Türkiye‘de tatil geleneğinin en köklü merkezlerinden Fethiye, çam ormanları ile çevrili yemyeşil dağları, kristal berraklığındaki denizi, dünyayı kendine hayran bırakan Ölüdeniz’i, antik çağlara uzanan tarihi kentleri, renkli gece hayatı, doğa severlerin akın akın geldiği bakir koyları ile her yıl yerli ve yabancı binlerce konuk ağırlıyor.
Muğla‘nın en geniş yerleşim alanına sahip ilçesi Fethiye, Toros Dağları’nın denizle buluştuğu, Ege ile Akdeniz’in geçiş rotasında en önemli duraklardan biri. Ülkemizde yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri olan bu güzel ilçe tatilden beklenebilecek her şeyi bir arada sunuyor.
Doğa, eğlence, tarih, kültür, gastronominin harmanlandığı Fethiye coğrafyası uygun iklim koşullarıyla yalnız yaz mevsiminde değil yılın her dönemi ziyarete uygun.
Antik çağlardaki adı Telmessos olan Fethiye‘nin tarihi MÖ 5. yüzyıla dek uzanıyor. Uzun yıllar ülkemizin yurt dışında tanıtım yüzü olan Ölüdeniz, dünyanın en iyi koyları arasında gösterilen Göcek, Türkiye’nin en uzun sahillerinden Çalış ile Türkiye’nin en uzun ve düzenli yürüyüş parkuru Likya Yolu‘nun başlangıç noktası Fethiye’de.
Kabak Koyu ve Kelebekler Vadisi gibi doğayla buluşmak isteyenleri manzarasıyla büyüleyen durakların yanında mavi yolculuk ve günübirlik tekne turlarıyla keşfedilen onlarca ada havaların ısınmasıyla birlikte şehirden kaçmak isteyenleri ağırlıyor.
Meğri’den Fethiye’ye Fethiye Tarihi
Eski adı Meğri olan ilçenin bu isminin Rumca uzak diyar olan Makri’den geldiği düşünülüyor. İlçe bugünkü ismini 1914’te uçağı düşen ilk Türk Hava Şehitlerinden Fethi Bey’den almış. Muğla’nın 13 ilçesi arasında yer alan Fethiye, şehrin en büyük ve en köklü yerleşim yerlerinden.
Kasım 2012’de TBMM’de kabul edilen yasayla büyükşehir statüsüne geçen Muğla’nın karşısında uzun yıllardır il olma mücadelesi veren Fethiye, il içinde Bodrum’dan sonra en kalabalık nüfusa sahip yerleşim yeri.
Son yasayla Fethiye sınırlarında bulunan Kemer beldesinin Seydikemer adıyla bir ilçeye dönüştürülmesi Fethiye’nin hem yüzölçümünü küçültmüş hem de nüfusunu azaltmış. Dünyaca ünlü Saklıkent de artık Fethiye değil, Seydikemer sınırlarında.
Coğrafi konumu ve yeryüzü şekilleri nedeniyle uzun bir kıyı şeridi, çok sayıda körfez, ada ve adacığa sahip olan Fethiye’de gezilecek görülecek fazlaca yer var. Dağların konumu nedeniyle bazı mesafeler yakın görünse de yola çıkıldığında yolun uzunluğu anlaşılıyor. Tüm bu doğal olumsuzluklar nedeniyle Fethiye’nin birçok noktası hala bakir ve eski günlerdeki gibi.
Fethiye gezilecek yerler denildiğinde Fethiye merkez, batı ve doğu olmak üzere 3 ayrı parçada düşünmek gerekiyor. Dalaman sınırından başlayıp Göcek, İnlice ve Yanıklar’ı da içine alan bölge batı (kuzeybatı); Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve Kabak’ı da içine alan bölge doğu (güneydoğu), ilçe merkezi ise bu rotanın tam ortasında konumlanıyor.
Fethiye Merkezde Gezilecek Yerler
Fethiye’ye ilk ziyaretim bundan 10 yıl kadar önceydi. İlçe merkezinden geçip Ölüdeniz’e olan araçla yolculuğumuzda sanayi sitesini andıran, gri bir şehir görüntüsü dışında bir şey kalmamıştı aklımda.
Son ziyaretimle bu algı tamamen yıkıldı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla ilçe merkezi şehircilik anlamında bir hayli ilerleme kaydetmiş. Buram buram turizm kokan yapının yanında yaz-kış devam eden bir hayatın birlikteliğini hissedebiliyorsunuz.
1. Paspatur
Fethiye merkezde gezilecek onlarca durak var. Paspatur ilçe merkezinde eğlencenin kalbinin attığı yer. Yan yana birçok kafe ve barın sıralandığı Paspatur, özellikle akşam saatlerinde hareketleniyor.
2. Şemsiyeli Sokak (95. Sokak)
95. Sokak ya da 95. Cadde olarak da bilinen sokak Fethiye’nin rengarenk şemsiyeleriyle bezenmiş alışveriş caddesi. Özellikle yabancı turistlere hitap eden mağazaların yer aldığı bu sokak, fotoğraf tutkunları için de iyi kareler veriyor. Sokak üzerinde tanıdık tekstil markalarının mağazaları da var.
3. Balık Pazarı
Türkiye’de eşi benzerine zor rastlanan Fethiye Balık Pazarı, 1957 yılında klasik bir pazar yeri mantığıyla kurulmuş. Etrafını meyhanelerin çevrelediği avludaki balık tezgahlarıyla bambaşka bir dünyanın kapılarını açan bu pazarda avludaki tezgahtan satın aldığınız balık oturacağınız restorana geliyor.
Meze ve içeceklerin alındığı restoran müşterinin seçtiği balık ve deniz ürünlerini cüzi bir ücret karşılığında pişiriyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde daha da kalabalıklaşan mekanlarda her daim neşe ve keyif var.
4. Kordon
Uğur Mumcu Parkı’ndan marinaya kadar olan bölüm Fethiye Kordon olarak isimlendiriliyor. Kordon ilçenin en merkezi noktası. Aynı zamanda belediye başta olmak üzere birçok resmi kurum, otel, kafe ve restoran Kordon çevresinde yer alıyor.
Rodos feribot seferleri de Kordon’un başında yer alan marinadan yapılıyor.
5. Sahil bandı
İlçe merkezinin yavaş yavaş uzandığı sahil bandı Fethiye’nin geliştiği (büyüdüğü) doğrultuda Kordon’dan Çalış Plajı’na kadarki bölümü ifade ediyor. Belediyenin 3 etap halinde yaptığı kıyı düzenleme projesi meyvelerini vermiş.
Hiç can sıkmayan kaliteli mekanların, birbirinden nefes alacak kadar uzaklıkta yer aldığı sahil bandı kafe, restoran, park ve yeşil alanlarıyla buluşma noktasına dönüşmüş. Hava sıcaklığının etkisini azalttığı akşam saatlerinde sahil bandında adım atacak yer kalmıyor.
6. Çalış Plajı
Fethiye’ye geldim cümlesiyle birlikte onlarca kişinin Çalış Plajı‘nda gün batımını izle diyerek gitmemi tavsiye ettiği bu plaj Türkiye’nin en uzun kumsallarından biri. Bölgenin en popüler plajlarından olan Çalış Plajı, ilçe merkezine de oldukça yakın konumda.
Deniz, kum, güneşle birlikte plaj çevresindeki kafe ve restoranlar gün boyu zaman geçirmek isteyenlerle dolup taşıyor.
7. Fethiye Müzesi
Antik çağdan bu yana birçok medeniyetin uğrak noktası olan bölgenin yansımalarına tanık olmak için en iyi duraklardan biri Fethiye Müzesi.
Arkeoloji Müzesi’nde antik dönemden Bizans dönemine kadar heykel, seramik, cam ve metal objeler iki ayrı salonda sergileniyor.
8. Fethiye koyları
Marinanın batısında yer alan orman piknik alanı irili ufaklı çok sayıda koyla hoş manzaraya sahip. Birçok koyun otel ve özel plaj işletmesiyle ücretli hale getirildiği bu bölge hoş fotoğraflar çekmek için ideal.
