Türkiye‘nin aydınlık yüzü İzmir, 24 saat yaşayan bir şehir. Günün erken saatlerinden itibaren başlayan hareketliliği şehrin dört bir yanında hissetmek mümkün. Özellikle hava da güzelse meydanlar, sokaklar, parklar ve sahiller cıvıl cıvıl oluyor.
Sokakta vakit geçirmeyi seven, güleryüzlü insanların şehri İzmir’de çocukla gidilebilecek birbirinden güzel yerler var. İzmir’de çocuklarıyla vakit geçirmek isteyen, alternatif yer arayışında olanlar için şehir tam anlamıyla bir cennet.
İzmir’de Çocukla Gidilebilecek En Güzel Yerler
1. Doğal Yaşam Parkı, Çiğli
Çiğli Sasalı’da bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Dünyanın en önemli doğal yaşam parklarından biri olarak kabul edilen parkta hayvanlar kendileri için hazırlanan geniş ve ferah bir ortamda, doğal yaşam formlarına uygun koşullarda yaşıyor.
Doğal Yaşam Parkı’nda Asya filleri, Afrika savanı, kaplan, aslan, puma barınağı, vaşak, sırtlan, ayı, kurt barınakları, Maymun Adası, Çocuk Hayvanat Bahçesi, yırtıcı kuşlar barınağı, kanatlı barınağı, tropik merkez gezilip görülecek duraklar arasında. Çocuklarla zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız parkta hediyelik eşya dükkanı ile bir de kafeterya bulunuyor.
Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na Karşıyaka İskele’den kalkan 777 numaralı otobüsle ve özel araçla ulaşılabiliyor. Girişte İzmirimkart kullanılıyor.
2. Karşıyaka Belediyesi Evrensel Çocuk Müzesi
Karşıyaka Belediyesi’nin Eylül 2017’de ziyarete açtığı Evrensel Çocuk Müzesi, çocukları bilim ve eğitimle buluşturan bir durak. 7 bin 200 metrekarelik bir alanda kurulu olan müzede paleontoloji sergisi, entomoloji sergisi, inşaat adası, bilim adası bulunuyor. Dev dinozorların ve farklı hayvanların replikalarının da görülebildiği müzede yardımseverlik, dostluk, doğruluk, sorumluluk, sevgi, saygı ve hoşgörü gibi evrensel değerlerin anlatılacağı sergi alanları yer alıyor.
Müze kampüsü içerisinde okul gruplarının yararlanacağı piknik alanı, etkinlik tiyatro ve gösteriler için bir sahne, belgeseller için cep sineması, ziyaretçilerin yararlanması için restoran, büfe, hediyelik eşya ve fotoğrafçı dükkanları da mevcut. Müze Karşıyaka Yalı Mahallesi’nde, Atakent ile Mavişehir arasında. Alaybey-Ataşehir Tramvayı ile Bilim Müzesi durağında inerek müzeye ulaşabilirsiniz.
3. Karşıyaka Belediyesi Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi
Bilim meraklılarını ağırlayan Karşıyaka Bilim Müzesi, çocukların deneyler eşliğinde bilimle tanışmasını sağlayan farklı etkinliklere sahip. 60 adet öğrenme istasyonu, 100’den fazla deney düzeneği ve 15 interaktif kioskun bulunduğu müze Ege Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin ise ikinci bilim müzesi unvanına sahip.
12-15 yaş arasındaki gruba yoğunlaşan bilim müzesinde bilim ve teknolojinin günlük yaşantımızdaki önemini vurgulayan müze alanında uzman rehberler eşliğinde gruplar halinde randevulu olarak ziyaret edilebiliyor.
Hafta içi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren merkezde sabah 10.00-11.00 / 11.15-12.15, öğleden sonra 13.45-14.45/15.00-16.00 periyotlarında eğitim veriliyor. Telefon: +90 (232) 324 60 60
4. Tay Park, Mavişehir
Karşıyaka Mavişehir’deki Tay Park, çocukları hayvan sevgisiyle tanıştırmak için muhteşem bir durak. Parkı ziyaret eden çocuklar Pony atlarına, Kamerun koyunlarına, cüce keçi güvercin ve tavuklarına dokunabiliyor. Park içindeki At Binme Manej Alanı’ndaki Karamel ve onun yavrusu Karşıyaka, parkın maskotuna dönüşmüş durumda.
Haftanın dört günü otistik çocukların uzmanlar eşliğinde ata bindiği park, hafta sonları bir hayli kalabalıklaşıyor. İçerisinde geniş bir menüyle hizmet veren kafe de var. Tay Park’a Alaybey-Ataşehir Tramvayı’nın Mavişehir durağında inerek ulaşabilirsiniz.
5. Lunapark
İzmir’de eğlence denildiğinde akla ilk gelen noktalardan biri olan Lunapark, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da simgelerinden. 1975 yılından bu yana 7’den 70’e herkesi eğlendiren lunaparkta korku tüneli, çarpışan arabalar, dönme dolap, gondol, radar, tren gibi oyuncaklar var. İzmir’deki bir diğer lunapark da Buca Gölet alanında.
