İzmir‘de yaşayan biri olarak Assos’tan Kaş’a kadar, Türkiye’nin en kıymetli sahillerine en fazla 3-5 saat kadar uzağım. Bu coğrafi avantajın farkına varan birçok kişi de Ege kıyılarında yeni bir yaşamın hayalini kurmaya başladı. Hayal aşamasını aşanlar ise irili ufaklı Ege kasabalarına çoktan yerleşti ve yepyeni bir yaşam kurdu.

Bugüne kadar keşfettiğim, konakladığım, vakit geçirdiğim Ege’nin huzur kokan köylerinden en çok sevdiklerimi sizlerin de seveceğine inandıklarımı bir araya getirdim. Fırsatını bulup Ege kıyılarına ve köylerine yerleşme hayali kuranlar okusun.

En Güzel Ege Köyleri

1. Yeşilyurt, Ayvacık, Çanakkale

yeşilyurt ayvacık çanakkale

Yeşilyurt Köyü, son yıllarda İstanbullu akınına uğrayan Ege köylerinden. Taş evleri, hoş butik otelleri, tertemiz havası ile Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan köy, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Küçükkuyu yakınlarında.

Köyden Kente Teknoloji Müzesi’nin bulunduğu köy, estetik bir bakış açısıyla baştan aşağı restore ediliyor. Yeşilin eşlik ettiği bu muhteşem köye taş yapılara bakmak için bile gidilir.

2. Adatepe, Ayvacık, Çanakkale

adatepe-ayvacik-canakkale

Adatepe Köyü de tıpkı Yeşilyurt Köyü gibi İstanbulluların yoğun ilgisi altında. Köyde sit ilan edilmesi nedeniyle yeni yapılaşma mümkün değil. Bu yüzden eski taş yapılar orijinaline sadık kalınarak yenileniyor.

Birbirinden güzel butik otellerin olduğu köy, Yunan mitolojisinde farklı öykülere konu olan Zeus Altarı‘nın da bulunduğu Gargaros Tepesi’nin yanında. İlyada Destanı’nda da ismi geçen bu tepe Edremit Körfezi’nin inanılmaz manzarasına sahip.

3. Tahtakuşlar, Edremit, Balıkesir

tahtakuslar-koyu

Anadolu’da Şaman inancının etkilerinin görüldüğü az sayıdaki yerleşim yerinden biri Tahtakuşlar Köyü. Köyün bir başka ilginç özelliği de Türkiye tarihinde ilk kez bir köyde kurulan etnografya galerisine sahip olması. Alibey Kudar ismindeki emekli ilkokul öğretmeninin çabalarıyla kurulan etnografya galerisi köyün isminin duyulmasında öncü.

Ayrıca köyün sırtlarında manzaraya hakim bir noktada pansiyon ve kafe olarak hizmet veren yerde oturup Edremit ve çevresine kuş bakışı bakmak mümkün.

4. Küçükköy, Ayvalık, Balıkesir

kucukkoy-ayvalik-balikesir

Ayvalık’a 8 km uzaklıktaki Küçükköy, dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı’na yalnızca 800 metre mesafede. Tarım, hayvancılık ve yeni başlayan turizm hareketiyle ismini önümüzdeki dönemde sıkça duyacağımız yerlerden Küçükköy, Midilli fethi döneminde yerleştirilen yeniçeriler nedeniyle Yeniçarohori olarak da anılıyor. 

Akıllı köy konseptiyle sanat ve teknolojinin buluşturulduğu köyde çok sayıda sanatçının atölyesi var. Evler ve atölyeleri gezin. Köy her geçen yıl daha da güzelleşiyor, değişiyor, gelişiyor. Özellikle Zeytin Hasat Şenliği döneminde uğrayabilirsiniz.

5. Bademli, Dikili, İzmir

bademli-dikili-izmir

İzmir’in Ege Denizi kıyısındaki en kuzey ilçesi Dikili, henüz yeteri kadar kıymeti bilinmeyen bir destinasyon bana göre. Dikili’nin kıyıları, Türkiye’nin en zengin ve kaliteli jeotermal kaynaklarına sahip. Bu jeotermal kaynağın yanı sıra el değmemiş koylar ve birbirinden güzel sahiller de buralara gelmek için yeterli sebep.

Bademli Köyü, Türkiye’nin Maldivleri olarak da anlatılan renkteki sulara sahip köy. Ayrıca Kalem Adası da Bademli Köyü sınırlarında.

6. Nebiler, Dikili, İzmir

nebiler-dikili-izmir

Nebiler, Dikili de ismi yeni yeni duyulan yerlerden. Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi köyün en değerli varlığı. Köy merkezine gelmeden stabilize bir yol aşılarak ulaşılan şelale çevresinde huzur dolu bir ortam var.

Tesiste bir şeyler yiyip, içip şelalenin sesini dinlemek keyif ve huzuru bir arada yaşatıyor. Ağlayan Kaya ve farklı efsanelere konu olan şelaleyi listenize ekleyin.

7. Çandarlı, Dikili, İzmir

candarli-dikili-izmir

Geçmişte Dikili’ye bağlı belde olan Çandarlı, son büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştü. Pitane Antik Kenti’nin izlerini taşıyan Çandarlı, özellikle yaz aylarında günübirlikçilerin tercih ettiği bir destinasyon. Kalenin yanı başındaki halk plajı ve sahil şeridi yaz döneminde cıvıl cıvıl.

Uygun fiyatları ve İzmir şehir merkezine yakın olması tercih sebeplerinden. Çandarlı Kalesi, Çandarlı’nın en önemli simgesi. Çandarlı çevresindeki Denizköy ve Bademli buralara kadar gelmişken rotaya eklenecek diğer güzel yerlerden.

8. Kozbeyli, Foça, İzmir

kozbeyli-foca-izmir

Yeni Foça ve Eski Foça arasında, tarihi 600 yıl kadar geriye giden Kozbeyli Köyü, İzmir’in en güzel kaçış rotalarından biri. Şaphane Dağı üzerine kurulu olan köy, sessiz ve sakin bir yer arayışında olanlar için bire bir.

Foça ve Yeni Foça sahillerine ulaşım da oldukça rahat. Dibek kahvesi ile meşhur olan köyde butik otel seçenekleri de mevcut. Şakir’in Dibek Kahvesi’ni içip, kahvaltı molası verebilirsiniz.

9. Ildır, Çeşme, İzmir

ildiri-cesme-izmir

Sit nedeniyle vahşi yapılaşmaya açılamayan köylerimizden biri Ildır. Çeşme’ye oldukça yakın bir konumda bulunmasına rağmen, sit bu güzel köyün dokusunu muhafaza etmeyi başarıyor yıllardır.

Ege temalı birkaç dizinin çekimine ev sahipliği yapan kentin deniz manzarası enfes. Erythrai Antik Kenti’nin kalıntıları ve antik tiyatro da görülmeye değer. Köy girişinde deniz manzaralı kafelerde gözleme yiyip, bir şeyler içebilirsiniz.

10. Birgi, İzmir

birgi-odemis-izmir

Beylikler Dönemi’nden Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olan Birgi, doğal yapısı bozulmamış ender yerlerden bölgede. Beylikler dönemine ait çok sayıda tarihi ev, cami ve kültürel eserin hala dimdik ayakta olduğu Birgi’de, en çok ziyaret edilen nokta Çakırağa Konağı. Çağan Irmak’ın Unutursam Fısılda filmini izleyenler Birgi sokaklarında o filmi yeniden yaşayabilir.

İzmir’den Ödemiş’e düzenli tren seferleri var. Basmane tren garından kalkan Ödemiş treni ile 2 saat 15 dakika sonra Ödemiş’e ulaşıyorsunuz. Ödemiş’ten Birgi’ye dolmuşla ulaşım ise 15-20 dakika sürüyor. Arabayı bırakıp treni tercih edip farklı bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

11. Eski Doğanbey, Söke, Aydın

eski-doganbey-soke-aydin

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden gelenlerin çabalarıyla eski kimliğine kavuşan Eski Doğanbey Köyü, Adatepe ve Yeşilyurt köyü örneğindeki gibi taş yapılarıyla öne çıkıyor. Butik otel ya da konaklama seçeneğinin olmadığı köye yerleşenler bu köyün isminin çok telaffuz edilip tanınmasını istemiyor.

Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırlarındaki köy, bu dünyadan bambaşka bir ortama girdiğiniz hissettiriyor.

12. Eskihisar, Yatağan, Muğla

eskihsiar-yatagan-mugla

Stratonikeia Antik Kenti, üzerine kurulan bir Osmanlı köyü olan Eskihisar, antik kent ile Osmanlı Köyü dokusunun üst üst görebileceğiniz belki de tek nokta. 1956 yılında yaşanan depremin ardından köyün boşaltılmasıyla birbirinden farklı kültürel katmanların aynı anda görülebildiği köyde kazı çalışmaları devam ediyor.

Köy girişindeki çınarın altı soluklanmak için doğru adres. Köy çoğu zaman sessiz, sakin. Her gidişimde film setindeymişim hissini yaşattığı için bende çok farklı bir yeri var.

13. Çaybükü (Gevenes), Menteşe, Muğla

caybuku-gevenes-mugla

Ege’nin en çok bilinen türkülerinden Ormancı Türküsü’nün hikayesinin geçtiği Belen Kahvesi, Çaybükü Köyü’nde. Eski ismi Gevenes olan köy, Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’ye 23 km uzaklıkta. Ormancı Türküsü’nün canlandırıldığı etnografya sergisinin de bulunduğu köy, Türk kahvesi içmek ve türküye tanıklık etmek isteyenlerin akınına uğruyor.

14. Akyaka, Ula, Muğla

akyaka-ula-mugla

Türkiye’de Citta Slow (Sakin Şehir) ağına ilk dahil olan yerleşim yerlerinden Akyaka, Güney Ege’nin en çok ziyaret edilen tatil beldelerinden. Ula’ya bağlı bir mahalle olan Akyaka’da Ula’nın eski evlerinin örnek alındığı bir mimari uygulanıyor.

Azmak Çayı, rüzgar sörfü alanları, orman kampı tesisleri ve mavi bayraklı plajı ile Akyaka’nın her ne kadar keşfedilmemişliği kalmasa da yine de bir uğrayın derim. Akyaka Orman Kampı Gelecek Turizmde Projesi’nin de uygulama alanlarından biri.

15. Dalyan, Ortaca, Muğla

dalyan-ortaca-mugla

Ülkemizin en güzel kumsallarından İztuzu Plajı‘nın yer aldığı Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesi sınırlarında. Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan kumsalın inanılmaz bir manzarası var.

Köyceğiz Gölü’nün bağlandığı Dalyan Boğazı’nda tekne turu ve Kaunos kaya mezarları Dalyan’da görülecek yerler arasında.

Geleceğe dönük planların masada kaldığını hepimiz az çok biliyoruz. Bu yüzden masada kalan ve emeklilikte atılacak adımlar yerine hemen harekete geçip, yeni yerler keşfetmeye başlayın. Rotanızı çizerken birbirine yakın olan birkaç yeri dahil edin, Ege’nin huzur dolu saklı köylerinin keyfini çıkarın.

Önceki İçerikBembeyaz Bir Cennet: Pamukkale
Sonraki İçerikYılbaşında Nereye Gidilir?
A.Buğra Tokmakoğlu
Gözlem yapmayı, izlemeyi, yeni yerler keşfetmeyi, şehirlerde insanların içine karışmayı seven biri. Eğitimli muhabir. Gördüklerini, hissettiklerini, deneyimlediklerini yazmaktan keyif alıyor.

34 Yorumlar

  1. En önemli konulardan birisi, insanın ailesi ile güzel ortamlarda denize girmesi, bir hafta on gün gibi bir yaz tatilini neşe içerisinde ve doğal ortamda geçirmesidir. Rant olayını ben daha çok insan tarafından keşfedilmiş yerler için geçerli olduğunu düşünüyorum. Örneğin Kuşadası, Bodrum, Çeşme ve benzeri yerler rant açısından önemlidir ama ailenle zevk almadan bir tatil geçirirsin, çünkü kalabalık ve pahallılığı yüzünden tatilde dinleneceğin yerde yorulursun. Ben deniz sahillerimizin hepsini arabayla geçtim ama geçme ile gezme, kalma tatil yapma arasında çok fark var. Arabayla planladığımız bir yere giderken gittiğimiz yerden daha güzel olan ama bilmediğimiz bir çok cenneti kaçırıyoruz. Bu siteninde bu konuda çoğumuzu aydınlattığı görüşündeyim.

  2. Bu köylerin tamamına yakınını gördüm köylükten çıkmış zorlama taş binalarla sevimsiz bir rant yarışı var. Gidip gezilesi görülesi fakat yerleşik yaşama olanak tanımıyor o gördügünüz taş evlere yüzbinlerce euro isteniyor.

    • o dedikleri bölgede yaşayan biri olarak yorumunuza aynen katılıyorum.. yerden göğe kadar haklısınız. Buralara köy demek bile doğru değil. köy olmaktan çoktan çıkmış. Büyük şehirlerden gelen , parasının hesabını bile bilmeyen tuzu kuru insanlar restore etmek niyetiyle satın alıp, deli paralar harcayarak sözde taş ev ama gerçekte malikane şekline getirerek o köy dokusunu tamamen yağmalamışlardır. köyler köylükten çıkmış süper lüks rezidans haline gelmiştir.

    • Mersin kızkalesi yanında akkum diye bir yer var tam aile plajı, denizi kumlu, yuka ve sıcak, apart evleri ve otelleri ucuz, yürüyerek kızkalesi 10 dakika gece gezilmesi harika

  3. Akdenizin el değmemiş muhteşem denizi havası sakinliği insanlarının size kırk yıllık ahbabı gibi davranmaları 30km sahili ile doğal köylü pazarı ile sanayinin olmayışı diğer yerlere bakılarak evlerin ve yazlıkların uygun fiyatlarla denize sıfır yerler bulma imkânınız gürültüsü trafiği olmayan 10 ay deniz sezonu olan karettelerle deniz keyfi yosun yok koku yok istediğin kadar yüz hep denizin dibindeki kum tanelerini görebilirsiniz bu yer cennet gibi tüm insanların gelip görmesi gereken yer emekli insanlar için hayatın en ucuz ilçesi burası Mersi’nin Bozyazı ilçesi.

  4. Assos – Geyikli arasında keşfedilmeyi bekleyen el değmemiş köyler ve onların sahilde 3-5 tesisin yer aldığı yalıları muhteşem. Birde bonus olarak dağlardaki yörük köyleri. Buraları görmemiş olmanız muhtemel çünkü hala kimsenin bilmediği saklı cennetler.

  5. Yine kuzey Ege’de Çamlıbel köyü, Tahtakuşlar köyü, Kızılkeçili köyü görülmeye değer köylerden bir kaçıdır. Gezilip görülmesini öneririm.

  6. Aslında ben Çanakkale Geyikli’yi çok merak ediyorum. Acaba anlatıldığı kadar güzel mi? İnşallah bu yaz gidicem oralara planlarımda var gitmek.

    • mümkünse çok kalabalık zamana denk getirmeyin gezinizi yoksa bizim gibi hiç keyif alamazsınız… Çünkü çok kalabalık oluyor insanlarla omuz omuza yürüdük biz resmen

    • Akyakaya, cumartesi pazar muğladan gelen çok olduğundan kalabalık oluyor, onun için hafta içi 4-5 günlüğüne gidip apart evlerde veya normal otellerde kalınıp tatilin tadı çıkarılabilir. denizi ılık, gece havası serin, klimaya bile temmuz ağustos aylarında gerek duyulmuyor, buraya giderseniz günübirlik tekne geziside harika bir ortam, ayrıca çadır kapı yapmak istiyorsanız onada imkan var

  7. İzmir’de yaşayıp da bu saklı cennetleri hala görememiş olmam yazınızı okuyunca biraz düşündürdü. Yeni yerler keşfetmek konusunda rehber olduğunuz için teşekkür ederim.

  8. İsimlerini duyduğum halde bir türlü gidemediklerim de var, görüp hayran kaldıklarım da. Film yapımcıları da bu bakir köylerin peşinde. O yüzden seyahatlerinizde film çekimlerini izleme şansı da bulabilirsiniz. Ben özellikle Adatepe ve Ayvacık’ı merak ediyorum.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz