araplarla ilgili olumlu bir cümle söyleyene rastlayamıyoruz.

Hele ki bölge ülkelerinden birini ziyaret etmeden önce ‘Ben Orta Doğu’ya gidiyorum’ dediğiniz anda ardı ardına gelen olumsuz yorumlar, daha yola çıkmadan yeteri kadar hüzün yaratıyor. Bu kadar olumsuz önyargının hesabını tek başımıza sahiplenmek de doğru değil tabi. Bölge ülkelerinin bu önyargıları ortadan kaldırmak için adım atması, en azından kendilerini anlatmak için az da olsa mücadele etmesi yerinde olabilir.

Katar yolculuğu

Gezi Evreni ve Katar Turizm Otoritesi’nin işbirliği ile düzenlenen 3 gece 4 günlük Doha seyahati zihnimde bugüne kadar çok da karşılığı olmayan Katar’ı tanımak için harika bir deneyim yaşattı. Yola çıkmadan önce ‘Katar’a gideceğim’ diyerek seyahatimi haber verdiğim birçok kişinin zihni de benim gibi koca bir boşluğa sahipti.

Katar-Yenik-Ulke
Gezi Evreni&Katar Turizm Otoritesi Doha Gezisi

Katar dediğiniz an insanların Katar ile ilgili söyleyecek çok bir şeyi olmadığını fark ediyorsunuz. Sık seyahat edenler için Qatar Airways ülkenin en önemli ve tanınır markası. Bunun dışında petrol-doğalgaz, zenginlik, Arap ülkesi, QNB Finansbank, Barcelona futbol takımının forma sponsoru (2017 yazında bitiyor) gibi tanımlar sıralanıyor.

Ülkenin başkentinden tutun gezilecek görülecek herhangi bir yeri ile ilgili bir şey söyleyebilen maalesef yok. En başında da dediğim gibi bu bilinmezliğin tüm faturasını kendimize yüklemek doğru değil. Bugüne kadar Türkiye’de kendini anlatamayan ya da anlatmak istemeyen bir ülke ile karşı karşıyayız. Ancak bundan sonra daha farklı bir yol var önümüzde.

Katar’da turizm alanında ciddi bir hazırlık süreci yürütülüyor. Tanıtım çalışmaları hız kazanmış durumda. İstanbul’da açılan Katar Turizm Otoritesi, ülkenin Türkiye’de doğru anlatılması için ilk ve en önemli adım olmuş. Yıllardır Qatar Airways’in yürüttüğü bu süreç artık doğrudan bir ofis aracılığıyla devam ettiriliyor.

Katar-Nasil-Ulke
Sealine Çölü, Katar

Her adımda şaşkınlık

Ülkeye adım atar atmaz her adımda şaşkınlık yaşadığım Katar, Arap Yarımadası’nın en küçük 3. ülkesi. Bahreyn ve Lübnan’dan sonra 11.500 kilometrekarelik yüzölçümü ile en küçük Arap ülkesi unvanını taşıyan Katar’ın 563 km’lik kesintisiz kıyı şeridi bulunuyor.

Yarımadada kurulu olan ülkenin 2.3 milyonluk nüfusunun yalnızca 350 bini Katarlı. Dünyanın dört bir yanından, farklı milletlerden insanın bir arada yaşadığı ülkede saygı, hoşgörü ve kozmopolit hava her yerde hissediliyor. Başkent Doha, tarihi yerleri, çarşıları, gökdelenleri, müzeleri, park ve bahçeleriyle mükemmel bir destinasyon.

Lüks tatil seçeneklerinden eşsiz çöl deneyimine, dünya mutfaklarından tarihi duraklara, deniz-kum-güneş tatilinden vergisiz alışveriş imkanına kadar yeni yerler keşfetmeyi sevenler için onca alternatif var Katar’da. Kültürel anlamda da ciddi bir alt yapı var.

İslam Eserleri Müzesi gibi dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen bir müze var mesela. Mimarisinden koleksiyonuna hatta müzenin içindeki kafesine kadar insanı heyecanlandırıyor. Türklere karşı olan sevgi ve gülen gözleri özellikle vurgulamak gerek. Türk olduğunuzu söylediğiniz anda akan sular duruyor, insanlar etrafınızda pervane oluyor.

Bir yerle ilgili değerlendirme yapmadan önce o yerde bir süre bulunmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Daha gitmeden 1-0 yenik ülke Katar’ın, gittikten sonra heyecan verici bir rota olarak anlatabilen biri olarak, bir kez daha ‘Ne olur önyargılardan sıyrılalım’ diyorum.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz