Et Marinasyon Nedir?

Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntem olarak adlandırılıyor. Sirke, limon suyu, süt veya şarabın başrolde olduğu marinasyon sürecinde baharatlar ve özel yağlar da devreye giriyor.

Marine edebileceğiniz etler arasında pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler bulunuyor. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli hale dönüşüyor. 

Et marinasyonu nasıl yapılır?

Marine etmenize gerek kalmayan etleri ise kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon olarak sayabiliriz. Bu etler kendiliğinden yeteri kadar lezzetli olan etlerdir. Bu nedenle marinasyona ihtiyaç duymaz.

Eğer kırmızı et marine etmek istiyorsanız öncelikle yassı olacak etleri tercih etmeniz gerekiyor. Mermer görünümü de dediğimiz kalın, ele gelir ancak pürüzsüz şekilde kesilmiş etler de tercihiniz olabilir.

Et Marinasyonu Nasıl Yapılır?

Hadi bakalım şimdi marinasyon işlemine başlayabiliriz. Marine etmek için satın aldığınız eti bir buçuk parmak kalınlığında kesin. Bunun nedeni marine sosunuzun etin her yerine dağılabilmesi. Asidin etin içine işleyip kas yapısını rahatlatması gerekiyor. Kalın bir et kullanırsanız etin dışı marine olurken içine işlemeyecektir.

Hazırlayacağınız marine sosuna göre olarak malzemeleri elde edin ve sırasıyla karıştırın. Neredeyse tüm marine sosları içinde asidik bir element bulundurur. Bu element ya sirke, ya limon ya da şaraptır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var o da marinasyon sosunuz için çok çok yüksek oranda asidik element kullanmamak. Ayarına iyi dikkat etmeniz gerekir yoksa etin yapısını bozmaya neden olabilirsiniz. 

Sizlere marinasyonu nedir kısaca anlattım, şimdi de eti nasıl marine edeceğimize bir bakalım ama öncesinde marinasyon öncesi bazı püf noktalar var onlara dikkatinizi çekmek isterim.

Et Marinasyonunda Püf Noktalar

Marinasyonun amacı etin lezzetini ve kıvamını imkanlar dahilinde en üst seviyeye çıkarmak ve bunun için de karışımımızın etin her noktasına nüfuz etmesini sağlamaktır. Bunun için et kalınlığının bir buçuk parmağı geçmemesine özen gösterin.
Marinasyon sosunuzda kullanacağınız malzemeleri mümkün olduğunca en ufak biçimde doğrayın, rendeleyin. Bu şekilde karışımınız etin içine çok daha iyi bir şekilde işleyecektir.
Etinizi mümkün olduğunca dinlendirmeye çalışın.
Marinasyon kabı olarak cam kullanmaya özen gösterin. Asidik özellikli marinasyon karışımları metalle tepkimeye girebilir.
Marinasyon kabının kesinlikle kapalı olmasına ve dışarıdan hava almamasına dikkat edin. Çünkü açık bir şekilde marinayon sürecine bırakılan etler buzdolabında çapraz bakterilenmeye yol açabilir.
Dolap ısınızın 5 derecenin altında olmasına özen gösterin.
Marinasyon karışımınızın etin üzerini kapatmasına dikkat edin.
Marinasyon süresine göre etinizi yarı zamanlı olarak alt-üst ederek etin eşit miktarda marineye maruz kalması sağlanmalı.

Önemli not: Etin marinasyonda uzun süre kalması gereken durumlarda zeytinyağı donacağı ve ete nüfuz edemeyeceği için sıvı yağ tercih edebilirsiniz.

Et marinasyonunda kullanılan malzemeler

Et Marinasyonunda Kullanılan Malzemeler

Tüm sos karışımları için geçerli hazırlanış: Marinasyonda kullanılan tüm malzemeler tek bir kapta birleştirilerek ete mutfak tabiriyle mıncıklayarak değil okşayarak yedirmeye çalışın.

1. Dijon Marinade

3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırılmış tane karabiber
3 dal taze fesleğen
2 dal taze biberiye
2 dal taze kekik
1 çay kaşığı Dijon hardal
Yarım çay kaşığı kırılmış kuru kişniş

2. Rosemary Marinade

3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı soğan rendesi
2 dal taze kekik
2 dal taze biberiye
1/3 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1/4 diş sarımsak

3. Kırmızı Şaraplı Marinasyon

¾ su bardağı kırmızı şarap
2 yemek kaşığı bal
¼ su bardağı zeytinyağı
3~4 dal taze kekik ve biberiye
4 diş ince kıyılmış sarımsak
2 tatlı kaşığı limon suyu veya sirke

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like