Cibali’deki Kadir Has Üniversitesi civarından başlayan ve Fener-Balat semtlerini kapsayan bir yürüyüş yapmak, İstanbul’da son yılların en popüler aktivitelerinden biri. Bu kültür gezisi sırasında Osmanlı dönemi İstanbul’una dair birçok tarihsel izlenim edinmek mümkün.
Ancak bu keyifli aktivite tarihi eserleri görmekten de öteye gidebilir. Çünkü Fener ve Balat semtleri İstanbul’un en iyi meyhaneleri, kafeleri ve restoranlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Bu yazıda Fener ve Balat bölgesinde bulunan en iyi yeme-içme mekanlarını tanıtmaya çalışacağım. Zira yürüyüşe harika bir kahvaltı ile başlayıp, üzerine güzel bir kahve molası vermek ve tüm edinimi turun sonunda güzel bir öğlen yemeği ile taçlandırmak mümkün.
Balat’ta Yemek Molası Verilecek Yerler
1. Atölye Kafası
Atölye Kafası, Fener-Balat yürüyüşünün başladığı Kadir Has Üniversitesi’ne çok yakın bir noktada konumlanıyor. Cibalikapı, Aya Nikola Kilisesi ve Gül Camii gibi eserleri gördükten sonra turun ilk molasını verebileceğiniz harika bir yer.
Kafenin en çok dikkat çeken kısmı, kapısının önündeki Yeşilçam temalı resimler. Bir sokak sanatçısı, Türkan Şoray’ın en güzel halini duvara resmetmiş. Bu sebeple de Fener ve Balat’ta fotoğraf çekilecek yerler arasında en üst sıralarda geliyor.
Aperatifi bol menüsünden kendinize çay veya kahve eşliğinde tüketeceğiniz hafif bir tatlı veya tuzlu atıştırmalık da seçebilirsiniz. Mekanda hafta sonları canlı müzik performanslarının yapıldığı küçük bir sahne de mevcut.
2. Perispri Cafe
Perispri Cafe’nin paha biçilemez antikalar ile dekore edildiğini gördüğünüzde, kaliteli bir ortama girdiğinizi hissediyorsunuz. Fener ve Balat bölgesinin mütevazı kafe ve restoranlarına göre bir tık üstte olan Perispri, enfes bir açık büfe kahvaltı servis ediyor.
Hafta sonları bölgeyi yürüyerek gezmeyi planlayanlar için, ideal bir başlangıç noktası olan kafe; bölgenin en önemli tarihi eseri olan Fener Rum Patrikhanesi’nin de hemen yanı başında konumlanıyor.
Perispri Cafe, bol çeşitli bir açık büfe kahvaltı deneyimi yaşamak isteyenler için ideal bir yer. Ayrıca öğlen yemeği molası da vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu kalite ve lezzet dolu hizmetin karşılığında, çevredeki yeme-içme mekanlarına nazaran fiyat olarak bir tık daha pahalı olduğunu da belirtmekte fayda var.
3. Forno Balat
Forno Restaurant, Balat’ın kahvaltı için en çok tercih edilen yerlerinin başında geliyor. Ancak mekanın müşteri ağırlama kapasitesi oldukça sınırlı olduğu için, sabah erkenden gitmek veya önceden rezervasyon yaptırmak şart.
Forno’nun tek özelliğinin kahvaltı olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü mekan aslında taşfırın ürünleri ile kendini ön plana çıkarmak isteyen bir yer. Tabelasının üstünde pizza, lahmacun ve pide gibi ürünleri ön plana çıkarıyor ve bu iddianın da hakkını veriyor. Burada yiyeceğiniz bir pizza veya pidenin lezzetini uzun süre arkadaşlarınıza anlatacağınıza eminim.
4. Fener Köftecisi
Bölgede yerli ve yabancı turist gruplarına rehberlik yapan biri olarak, Fener Köftecisi’ni sıklıkla tercih ediyorum. Geleneksel bir lezzet olan köfteyi, oldukça modern bir sunumla ikram eden Fener Köftecisi, lezzet-fiyat dengesini de üst düzeyde tutuyor.
