Irak‘ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti ve en büyük şehri olan Erbil, bölgenin Bağdat, Basra ve Musul’dan sonra dördüncü büyük şehri. Musul’a 80, Bağdat’a ise 350 km mesafede yer alan Erbil, Orta Doğu‘da yaşanabilecek en iyi kentler arasında gösteriliyor.
Tekrar petrolün bulunmasından sonra ticaret, alışveriş ve turizm kenti konumuna yükselen Erbil, Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hıristiyanlardan oluşan nüfusuyla kozmopolit yapıya sahip bir metropol. Süleymaniye ve Dohuk ile birlikte, özerk yönetimin önemli yerleşimlerinden biri.
Erbil Gezi Rehberi, Irak
Erbil tarihi
İlk yerleşimin Asurlular zamanına uzandığı Erbil, tarih boyunca ulaşım yollarının kavşak noktasında bulunmuş. Aşağı ve Yukarı Zab suları arasında kurulan kent, Osmanlı döneminde, 19. yüzyıl başlarına kadar Bağdat’a bağlı bir kaza merkezi olarak idare edilmiş ve bölge 12-15. yüzyıllarda büyük bir ticaret merkezi durumuna gelmiş. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti olduğunda, Irak petrol gelirlerinin yüzde 17’sini alan yönetim, yıllarca süren savaşların yaralarını sararak kenti imar etmeyi seçmiş ve inşa edilen yüksek binalar nedeniyle günümüzde Erbil’e Geleceğin Dubaisi tabiri yakıştırılmaya başlanmış.
Erbil gezilecek yerler
Geniş meydanlar ve ağaçlıklı yollarıyla Erbil bir Akdeniz kentini andırıyor. Erbil’in merkezi, aynı zamanda şehirdeki en eski yerleşim bölgesi olan Erbil Kalesi çevresinde kurulmuş. Gezilip görülecek yerlerin çoğunu yakınlarında barındıran bölgede akşamları Erbillileri görmek mümkün. Etrafı surlarla çevrili kale bölgesi içerisinde Tophane, Saray ve Takya olarak adlandırılan üç mahalle bulunuyor. Saray Mahallesi elit ailelerin yerleşim yeri iken, Takya Mahallesi ise dervişlerin ikamet alanı olmuş. Tophane Mahallesi ise çiftçi ve esnafın mesken edindikleri bölgeymiş. Molla Efendi Camii de kalenin bu tarihi sınırları içerisinde yer alıyor.
Türk sultanı, Muzafferüddin Kökböri tarafından yapılmış pek çok minare bulunan Erbil’de yalnızca bir tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Mudhafaria Minaresi, 36 metre uzunluğunda ve Minare Parkı’nın içinde yer alıyor. 12. yüzyıl eseri olan ve altıgen bir temeli bulunan yapı yöreye hâkim bir alanda bulunuyor. Bu noktaya ulaşmak için, surların güneybatı bölümündeki geniş kesişim alanından geçmek gerekiyor.
Erbil Kalesi’nin güney tarafındaki İbni Mustafa Heykeli, kaleye çıkış yolunda soluklanmanızı sağlayacak Kela Hewler Parkı yer alıyor. Bunların dışında Erbil’de Sami Rahman ve Shanidar Parkları ile Sanat Galerisi, Tekstil Müzesi, Hristiyan mahallesi olarak bilinen bölge daha çok canlı gece hayatıyla ünlü olan Aikawa, Kılıç Ağa Tepesi üzerindeki Uygarlık Müzesi, surların batısındaki arkeolojik alan olan Ary Kon, çağdaş İslam eserlerinden biri olan Celil Hayat Camii, surların ana giriş noktasında bulunan Kayseri Pazarı ziyaret edebileceğiniz yerlerden bazıları.
Kültür sanat merkezi olan Erbil’de, Edebiyat Festivali, Uluslararası Erbil Fuarı ve Uluslararası Erbil Maratonu gibi etkinlikler de düzenleniyor.
Erbil yeme-içme ve alışveriş
Kozmopolit yapısından dolayı zengin olan şehirde restoranlar genelde Türk, Lübnan, Arap, Kürt ve dünya mutfaklarından örnekler de sunuyor. Yöresel mutfağın temelini ise malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlar, pirinç ve bulgu oluşturuyor. Kebap, şavurma, lahmacun geleneksel yemekler arasında. Kentte fast-food restoranları da rağbet görüyor.
Erbil’de son yıllarda çoğalan alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünler satan sokak satıcılarından pazarlıkla alışveriş yapmak da bir gelenek. Halı, kilim ve hediyelik eşya için Qalat Sokağı, meyve, sebze, peynir ve tekstil ürünleri içinse Erbil Kalesi’nin hemen yanındaki Kayseri Çarşısı’na uğrayabilirsiniz. Kentin en büyük alışveriş merkezi olan Family Alışveriş Merkezi’nde dünya markalarını bulabilir, Majidi Alışveriş Merkezi’nde ise alışverişin yanı sıra restoranların da yemek yiyebilirsiniz.
Erbil nerede
Erbil’e nasıl gidilir
Erbil’e, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın direkt uçuş seferleri bulunuyor. Erbil ve Süleymaniye Uluslararası Havaalanlarından şehir merkezine, her 15 dakikada bir kalkan yer ücretsiz servislerini kullanarak veya taksiyle ulaşabilirsiniz.
Ortadoğu’nun en büyük şehirlerinden Erbil, Türkiye‘den direkt uçak seferi bağlantısının olması, köklü tarihi geçmişi ve hareketli gündelik yaşamıyla görülmeye değer.
Bu şehri hep fuarlarıyla duyuyordum onun dışında fazla bilgi sahibi değildim. Sanırım burasıyla ilgili öğreneceğim çok şey varmış.
Erbil’de Edebiyat Festivali, Uluslararası Erbil Fuarı ve Uluslararası Erbil Maratonu gibi etkinliklerin oluşu oldukça etkilyici.