Hizmet pasaportu ya da hizmet damgalı pasaport yaygın ismiyle gri pasaport olarak biliniyor. Kamu kurumları, belediyeler ya da resmi kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca kullanılmak üzere verilen gri pasaport, Türk vatandaşlarına vize istemeyen ülkelerin yanı sıra gri pasaporta vize istemeyen ülkelere yapılacak seyahatlerde vizeye ihtiyaç duymadan serbest geçiş hakkı tanıyor.
Gri pasaport başvurusu ve gri pasaportun nasıl çıkarıldığını adım adım anlattığım bu yazıyı okumadan önce Gri pasaport nedir ve kimlere verilir? yazısına göz atmanızı öneriyorum.
Gri Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
1. Pasaport başvuru randevusu alın
Gri pasaport başvuruları yalnızca il nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Pasaport başvurusunda bulunacakların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Pasaport Randevu Sistemi web sitesi ya da Alo 199 randevu hattı üzerinden randevu almaları gerekiyor.
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen pasaport işlemlerinde web sitesi ya da çağrı merkezinden yapılan başvurularda kimlik bilgileri talep edildiğinden başvuru sırasında elinizde kimliğinizin olması şart.
Sistemde hangi tip pasaporta başvuru yapacağınız, hangi nüfus müdürlüğünü tercih edeceğiniz sorulduktan sonra karşınıza çıkan uygun gün ve saatler arasından seçim yapabiliyorsunuz. Randevuyu alırken hizmet pasaportu olarak işaretlemeniz gerekiyor. Türkiye’nin her yerindeki nüfus müdürlüklerinden başvuru imkanınız var. Başvuruda ikametinizin nerede olduğu önemli değil.
2. Gri pasaport için istenen evrakları hazırlayın
Gri pasaport başvurusunda istenen belgeler şunlar: Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont ya da makbuz, görev onayı ve talep formu (görevlendiren kurumdan alınacak), öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenci belgesi, ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi, varsa eski pasaport, engelli olan çocuklar için sağlık raporu.
3. Gri pasaport defter bedelini ödeyin
Gri pasaport için yalnızca pasaport defter bedeli ödeniyor, harç ücreti ödenmiyor. 2024 yılı pasaport defter bedeli 790,00 TL. Pasaport defter ücreti Maliye Bakanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi’nin https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden banka ya da kredi kartı kullanılarak yatırılabiliyor.
Ayrıca anlaşmalı bankalardan Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, Burganbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC, ICBC, ING Bank, Kuveyt Türk, Odea Bank, Şekerbank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bu ücretleri tahsil ediyor.
PTT şubelerinden de pasaport harcı ve defter ücreti yatırılabiliyor. Ödemeden sonra mutlaka makbuz ve dekont almak bu dekontu pasaport başvuru belgeleri arasına eklemek şart.
4. Randevu günü ve saatinde nüfus müdürlüğünde olun
Gri pasaport başvurusu için evraklarınızı hazırladınız ve randevunuzu alıp, pasaport defter bedelini ödediyseniz, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden aldığınız randevu günü ve saatinde ilgili nüfus müdürlüğünde hazır olmanız gerekiyor.
Randevu saatiniz geldiğinde bankoya geçerek evraklarınızı, varsa eski pasaportunuzu teslim edip, parmak izinizi verdikten sonra işleminiz sona eriyor. Başvuru sırasında pasaportunuzun teslim edileceği adres ve iletişim bilgileriniz isteniyor. Kendiniz dışında en fazla bir kişinin daha adını vererek pasaportunuzu teslim almaya yetkili kılabilirsiniz.
5. Gri pasaportta başvuru süresi
Gri pasaport başvurularında görevlendirildiğiniz tarihten en fazla 2 hafta önce pasaport başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Yurt dışı göreve başlayacağınız tarih 15 Ocak ise 1 Ocak’tan itibaren pasaport başvurusu yapabilirsiniz.
15 günden önce yapılan başvurular kabul edilmiyor. Görevlendirildiğiniz ülke gri pasaporta da vize istiyor ise başvuru tarihi görev tarihinden en fazla 25 gün öncesi olabiliyor. Tarih konusuna dikkat etmezseniz nüfus müdürlüğünde işlem yapamadan dönmek zorunda kalıyorsunuz.
6. Gri pasaport teslim süresi
Gri pasaport başvurusunda il nüfus müdürlüğünde yapılan başvuru işlemi online olarak Ankara’daki baskı merkezine gönderiliyor. Baskı merkezinde basılan pasaport PTT Kargo aracılığı ile başvuru sırasında verdiğiniz adrese gönderiliyor.
Pasaport PTT’ye teslim edildiği anda cep telefonuna gönderi kodu ve tahmini teslim tarihi bilgisi iletiliyor. Başvuru ile pasaportun elinize geçtiği süre ortalama 2-3 iş günü sürüyor. Bayram öncesi ya da uzun tatil dönemleri öncesinde yaşanan yoğunlukta bu süre 5 iş gününe kadar çıkabiliyor.
7. Gri pasaport yenileme işlemi nasıl yapılır?
Yeni nesil pasaport sistemine geçildiğinden bu yana pasaport yenileme diye bir işlem fiilen yok. Süresi dolan ya da yıpranma nedeniyle yapılacak gri pasaport yenileme işlemleri için sıfırdan pasaport başvurusu adımları uygulanıyor. Önceden pasaportunuz var ise pasaport başvuru evrakları arasına eski pasaportunuzu da eklemeniz gerekiyor.