Sultanahmet ve civarındaki birçok köfteciden daha lezzetli köfte yaptığını düşündüğüm bu mekanda, doyurucu bir öğle yemeği yemeyi tercih edebilirsiniz. Mekan ayrıca, Cibali’den başlayan ve Balat Çarşısı’nda sonlanan turların tam ortasında bulunan bir konuma sahip.
Balat’ta Kahve Molası Verilecek Yerler
1. Naftalin Cafe
Naftalin, semtin nostaljik yapısına uyum sağlayan bir işletme olarak göze çarpıyor. 70’lerin ve 80’lerin havasını yansıtan dekorasyonu ile dikkat çekiyor. Kafenin sahipleri gözlemlediğim kadarıyla oldukça naif ve müşteriye yaklaşımı olumlu insanlar. Ayrıca semtin asırlık mirası olan kedilere de çok iyi sahip çıkıyorlar.
Hafta sonu bölgede yapacağınız bir yürüyüşte, sokakla bütünleşen yapısı ile dikkat çeken Naftalin’in dolup taştığına şahit olacaksınız. Zira kafenin bahçesinde ve pencere kenarında yer bulmak pek mümkün olmuyor. Eğer bulursanız, keyifli vakit geçireceğiniz muhakkak olan bu mekanda mutlaka yerinizi alın derim.
2. Brew Coffeeworks
Brew Coffeworks isimli mekanı aslında Sirkeci’den tanıyorum. Osmanlı’nın son döneminde yapılmış olan heybetli bir binanın (Legacy Ottoman Hotel) alt katında bulunan bu kahveci, İstanbul’daki en iyi 3. Dalga kahveciler arasında gösteriliyor.
Son yıllarda başarılı olan ve zincirleşmeye giden işletmeler arasında bulunan Brew Coffeworks, Balat’ın da en lezzetli kahve mekanlarından biri oldu. Kahve çekirdeklerinin kalitesi tartışılmaz olan bu işletmede, kahve gurmelerinin keyif alacağına inanıyorum.
Bu mekan da sokak hayvanlarına çok dostane yaklaşan bir yer. İkinci katta kahvemi yudumlarken, kütüphanedeki kitapların arasında keyif yapan kedileri görmek bana huzur veriyor. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında geçmişi asırlar öncesine kadar uzanan kedi ve insan dostluğu bir tarihsel olgu olarak da önümüze çıkıyor.
3. Coffee Department
Balat’ın içlerindeki Ahrida Sinagogu’nun hemen yanında bulunan bu mekan, İstanbul’da kendi kahvesini kavuran ve profesyonel anlamda kahve hazırlayan yegane yerlerden biri. Oldukça kaliteli kahve servis eden bu kahvecinin önünde yer bulursanız, kahvenizi yudumlarken hayatın akışını izleme şansı da bulabilirsiniz.
Coffee Department, entelektüel atmosferi ile çevre semtlerden birçok kişiyi müdavim haline getirmiş. Burayı buluşma ve çalışma yeri haline getirmiş pek çok devamlı müşterisi olduğunu söyleyebilirim. Bu da mekanın başarısından ileri geliyor.
4. Cumbalı Kahve
Cumbalı Kahve, Fener ve Balat gezilecek yerler listenize almanız gereken yerlerden biri. Şekersiz Türk kahvesi ile meşhur olan Cumbalı Kahve’nin, Zomaro ve Forsquare gibi yeme-içme sitelerinde de puanı oldukça yüksek. Kafenin nev-i şahsına münhasır sahibi Serhat Bey, müşterileri ile kurduğu pozitif iletişimle uzun vadeli müdavimler ediniyor.
Cumbalı Kahve, Fener Balat turu sırasında birçok rehberin mola verdiği yer olan Balat Çarşısı’ndaki en iyi dinlenme yerlerinden biri. Mavi renkli dış tasarımı ve renkli şemsiyeleri ile instagram fotoğrafı çekmek için en güzel yerler arasında da başı çekiyor. Yalnız kafe müşterisi olmayanlar için fotoğraf çekmenin yasak olduğunu da belirtmekte fayda var.
Balat’a çok gittim. İstanbul’da fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak noktası.