Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler

Karadenize-Kiyisi-Olan-Ulkeler

Anadolu Yarımadası, Kafkaslar ve güneydoğu Avrupa arasında yer alan Karadeniz, 8 bin 500 km kıyı şeridine sahip. Kapladığı 461 bin kilometrekarelik alanla bölge ekosistemi için büyük önem taşıyan Karadeniz’in Azak Denizi dahil olmak üzere en geniş yeri 1175 km, en derin noktası ise 2 bin 210 metre. Karadeniz’in tuzluluk oranı ise yüzde 1.8.

Kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğuda Gürcistan, güneyde Türkiye ve batıda Romanya ve Bulgaristan ile çevrili olan Karadeniz, Atlantik Okyanusu’na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç deniz.

Karadenize-Kiyisi-Olan-Ulkeler
Uydudan Karadeniz

Güney Bug Nehri, Tuna Nehri, Dinyester Nehri, Dinyeper Nehri, Rioni Nehri, Kızılırmak ve Don Nehri’nin beslediği Karadeniz, Avrupa’daki nehirlerin üçte birinin döküldüğü çıkış noktası. Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülke bulunuyor. Bu ülkeler: Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna.

Karadeniz üzerinde çok sayıda önemli liman yer alıyor. Karadeniz’in en önemli liman kentleri: Köstence, Mankalya, Burgaz, Varna, Odessa, Sivastopol, Yalta, Kerç, Novorossiysk, Soçi, Sohum, Poti, Batum, Hopa, Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Sinop ve Zonguldak.

Karadeniz-Ulkeleri
Karadeniz’i besleyen nehirler

Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler ve Başkentleri

1. Bulgaristan, Sofya

Karadeniz’in batısında yer alan Bulgaristan‘ın başkenti Sofya. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki en önemli şehirleri Varna ve Burgaz.

2. Gürcistan, Tiflis

Karadeniz’in doğusunda yer alan Gürcistan‘ın başkenti Tiflis. Gürcistan’ın Karadeniz sahil şeridindeki en önemli şehirleri Sohum, Batum ve Poti.

3. Romanya, Bükreş

Karadeniz’in batısında bulunan Romanya’nın başkenti Bükreş. Romanya’nın Karadeniz kıyısındaki en önemli iki şehri Köstence ve Mankalya.

4. Rusya, Moskova

Karadeniz’in kuzeydoğusunda yer alan Rusya’nın başkenti Moskova. Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Yarımadası’nı işgal etmesinin ardından. Kuzey Karadeniz’in en önemli limanlarından Yalta, Kerç ve Sivastopol Rusya egemenliğine girdi. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki en önemli şehirleri Soçi ve Novorossiysk.

5. Türkiye, Ankara

Karadeniz’in güneyi boyunca uzanan Türkiye‘nin başkenti Ankara. Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki en önemli liman şehirleri Hopa, Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Sinop ve Zonguldak.

6. Ukrayna, Kiev

Karadeniz’in kuzeyinde yer alan Ukrayna‘nın başkenti Kiev. Karadeniz’i etkin bir şekilde kullanan ve birçok eğitim kurumuyla denizcilik alanında öğrenci yetiştiren Ukrayna’da Karadeniz kıyısında yer alan en önemli şehirler Odessa, Kherson, Çornomorsk ve Mikolayiv.

Karadeniz ülkeleri nerede?

Karadeniz ülkeleri haritası

Karadeniz-Haritası

Azerbaycan’ın Karadeniz’e kıyısı var mı?

Azerbaycan‘ın Karadeniz’e kıyısı yok. Kafkaslarda yer alan Ermenistan, Doğu Avrupa ülkelerinden Moldova, Belarus ve doğu komşumuz İran’ın da Karadeniz’e kıyısı bulunmuyor.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (Black Sea Economic Cooperation Organization), 25 Haziran 1992’de İstanbul’da düzenlenen zirve ile kurulan, Karadeniz havzasında yer alan ülkelerin ekonomik işbirliğini amaçlayan uluslararası kuruluş.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün kurucu üyeleri Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, eski Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan’dan oluşuyor. Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine, Bağımsız Devletler Topluluğu olarak Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan kurucu üye sıfatıyla örgüte katıldı. Son olarak Karadeniz’de kıyısı olmayan Yunanistan ve Arnavutluk’un da kurucu üye olarak katıldığı örgüte kurucu 11 üye dışında Sırbistan’ın da üyeliği bulunuyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like