Aksazlar Koyu, Küçük Samanlık Koyu, Büyük Samanlık Koyu, Kuleli Plajı, Büyük Boncuklu Koyu, Küçük Boncuklu Koyu mola vereceğiniz yerler arasında.
Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler
Fethiye’de yarımada, koy, körfez ve yemyeşil tepelerin oluşturduğu manzaralar her adımda insanı güzelliğiyle şaşırtıyor. Ölüdeniz, Kayaköy, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu ve Hisarönü gibi duraklar Fethiye’de mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
1. Ölüdeniz
Türkiye’nin yurt dışında en çok tanınan yerlerinden olan Ölüdeniz, farklı kurumlarca yapılan anketlerde birçok kez dünyanın en iyi plajı listesinde yer aldı. Bir tarafı Ölüdeniz’e ismini veren sığ bir koy, diğer tarafı ise körfez boyunca uzanan denizi ile plaja en az bir tam gün vakit ayrılmalı.
Ölüdeniz Kumburnu Tabiat Parkı olarak bilinen plaja giriş için ücret alınıyor. Plajda duş, şezlong, soyunma kabinleri ile kafe bulunuyor.
2. Belcekız Plajı
Ölüdeniz’in yanı başındaki Belcekız Plajı, genişliği ve uzunluğuyla bölgenin en büyük plajlarından. Plajda bulunan tekneler ile günlük turlara katılabilirsiniz.
Ücretli şezlong kiralama yapabileceğiniz plajdan havlunuzu sererek ücretsiz de yararlanabilirsiniz.
3. Babadağ
1.969 metrelik yüksekliği ile bölgenin en yüksek dağları arasında bulunan Babadağ, Ölüdeniz sahiline uzanan yamaç paraşütü deneyimini yaşamak için uğranılan bir durak.
Dağ çevresinde piknik alanları ve manzara seyir terasları olsa da Babadağ daha çok yamaç paraşütü yapmak için gelenlerce kullanılıyor.
4. Kayaköy
Likya uygarlığı döneminde kurulan Kayaköy uzun yıllar Rumların yaşadığı, 1912 yılında 6 bin 500’lere ulaşan nüfusuyla bölgenin en önemli ticaret ve sosyal merkezlerinden birine dönüşmüş.
Mübadele ile birlikte Selanik’ten gelen Türkler’in yerleştirildiği Kayaköy 1957 yılındaki yıkıcı Fethiye depreminden bu yana boş. Özellikle genç girişimcilerin ilgisini çeken bölgede butik otel, ekolojik kamp ve yeme-içme konusunda adımlar atılıyor.
Kendini ekmek tutkunu olarak ifade eden Fatih Saatçı’nın kurduğu Senit Ekmek&Kahvaltı Kayaköy’de en hoşuma giden yerlerden oldu. Sağlıklı beslenmeye olan arayışı olanlar için en doğru yerlerden biri Senit. Fatih Saatçı’nın ekmek tutkusuyla hayat bulan mekanda ekşi mayalı, katkısız ekmek yapılıyor.
5. Hisarönü
Fethiye’de eğlence denildiğinde ilk akla gelen yerlerden Hisarönü, onlarca gece kulübü, kafe ve restoranın sıralandığı özel bir bölge. Birbirini kesen iki ana cadde boyunca yer alan mekanlar akşam saatlerinde hareketlenmeye başlıyor.
Yabancı turistlerin de uğrak noktası olan bu mekanlarda eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Club Revolution, zaman zaman ünlü isimlerin de sahne aldığı bir gece kulübü. Tasarımı, kitlesi ve müzikleriyle Hisarönü’nün en popüler mekanı.
6. Kelebekler Vadisi
Yeşil ve mavinin farklı tonlarıyla dünya dışı bir yerdeymiş hissi yaşatan Kelebekler Vadisi dünyaca ünlü bir nokta. Adını vadide barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden alan bu yere en kolay ulaşım denizden.
Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ulaşılan vadide kamp alanları da var. Faralya üzerindeki patikadan da ulaşılan vadiye kara yoluyla ulaşım çok tavsiye edilmiyor.
