Dünyanın en güzel kayak merkezleri Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da konumlanıyor. Avrupa’da kış tatiline çıkacak olanlar için başta Fransa ve İsviçre gelse de; Balkanlar’da Bulgaristan ve Romanya gibi bütçeye daha uygun alternatifler de var.
Buna karşın, kışın tatil yapmak isteyenler için Türkiye‘de de iyi seçenekler var. Dövizin alabildiğine yükseldiği bu dönemlerde, yurt dışına çıkmadan da güzel bir kış tatili yapmak mümkün. Yurt içi kayak merkezi önerilerimizi yazının sonunda bulabilirsiniz.
Dünyanın En Güzel Kayak Merkezleri Listesi
1. Courchevel, Fransa
Fransa’nın dünyaca ünlü kayak merkezi olan Les Valées (Üç Vadi) isimli bölgede; Courchevel, Val Thorens, Meribel vadileri bulunuyor. Muhteşem havası ve bulunmaz ortamı ile Les Valées doğayı ve kayak yapmayı seviyorsanız mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri.
Dünyanın en kaliteli kayak pistlerine sahip olan bölge, dünya sosyetesinin de vazgeçilmez tatil yerleri arasında bulunuyor. Bu 3 vadiden en popüler olanı Courchevel’de, kayak alanının yüksekliği 1200 ile 1250 metre arasında değişiyor. 3 vadinin toplam pist uzunluğu ise 600 km.
Courchevel’de en yüksek noktalar lüks zevklere ayrılmış, aşağıya doğru indikçe daha uygun konaklama yerleri bulunabiliyor. Courchevel’de bulunan 600 pistte sezon boyunca kayak aktivitelerini yapabilirsiniz.
Kış sezonuna özel heli-ski, kiteboard, heli-bungee ve snowmobiling yapma imkanınız da var. Doğayla iç içe olmak isterseniz güvenli pist dışı kayak bölgelerinden de faydalanabilirsiniz.
2. Whistler/Blackcomb, Kanada
Dünyanın en soğuk ülkelerinden Kanada, karlı dağları sayesinde dünya kayak ve kış sporu tutkunlarının ilk tercihleri arasında. Kuzey Amerika’nın ve dünyanın en iyi kayak merkezlerinden Whistler/Blackcomb, doğal güzellikleriyle büyüleyen British Columbia’da yer alıyor.
20 yıl önce Whister ve Blackcomb olarak ikiye ayrılan vadiler 1997 yılından beri birleştirilmişler. Merkez kendini geniş konaklama seçenekleriyle diğer dünya kayak merkezlerinden ayırıyor. 4-5 yıldızlı oteller, yüksek fiyatlı rezidanslar ve doğa dostu bungalovlar.
Blackcomb’un uzunluğu 1609 metre. Bu da bölgeyi Kuzey Amerika’nın en yüksek dikey kayak alanı yapıyor. Muhteşem konumu ve iyi hizmetiyle Whistler Blackcomb, dünyanın en önemli kayak ve kış sporları aktivitelerine de ev sahipliği yapıyor. Kayak dışında snowboard, kayakla atlama ve kızak paten de yapılabiliyor.
3. Lech/Zürs, Avusturya
Her seviyeden ve bütçeden kayak severi memnun edebilecek potansiyele sahip Lech/Zürs, Avrupa’nın en çok sevilen kayak merkezleri arasında yer alıyor. Birbirine çok yakın olan Lech ve Zürs iki ayrı bölge ve Lech, Zürs’ten daha ılıman bir iklime sahip. Dünyanın diğer önemli kayak pistlerine göre uzunlukları biraz kısa kalsa da (276 km) güzel havası ve uzun pistleriyle Lech, Zürs’ün biraz önüne geçmiş ve daha gelişmiş.
Bölgede 700’den fazla kayak kursu bulunuyor. İngilizce bilen öğretmenleriyle hizmet veren özel kayak kurslarını tercih edebilirsiniz. Gelişmiş eğitim olanakları nedeniyle, kayak öğrenmek isteyenler bu bölgeyi tercih ediyor. Gündüzleri karların arasında spor yaptıktan sonra, akşamları bölgedeki gece kulüplerinde eğlenebilirsiniz.
