Ege Denizi’nin güneyinde yer alan Girit, Yunanistan‘ın en büyük, Akdeniz’in ise beşinci büyük adası unvanına sahip. Özellikle Türkiye’nin Ege Bölgesinde hatırı sayılır Girit göçmeni yaşıyor. Girit kültürü yemeklerden sohbete farklı alanlarda kendini gösteriyor.
Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Girit, zengin tarihi ve kültürel geçmişinin yanı sıra dört bir yanındaki birbirinden güzel plajları ve renkli köyleriyle turistlerin gözdesi. Yunanistan’ın gözde adası Girit’i ziyaretinizde görmeniz gereken köyleri bir araya getirdim.
En Güzel Girit Köyleri
1. Hora Sfakion
Girit’in güneybatısında konumlanan Hora Sfakion’a adanın kuzeyinden yapılan yolculuk bile başlı başına bir deneyim. Bembeyaz görünümlü dağlara eşlik eden dolambaçlı yollar hoş manzaralara tanıklık ediyor. Küçük bir balıkçı köyü olan Hora Sfakion, turistler arasında az bilinen bir yer olmasına rağmen, yerel halk ziyaretçilere oldukça sıcakkanlı davranıyor.
Girit’in zengin tarihi mirasını yansıtan köyde tarihi kalenin antik kalıntılarını turlayın, Daskaloyiannis Mağarası’nı keşfedin ve Sweetwater (Glyka Nera Beach) Sahili’nde güneşin tadını çıkarın. Ayrıca taze peynir ve bal ile yapılan bir Sfakian turtasından deneyebilirsiniz.
2. Anogia
Psiloritis Dağı’nda bulunan Anogia, Yunan mitolojisinin Zeus’un gençliğini geçirdiğini belirttiği Ideon Mağarası’nın yakınında yer alıyor. Bir zamanlar savaş nedeniyle harap olmuş olsa da Anagoia, Georgios Meydanı’nda kentin kendisi kadar eski ağaçların gölgesi altında keyifli bir atmosfer sunuyor.
Anogia’daysanız kızarmış kuzu etinin tadına bakmadan köyden ayrılmayın. Köyde bulacağınız çoğu yemek otantik tariflere göre yerel malzemelerle hazırlanıyor.
3. Spili
Ünlü Rethymno’ya giderken, fotoğraflık Spili kasabasını keşfetmek için köyün pek çok kafesinden birinde kahve içmek için bile olsa durmanız şart. Köyde sokaklar parke taşı ile döşeli. Spili’de güzel bir manastırın yanı sıra kurutulmuş ot ve ilginç ürünler satan pek çok şirin küçük dükkân bulunuyor.
Kasaba dağın aşağısındaki doğal su akışı sayesinde yemyeşil bir görünüme sahip. Spili, yaz aylarında Girit’in kavurucu sıcaklarından kaçıp serinlemek isteyenler için önemli bir durağa dönüşüyüor.
4. Platanes
Resmo’nun doğusunda bulunan Platanes, sahil kıyısında Hanya ve Kandiye’ye eşit uzaklıkta. Platanes’te ada ve turizm kültürüyle yakından bağlantılı olan Akdeniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Köydeki muhteşem oteller her yıl binlerce tatilciyi ağırlıyor. Platanes ayrıca deniz kaplumbağaları ile ünlü.
Yaz aylarında yuvalarını inşa etmek ve kıyıya yumurta bırakmak için sudan çıkıyorlar. Platanes’te çeşitli Girit lezzetleri sunan çok çeşitli bar, pub, taverna, kafe ve restoran seçenekleri bulunuyor.
5. Sissi
Sissi, Girit’te adanın kuzeydoğusunda yer alan bir kasaba. Köyün can damarı pastoral küçük doğal limanı. Liman, Girit Devrimi’nde önemli bir rol oynamış. Günümüzde liman büyük ölçüde balıkçılık için kullanılıyor.
Erkekleri ve kadınları ağ çekerken ve o akşam tavernalarda servis edilecek balıkları temizlerken görebilirsiniz. Bu nedenle, burada Akdeniz’in en taze, en lezzetli balık ve deniz ürünlerinden tatma fırsatını kaçırmayın.
6. Paleochora
Adanın güneybatı kıyısında yer alan Paleochora, Girit’in yaklaşık 2 bin nüfusa sahip olan büyük şehirlerinden birisi. Buradaki sahil şeridi, sahilde birkaç gün geçirmek isteyenler için ideal ve olağanüstü mavi deniz manzaralarına sahip.
Beyaz badanalı binaların sıralandığı yaya dostu sokakları, kasabayı keşfetmek için mükemmel bir zemin oluşturuyor. Köyde çok sayıda barı, dükkanı ve restoranı keşfedebilirsiniz. Ayrıca, Paleochora’da konaklama için yer bulmak nispeten kolay çünkü adada popüler bir yer.
7. Matala
Matala’nın kıyıları, Zeus’un boğa kılığına girmiş halde denizden çıktığı hikâye ile ünlü. Mitolojik bir öneme sahip olan bu kasaba, kültürel tanınmışlığına ve büyüklüğüne rağmen, adanın turist istilasından uzak kalmayı başarıyor. Gerçekten de Matala’yı ziyaret edenler adadaki sakin kıyı balıkçı köylerinin atmosferini buluyor.
Matala ayrıca 60’lı ve 70’li yılların hippi hareketleriyle de popülerdi ve bu miras, burada bulunan rahat atmosfere damgasını vurdu. Deniz kenarı, antik mezarların bulunduğu söylenen gizemli mağaraların yanı sıra muhteşem kumtaşı kayalıklarla çevrili.
8. Loutro
Loutro, Hora Sfakion’a oldukça yakın bir konumda. Adanın güneybatısına gitme niyetiniz varsa iki köyü de ziyaret edilecek yerler listenize ekleyin. Loutro, çağlar boyunca eski Girit medeniyetlerine hizmet eden doğal bir liman etrafında ortaya çıkmış. İlginçtir ki Loutro’ya ulaşmanın ana yolu hala tekneyle çünkü burada araba bulunmuyor.
Bir günlük gezi için mükemmel olan Loutro, turist tuzakları ve kandırmacasından uzak gerçek bir Girit deneyimi sunuyor. Loutro, geçitler, dağlar ve güzel plajlarla çevrili.
9. Episkopi
Episkopi, Resmo’ya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki küçük bir tarım köyü. Episkopi, Mousselas Nehri Vadisi’nde yeşil ve bereketli arazilerin ortasında yer alıyor. Burada üretilen ana ürün zeytinyağı ana yoldan sapmak için yeterli bir neden.
Episkopi adı, Yunanca dilinde ‘piskopos’ anlamına geliyor ve bu isim kasaba etrafına dağılmış eski kiliselerin tümü göz önüne alındığında gayet mantıklı görünüyor. Episkopi’de renkli fresklere sahip muhteşem dini yapılar bulunuyor. Resmo’nun koşuşturmasından kaçmak isterseniz, Episkopi’de kalacak birçok yer bulunuyor.
10. Agia Pelagia
Agia Pelagia, Girit’in kuzey kıyısında yer alıyor. Agia Pelagia, Girit’teki birçok köyden daha gelişmiş bir köy ve ihtiyaç duyduğunuz her şeyi tek bir merkezde bulabileceğiniz için dinlendirici bir tatil için ideal. Ayrıca Agia Pelagia’ya kısa bir mesafede, kalabalıktan kaçmaya izin veren birkaç farklı plajı var. Buradaki sular çok temiz ve sakin.
Akdeniz’e bakarken Girit mutfağının tadını çıkarabileceğiniz birçok yer var. Agia Pelagia’dan yakındaki Kandiye’ye giden bir otobüs hattı da bulunuyor. Kasaba kış aylarında sessizliğe gömülüyor.