Evcil hayvan sahibi seyahat severlerin en büyük sorunlarından biri yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde evcil hayvanlarından uzak kalmak. Özel aracı olan ve yurt içinde yakın mesafe yolculuk yapan birçok kişi gönül rahatlığıyla evcil hayvanıyla seyahat edebilirken, yurt içi ve yurt dışı uçak yolculuklarında evcil hayvanla seyahat etme konusu kafa karıştırıyor.
Birçok hava yolu şirketi evcil hayvanla seyahat edecek yolcular için benzer kurallara sahip. Ancak evcil hayvanla yurt dışı uçak yolculuğu yapmayı düşünenler için gidilecek yabancı ülkeye göre farklı uygulamalar ve kurallar bulunuyor.
Evcil Hayvanla Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?
1. Evcil hayvanın belgelerini hazırlayın
Evcil hayvanı ile uçak yolculuğu yapmayı planlayanların evcil hayvanlarına ait belgeleri hazırlaması yolculuk öncesindeki ilk adım. Evcil hayvanın aşı sertifikası ve kimliği; yurt dışına gidilecekse o ülkenin istediği özel belgelerin yanınızda taşınması gerekiyor.
Avrupa Birliği (AB), evcil hayvanla birlik sınırlarına seyahat edenlerden Mavi AB Belgesi talep ediyor. Bu belge Türkiye’de Avrupa Birliği standartlarında hazırlanan sağlık karnesi olarak da geçiyor ve veteriner klinikleri bu konuda yardımcı oluyor.
Veteriner hekiminizden alacağınız belgede 12 haftalıktan daha büyük olan evcil hayvanlar için zorunlu olan kuduz aşısının son 1 yıl içinde yapıldığını gösteren kayıt ve bu aşıyı uygulanan veteriner hekimin kaşe ve imzasının bulunması şart. Üzerinde mikro çip bulunan evcil hayvanların mikro çip numarasının karne üzerinde yer alması kontrol işlemlerini hızlandırıyor.
2. Havalimanı kontuarına evcil hayvanınızla başvurun
Kabin içinde ya da kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en az 6 saat öncesinde yapılması şartı var. Rezervasyonunuzu yaptırıp, evcil hayvan taşıma ücretini de ödedikten (kontuarda da ödeme yapılabiliyor) sonra uçuşunuzun yapılacağı havalimanında, ilgili hava yolu şirketinin kontuarına başvurmanız gerekiyor.
Check-in bankosunda evcil hayvanın kafesinin üzerine yapıştırılmak üzere evcil hayvanın sahibinin ad-soyad, adres, telefon bilgileri ile evcil hayvanın sayısı ve adının yer aldığı bir etiket veriliyor. Check-in işlemlerinin tamamlanabilmesi için evcil hayvanın sağlık karnesinin ibraz edilmesi şart. Evcil hayvanlar ücretsiz bagaj hakkından yararlanamıyor. Evcil hayvanların ağırlığına göre ekstra ücret ödenmesi gerekiyor.
3. Evcil hayvan taşıma şartları
Hava yolu şirketlerine göre küçük farklılıklar olsa da uçakta evcil hayvan taşımayla ilgili temel kurallar bulunuyor. Hamile evcil hayvanlar ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavruları uçuşa kabul edilmiyor. Evcil hayvanla ilgili tüm rezervasyon onayı gerçekleşmiş olsa bile hava yolu şirketi evcil hayvanı uçağa kabul etmeme hakkını saklı tutuyor.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a yurt dışından canlı hayvan girişi yasak olduğundan bu ülkelere seyahatlerde hava yolu firmaları evcil hayvan kabul etmiyor.
4. Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar
Hava yolu şirketleri yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda kabinde yolcu beraberinde evcil hayvan olarak yalnızca kedi, köpek ve küçük ötücü kuşların (kanarya, saka, muhabbet kuşu) taşınmasına izin veriyor.
Uçuştan önce evcil hayvanlara karşı alerjisi olduğunu doktor raporuyla belirten yolcu olması durumunda evcil hayvanın yolcu kabinine kabülü ile ilgili şartlar devreye giriyor. Alerjisi olan yolcu ile evcil hayvanı olan yolcudan rezervasyonu daha önce olan yolcu uçağa önce kabul ediliyor ve diğer yolcu bir sonraki uçuşa aktarılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılan uçuşlarda yardımcı köpek eşliğinde seyahat eden yolcuların ABD yasalarına göre rezervasyon önceliğine bakılmaksızın önceliği bulunuyor. ABD dışındaki uçuşlarda ise rezervasyon tarihi önceliğine göre yolcular uçuşa kabul ediliyor.
5. Yardımcı köpeklerin uçuşu
Psikolojik ya da fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle yardımcı köpekle seyahat etmek zorunda olan yolcular check-in işlemi sırasında bu durumlarını belgelemek zorunda. Uçuştan en az 48 saat önce rezervasyon onayı alması gereken bu yolcuların yardımcı köpekleri hava yolu şirketleri tarafından genellikle ücretsiz taşınıyor.
Yolculuk sırasında yardımcı köpeklerin tasmalı olması, ağızlarında koruyucu maske bulunması ve seyahat sırasında yolcunun ayak ucunda oturması gerekiyor.
6. Evcil hayvanların kargo bölümünde taşınması
Evcil hayvanların kafeslerinin standart boyutları aşması ya da toplam ağırlığının 8 kg’ı geçmesi durumunda evcil hayvanlar uçakların kargo bölümünde taşınıyor. Kargo bölümünde kafesiyle birlikte seyahat edecek evcil hayvanların kafesine kimlik ve iletişim bilgilerinin yazılması, bu kafeslerin yeterli büyüklükte olması, hava alması ve su sızdırmaması gibi kurallara uymak gerekiyor.
7. KKTC uçuşlarında evcil hayvan taşıma şartları
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yapılacak uçuşlarda evcil hayvanın kabülü için KKTC Veteriner Dairesi’nden ithalat ruhsatı alınması şartı var. Bu ruhsatın geçerlilik süresi 60 gün.
Uçuştan en az 48 saat önce Türkiye’den ihracat sağlık sertifikası alınması gerekiyor. Kedi ve köpeğin aşıların yapıldığını gösteren pasaport ve sağlık karnesinin de ibraz edilmesi şart.
Köpekler için Parvo, Distemper, Hepatitis ve Leptospira aşılarının; kediler içinse Feline Enteritis, Feline İnfluenza aşılarının yapılması gerekiyor. Uçuştan en az bir ay, en çok bir yıl önce evcil hayvana kuduz aşısı yapılmış olmalı. Ayrıca kedi ve köpeğin taşınması için kuduza karşı kandaki antikor düzeyini gösteren laboratuvar raporunun aslı da taşınmalı.
Evcil Hayvanla Uçuştan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Uçakta taşınamayan hayvanlar
Evcil hayvanlarıyla uçak yolculuğu yapmak isteyenlerin hava yolu şirketlerinin ‘uçak yolculuğu yapılmasına izin verilen hayvanlar’ listesini kontrol etmesi gerekiyor.
Uluslararası havacılık kurallarına göre bazı evcil hayvanlar hava yolu şirketleri tarafından uçağa kabul edilmiyor. Uçakla yolculuğuna izin verilmeyen hayvanlar şunlar: Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlike arz eden köpekler.
American Bulldog, Bandog Tosa Inu, Caucasian Ovcharka, Douge De Bordeux, Doberman (Pincher Doberman ve bütün Doberman türleri), Presa Canario, Rottweiler; Mastiff (Bull Mastiff hariç), Wolf Dog Hybrids türleri ise sadece kargo ünitesi tarafından kargo bölümünde taşınabiliyor.
2. Türkiye’ye özgü türdeki hayvanların uçakta taşınması
Türkiye‘ye özgü ve koruma altına alınmış Ankara kedisi, Van kedisi ve Sivas kangalı gibi evcil hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alınarak uçabiliyor.
3. Uçuştan önce evcil hayvanlar nasıl beslenmeli?
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan evcil hayvana uçuştan en az 4 saat önce gıda vermeyi kesmek gerekiyor. Uçuşa kısa bir süre verilen gıdalar evcil hayvanın kusmasını tetikleyebiliyor.
Evcil hayvanlara su verme konusunda ise bir kısıtlama bulunmuyor. 3 saatten uzun süren ve sarsıntılı yolculuklar öncesinde veteriner hekime danışarak, hekim tarafından reçete edilen sakinleştirici ilaçlar kullanılabiliyor.
Hava Yolu Şirketlerinin Evcil Hayvan Taşıma Kuralları ve Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
1. Türk Hava Yolları ile evcil hayvan taşıma
Türk Hava Yolları uçuşlarında evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınıyor. Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanların kafes ya da çanta boyutu 23x40x55 cm’yi (genişlik x yükseklik x uzunluk) geçmemek zorunda.
Türk Hava Yolları’nda 8 kg’a kadar evcil hayvanlardan kabin taşıma ücreti olarak ekstra ücret talep ediliyor. 8-15 kg arası evcil hayvanlardan kargo bölümünde taşınması gerekiyor. 16 kg ve üzerindeki ağırlıktaki evcil hayvanlar için ise en yüksek kategoriden ücret alınıyor.
Türk Hava Yolları dış hat uçuşlarında ise evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretiyle çarpılıyor. Söz konusu ücret 70 dolar üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 70 dolar yolcudan tahsil ediliyor. Aktarmalı uçuşlarda evcil hayvan taşıma ücreti değişkenlik gösteriyor.
2. AnadoluJet ile evcil hayvan taşıma
AnadoluJet uçuşlarında evcil hayvan taşıma şartları, Türk Hava Yolları ile benzer. AnadoluJet uçuşlarında evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınıyor. Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanların kafes ya da çanta boyutu 23x40x55 cm’yi (genişlik x yükseklik x uzunluk) geçmemek zorunda.
3. Pegasus Hava Yolları ile evcil hayvan taşıma
Pegasus Hava Yolları uçuşlarında evcil hayvan olarak kuş, köpek ve kedi kabul ediliyor. Toplam ağırlığı (kafesi ya da çantasıyla birlikte) 8 kg’ı aşmayan evcil hayvanlar en fazla 32x32x50 ölçülerindeki kafesleriyle birlikte kabinde taşınıyor. 8 kg’ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat ediyor.
4. SunExpress ile evcil hayvan taşıma
SunExpress ile evcil hayvanlar İngiltere, İrlanda, Malta ve İsveç girişli/çıkışlı uçuşlar haricinde en fazla 55x40x23 cm ölçüsündeki taşıma çantası ya da kafeste ağırlığı 8 kg’a kadarsa yolcu ile birlikte kabinde, ağırlığı 8 kg’dan fazla ise kargo bölümünde seyahat edebiliyor.