4. Bansko, Bulgaristan
Avrupa’nın en dik ve dolayısıyla acemiler için biraz tehlikeli pistlerinden birkaç tanesi Bansko’da bulunuyor. 40 km’lik pistin en çok tercih edilen noktası Todorkka. Kayak merkezi, dağlardaki yüksek yamaçlar üzerine kurulmuş. Bu yamaçlar ilkbahar ve yaz aylarında da oldukça karlı olduğundan, kayakseverlere ilkbaharın sonuna kadar kayabilme imkanı tanıyor.
Aslında Bulgaristan ve çevre ülkelerden buraya çok fazla turist geliyor. Ama tesiste pist miktarı fazla olduğu için bir gün gördüğünüz kişiyi tatilin sonuna kadar göremeyebiliyorsunuz.
Modern bir yapıya sahip olan tesiste liftleri kullanmak için sıra beklemenize gerek kalmıyor. Klasik pistlerden sıkılırsanız ve macera arıyorsanız ‘off pist’ alanlarında da güvenli bir şekilde kayak yapabilirsiniz.
Bansko kasabası kayak merkezi ile adını duyurmuş olsa da aslında köklü bir tarihe sahip, önemli bir yer. Kayak yapmayan birilerini görürseniz, o kişinin buraya kültür turu için geldiğini hemen anlayabilirsiniz. Tarihi öneme sahip tek şey binalar değil. Kasaba ve çevresindeki ören yerleri, binlerce yıl önce Bansko’da yaşamın nasıl olduğuna dair size ipuçları verebilir.
5. St. Moritz, İsviçre
İsviçre’nin dünyanın en lüks tatil noktalarından biri olduğunu bilmeyen yoktur. Konu kayak olunca İsviçre, rakiplerinden bir adım önce yer alıyor. İsviçre’de güzel bir doğa, kış mevsimi olmasına rağmen açık bir gökyüzü, güzel pistler ve kusursuz hizmet var.
St. Moritz, İsviçre kayak piyasasının parlayan yıldızlarından. Avrupa’nın en eski kayak merkezlerinden St. Moritz, popülerliğini çok uzun yıllardır koruyor. St. Mortiz kayak merkezi adını yanı başında bulunan St. Moritz Gölü‘nden alıyor.
İsviçre’nin Engadine Vadisi’nde hizmet veren kayak merkezi, oldukça lüks. Amatörlerden çok profesyonellere hitap eden bu merkezde amatör kayakçılar ve yeni başlayanlar için de bölümler bulunuyor ancak buranın asıl keyfini deneyimli kayakçılar çıkartıyor.
St.Moritz lüks hizmetleriyle Courchevel ve Aspen ile sert rekabet halinde. En iyi İsviçre markalarının satıldığı mağazalar, dünya mutfaklarından yemekler sunan restoranlar ve kaliteli konaklama imkanları mevcut.
6. Aspen, ABD
Aspen, ABD’nin en ünlü, en pahalı ve dolayısıyla en sosyetik kayak merkezi. İsmini çevredeki heybetli ağaçlardan alan Aspen, özellikle Amerika Kış Oyunları etkinliği için tercih ediliyor.
Kasım’da açılan sezon sayesinde diğer ünlü merkezlerden daha önce insanlara kayak keyfi yaşatmaya başlıyor. Kış tam anlamıyla gelip, kar kalınlığı artınca tüm kış sporları yapılabiliyor. Büyük bir alana yayılan Aspen Kayak Merkezi’nde insanlar da alanın farklı köşelerine dağılmış liftlerde kalabalık yaşamıyor.
Aspen’de dört ana tepe bulunuyor. Her biri kayakçıların kullanımına açık ama aralarındaki mesafe fazla uzun. Bu uzunluğa rağmen merkez içerisindeki ulaşımda hiçbir sorun yaşanmıyor. Kar kalınlığı ise 8 ile 10 m arasında değişiyor.
7. Poiana Braşov, Romanya
Romanya’nın en gözde kayak merkezi olan Poina Braşov, ülkenin Transilvanya bölgesinde bulunuyor. 1030 metre yükseklikteki merkez, tek övgüyü pistleriyle almıyor. Şehir küçük ama kayakseverlere spor haricinde de birçok imkan sunuyor.
Postavuru Dağları eteklerinde yer alan tesis, Braşov ve Bükreş şehirlerine çok yakın. 4 kolay, 4 orta ve 4 zor seviyede 12 pist tercihi bulunan Poiana Braşov’da pistler; slalom, olimpik run, giant slalom ve downhill olarak çeşitlere ayrılıyor.
Poiana Braşov’un 8 telesiyeji, 1 gondolu ve 3 teleferiği saatte 7 bin kişi taşıyabiliyor. 50 ila 60 santimi bulan kar kalınlığı sayesinde kayak keyfiniz gece ışıklandırmaları sayesine geceleri de sürüyor.
Kayak sezonu, Kasım ile Mart ayları arasında olsa da; Eylül ayında yağmaya başlayan kar sayesinde, bazı şanslı kayakçılar henüz kış gelmeden kayak keyfi yaşayabiliyorlar.
8. Uludağ, Bursa
Bursa’nın güneyinde yer alan yaklaşık 50 yıldır Türkiye’nin en ünlü ve popüler kayak merkezi olan Uludağ, 1961’de Milli Park ilan edilmiş. Koruma altında olan Uludağ, halen doğallığını niteliklerini koruyor.
Batı Anadolu’daki en yüksek dağ olan Uludağ’da yaz aylarında ılıman bir hava hakim. Yaz aylarında Uludağ’da kayak yapamasanız da piknik, doğa yürüyüşü, veya kamp yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Aralık ayında açılan “Kış Sezonu”, Türk kayak severlerin sömestr tatillerinde kendilerini hiç düşünmeden Uludağ’a atmalarına vesile oluyor. Büyük bir merkez olan Uludağ, Birinci ve İkinci Gelişim Bölgeleri olarak ikiye ayrılıyor ve bünyesinde 20’ye yakın tesis barındırıyor.
9. Palandöken, Erzurum
Türkiye’nin en yüksek rakımlı pisti, 3125 metre yüksekliğe sahip ve Palandöken‘de konumlanıyor. 3125 metreden, 2100 metreye kayarak inmenin mümkün olduğu Palandöken’de yer alan 27 No’lu pist; 8 km uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun kayak pistleri arasında yer alıyor.
Palandöken’de snowboard’cular için doğal pistler var ve bu pistlere teleski ya da telesiyejlerle ulaşılmak mümkün. Sezonda 2 ila 3 metre yüksekliğinde kar olan merkezde, ikliminden dolayı da sezon boyunca kar kalitesi ‘toz kar’ özelliğini koruyor.
Amatör kayakçılar için eğitim alma imkanı da sunan Palandöken Kayak Merkezi’nde, Aralık-Mayıs ayları arasındaki dönem, kayak etkinlikleri için en elverişli zaman dilimi.
Çeşitli kategorilerde kayak ve snowboard yarışmaları ile kar festivallerine de evsahipliği yapan Palandöken‘de 5 yıldızlı oteller, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunuyor. Yılın 150 günü karla örtülü olan Palandöken, 32 bin kişinin kayak yapabileceği ve kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği bir kapasiteye sahip.
10. Kartepe, Sapanca
Kayak alanı yüksekliği 1650 metre olan Kartepe, son yıllarda gündemde olan kayak merkezleri arasında. İstanbul’dan birkaç saat uzaklıkta olan Kartepe, eskiden bölge halkı tarafından Keltepe olarak biliniyordu.
Yeni açılan oteller ve yapılan yatırımlarla, Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri haline gelen Kartepe’de, 20’ye yakın pist bulunuyor. Kocaeli ve İstanbul’dan bolca turist çeken kayak merkezinde, doğal pistler henüz keşfedilmediği ve çok iyi korunduğu için kendi müdavimlerini yaratıyor.
Bu yazıda ağırlıklı olarak dünyanın en güzel kayak merkezleri üzerinde durdum. Türkiye’de kayak yapabileceğiniz yerlerden sadece Uludağ, Palandöken ve Kartepe‘yi ekledik. Ancak Türkiye’de daha birçok kayak merkezi var. Bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak için Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri isimli yazımı okumanızı tavsiye ederim.