Yola çıkma fikri daha düşünmeye başlamadan ekonomik sebeplerle birçok insanın gözünü korkutuyor. Ulaşım, yeme-içme, konaklama gibi sabit giderlerin dışında eğer yolculuk yurt dışındaysa pasaport, vize gibi başka harcama kalemleri de ortaya çıkıyor.
Farklı kültürleri deneyimlemek, yeni yerler keşfetmek ve yaşadığımız yerin dışında bir yerde yeni bir güne uyanmak için belirli harcamaları yapmak zorundayız. Bütçeyi sarsmadan, bazı basit ipuçlarına dikkat ederek gitmek istediğimiz yerler listesine fazladan birkaç çizik atmak mümkün. Bunun için daha yola çıkmadan, seyahat planımızı tasarruf önerileriyle gözden geçirmeyi denememiz gerekiyor.

Daha Yola Çıkmadan Tasarruf Etmenin Yolları
1. Esnek olun
Daha yola çıkmadan tasarruf etmenin ilk ve belki de en önemli adımı her türlü konuda ne kadar esnek olabileceğimize karar vermek. Seyahat edeceğiniz tarih, konaklayacağınız yerin kalitesi, yeme-içme konusunda gösterebileceğiniz esneklik (aç kalabilme sınırınız), aktarmalı yolculuk yapabilme durumunuz esneklik seviyenizi deneyebileceğiniz bazı alanlar. Mutlaka şu tarihte uçarım, yeme-içme konusunda asla taviz vermem, 4 yıldızlı otelin aşağısında konaklamam diyorsanız esneklik konusunda sınıfta kaldınız demektir. Esneklik seviyeniz arttıkça cebinizde kalan para miktarının artacağını unutmayın.
2. Artıway gibi programları kullanın
Seyahat edenler için yeni nesil bir bonus platformu Artıway. Özellikle konaklama ve uçak bileti gibi ana harcama kalemlerini Artıway sitesi üzerindeki mağazalardan yapıp, harcamanızın belirli bir kısmını nakit para olarak geri alabiliyorsunuz. Türkiye’de hatırı sayılı bir kullanıcısı var. Artıway yalnızca seyahatle ilişkili bir site de değil, internet üzerinden alışveriş yaptığınız (D&R, Nike, Beymen, GittiGidiyor, Hepsiburada, TeknoSA, Markafoni, , Aliexpress, Trendyol, Lidyana, Mediamarkt , Adidas, Koton, Atlasglobal, Qatar Airways, Radisson, Hilton, hotels.com, Expedia, rentalcars.com, Accor Hotels, geziko.com, hotelscombined.com, Emirates, Cafe Tur, ucakbileti.com, tatil.com) birçok sitede Artıway’i kullanabiliyorsunuz. Dönemsel kampanyalara göre alışverişlerinizden alacağınız nakit iade miktarı ciddi anlamda artabiliyor. İster seyahatle ilgili ister gündelik diğer ihtiyaçlarınızla ilgili olsun, alışverişinizi Artıway üzerinden yaparak diğer harcamalarınız için kaynak yaratabiliyorsunuz. Keşfetsek’in şu linki üzerinden üye olanlar için ilk alışverişte geçerli 10 TL indirim de mevcut.

3. Tarihlere dikkat edin
Dünyanın neresine gidecek olursanız olun o şehirle ilgili seyahat tarihini netleştirmeden önce şehirde düzenlenecek organizasyonlara göz atın. Festival, kutlama, maç, fuar gibi etkinliklerin yapıldığı dönemde o şehre seyahat etmek uçak biletinden otele her türlü fiyatın yükseleceğini gösterir. Birçok mekanda yer bulamamak ve kalabalıktan adım atılmayan sokaklara sıkışıp kalmak da cabası. Kalabalıktan hoşlanan ve etkinliklere ben de dahil olurum diyenler de yine tarih kontrolü yapabilir.
4. Az eşya özgürlük demek
Geçmişte birçok seyahatinde tekerlekli bavulla görülen biri olarak bu öneriyi gerçekten önemsiyorum. Yanınıza alacağınız az eşya özgürlüğünüz anlamına geliyor. Az eşya aynı zamanda daha az maliyet ve tasarruf demek. Hava yolu şirketine ekstra bavul ücreti ödememek, şehirler arası yolculuklarda emanete para vermemek, çantamı nereye bırakacağım endişesiyle uğraşmadan sırt çantasıyla rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Avustralya‘ya yaptığım 13 günlük yolculuğu 40 LT’lik sırt çantasıyla başaran biri olarak bir kere denemekten bir şey olmaz diyorum.
5. Yerel marketler can kurtarır
Gittiğiniz yerden alışveriş yapmayı seviyor, aynı zamanda yerel lezzetlerin de peşinden gidenlerdenseniz yerel pazarlara ve marketlere mutlaka uğrayın. Işıltılı restoran ve pahalı görünen kafeler yerine sokak lezzetleri ve yerel pazarlara uğrayın. Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde hayat sokakta. Yeme-içme başta olmak üzere kermes görünümlü bu noktalardan ucuza hediyelik bulma şansınız da var. Süpermarketler gittiğiniz destinasyondaki ortalama fiyatları görebilmeniz için uğrak noktanız olsun. Bir şişe su, bir paket çikolata ya da referans kabul edeceğiniz ürünlerin fiyatlarına bakıp aklınıza not edin. Nereye giderseniz gidin o fiyatlara göre karşılaştırma yapma şansınız olacak.

6. Online rezervasyonu önemseyin
Gitmeye karar verdiğiniz şehirde ziyaret etmeyi planladığınız müze ve tematik noktaların internet sitelerine göz atın. Birçok müze ve etkinlik noktası online bilet satışını kapıda satışa göre indirimli yapıyor. Ben Disneyland Paris için giriş biletimi online almıştım. Kağıda çıktı aldığım bilet giriş kapısına göre 10€ daha ucuzdu. Benzer tekniği şehirlerarası tren yolculuklarında da deneyebilirsiniz. Birkaç gün önceden ve web sitesinden alacağınız tren bileti gişeye göre her zaman daha avantajlı.
7. Uçuş noktasında ısrarcı olmayın
Seyahat planı yapanların en sık hataya düştüğü noktalardan biri uçak bileti ararken bir destinasyona takılıp kalmak. Bu konuda da biraz esnek olmakta yarar var. Kafanızda Almanya’ya gitmek varsa Almanya’nın en yoğun trafiğinin olduğu havalimanına bilet almaya çalıştığınızda yüksek fiyatlarla karşılaşmanız çok normal. Bunun yerine alternatif havalimanlarını ya da şehirleri deneyin. Geçen yıllarda Amsterdam, Paris ve Brüksel‘in de içerisinde olduğu bir rotayı çizerken başlangıç noktası için Almanya’nın Nürnberg şehrini seçmiştim. Nürnberg o güne kadar aklımda var mıydı, hayır. Ancak İzmir çıkışlı direkt uçuşun 29€’ya olması Avrupa’ya ilk uçuş noktası için Nürnberg’i seçmemi sağlamıştı. Nürnberg’ten trenle Amsterdam‘a geçip uçak biletine yüzlerce euro vermekten kurtulmuştum. Aynı zamanda Almanya’nın en keyifli şehirlerden Nürnberg‘i de görmüş oldum.

8. Telefon görüşmesini unutun
Son dönemde telefon bağımlısı olanların sayısı hızla artıyor. Ancak yurt dışına seyahat planı yapıyorsanız seyahatiniz sırasında telefonunuzdan bir süre uzaklaşmanız gerektiğini kabul etmeniz gerekiyor. Kafe, restoran, meydan ve daha aklınıza gelebilecek birçok noktada bulunan kablosuz internet aracılığıyla telefon görüşmelerini Whatsapp, Skype veya Facebook üzerinden yapın. Yüksek faturalar ve gereksiz harcama kalemine sebep olmamak için iletişim tercihinizi sadece kablosuz internet bulduğunda kullanacak şekilde güncelleyin.
9. Seyahat kolaylaştıran akıllı telefon uygulamaları
Yola çıkmadan hemen önce yolda kullanabileceğiniz pratik akıllı telefon uygulamalarını indirin. Otel rezervasyonu ve uçak bileti aplikasyonu, online haritalar, döviz kuru çeviricisi, sözlük ve seyahatte işinize yarayabilecek her türlü uygulamayı kurup her an kullanmaya hazır hale getirin. Bu konuda daha önceden yazdığım Seyahati Kolaylaştıran Akıllı Telefon Uygulamaları yazıma göz atabilirsiniz.

10. Gülüp geçmeyi öğrenin
Dünyada binlerce insanın aynı anda, farklı rotalarda seyahat ettiğini unutmayın. Sizin gözünüzde büyüttüğünüz yola çıkma fikri daha önce milyonlarca kez denenmiş ve başarıyla tamamlanmış bir süreç. Her şeye rağmen yaşanabilecek küçük olumsuzluklara gülüp geçmeyi unutmayın. Aksilikler bir sonraki seyahatinizde kullanabileceğiniz yeni bilgileri öğrenmenizi sağlar bunu da aklınızdan çıkarmayın.
Seyahat etme konusundaki soru işaretlerinden kurtulmanın en iyi yolu bu soru işaretleri üzerinden ayrı ayrı değerlendirme yapmak. Derdiniz paraysa bütçenizde tasarrufa yönelin, başka korkular varsa o korkularla ilgili ne yapacağınıza kafa yorun. Çok parası da olan yola çıkıyor, azdan biraz fazla parası olan da. Yola çıkma cesaretinin içinizde olduğunu fark edin!
Güzel öneriler, kesinlikle az eşya ve supermarketler hayat kurtarıyor!
Kamboçya’ya gideceğim uçak 9 saat sürüyormuş onun derdindeyim 🙂
Herkesin derdi böyle olsa keşke 🙂
Daha yola çıkmadan gerilenler için rahatlatan bir içerik olmuş. Özellikle artıway oldukça avantajlı duruyor. Teşekkürler.