7. Kabak Koyu
Ekoturizmin yükselen değerlerinden Kabak Koyu, her yıl daha da ünleniyor. Çevresinde çok sayıda kamp yeri, bungalov konaklama alanları yer alan Kabak Koyu, ulaşımın bir hayli zor olması nedeniyle şehirleşmeye kurban olmayan yerler arasında.
Ölüdeniz’den 17 km uzaklıktaki koya Kabak Köyü’ne kadar araçla gelip minibüslerle inilebiliyor. Özel aracın inemediği bu zorlu patikanın sonunda 200 metre uzunluğundaki bir koy ve doyasıya bir ormanlık alan karşılıyor sizi.
8. Likya Yolu
Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotası arasında yer alan Likya Yolu, 535 km’lik uzunluğu ile Fethiye ile Antalya arasında uzanıyor.
Antik dönemde Likyalıların ticaret rotası olarak kullandığı bu güzergahta el değmemiş koylar, yemyeşil dağlar, bakir köyler ve antik kentler bulunuyor.
9. Göcek
Fethiye’ye 35 km uzaklıkta yer alan Göcek, Türkiye’nin en önemli yat bağlama merkezlerinden biri. 4 farklı marinanın bulunduğu Göcek, coğrafi koşulların verdiği doğal etkiyle tekneler için bir sığınma noktası.
Turgut Özal’ın Monaco prensliğine rakip olarak düşündüğü Göcek yaz aylarıyla birlikte dünyanın farklı yerlerinden varlıklı kesimin tercih ettiği bir durağa dönüşüyor.
10. Yanıklar
İlçe merkezine 15 km mesafede bulunan Yanıklar, yörük kültürünün izlerini taşıyan bir köy. İçerisinden Kargı Çayı geçen bu köyün deniz kıyısındaki bölümünde ekolojik konaklama tesisleri ve butik oteller var.
Dünyada sadece Türkiye’de yetişen günlük ağacının oluşturduğu ormanın Yanıklar’da oluşu bu köye değer katan bir başka özellik. Türkiye’nin en güzel butik otellerinden Yonca Lodge da Yanıklar Köyü’nde.
Fethiye Çevresinde Gezilecek Diğer Yerler
Fethiye merkez ve ilçenin yakın çevresindeki rotanın dışında bölgede daha çok vakti olan ve keşfetmeyi sevenlerin uğraması gereken rotalar var.
Tarih ve arkeoloji sevenler için Pınara Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti ve Kadyanda; Fethiye-Kaş Karayolu üzerinde yer alan Letoon, Kalkan yakınlarındaki Patara Antik Kenti ve Plajı aklınızda olsun.
Fethiye’nin komşu ilçesi Seydikemer’de bulunan Saklıkent Milli Parkı doğa ve adrenalin sevenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Fethiye’de ne yenir?
Fethiye’de yeme-içme kültürü deniz ürünlerinin etkisinde. Zeytinyağlı mezeler, balık ve deniz ürünü çeşitlerinin ağırlıklı olduğu bölgede dünya mutfaklarından her türlü lezzeti de bulmak mümkün.
Fethiye Balık Pazarı deniz ürünleri, mezeler ve eğlence için bir akşam yemeğinde zaman ayrılması gereken bir yer. Balık pazarındaki tezgahlardan balığınızı seçip hemen ardından Reis Restoran‘a oturabilirsiniz.
İlçenin en önemli markalarından birine dönüşen Sezai’nin Yeri hem mekan olarak hem de leziz menüsüyle bir adım önde. Benim gibi deniz ürünlerinden hoşlanmayanları bile ikna etme kabiliyetine sahip olan Sezai Bey’in balık mantısını bir yere not edin.
Belcekız Plajı’nın yanı başındaki Şey Beach Lounge Ölüdeniz, dekorasyonuyla etkisi altına aldığı konuklarını menüleriyle tatmin ediyor. Harika kokteyl ve içecekler de mevcut. Haftanın belirli günlerinde canlı müzik de var.
Fethiye’de nerede kalınır?
Fethiye, farklı gelir gruplarına hitap eden konaklama tesisleriyle her türlü beklentiye yanıt veren destinasyon. Ölüdeniz’de Belcekız Plajı’nın yanı başındaki Oyster Residence sadece yetişkinlere hizmet veriyor. Kalmasanız bile bir şeyler içmek için oteli görmenizi öneririm.
Yanıklar Köyü’ndeki doğa dostu Yonca Lodge, Fethiye merkezdeki Unique Hotel, daha sessiz bir yer arayanlar için ise Faralya’da Mandarin & Mango Boutique Hotel düşünülebilir.
Türkiye’nin dört bir yanını gören, keşfeden biri olarak Fethiye’yi keşfetmek için neden bu kadar geç kaldığım konusunda kızıyorum kendi kendime. Kısa süreli seyahatimde tadı damağımda kalan Fethiye, doğası, güneşi, denizi, tarihi, eğlencesi ve birbirinden hoş mekanlarıyla arayı açmadan yine gideceğim bir destinasyon olarak aklımda.
Merhaba, Fethiye Ölüdeniz’de Profesyonel eğitmenler ile yamaç paraşütü deneyimi yaşamak ister misiniz? Siz sadece arkanıza yaslanın ve manzaranın keyfini sürün.
Sky Fethiye’ye bekliyoruz.
Ölüdeniz’de yaklaşık 15 yıldır yamaç paraşütü uçuşu hizmeti veriyoruz. Eğer Ölüdeniz’de yamaç paraşütü uçuşu yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Touryus Paragliding.
https://www.touryus.com
Ölüdeniz’de yaklaşık 15 yıldır yamaç paraşütü uçuşu hizmeti veriyoruz. Eğer Ölüdeniz’de yamaç paraşütü uçuşu yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Touryus Paragliding.
https://www.touryus.com
Ölüdeniz’de yaklaşık 15 yıldır yamaç paraşütü uçuşu hizmeti veriyoruz. Eğer Ölüdeniz’de yamaç paraşütü uçuşu yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
https://www.touryus.com
Merhaba
Skywalkers Yamaç paraşütü firması olarak 2003’den beri Fethiye Ölüdeniz bölgesinde hizmet vermekteyiz. Samimi ve güleryüzlü ekibimiz ile yıllardır 10.000’lerce güvenli uçuşlar gerçekleştirdik. Sizleri de, bu heyecanı yaşamak için aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi ve iletişim için: http://www.skywalkers.com.tr
Fethiye’yi çok seviyorum, her noktası ayrı güzel. Doğası, denizi, plajları, antik kentleri…Her zevke hitap eden geniş bir yelpazeye sahip.
bu yılın yıldızı 😉 biraz da yurt içi tatili yapmalı
Bu da benim Fethiye rehberim:
https://yoldaolmak.com/fethiye-gezilecek-yerler.html
Kemal senin rehber de canavarmis.
Hepsini ayrı ayrı seviyorum. Defalarca da gitsem doyamam buralara.
Temmuz’da 2 gece Kelebekler, 2 gece Kabak, 1 gece Kayaköy’de kaldık. Fethiye gerçekten muhteşem bi güzellik, yazı her detayı toplamış!
Sadece Kelebekler’e ulaşım için Faralya köyünden iniş alternatifini tavsiyeyi bırak, kaldırılmalı diye düşünüyorum. Biz oradayken 26 yaşında bir genç zorlu parkurda düşüp öldü 🙁
Ortak duş tuvaletler pek hijyenik değil, yemekler güzel; işletmenin mentaliteyi biraz değiştirmesi lazım.
Deniz, gün batımı, yıldızlar, Rock Bar ve Dalış okulunun ortamı anlatılmaz, yaşanır!
Kabak’ta da işletmeler gelişmiş ancak deniz genelde dalgalı ve bulanık…
Kayaköy’de teyzelerin yaptığı otlu gözlemeler şahane. Konaklama alternatifi yoktur diye düşünüyorduk ama gece barlara bile aktık. Turizmi geliştirmeye açık bir köy.
Burcu, mükemmel bir dönüş olmuş. Hoş geldin.
Kelebekler Vadisi’ne inmediğim için tamamen kulaktan dolma bilgilere göre yazdım. O zorlu parkurda yakın zamanda biri daha öldü sanırım. Dediğin gibi en iyisi deniz yolu. Faydalı yorumun için ayrıca teşekkürler.