Seyahat planı yaparken en önemli adımlardan biri de konaklanacak yerin seçimi. Benim gibi rahatına düşkün olanlar için konaklanacak yerin seçimi daha da fazla önem kazanıyor. Bu özelliğim nedeniyle hostelde konaklama deneyimine bugüne kadar kapılarımı kapatmıştım. Ancak bir gün mutlaka yaşayacağım dediğim hostel konaklaması Avustralya seyahatimde karşıma çıktı.
Hostel nedir diye soranlar için kısaca hosteli özetlemek gerekiyor aslında. Hostel, düşük bütçe ile seyahat eden gezginler, sırt çantalılar, öğrenciler ve konaklamaya fazla bütçe ayırmak istemeyenler için yatak sağlayan otellere deniliyor. Bu otellerde banyo, tuvalet ve mutfak gibi alanlar ortak kullanıma açık ve konaklanılan odalar 4-12 kişilik yatakhanelerden oluşuyor. Hostelleri tarz olarak öğrenci yurduna da benzetmek mümkün haliyle.
Yolda Olmak kurucusu, Seyahat Yazarı Kemal Kaya ile çıktığımız 10 günlük Avustralya seyahati benim beynimdeki zincirleri kırma yönünde fazlasıyla olumlu geçti. İlk defa uzun süreli ve uzun mesafeli bir yolculukta sırt çantalı seyahat gerçekleştirdim. Sırt çantalı seyahat deneyimi ne kadar milat olsa da en az bu deneyim kadar önemli adım, hostelde konaklama oldu benim için.
Hostelde Konaklamanın İpuçları
Hostelde Konaklamak
Toplamda 19 saati aşan Avustralya yolculuğunun finalinde Güney Avustralya’nın en büyük şehri ve South Australia eyaletinin başkenti Adelaide‘a vardık. Havalimanından çıkıp şehir merkezi istikametine giden otobüse atlayıp doğruca hostele gittik.
Avustralya’nın hemen hemen her yerinde bulunan hostel zinciri YHA (Youth Hostels Association) hostelde konaklayacağım ilk durak oldu. Büyük bir heyecan, merak ve biraz da endişe arasında merhaba dedim hostel yaşantısına.
Adelaide’ın ardından çıktığımız ve dünyanın en etkileyici rotaları arasında yer alan Great Ocean Road turu boyunca Apollo Bay’de YHA Hostel’de ve Port Campell’daki Port Campell Hostel’de birer deneyim daha yaşadım.
Hostellerdeki standartlar konusunda bir netlik yok maalesef. Bu yüzden nerede ne ile karşılaşacağınız sürprize açık bir konu. Hostel seçimi yaparken ya daha önce deneyimleyenlerle konuşmak ya da web sitelerindeki yorumları okumak gerekiyor. Şansınız ve vaktiniz varsa bizzat hosteli gezip, odalara bakmak da bir seçenek.
Bazı hosteller 2 kişilik oda da sağlıyor, ancak genellikle odalar ranza düzeninde 4-12 kişilik koğuşlar şeklinde oluyor. Odaların içerisinde her yatağın bir dolabı var. Bu dolapların kilidi olmadığından gezginler genellikle asma kilit tarzı kilitlerini yanında taşıyor.
Hostele giriş
Hostel ödemesini yapıp odanız belli olduktan sonra odanıza geçip yatağınıza bakmanız gerekiyor. Oda kapasitesi fazla olduğundan ve muhtemelen odaya sizden önce gelenler olabileceğinden yatağınıza karar verip oraya işaret koymak hayati önem taşıyor.
Yatağın prize yakın olması, yakınında dolap olması, mümkünse ranzada alt tarafta olması gibi stratejik adımlar atılması gerekiyor. Henüz kullanılmamış yataklar için bir yastık kılıfı, çarşaf ve üzerinize örtmelik ince bir nevresim veriliyor. Bu takım odada kullanılmamış tüm yatakların üzerinde yer alıyor.
Odaya girer girmez kullanılmamış yataklar arasında seçiminizi yapıp, yatağınızı uykuya hazır bir hale getirmeniz önemli. Uyku saati yaklaştıkça odada ses çıkarmak ve ışık açmak sorun haline geldiğinden yatağın uyku pozisyonuna hazır olması gerekli.
