Son dönemde yıldızı parlayan birçok tatil merkezinde, oranın yerlilerinin söylediği bir söz var: Burayı İstanbullular mahvetti. 34 plaka gördüğü anda saydırmaya başlayan, fiyatların artışından İstanbulluları sorumlu tutan ciddi bir lobi oluştu.
İlginin arttığı, cazibe merkezine dönüşen her yerin görece değerlenmesi doğal. Fiyat artışı da suyunu çıkarmadıktan sonra verilen hizmet ve yatırımın karşılığı olarak değerlendirilebilir.
Bir kısım yerli halkın istila olarak değerlendirdiği İstanbullular’dan memleketlerini bırakıp İzmir’e gelenler, güzel mekanlar açıyor son zamanlarda. Asansör’de açılan Kırk Merdiven’in etkisi henüz üzerimizden kalkmamışken, Alsancak’tan da sevindirici bir haber geldi.
İstanbul’daki yaşamını geride bırakıp, bir anda verdiği kararla İzmir’e yerleşen Özgür Çankaya’nın Alsancak’ta açtığı Münire’ye gittik.
Münire babaannesinin adı. Toplam 20 metrekare büyüklüğünde olan dükkanı uzaktan ilk kesişimizde kalabalıktan gözümüz yemedi. Birkaç saatlik aranın ardından yakaladığımız fırsatı değerlendirdik. İçeride, servis tezgahının yanındaki masada bulduk kendimizi.
Sağı, solu merakla incelemeye başlarken biraz Orkan’ın biraz da Gökçe’nin anlatımını canlandırmaya çalıştım kafamda.
Çok vakit geçmeden yanımıza gelen ve ne istediğimizi soran Özgür’e, “Burada ne var?” şeklinde bir soruyla karşı hamle yapınca, saymaya başladı o da.
25 çeşit gazoz var
Sadece gazoz ve kahvenin satıldığı Münire’nin mottosu, “Eskici, kahveci, gazozcu!” 25 çeşit yerel gazozun bulunduğu Münire’de küçükken düğünlerden de hatırladığım Huzur gazozunu tercih ediyoruz. Yine, cam şişede getirilen Güneş su unutulmazlardan.
Meraklı bakışların ardından bizi kırmayıp dükkanını anlatan Özgür, etrafta görülen her şeyin satılık olduğunu ve bir sonraki gelişimizde muhtemelen benzer şeyleri göremeyeceğimizi söylüyor. Daktilodan taksi tabelasına, guguklu saatten gaz lambasına akla hayale gelmeyecek sayıda antika obje var dükkanda.
Toplam 18 kişi kapasiteli dükkan kısa sürede, reklamsız bir şekilde kendini duyurmayı başarmış. Özellikle kulaktan kulağa etkinin önemli olduğu bu tip konsept mekanların kent kültürüne olan olumlu etkisi tartışılmaz.
Denizli’den Zafer, Adana’dan Ferah Bade, Ordu’dan Ufuk, Safranbolu’dan Bağlar, Sakarya’dan Neşe, Akhisar’dan Dört Mevsim, Niğde’den Niğde, Bursa’dan Uludağ, Mersin’den Ankara, Fruko, Sprite ve Gazoz markalarıyla birlikte tam 25 çeşit gazoz bulunuyor Münire’de. Her yörenin suyunun, orada yapılan gazoza olan etkisinden söz ediyor Özgür. Gazoz yanında getirilen leblebi mide için ideal.
Kente farklı soluk getiren bu tip yerlerin artması hepimizin en büyük dileği. Bir de özelliğini kaybetmeden, bozulmadan, sıradanlaşmadan, yozlaşmadan sürdürmesi.
Münire’ye nasıl gidilir?
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Garanti Bankası’nın ara sokağından girdikten sonra, sokağın sonundaki sol köşede yer alıyor Münire. Tüm gazoz çeşitleri 5, kahveler 4-5, frappe 7, su 2 TL.
Tam adres ise şu şekilde: 1484 Sok. No:4 Alsancak, Konak, İzmir.
Münire başarılı bir mekan.
Benzer ambians için Bostanlı’da Asya Sanat Kahvesi’ne de uğrayabilirsiniz. Orada da gazoz çeşitleri çok zengin Sarıyer, Feshane, Ankara, Çamlıca, Zafer, Uludağ, Zencefilli Beyoğlu bunlardan bazıları.
Bostanlı’da oturuyorum. İlk kez duydum. Listeme ekledim. Öneri için teşekkürler.
Bostanlı da Roast and Found var..değişik kahve tatları ve gazoz severler için. Tavsiye ederim
Teşekkürler ben de ziyaret listesine ekleyeyim.
Safranbolu Bağlar gazozu içip, çocukluğumu anmak için ilk fırsatta uğrayacağım. Sempatik bir mekana benziyor…
İzmir’deki en orijinal mekanlardan biri. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Aklımda tutayım burasını. Çok hoş bir yazı.
İzmir’de gidilebilecek o kadar az yer var ki. Münire gerçekten başarılı.