Fethiye Yamaç Paraşütü Deneyimi

5
4951

Fethiye‘nin dünyaca ünlü güzelliği Ölüdeniz’e kuşbakışı bakmak, turkuaz renkli denizi ve eşsiz coğrafyayı heyecan dolu bir etkinlikle deneyimlemek isteyenler yamaç paraşütünü tercih ediyor. Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Fethiye Babadağ’da her yıl 100 binin üzerinde uçuş gerçekleştiriliyor.

Yıllardır aklımın bir köşesinde ‘Acaba yapabilir miyim’ soru işaretiyle yer alan yamaç paraşütünü çok da düşünmeye fırsatım olmadan bu kez başardım. Birçok kişinin yamaç paraşütü güvenli mi, nasıl yapılır gibi sorular sorması nedeniyle bu heyecan verici deneyimle ilgili merak edilenleri bir araya getirdim.

Babadag-Yamac-PArasutu
Heyecandan gözümden yaş gelirken

Uluslararası arenada paragliding olarak bilinen yamaç paraşütü Fethiye’de Ölüdeniz Babadağ’da gerçekleştiriliyor. Babadağ üzerinde 1200, 1700, 1800 ve 1960 metre yükseklikte 4 pist bulunuyor. Bu pistlerin her biri farklı bir rüzgar yönüne bakıyor. Rüzgara karşı kalkış metoduyla havalanmak gerektiğinden havanın ve rüzgarın durumuna göre hangi pistten kalkış yapılacağına hocalar karar veriyor.

Fethiye yamaç paraşütü ücreti

Ölüdeniz Belcekız sahilinde bulunan firmalardan satın alacağınız uçuş hizmetinin ardından uçuş yapacağınız zaman dilimine uygun biçimde ilgili firmanın servis aracılığıyla Ölüdeniz’den Babadağ’a hareket ediliyor. Herhangi bir eğitime ihtiyaç duyulmayan tandem (çift kişilik) yamaç paraşütü aktivitesi için 240-280 ₺ uçuş ücreti, 80-100 ₺ de fotoğraf ve video kayıt ücreti alınıyor. Bu fiyatlar kış döneminde çeşitli kampanyalarla bir miktar düşebiliyor.

Yamaç paraşütü yaparken herhangi bir yerden veya uçurumdan atlanmıyor. En başında benim de yanlış bildiğim bu bilginin yanlışlığını piste çıktığımda farketmiş oldum. Yamaç paraşütü eğitmen ve yolcunun rüzgar durumuna göre yürüyerek ya da koşarak yamaç üzerinden yavaş yavaş havalanmasıyla başlıyor.

Oludeniz-Yamac-Parasutu
Uçuşun başladığı Babadağ pistinde ilk adım koşarak aşağıya doğru ilerlemek

Yamaç paraşütü güvenli mi?

Güvenlik konusunda ciddi kaygılara sahip bir millet olduğumuzdan en sık sorulan sorulardan biri de yamaç paraşütünün güvenli olup olmadığı. Riskleri oldukça düşük bir spor dalı olan yamaç paraşütü zaman zaman ters rüzgar ya da ölümlü olaylar gibi haberlerle karşımıza çıkabiliyor. Bireysel yamaç paraşütünde uzun ve bir hayli uğraştırıcı bir eğitimi tamamlamak gerekiyor. Zaten kazaya konu olan uçuşların birçoğu da tek başına ve yeterli eğitim almadan uçmaya çalışanlar nedeniyle.

Çift kişilik (tandem) uçuşlarda hizmet alınacak firmanın doğru seçilmesi, referanslara bakılması, sertifika ve belge sorulması önemli. Profesyonel ekibe sahip firmaların uçuş deneyimi ve eğitimi olduğundan üzerinizdeki psikolojik baskıyı da yok ediyorlar. Paraşütün kalkışı sırasında vazgeçme eğilimi gösteren ve eğitmene direnerek uçuş güvenliğini tehlikeye atanların yarattığı risk ise her zaman mevcut.

Yamac-Parasutu-Kurallari
Uçuş ortalama 30 dakika sürüyor

Havada fotoğraf çekimi

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yaparken telefon, profesyonel fotoğraf makinesi gibi objelerin beraberinde taşınması yasak. Geçmişte bu tip cihazların düşürülmesi nedeniyle yaşanan kazaların önüne geçmek için yasak getirilmiş. Uçuş gereklilikleri yönergesinde bu kural kesin bir şekilde ifade edilse de zaman zaman uçan kişinin amacına göre bir esneklik gösteriliyor. (Bloggerlar bu yasağın dışında 🙂 Uçuş esnasında birlikte uçulan eğitmenin taşıdığı GoPro birbirinden güzel fotoğraf kareleri için yeterli.

Eğitmenler hangi açıdan, nasıl güzel fotoğraf çıkacağını bildiği için siz fotoğraf ve video işini onlara bırakın. Paraşüte monte edilen kameralarla uçuş sırasında bacak bacak üstüne atarak, akrobasi yaparak, bacak aranıza Ölüdeniz’i alarak farklı pozlar verebilirsiniz.

Uçuşlarda boy, kilo, yaş sınırı

Eğitmenle birlikte olan uçuşlarda erkek ve kadınlarda boy ve kilo sınırı bulunuyor. Erkekler için kilo sınırı maksimum 110 kg, kadınlarda ise 90 kg. Minimum kilo sınırının olmadığı uçuşlarda sınırlamalar durum değerlendirmesiyle esnetilebiliyor. Boy konusundaki maksimum sınır ise 2 metre. 4 yaşın altındaki çocuklar, heyecana bağlı tetiklenebilecek rahatsızlığı bulunanlar (tansiyon, kalp, panik atak) ve hamileler uçuşa kabul edilmiyor.

Yamac-Parasutu-Nasil-Yapilir
Uçuş sırasında fotoğraf ve video kaydını eğitmen yapıyor

Yamaç paraşütünde uçuş süresi

Babadağ’dan yapılan uçuşta ortalama havada kalma süresi 25 dakika civarında. Önceden konuşmak kaydıyla ve akrobatik hareketlerin yoğunluğuna göre uçuş süresine 15 dakika kadar ekleme yapılabiliyor.

Uçuş sırasında ne giymeli?

Yamaç paraşütü sırasında spor ayakkabı, güneş gözlüğü mutlaka olması gerekenlerden. Bunun yanında şort ya da pantolon seçimi uçacak kişinin insiyatifinde. Ben şortla, gözlüksüz ve spor ayakkabıyla uçtum. Gün batımında uçtuğum için güneş sıkıntı yaratmadı. Ancak öğle saatlerinde ve güneşin etkili olduğu bir zaman diliminde uçuyorsanız gözlüğünüzü mutlaka bulundurun. Kadınların etek giymemesi de öneriler arasında.

Fethiye-Yamac-Parasutu
Belcekız Plajı’nın yanındaki rekreasyon alanı paraşütlerin iniş noktası

Yamaç paraşütü nereye iniyor 

Yamaç paraşütünün son durağı genellikle Belcekız Plajı oluyor. Plajın hemen yanındaki rekreasyon alanında belirlenen alan yamaç paraşütü ile uçuş yapanlara ayrılmış durumda. Eğitmenin verdiği talimatlara uygun şekilde sorunsuz bir iniş gerçekleştiriliyor. Aşağıda bekleyen ve destek olan çalışanların yardımıyla uçuş sürecini tamamlıyorsunuz.

Çekilen fotoğraf ve videolar nasıl alınıyor

Uçuşu tamamlayıp aşağıya indikten sonra ilgili firmanın ofisine eğitmeninizle birlikte gidip bilgisayar ekranında çekildiğiniz fotoğraf ve videolara bakabilirsiniz. Beğenmeniz halinde CD’ye ya da flash belleğe fotoğraflarınızı yükleyebiliyorsunuz. Fotoğraf ve video hizmeti için 80-100 ₺ civarında bir ücret alınıyor.

Yamac-Parasutu-Ucreti
Heyecan dolu uçuşun ardından yüzümün hali

Fethiye’de mutlaka yapılması gereken aktivitelerden olan yamaç paraşütünü Sky Star (Şirket kurucusu Celal Yıldız: +90 532 628 17 79) firmasıyla deneyimledim. Tüm korku ve endişemi dindiren Eğitmen Rifat Yalçın‘ın hoş sohbeti ve sakinleştirici tavrına teşekkür etmem gerek. Gerginliğimi aldıktan sonra akrobasi yaptırarak beni benden alsa da uçuş sürecini kusursuz bir şekilde idare etti. Ölüdeniz’de yamaç paraşütü düşünüyorsanız benim de ismimi vererek firmayı arayabilirsiniz.

Türkiye‘nin ve dünyanın sayılı yamaç paraşütü merkezlerinden Ölüdeniz, 1900 metre rakımdan denize iniş yapılan tek nokta. Dünyaca ünlü Ölüdeniz’in efsane manzarasına kuş bakışı tanık olma duygusu ise tarifsiz.

5 YORUMLAR

  1. Fethiye yamaç paraşütü aktivitesinin yapılabileceği en güzel yerlerden birisi bana göre. Pist koşulları ve dünyada ünlü ölüdeniz plajına iniş yapılması eşsiz bir deneyim fırsatı sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz