Orta Doğu‘nun en eski medeniyetlerinden birine sahip olan İran, birçok kişinin hakkında doğru bilgiye sahip olmadığı bir ülke. İran’la ilgili yanlış bilinen şeyler, ülkeye karşı önyargı oluşmasına neden oluyor. İranlıların da rahatsız olduğu yanlış bilgilere, en çok ülkeyi ziyaret edenler şaşırıyor.
İran’da konuşulan dilden kadınların sosyal yaşamına, yeme-içme kültüründen şeriat rejimine kadar kulaktan kulağa dolaşan onca yanlış bilgi, İran kültürünü merak eden, ülkeyi ziyaret etmek isteyenleri olumsuz etkiliyor. İran’la ilgili yanlış bilinen şeyleri bir kenarı bırakıp, ülkeyi ziyaret etmek önyargılardan kurtulmak için en iyi yöntem.
İran’la İlgili Yanlış Bilinen 10 Şey
İran’da Arapça konuşulur
Birçok insan İran’da Arapça konuşulduğunu zannediyor. İran’ın resmi dili sanılanın aksine Farsça. Zengin bir kültür ve edebiyat dili olan Farsça; dünyaca ünlü çok sayıda edebi eser ve şiire hayat vermiş. Arapça ve Farsça’nın birbirinden farklı iki ayrı dil olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Kadınlar sosyal yaşamda yok
İran’la ilgili yanlış bilinen ve en çok dillendirilen konulardan biri kadının sosyal yaşamdaki rolü. İş yaşamı ve sosyal hayatta kadınlar en az erkekler kadar aktif. Üst düzey yönetici rolleri ve girişimcilik gibi konularda da kadınlar en az erkekler kadar aktif. Araba kullanmak, sokaklarda dolaşmak gibi konularda kadınlara herhangi bir kısıtlama yok.
Televizyon izlemek yasak
İran’da devlet kanalları ve devletin uygun gördüğü televizyon kanalları dışında herhangi bir şey izlemek mümkün değil. Ancak bu yasak kağıt üzerinde geçerli. Hemen hemen her evde uydu ve çanak anten bulunuyor. Başta Türk televizyonları olmak üzere, dünyanın her yerinden kanallar özgürce izlenebiliyor.
Alkol tüketmek yasak
İran’da alkol tüketmenin karşılığı idam cezası. Ancak bu yasak da İranlıları alkol tüketmekten alıkoymuyor. Ülkeye benzin bidonlarıyla Azerbaycan ve Türkiye üzerinden otobüslerle alkol girişi yapılıyor. İsteyen herkes parasını verdiği takdirde her türlü içkiyi alabiliyor. Özellikle evlerde benzin bidonları ile alkol depolanıyor.
Türkleri sevmiyorlar
İran’da Türkleri sevmiyorlar önyargısı sık sık dile getirilen cümleler arasında. Bu durumun ne kadar yanıltıcı olduğunu ülkeyi ziyaret eden Türklerden dinlemek lazım. İranlıların Türklere karşı olan sıcakkanlı tutumu ve ilgisi zaman zaman bunaltıcı bile olabiliyor. Her evde Türk dizilerinin izlenmesi ve İranlıların her fırsatta Türkiye’ye tatile gelmesi bu bilginin ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor.
Sosyal medya kullanmıyorlar
İran’da sosyal medya önünde ciddi engeller olduğu bir gerçek. Ancak bu İranlıların sosyal medya kullanmasını engelleyemiyor. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya programları ülkede rahatlıkla kullanılıyor. Dünyanın birçok ülkesinde popüler mesajlaşma uygulaması olarak tercih edilen Whatsapp yerine İran’da daha çok Viber tercih ediliyor.
Uzun saç ve küpe yasak
İran sokaklarında uzun saç ve küpe takan erkeklere rastlamak mümkün. İranlı erkeklerin saç ve kişisel bakımlarına fazlasıyla özen gösterdiğini sosyal yaşama karıştığınız anda anlayabiliyorsunuz. Genel prensipler ve kurallar uzun saç ve küpeye karşıymış gibi görünse de uygulamada bu durum geçerli değil.
İran bir şeriat ülkesi
Evet, İran bir şeriat ülkesi. Hatta ülkenin resmi adı İran İslam Cumhuriyeti. Şeriat hükümlerinin geçerli olduğu hukuk düzenine sahip olan ülkede, sanılanın aksine katı uygulamalara rastlanmıyor. Ne meydanlarda idam sehpaları kuruluyor ne de sürekli hayatınıza karışan görevliler ortaya çıkıyor. Son dönemde yaşanan Batılılaşma adımlarıyla zaten uygulanmayan şeriatın yalnızca kağıt üzerinde kalması bekleniyor.
Kılık kıyafet çok sıkı
Şeriat ülkesi olan İran’da özellikle kadınların giyim kuşamına müdahale edilmesi ve birçok kısıtlamanın bulunması, herkesin sık sık konuştuğu konulardan. Vücut hatlarını ortaya çıkaracak kıyafetler giymek ve açık saçla dolaşmanın yasak olduğu ülkede bu yasakların birçoğu da kağıt üzerinde. Kadınlar saçlarının büyük bölümü görünerek baştan savma bir şal takıyor. Kot pantolonlarının üzerine tunik giyerek yasakları aşıyor. Şort giyen erkek görüntüsü ile karşılaşmadım.
İran’a seyahat etmek çok zor
İran’a seyahat edenlerin birçok engel ve denetimle karşılaşacağı inancı da tam anlamıyla bir şehir efsanesi. İran ve Türkiye vatandaşları bir diğer ülkeye yapacakları ziyarette vizeden muaf durumda. İran’a seyahat etmek için pasaport sahibi olmanız yeterli. Ülkeye girişte ekstra soru ile karşılaşmadan rahatlıkla İran’ı ziyaret etmek mümkün. Tahran, Tebriz, Şiraz, İsfahan’a Türkiye’den düzenli uçak seferlerinin bulunduğunu unutmayın. Tren ve otobüs de ulaşım seçenekleri arasında.
İran’la ilgili şehir efsanelerinin birçoğu İran’ı görmemiş, kulaktan dolma bilgiye sahip kişiler tarafından uydurulmuş klişeler. Sosyal medyanın etkisiyle yalan, yanlış çok sayıda bilginin rahatlıkla dolaşıma çıkması, tam bir algı operasyonuna dönüşüyor. Önyargılardan sıyrılıp, güzel bir İran seyahati için ilk adımı atın!
En çok görmek istediğim ülkelerden biri, İran yanlış biliniyor.
Ne kadar çok şeyi yanlış biliyormuşuz, çok güzel bir yazı olmuş.
Böyle bir yazıya ihtiyaç vardı gerçekten, eline sağlık.