Seyahat etmenin, yeni yerler ve kültürleri tanımanın önündeki en büyük engeli para olarak görüyor birçok kişi. Ekonomik sebepler seyahati daha fikir aşamasındayken gerçeklikten uzaklaştırıyor.
Seyahat edebilmek için büyük bütçeler gerekmediğini, az bütçeyle yola çıkıp, yeni yerler keşfedilebileceğini bizzat deneyimleyen kişilerden duyanlar, bazı basit ipuçlarına dikkat ederek her fırsatta daha çok yer görmenin ne kadar kolay olduğunu keşfedebilir. Denediğim ve başarılı sonuçlar aldığım ekonomik seyahat yöntemlerini sizler için sıraladım.
Düşük Bütçeyle Seyahat Etmenin Yolları
1. Seyahat ekonomisi
Seyahat ekonomisi düşük bütçeyle yola çıkmanın en önemli adımı. Seyahat planını hayata geçirmeden o seyahatten beklentilerinizi, ne görmek, ne yemek-içmek, hangi aktivitelere katılmak istediğinize net olarak karar vermeniz gerekiyor.
Gerçekçi bir bakış açısıyla cebinizdeki parayı ve bu parayla yapabileceklerinizi bir kağıda döktüğünüzde tasarruf edebileceğiniz kalemler de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bazen yeme-içme, bazen alternatif bir ulaşım yöntemi fazladan bir aktivite anlamına geliyor.
2. Ulaşım
Ulaşım seyahatin ana harcamaları arasında. Gidilecek destinasyona göre otobüs, tren, feribot ya da uçak alternatiflerinin yanına bisiklet, otostop ve paylaşımlı araç da ekleniyor. Hava yolu şirketlerinin uçak bileti kampanyaları, erken bilet indirimleri, kredi kartı puanlarının dönüştürüldüğü yolculuklar ulaşım masraflarını azaltıyor.
Ulaşımın anahtar adımı ‘erken’ davranmak. Ne kadar önce hareket edip, tarih konusunu netleştirirseniz o kadar uygun fiyata ulaşım bileti bulabiliyorsunuz. Gidilen destinasyonda otostop çekmek ve toplu ulaşım araçlarını kullanmak maliyetleri azaltıyor.
3. Konaklama
Seyahatin ana kalem harcamalarında ulaşımla birlikte en önemli ağırlığı oluşturan konaklama, birkaç basit öneriyle kabus olmaktan çıkıyor. Hosteller en uygun konaklama seçenekleri arasında. Eğer konaklamaya para verme gibi bir düşünceniz varsa en ucuzdan en pahalıya giden sıralamada hostel, Airbnb, pansiyon, otel yer alıyor.
Trivago gibi karşılaştırmalı web sitelerinden otel fiyatlarını kontrol etmek, Hostelworld gibi sitelerden hostellere göz atmak, Airbnb’den kiralık oda ve evlere göz gezdirmek ilk adım. Konaklamaya hiç para vermek istemiyorsanız ise CouchSurfing aracılığıyla ücretsiz yatak ve arkadaş bulabilirsiniz.
4. Paket programlar
Paket turlar seyahat bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturan konaklama ve ulaşımı en ucuza getireceğiniz yöntemlerden. Hiçbir ekstrasına katılmadan yalnızca ulaşım, konaklama ve temel şehir turundan yararlanarak ödeme yapacağınız bir tur ile hayalinizdeki ülkeye ya da şehre uygun fiyata gidebilirsiniz.
Gazetelerde ya da web sitelerinde uygun fiyatlı paket turlar sık sık yayınlanıyor. Erken rezervasyon paket turlar için de avantajlı.
5. Seyahatte para kazanma
Seyahat sırasında para kazanma, seyahat bütçesini esnetebilmek için bir başka yöntem. Gönüllü işler yaparak konaklama ve yeme-içme sağlayan birçok ülke var. Ayrıca yeteneğinizi kullanarak sokakta müzik yaparak, dans ederek, el işi bir şeyler satarak para kazanabilirsiniz. Gönüllü işler için Helpx.net sitesine göz atın!
6. Ücretsiz etkinlikleri takip etme
Müzeleri gezmekten hoşlanıyor, şehri tanımanın en iyi yolunun şehir turu olduğunu düşünüyorsanız bunu gerçekleştirebilmek için dünyanın birçok noktasında ücretsiz etkinlikler var. Başta Avrupa şehirleri olmak üzere birçok destinasyonda her gün belirli saatlerde düzenlenen rehberli (yürümeli) şehir turları bilgiye doğrudan erişmek için kullanışlı.
Ayrıca bazı müzeler ayın belirli günlerinde ücretsiz giriş hakkı tanıyor. Öğrenciler için de farklı indirimler mevcut. Bazı otel ve hostellerin girişinde bulunan indirim kuponlarını da değerlendirebilirsiniz.
7. Yeme-içme
Yeme-içme tamamen seyahat eden kişinin beklentileriyle alakalı bir konu. Eğer yeme-içme konusunda taviz veremeyenlerdenseniz bütçenizi ona göre ayarlamak durumundasınız. Sokak lezzetlerini denerim, seyahat boyunca fast-food’a razı olurum derseniz yeme-içmeden tasarruf etmek oldukça kolay.
Gidilen destinasyonlarda süpermarketlerden alışveriş yapmak, sokak çeşmelerinden su doldurmak, pahalı restoranlardan uzak durmak yapmanız gerekenlerden.
8. İletişim
İnternetin hayatımızın en önemli ihtiyaçlarından biri haline dönüştüğü günümüzde seyahat sırasında telefon ve internetsiz yapamaz duruma geldik. Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da birçok şehirde kamuya açık ücretsiz internet sağlanan meydan ve parklar var.
Ayrıca Starbucks, McDonald’s gibi yerlerde belirli limitler dahilinde ücretsiz internet kullanılabiliyor. Kafe ve restoranlar da benzer şekilde. Tüm seyahat boyunca wifi dışında da internet kullanmak istiyorum diyorsanız o zaman telefon bayilerindeki internet paketlerine göz atın. Telefon görüşmelerinizi ve yazışmaları internet üzerinden yaparak iletişim maliyetlerinizi düşürün.
9. Akıllı telefon uygulamaları
Seyahati kolaylaştıran akıllı telefon uygulamaları her anınızda size eşlik etmeli. Bunun için daha yola çıkmadan özellikle internete bağlı olmadan da kullanılabilen aplikasyonları yükleyerek hazırlığınızı tamamlayabilirsiniz.
Offline haritalar, döviz kuru çeviricisi, otel ve hostel rezervasyonu, online sözlük mutlaka yanınızda olsun. Bütün bu uygulamaların yanınızda olması hem zaman hem de bütçe açısından tasarruf etmenize yardımcı olacak.
Düşük bütçeyle seyahat etmek sanıldığı kadar zor değil. Çok küçük paralarla dünyayı dolaşanlara uzaktan imrenerek bakmak yerine ilk adımı nasıl atacağımıza karar vermek daha mantıklı!
Gezmek istediğiniz yerleri önceden araştırın. Gezi anında gezilecek yerleri tespit edin.
Düşük bütçeyle seyahat etme yöntemleri yararlı oldu. Teşekkürler.
Bütçeyi doğru ayarlayarak seyahat süresini artırmak mümkün.
‘Benim param yok. Gezmek zengin işi’ diyenlere cevap olacak bir yazı olmuş. Güzel püf noktalara değinmişsin. Eline sağlık.
Para bahanesini ortadan kaldırmamız lazım.