Coğrafi olarak İzmir ile Manisa’nın tam sınırında Yamanlar Dağı üzerinde bulunan Karagöl, farklı alternatiflerle gezginlerin tercih ettiği rotalar arasında yer alıyor.
İzmir’de yaşayanların çok bilmemesi ve yolunun yakın zamana kadar kötü olması nedeniyle de tercih edilmeyen Karagöl, son yıllarda yükselen bir ivmede.
Tantalos Efsanesi’nde de adı geçen Karagöl, 35 dekarlık su yüzeyiyle Karşıyaka’ya 27 kilometre mesafede yer alıyor.
Yamanlar Dağı’nın meşhur suyu ile piknik, doğa yürüyüşü ve oksijen almak isteyenlerin planları arasına dahil ettiği gölde ördekler yaşıyor.
Tektonik hareketler sonucunda oluşan gölün etrafı çam ormanlarıyla kaplı.
Her geçen yıl ilginin arttığı, doğayla vakit geçirmek isteyenlerin yakın mesafe nedeniyle tercih ettiği Karagöl, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koruması altında.
Ulaşım
Karagöl’e İzmir’den ulaşım Karşıyaka’dan Yeni Girne Bulvarı üzerinden Örnekköy Mezarlığı’nı takip ederek mümkün. Konak’tan kabaca 35, Karşıyaka’dan ise 27 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.
Ayrıca Menemen Emiralem’den dağ yolu üzerinden de göle ulaşım imkanı bulunuyor. Ancak bu yol arazi taşıtlarının geçebileceği standartta.
810 rakımlı Karagöl 500 araçlık otopark, içilebilen dağ suyu ve mevsim koşullarına bağlı olarak genelde bahar-yaz döneminde açık olan tesisiyle günübirlik gezginlere alternatif sunuyor.
Son dönemde bisikletçilerin ve yürüyüş gruplarının sıkça tercih ettiği alternatifler arasına da giren Karagöl’e giderken Sasalı Kuş Cenneti’nden İzmir Körfezi’ne geniş bir alanı tepeden gözlemlemek mümkün.
Yaz aylarında serin havası için, kış aylarında ise İzmir’de kendini göstermeyen karı deneyimlemek için rağbet edilen Karagöl her yıl çeşitli müzik festivallerine de evsahipliği yapıyor.
Müdavimlerinin keşfedilmemesi için dua ettiği Karagöl Tantalos Efsanesi’nde ise şöyle anılıyor: Efsaneye göre; İzmirli olan Frigya Kralı Tantalos Smyrna’dan (İzmir) Magnesia’ya (Manisa) doğru uzanan Spilios Dağı’nda, Frigya halkı ile birlikte yaşar ve Batı Anadolu’ya yayılmış devletini yönetirmiş. Spilios Dağı çok verimli topraklara ve zengin maden yataklarına sahip bir yermiş. Tanrıların sofrasına oturabilen tek insan olan Tantalos gün gelmiş Olimpos Dağı tanrılarının hışmına uğramış. Anadolu tanrıçası Kibele’ye inandığı için Hellen tanrılarını küçük gören ve onların güçlerini sınamaya kalkan Tantalos büyük bir cezaya çarptırılmış. Spilios Dağı’nın bir yarığından atılarak ölüm tanrısı Hades’e gönderilen Tantalos, burada Zeus tarafından ebedi açlık ve susuzluğa mahkûm edilmiş ve bu ceza dünyanın her köşesinde Tantalos İşkencesi olarak anılmış. Hatta İzmirli tarihçi Homeros da Odysseia’da hemşehrisi Tantalos’un çektiği acıları etkileyici biçimde anlatmış. Tantalos’un atıldığı yarık daha sonra göl haline gelmiş ve bu göle “Tantalos Gölü” adı verilmiş. Yamanlar Dağı’ndaki gölün şimdiki adı Karagöl’dür.
“Önce kaymalı sonra düşmeli Karagöl” yazısı için tıklayınız!