6. Ümran Baradan Çocuk ve Oyuncak Müzesi
Konak Belediyesi’nin 2010 yılında devraldığı, Sunay Akın’ın konsept danışmanlığında zenginleştirdiği Ümran Baradan Çocuk ve Oyuncak Müzesi, Konak Varyant üzerinde konumlanıyor. Dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın 2004’te temelini attığı müzede sanatçının dünyanın farklı ülkelerinden edindiği oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserler sergileniyor.
1800’lü yıllardan kalan oyuncakların da görülebildiği müzede alt kat sergileme salonu, üst kat ise etkinlik salonu olarak ayrılmış durumda. Müzede 1000’den fazla oyuncak var.
7. Mask Müzesi
Türkiye’nin ilk mask müzesi olan Konak Belediyesi Mask Müzesi, Alsancak’ta levanten kültürüne uygun inşa edilen tarihi bir binada faaliyet gösteriyor. Mayıs 2011’den beri ziyaretçilerini ağırlayan müze koleksiyonunda Ritüel Masklar, Tiyatro Maskları, Anadolu Maskları, Ölüm Maskları ve İz Bırakanlar olmak üzere 5 farklı kategoride 300’ün üzerinde mask bulunuyor.
Müzede çocukların ve gençlerin kendilerini sanatla ifade etmesi ve yeteneklerini geliştirmeleri için mask atölyesi de düzenleniyor.
8. Neşe ve Karikatür Müzesi
Konak Belediyesi İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, Türkan Saylan Kültür Merkezi binasında yer alıyor. İzmir’in ve Türkiye’nin görsel alandaki mizahi birikimini halkla buluşturma amacıyla kurulan müzede dünyaca ünlü karikatüristlerimizden Güngör Kabakçıoğlu, Eflatun Nuri Erkoç, Niyazi Yoltaş gibi ünlü isimlerin karikatürlerinin yanı sıra karikatür konulu dergi ve kitaplar bulunuyor. Müze koleksiyonu dışında ulusal ve uluslararası sergiler de dönemsel olarak ziyarete açılıyor.
9. Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve Buz Pisti
Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı‘nda yer alan buz pisti eylülden hazirana kadar açık. Buz patenine ilgi duyan amatörlerin yanında bu sporla ilgilenenlere profesyonel eğitim de verilen pist, hafta içi 13.00-14.00-15.00-16.00 saatleri arasında gruplar halinde hizmet veriyor.
Buz pateni pistinden 45 dakikalık seanslar halinde faydalanılıyor. 13 yaşından küçük çocukların velilerinin izni olmadan piste girişine izin verilmiyor.
10. Uzay Kampı
İzmir Gaziemir’de uzay ve astronomi meraklısı çocukların ilgi gösterdiği Uzay Kampı, dünyada üçüncü; Türkiye, Ortadoğu, Güneydoğu Avrupa ve Batı – Orta Asya’da bulunan tek uzay kampı unvanına sahip. Farklı yaş grupları ve ailelere yönelik özel programlar sunan kampta fen bilimleri, matematik ve teknolojiye yönelik eğitici çalışmalar yapılıyor.
Uzayla ilgili interaktif simülasyonların kullanıldığı hoş bir ortama sahip olan kampta ayrıca iletişim, takım çalışması ve liderlik gibi alanlarda eğitimler de veriliyor.
11. Teleferik
Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Körfezi’ne kuş bakışı bakmak, temiz havayla buluşmak ve keyifli zaman geçirmek için şehirde gidilecek en güzel yerlerden. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin karşısındaki istasyondan gökkuşağının renklerini taşıyan 8 kişilik kabinlerle 3 dakikalık yolculukla Atatepe’ye ulaşılıyor.
Yolculuk sırasında İzmir Körfezi ile Balçova Barajı manzarasını izlemek mümkün. Atatepe’de seyir terasları, kır kahvesi, kafeterya, kendin pişir kendin ye hizmeti sunan et evi ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Her gün 10.00 ile 23.00 saatleri arasında hizmet veren Teleferik Tesisleri’ne dışarıdan yemek getirmek yasak. 5 yaşın altındaki çocuklar teleferiğe ücretsiz biniyor.
12. Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
Selçuk’un Çamlık Köyü’nde bulunan Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, 160 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu. 1991’de ziyarete açılan müze, Türkiye’nin ilk demiryolu olan İzmir-Aydın Demiryolu’nun tamir atölyelerinin Çamlık’ta olmasından dolayı tarihi bir öneme sahip.
1937 yılında Ege manevralarını izlemek için Beyaz Tren ile bölgeye gelen Atatürk’ün de bir gece konakladığı Çamlık’taki müzede Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı 30 adet buharlı lokomotif sergileniyor.
