Denizbostanlısı, şimdilerde Bostanlı

0
912

İzmir’de yaşanabilecek en güzel ilçelerden biri olan Karşıyaka’nın bir mahallesi Bostanlı…

Eskilerin deyimiyle Denizbostanlısı. Denizbostanlısı adını hala PTT, Ziraat Bankası ve Vakıfbank Şubeleri’nde yakalamak mümkün.

DSC_1750

Karşıyaka sahilden gelirken Girne Caddesi girişi ve sahildeki Yunuslar heykelini geçtikten sonra başlayan mahalle, kuzeye doğru Boğaziçi Restaurant’ın köşesinden sonlanıyor.

İzmir’de yaşayan ve Bostanlı’ya gelmeyen insan sayısı çok azdır. Özellikle kumrucularıyla, kafe ve restaurantlarıyla, sanat parkıyla, deniz havası ve rekreasyon alanlarıyla, semt pazarıyla İzmirlilerin uğrak noktası ve yaşamak istedikleri bir yer burası.

Zeminin pek sağlam olmaması ve yakın zamana kadar deniz kıyılarındaki gevşek alanlara yapılan binaların hafif meyilli olması da bir başka özellik. Bostanlı İskele’nin karşısından baktığınız binalardaki eğim gözlerinizi bozabilir.

Güzel Sanatlar Parkı’nda haftanın beş günü resim yapan ressamlar ve parkın içindeki heykeller sanatın yönlendirdiği bir semte tanıklık ediyor adeta.

Bu etkinliklere rağmen İzmir ve İstanbul karşılaştırılmasında sıkça dile getirilen sosyal aktivitelerin azlığı ve emekli şehir kimliğiyle bir bakıma özdeşleşen bir semt Bostanlı.

Özellikle polis, hâkim ve savcılara ait kamu lojmanları yoğunlukta. Bu lojmanlarda kalanların emekli olduktan sonra da büyük bir tutkuyla kaldıkları bir yer Bostanlı.

Daha çok gençlere hitap ettiği iddia edilen nezih kafe ve restaurantlarında gözünüz kapalı oturabilirsiniz. Her yaş grubu rahatsız olmadan uyumlu biçimde zaman geçirebilir.

Balık pişiricileri, restaurant ve kafe işletmecilerin uğrak noktası olması da belki de bu yüzden. Tüm mekânlar tıklım tıklım ve oldukça renkli.

Sokaklarda önkabullerden uzak özgürce yürümenin rahatlığı hiçbir yerde yoktur.

S5001988

Hırsızlık, magandalık korkusuyla yürümeye çekindiğimiz büyükşehir sokakları Bostanlı’ya nasip olmamış. Nasip olmaması da en büyük temennimiz.

İzmir ve Ege Bölgesinin Bos-Pa olarak bildiği Bostanlı Pazarı her Çarşamba günü İzmir’in ilçeleri ve Ege Bölgesi’nden gelen yerli turistlerle dolup taşıyor. Bunu bilen turizm şirketleri Çarşamba günleri Bostanlı Pazarı turu düzenleyip müşteri topluyor.

Sabahın ilk ışıkları ile pazarcılarla tezgah açan bayanlar 50 kuruştan başlayan fiyatlarla aldıkları kıyafet ve çantalarıyla günlerde, kokteyllerde dolaşıyor.

Çarşamba günleri Bostanlı yönüne giden belediye otobüsleri konserve kutusu gibi balık istifi olurken, pazar durağında tüm otobüsler boşalıyor.

S5002023

Sahilinde ise hayvanseverler, yaşlılar ve gençler var. İzmir’de en çok veteriner kliniği de Bostanlı’da. Bu da evcil hayvan sayısı ile doğru orantılı biçimde kurgulanmış.

Çeşme Kumrusu olarak bilinen kumrunun en lezzetlisi Bostanlı’da yenebilirken; waffle denilince akla gelen semt yine Bostanlı oluyor.

Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda her sene düzenli olarak konser veren Zuhal Olcay ve Bülent Ortaçgil’de İzmir ve Bostanlı aşıklarından.

Adı nerden geliyor diye sorarsanız, İzmir’in en çok bostan tarlasının bulunduğu yer bu bölge imiş. Kavun ve karpuzlar toplandıktan sonra Bostanlı İskele’den çevreye sevk edilirmiş.

1950’li yıllarda bir cami, bir iskele, bir kahve ve bir gazinodan oluşan 3 bin nüfuslu Bostanlı, günümüzde İzmir’in en elit semtlerinden biri olarak yoğun nüfuslu bir yapı gösteriyor.

Denizbostanlısı’na gelince, Bostanlı’nın deniz kıyısında olan kısmına Denizbostanlı; demiryolunun arka kısmında kalan ve bugünkü Nergiz semtine de Karabostanlısı denirmiş.

Nüfusun artmasıyla beraber Karabostanlısı Nergiz, Denizbostanlısı ise sadeleşerek Bostanlı adını almış.

Sahilinde yıllar önce plajlardan akın akın denize girilen Bostanlı şimdilerde sadece deniz havası alınan bir yer olsa da; gelip bu havayı solumanızı tavsiye ederim…

Bostanlı İzmir’i gördüm diyenlerin görmesi gereken en güzel yerlerden biri.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz