Havalimanında Beklemeden Hızlı Geçmenin İpuçları

Havalimanindan-Hizli-Gecis

Havalimanları seyahat kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızda eskisinden çok daha fazla yer almaya başladı. Uzakları yakın eden uçak yolculuklarının ilk ve son adımının atıldığı havalimanları özellikle hafta sonu, resmi tatil, bayram ve özel günlerde bir hayli kalabalık.

Ucuz uçak bileti bulmanın kolaylaşması ve uçakla seyahat eden kişi sayısının artması da havalimanlarındaki yoğunluğu etkiliyor. Yurt içi uçuşlarda en az 1 saat, yurt dışı uçuşlarda ise uçuşa en az 2-3 saat kala havalimanında olmak gerekiyor.

Ev/otel ile havalimanı arasındaki mesafe, son dakikaya bırakılan hazırlıklar, valiz toplama telaşı, trafik ve beklenmedik sürprizler havalimanına yetişme sırasında stresli bir süreç yaşatıyor. Uçak kaçırma paniği ile ne yapacağınızı şaşırmak ve kontrolü kaybederek yolculuk öncesinde sinirlerinizin bozulmasını istemiyorsanız bu yazı tam size göre.

Havalimanından-Hizli-Gecis
Havalimanında beklemeden uçağa geçmek daha yolculuğun ilk dakikasında olumlu etki yaratıyor

Havalimanından Hızlı Geçmenin Yolları 🛫

Türkiye’de iş ve dış hatlarda en yoğun yolcu trafiği İstanbul, İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Milas-Bodrum havalimanlarında yaşanıyor.

1. Bir saat daha erken yola çıkın

Büyük şehirlerde havalimanına ulaşım zaman zaman çileye dönüşüyor. Özel araçla havalimanına gitmek isterken yoğun trafik, olası trafik kazası, olumsuz hava koşulları gibi aksilikler nedeniyle ulaşım süresi tahmin edilenden daha uzun olabiliyor.

Havalimanına ulaşma sürenize +1 saat koyarak olası aksiliklerle mücadele alanınızı genişletebilirsiniz. İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına ulaşımda metro ve banliyö hattını kullanarak trafiğe takılmaktan kurtulabilirsiniz. Antalya Havalimanı’na da kent merkezinden tramvay ile ulaşım sağlanıyor.

Havaalanindan-Hizli-Gecis
Türkiye’deki tüm havalimanlarında ilk güvenlik noktasında ciddi yoğunluk oluşuyor

2. İlk kapıyı doğru seçin

Terör ve diğer endişeler sebebiyle havalimanlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Bir dönem tek kapıya kadar düşürülen güvenlik kontrolleri son gelişmelerle yine iki kapıda uygulanmaya başlandı. Havalimanına ilk girişte ve check-in işlemi yaptıktan sonra arındırılmış bölgeye girişte iki kez güvenlik kontrolü yapılıyor.

Her iki kontrolde de bilgisayar çıkarılıyor, kemer ve metal eşyalar x-ray cihazına konuluyor. Bu noktadaki önerim ilk kapıyla ilgili. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde havalimanına ilk giriş bölümünde uzun kuyruklar oluyor. Bu kuyruklarla mücadele için alternatif kapı seçeneklerine göz atın.

İstanbul Havalimanı’nda giden yolcu terminalinde en sol kapılar, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise A kapısı her zaman daha az yolcu girişinin olduğu bölümler.

Ankara Esenboğa Havalimanı ise İzmir ve İstanbul’a göre kalabalığın kapılara daha düzenli olarak dağıldığı bir havalimanı. Havalimanına adım atar atmaz kalabalık analizi yapıp giriş yapacağınız kapıyı çeşitlendirmeniz mümkün. Bu ilk adım sizi en az 15-20 dakika avantajlı hale getirecek.

3. Online check-in hayat kurtarır

Birçok hava yolu şirketi online check-in yapmaya izin veriyor. Hava yolu şirketi ve gidilecek destinasyona bağlı olarak uçuş saatine 72 saat kala başlayıp son 3 saate kadar devam eden online check-in ile uzayıp giden kuyruklara girmekten kurtulmak mümkün.

Havalimanındaki check-in bankolarında online check-in yaptıran yolcular için ayrı sıra var. Valiziniz varsa bu ayrıcalıklı sıraya girerek valizinizi teslim edip ikinci güvenlik kontrolüne hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Önceden online check-in yapmayı unutanlar için havalimanındaki kiosklar da kurtarıcı.

Uçuş ve kimlik bilgilerini girerek boarding kartınızı alabileceğiniz bu cihazlar ile valiziniz yoksa direkt güvenlik kontrolüne geçebiliyorsunuz.

Havalimanindan-Hizli-Gecis
Hızlı geçişin en güzel yanı bitmek bilmeyen pasaport ve boarding kuyruğuna girmeden ayrıcalıklı bir hizmet almak

4. Ücretli hızlı geçiş seçenekleri

Birçok havalimanında ücret ödeyerek bekleme yapmadan hızlı bir şekilde geçebileceğiniz alternatif seçenekler de mevcut. TAV’ın işlettiği havalimanlarından Ankara Esenboğa Havalimanı İç Hatlar Gidiş Katı Güvenlik Kontrol noktasında (E check-in kontuarı sağında), İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Gidiş Katında en sağda yer alan geçiş noktasından ücretini ödeyerek (TAV Passport üyesi olmanız gerekiyor) sıra beklemeden geçiş yapabilirsiniz.

İGA tarafından yönetilen İstanbul Havalimanı‘nda IGA Pass üyeleri ‘IGA Fast Track’ hizmetinden yararlanabiliyor. İstanbul Havalimanı’nda giden yolcular için 1, 3 ve 7 numaralı terminal giriş kapılarındaki güvenlik noktaları dış hat gelen yolcu, dış hat giden yolcu katı ve transfer katında yer alan pasaport kontrol noktalarında hızlı geçiş noktaları bulunuyor.

İstanbul Havalimanı İGA PASS üyeleri hızlı geçiş noktası

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda ALLWAYS Hızlı Geçiş hizmeti satın alarak seyahate gidiş veya dönüşlerinizde, havaalanının koşuşturmasından uzak, hızlı geçiş imkanından yararlanabilirsiniz.

5. Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi

İstanbul Havalimanı’nda ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’ni kullanarak sıra beklemeden, saniyeler içinde biyometrik pasaport ünitesinden geçiş yapabilirsiniz. Sistemden 18 yaşını doldurmuş ve çipli pasaport sahibi pasaportunu Türkiye’den almış tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları faydalanabiliyor.

Günümüzün en stresli koşuşturmalarından birine dönüşen uçak kaçırma ihtimalini azaltmak yine bizim elimizde. Bazı basit önerileri uygulayıp, denenmiş yöntemleri kullanarak havalimanında geçirilen sürenin tadını çıkarmak mümkün.

  1. Yazı hiç bir şeye benzemiyor, yazılmış olmak için yazılmış. ceptecep te nedir, nereden alınır? Ancak yorumlayan arkadaşların yazdıklarından anlayabilirsen anlarsın, kimlere kaldık.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

There are no posts to show right now.