Müzenin en önemli eserleri arasında dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotif ile Hitler tarafından 2. Dünya Savaşı’nda yaptırılan üç silindirli bir lokomotif de bulunuyor. Lokomotiflerin en eskisi 1887, en yenisi ise 1952 yılına ait. Her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
13. Key Museum
Torbalı’da bulunan Key Museum, Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi unvanına sahip. Otomobil tutkunlarının harikalar diyarı olarak adlandırılan müzede 1800’lerden 2017’ye uzanan 130 otomobil ve 40 motosikletin yanı sıra 2 bin 550 adet model otomobil, 39 otomobil temalı eşarp, İkinci Dünya Savaşı öncesi otomobilleri süsleyen 300 adet otomobil maskotu, 1950’li yıllara ait Shell benzin istasyonu ve aksesuarları ile 1900’lü yıllarında başlarından 1960’lı yıllara uzanan benzin pompaları görülebiliyor.
14. Aydın Erten Rekreasyon Alanı, Macera Parkı
Konak Belediyesi’nin kentin en iyi manzaralı noktalarından biri olan Çınartepe’de hizmete açtığı Aydın Erten Rekreasyon Alanı ve Macera Parkı, İzmir’in en ekonomik eğlence merkezlerinden biri. İçerisinde restoran-kafe, yürüyüş parkurları ve macera parkının bulunduğu alan aile ve çocukla zaman geçirmek için kent merkezindeki alternatif duraklardan.
Macera Parkı’nda trambolin, zip line, dev salıncak, büyük ip parkuru, küçük ip parkuru, tüfek atış poligonu ve zip coaster gibi heyecan yaratan parkurlar var.
Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nda ateşsiz mangal yapma olanağının yanında isteyen vatandaşların yararlanabileceği bir de kafeterya bulunuyor. Kahvaltı ve gün boyu yiyecek-içecek servisinin yapıldığı Macera Kafe, uygun fiyat ve lezzet bakımından ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor. Self servis hizmet veren Macera Kafe’de özellikle serpme kahvaltı fiyat performans açısından şahane.
15. Karşıyaka Çocuk Oyun Macera Parkı
Karşıyaka Çocuk Oyun Macera Parkı, Karşıyaka Belediyesi tarafından 2 bin 700 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. Karşıyaka Yalı Mahallesi’nde, Şemikler İZBAN İstasyonu’nun Bostanlı tarafında kalan parkta 65 metrelik zipline, kader atlayışı kulesi, gençler ve çocuklara yönelik iki farklı tırmanma duvarı ile iki farklı yükseklikte ip parkuru yer alıyor.
İp parkurunda toplam 9 farklı oyun grubu var. Küçük yaş grubuna hitap edecek olan ilk kat ip parkurunda kum torbaları, tüp geçit, sandık köprü ve lastik köprü oyunları bulunuyor. Gençlere yönelik ikinci kat ip parkurunda ise geometrik şekil, hamak köprü, ayak izi adımlama, sallanan lastik, komando köprüsü yer alıyor.
Macera Parkı’nın girişinde yer alan ve Kent AŞ tarafından işletilen Macera Parkı Kafe’de yiyecek ve içecek çeşitleri satılıyor. Park pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 10.00-18.00 saatleri arasında açık. İletişim: +90 (552) 035 89 73
16. Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği
Kemalpaşa’da bulunan Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği, Nif Dağı’nın eteklerinde zeytin, çam ve çok çeşitli meyve ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın yanı başında konumlanıyor. Doğu Türkistan işgal edildikten sonra yurdundan ayrılmak zorunda kalan ve Türkiye’ye göç eden Kazak Türkü Şirzat Doğru’nun kurduğu çiftlik, unutulmaya yüz tutmuş iki ata kültürünü yaşatma amacını taşıyor.
İçerisinde otağ, kımız üretme çiftliği, Orta Asya lokantası ve at binicilik alanları bulunuyor. Çocukların en çok sevdiği alan atlarla haşır neşir olunan bölüm. Alaş Kımız Çiftliği, kış sezonunda sadece hafta sonları açık. Nisandan ekime kadar ise her gün ziyaret edilebiliyor.
Çocuk dostu şehir unvanını sonuna kadar hak eden İzmir çocukla gidilecek onlarca alternatife sahip. Siz de seçeneklerden birine karar verin, çocuk cıvıltılarıyla eğlencenin tadını çıkarın.
İzmir’de Çocuklar İle Gezilecek Yerlere Nasıl Gidilir?
İster şehir dışından, ister İzmir merkezden İzmir’de çocuklar ile gezilecek yerlere ulaşım için İzmir Otogarı’nı aktarma merkezi olarak kullanabilirsiniz. İzmir Otogarı’nda faaliyet gösteren tüm otobüs firmalarının telefon numaraları, otogar peron numaraları ve adres bilgileri için şu bağlantıya bakabilirsiniz.
Çok geç gördüğüm bir yazi ama o kadar isime yarayacak ki teşekkür ederim
Teşekkür ederim
Keyifle okudum. Elinize sağlık 🙂
Yazı sayesinde hafta sonumuzu çocuklarla nasıl en verimli ve kaliteli geçirecegimizi planladık. Çocuklar mutlu, anne ve baba huzurlu. Emeğine sağlık.
Aileler için çok faydalı olur bu yazı. Sürekli çocuklarla nereye gidebiliriz diye soran ailelere rastlıyorum. Eline sağlık!