Kapadokya’ya Gitmek İçin 10 Neden

Kapadokya-Balon-Turu

Lav ve küllerin doğayla, milyonlarca yıl süren etkileşiminin dünyanın en ilginç yeryüzü şekillerini meydana getirdiği Kapadokya bölgesi, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

Muhteşem yeraltı şehirleri, peribacaları, doğal ve tarihi güzellikler, inanç merkezleri ve özellikle de yeryüzü şekilleriyle bambaşka bir gezegendeymiş hissi yaşatan Kapadokya; dünyanın başka hiçbir yerinde görülemeyecek manzaralara tanıklık edilen bir yer.

Benzersiz coğrafyasında, ziyaretçilerine benzersiz anılar ve deneyimler sunan Kapadokya gezilecek yerler için birkaç günlük kısa kaçamaklar yeterli değil. Bölgeyi tam anlamıyla deneyimlemek, Kapadokya atmosferini hissetmek için en az bir haftalık bir program yapmak gerekiyor.

Kapadokya’ya Gitmek İçin 10 Neden

1. Yeraltı şehirlerini gezin

Derinkuyu-Yeralti-Sehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

İlk insan yerleşimin Hititler Dönemi’ne kadar uzandığı Kapadokya’da çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Derin vadiler içerisinde, yerin altında, kayalara oyularak oluşturulan şehirler muhteşem bir atmosfere ve gizeme sahip. Günümüzden binlerce yıl öncenin yaşamına tanık olmak için Derinkuyu, Kaymaklı, Acıgöl, Mazı, Özlüce ve Gaziemir yeraltı şehirlerinden en az birini mutlaka ziyaret edin. Ben Ürgüp, Göreme bölgesine yakın olması nedeniyle Derinkuyu Yeraltı Şehri‘ni ziyaret ettim. En az 2 saat ayrılması gereken bu şehri rehberle gezmek gerekiyor.

2. Balon turu yapın

Kapadokya-Balon-Turu
Kapadokya Balon Turu

Kapadokya coğrafyasına havadan bakmak, rengarenk balonlar ile peribacaları ve farklı yeryüzü şekillerinin arasında yolculuk yapmak, dünya üzerinde gerçekleştirilecek en keyifli aktivitelerden biri. Güneş doğmadan hazırlıklarına başlanan yolculuk için sabaha karşı yataktan kalkmak ve yola koyulmak gerekiyor. Grup halinde yapılan bu etkinliğin maliyeti biraz fazla olsa da Kapadokya’ya kadar gelmişken balona binmeden dönmek olmaz.

3. Kaya otellerde kalın

Cappadocia-Cave-Suites-Banyo
Cappadocia Cave Suites, Göreme

Kapadokya’daki etkileyici atmosferi hissetmek için, bölgeye has peribacaları ve oyma kayaların içerisindeki mağara otellerde kalmak şart. Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan kaya oteller, günümüz anlayışı ile dekore edilmiş.

Kaya-Otel-Kapadokya
Cappadocia Cave Suites, Göreme

Her bir odası birbirinden farklı tasarıma sahip kaya oteller, yerel değerlerle birleşen samimi bir ortam sunuyor. Göreme ziyaretimde, 36 odası ve 3 peribacasında konaklama imkanı bulunan Cappadocia Cave Suites‘te kaldım. Tüm odalarının farklı özellikleri bulunan otel, zamanda yolculuk yapmak mümkün.

4. Tarihi ve antik kentleri gezin

Pasabagi-Kapadokya
Paşabağı, Kapadokya

İlk çağlardan bu yana farklı medeniyetlerin yerleşim yeri olan Kapadokya’da çok sayıda tarihi ve antik kent bulunuyor. Ürgüp, Göreme, Ortahisar, Uçhisar ve Avanos gibi tarihi değerlere sahip olan bölgede gezilip görülecek harika yerler var. Göreme Tarihi Milli Parkı; derin vadileri, platoları, yeryüzü şekilleri, kilise ve güvercinlikleri ile gezmeye doyum olmayan güzellikte. Ortahisar Kalesi, Paşabağı, Ihlara Vadisi, Avanos Ören Yeri, Zelve Vadisi, Uçhisar Kalesi ve Çavuşin Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde.

5. Peribacalarına isim verin

Hayalgucu-Vadisi-Kapadokya
Hayalgücü Vadisi

Bölgede, peribacaları ve ilginç yeryüzü şekillerinin arasında dolaşırken hayalgücünüzü sınırsız kullanma şansına sahip olunuyor. Asıl ismi Devrent Vadisi olan ancak bölgedeki insanların Hayalgücü Vadisi olarak adlandırdığı vadi, farklı açılardan bakıldığında bambaşka nesnelere benzetilen kaya oluşumlarıyla ünlü. Turist gruplarının mutlaka fotoğraf molası verdiği bu vadide, etrafınızda 360 derece dönüp her kayayı farklı bir nesneye benzetmek mümkün. Deveye benzetilen peribacası en popüleri.

6. Kızılırmak’a selam verin

Asma-Kopru-Avanos
Asma Köprü, Avanos

Kapadokya coğrafyasına hayat veren, ülkemizin en uzun akarsuyu unvanını taşıyan Kızılırmak Nehri, bölgede yay çizerek Ürgüp, Avanos ve Gülşehir’i katediyor. Kızılırmak manzarasını en iyi deneyimlenecek yer Avanos ilçesi. 1973 yılında nehir üzerine yapılan Asma Köprü’den geçerek Avanos’u seyretmek, nehir kıyısındaki banklarda oturmak, çay bahçelerinde bir şeyler içmek huzur verici.

7. Yerel lezzetlerin tadına bakın

Testi-Kebabi-Kapadokya
Testi Kebabı

Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi Kapadokya’da da harika lezzetlerle karşılaşılıyor. Bölgedeki turist hareketliliği nedeniyle leziz ev yemekleri yapan çok sayıda restoran bulmak mümkün. Kapadokya denildiğinde ilk akla gelen yemek testi kebabı. Sebze eşliğinde, toprak testi içerisine yerleştirilen kuşbaşı etin 2 saat gibi bir sürede pişirilmesinin ardından, testinin kırılmasıyla servis edilen yemek görsel bir şölen yaşatıyor. Sac tava, kebab, mantı ve pide çeşitleri de denenebilir.

8. Şarap tadımı yapın

Sarap-Evi-Kapadokya
Avanos

Kapadokya ülkemizin en kaliteli şaraplarının üretildiği bölgelerden biri. Tüflü toprak yapısı hem nitelikli üzüm üretimine imkan verirken hem de hastalık oluşmasına engel oluyormuş. Geçmişten günümüze yaygın bir şarap kültürüne sahip olan bölgede farklı damak tatlarına uygun şarapları denemek mümkün. Turasan ve Kocabağ şarap işletmeleri bölgede öne çıkan iki marka. Kocabağ’ın Güvercinlik Vadisi karşısındaki atölyesi misafirperverliği ile tadım için en uygun yerlerden biri.

9. Eğlence ve romantizmin tadını çıkarın

Goreme-Kapadokya
Göreme’de çok sayıda eğlence mekanı bulunuyor

Ürgüp ve Göreme çevresi canlı müzik yapan gece mekanları, şık kafe ve restoranlar ve romantik bir atmosfer sunan konsept kaya otelleri ile benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının fazla olması mekan çeşitliliği artırmış. Soğuk kış gecelerinde odun ateşi ile şarap keyfi yapılabilen Göreme Pasha Cafe, canlı müzik ve bol eğlence ile Şaziye, nostaljik müzikleri ve lezzetli yemekleri ile Pumpkin Göreme Restaurant and Art Gallery ve sıra dışı deokrasyonu, jakuzili odaları ve otantik ortamı ile kaya otelleri romantizm arayanları cezbediyor.

10. Gün doğumu ve gün batımını izleyin

Kapadokya-Gun-Batimi

Derin vadiler arasında, doğanın gücünün hissedildiği enfes bir manzaraya sahip olan Kapadokya bölgesinde, etkileyici manzaraya sahip olan çok sayıda tepe bulunuyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımında harika fotoğraf karelerine imkan tanıyan manzaraya tanık olmak için, Güllüdere Vadisi, Paşabağ, Güvercinlik Vadisi, Aşk Vadisi seçenekler arasında. Aşk Vadisi‘nde ATV ile safari turu yaparak çevreyi keşfetmeyi deneyin!

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir

Türkiye‘nin birçok şehrinden direkt uçuşla ulaşabilen Kapadokya bölgesine Nevşehir (Kapadokya) Havalimanı ve Kayseri Havalimanı en yakın bağlantı noktaları. Her iki havalimanından da en fazla 1 saatlik bir yolculukla, bölgeye ulaşmak mümkün.

Birbirinden güzel butik oteller, tarihi ve antik yerleşim yerleri, yeraltı şehirleri, etkileyici yeryüzü şekilleri ile Kapadokya; farklı bir seyahat deneyimi yaşatıyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like