Resepsiyonda ödemeyi yaptığınızda odada kaç gün kalacağınız giriş ve çıkış tarihinizin yazdığı bir kağıt veriliyor genellikle. Bu kağıdı yatağınızın üzerindeki ataç ya da benzeri bir kıskacın üzerine takarak temizlik görevlilerine yol göstermeniz bekleniyor.
Her gün belirli saatlerde odalar temizleniyor, yere süpürge tutuluyor ve çöpler alınıyor. Çarşaf ve nevresim değişimi yok. Ücretini öderseniz mümkün ancak odadan çıkana kadar aynı çarşafla birliktesiniz. Çıkarken de tüm bu takımı kirli sepetine atmanız bekleniyor. Odada kalan sayısı arttıkça zemin eşyalardan dolayı görülmemeye başlıyor ve herkes yatağına ulaşmak için bir şeylerin üzerinden zıplamaya çalışıyor.
Hostelde güvenlik
Hostelde güvenlik en çok endişe edilen konulardan biri. Bizim gibi güven sorunu yaşayan toplumlarda bir şeylerini çaldırma korkusu ve paranoya genetik kodlarımıza işlemiş durumda.
Üç ayrı hostel konaklama deneyimimde de gördüğüm kadarıyla konaklayan insanların bir şeylerini çaldırma gibi bir dertleri yoktu. Herkesin çantası ve eşyaları ortada. Dolapların kilidi olmadan içerisine sırt çantaları yerleştirilmişti.
Cüzdan, para ve cep telefonu gibi çalınmasından endişe ettiğiniz şeyleri yatağınıza yanınıza alarak, yastık kılıfının içerisine yerleştirerek ya da bunlarla birlikte uyuyarak çözüm bulmak mümkün. Ya da seyahat sırasında yanınızda küçük bir kilit taşıyın. Dolabınızı kitleyip içerisine bu eşyaları koyduktan sonra hiçbir endişeye gerek kalmıyor.
Hostelde tuvalet-banyo
Hostelde tuvalet ve duş ortak kullanımda. Otellerde olduğu gibi havlu, şampuan da verilmiyor. Bu yüzden seyahat sırasında havlu niteliğinde kullanabileceğiniz ince bir şey taşımanız öneriler arasında. Yine seyahat boyunda (mini) şampuan, duş jeli ya da sıvı sabun oldukça faydalı.
Bazı hostellerde duş ve tuvaletler unisex olarak kullanılıyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde banyo ve tuvaletlerde yığılmalar meydana gelebiliyor. Ayrıca oda banyo-tuvalet arasındaki yolculuklarda yanınızda taşıyacağınız bir terlik de hayat kurtarıcı.
Hostelde yeme-içme
Hostellerde konaklamayı tercih eden kesim genellikle daha ekonomik bir yolculuk yapmaya çalışanlardan oluşuyor. Durum böyle olunca cepteki 1 TL’nin bile değeri artıyor. Dışarıda yemeğe para harcamak istemeyenler malzemelerini de yanında taşıyor ve en yakın süpermarketlerden alışveriş yaparak mutfakta pişirmeyi tercih ediyor.
Hostelde beni en çok etkileyen şeylerin başında mutfak kültürü geldi. Yan yana sıralanan onca ocak, lavabo ve bozdolabı hayatı sorgulamamı sağladı. Bir bakıma komün yaşamını düşündüren hostel sisteminde bozulmasından endişe ettiğiniz malzemelerinizi dolaba yerleştirip üzerine yapıştıracağınız etikete isminizi ve hostelden ayrılış tarihinizi yazıyorsunuz.
Eğer siz hostelden ayrıldıktan sonra ürün hala dolaptaysa etikete bakanlar bunu anlıyor ve onu kullanabiliyor. Ayrıca her mutfakta yer alan ortak alan, hostelden ayrılan ya da hala hostelde kalsa bile ihtiyacı olmayan ürününü oraya bırakanların yiyecek-içecek ve malzemelerinden oluşuyor.
Ortak alanda bulunan her şeyi kullanma özgürlüğünüz var. Kemal Kaya’nın üzerimdeki denemeleriyle ortak alanda bulunan malzemelerden bir kahvaltı hazırlamıştım. Ortak alandaki tost ekmeğini ısıtıp tereyağı niyetine kullandığım ayçiçek yağı, zorluklar içerisinde çözüm üretme konusunda yetkinlik kazandırıyor insana. Kahvaltıyı bedavaya getirmek bile mutluluk kaynağı.
Geriye dönüp ‘paramız da var’, ‘ihtiyacımız yok’ filan desek de bazı şeylerin gerçekten yaşanması gerekiyor. Bütün bunlara deneyim demiyor muyuz zaten.
Hostelde internet
Günümüzde en az yemek ve su kadar ihtiyacımız olan şeylerden biri de internet bağlantısı. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde wifi bulamadık mı asabileşiyoruz. Hostellerde yalnızca ortak alanlarda kablosuz internet bağlantısı ücretsiz. Eğer odaya çıkıp yatakta internet keyfi yaşamak isterseniz saat başına para ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Çok ucuz olmadığından pek tercih edilmiyor. Bu yüzden ortak alanlar ve resepsiyon çevresinde kümelenip internet bağlantısından yararlanmak gerekiyor.
Bilgisayarınızın pili yeterli değilse ya da telefonunuzun şarjı bitiyorsa stratejik önem taşıyan bir başka şey de prize yakın bir noktada beklemek.
Hostelde ortak alanlar
Hostellerin en keyifli yerleri ortak alanlar. Genellikle geniş masaların, koltuk ve sandalyelerin bulunduğu bu yerler, hostelde konaklayan herkesin zaman geçirdiği ve sosyalleştiği noktalara dönüşüyor.
Bilardo masası, kutu oyunlar, televizyon gibi şeylerin de bulunduğu bu alanlarda sohbet eden, zaman geçiren ve yemek yiyen çok sayıda insanla karşılaşmak mümkün. İngilizce pratik ve yeni arkadaşlar için ortak alanlarda dolaşabilirsiniz.
Hostel giriş-çıkış saatleri
Birçok hostelin resepsiyonu 24 saat açık bir şekilde çalışıyor. Ancak gidilen yerin konumuna ve mevsime bağlı olarak resepsiyon çalışma saati değişebiliyor. Bu yüzden hostelin giriş çıkış saatleri de esneyebiliyor. Benim kaldığım tüm hostellerde giriş kapısını açmaya yarayan elektronik bir kart vermişlerdi.
Banyo, tuvalet ve oda kapısını da açan bu kart ile 24 saat boyunca istediğimiz her an hostele giriş yapabildik. Bazı hostellerin giriş kapısını açmak için klasik anahtar ya da şifre girmek de gerekebiliyor.
Hostelden memnun kaldım mı?
Dünyanın birçok noktasında onlarca hostelde konaklayan Kemal Kaya ile kendi hostel deneyimimi karşılaştırıp bir değerlendirme yaptığımda benim kaldığım hostellerin dünya standardının biraz daha üzerinde olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım.Temizlik, düzen ve hizmet açısından çok büyük beklentileriniz olmadan hostellere yalnızca ucuz yatak gözüyle bakmak gerekiyor.
Kaldığım hostellerin her biri gerek tasarım gerek hizmet açısından beni memnun etti.
Çok sayıda insanla, kız-erkek ayrımı olmadan aynı odada kalmak, odada giyinip soyunmak, gece geç saatlerde odaya girdiğinde ses çıkarmadan yatağına geçmeye çalışmak, cep telefonunun alarmını bile başkaları uyanmasın diye korkuyla kurmak, mutfağa terk edilen malzemelerle karnını doyurmak, ortak alanda priz bulmak için mücadele etmek, Avustralya’da farklı priz nedeniyle sorun yaşayıp yanında oturan birinden destek istemek, her şeyden öte farklı hikayesi olan ve dünyayı keşfeden insanların enerjisini hissetmek inanılmaz bir deneyim.
İşin özeti geliriniz, bütçeniz, tarzınız ne olursa olsun hayatınızda bir kere hostelde kalın!