Orta Doğu’nun en zengin ülkelerinden Katar, son yıllarda gösterdiği gelişim ile Körfez ülkeleri arasında bir adım öne çıkıyor. Uluslararası birçok organizasyona talip olan, çok sayıda kongre, konferans ve etkinlik düzenlenen ülkede başkent Doha, kültür, sanat ve yaşamın tam merkezi.
Katar denildiğinde bir Arap ülkesi dışında çok bir şey canlanmıyor birçok insanın zihninde. Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği ülkede Türklere karşı büyük bir ilgi ve heyecan var. Ülkeye yaptığım seyahatin ardından Katar’la ilgili muhtemelen daha önce hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgiyi sıraladım.
Katar’la İlgili Şaşırtan 10 Bilgi
1. Katar’da nüfusun büyük çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor
Nüfusu 2 milyona yaklaşan Katar’da, yerel halkın nüfusu 300 bin civarında. ‘Katari’ denilen yerel halkın dışında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Filipinler, Endonezya, Fas, Tunus, Mısır, İran, Ürdün, Filistin gibi ülkelerden ağırlıklı olmak üzere 1.7 milyonluk bir yabancı nüfusu bulunuyor. Katar’da yaşayan Türk nüfusu ise 8 bin dolayında. Ülkede sosyal yaşamda Katarlılarla karşılaşmak çok zor. Yerel halk ultralüks gelir seviyesinde ve daha kapalı bir yaşam sürüyor. Yabancı iş gücü ülkenin dört bir yanında tüm sektörlerde faaliyet gösteriyor.
2. Katarlılara her şey devletten
Ülkede yaşayan yerel halka başta barınma olmak üzere, elektrik, su ve gaz ücretsiz veriliyor. Ülke içindeki telefon görüşmeleri de sınır olmadan ücretsiz. Tüketim mallarında dolaylı vergiler yok ve birçok işletme vergiden muaf. Ülkede vergi veren tek iş kolu oteller. Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan ülkede önümüzdeki 30 yıl içerisinde petrolün tamamen biteceği öngörülse de Katar doğalgaz rezervinde dünyanın ilk 3 ülkesi arasında.
3. Katar, Arap ülkelerinin en küçüklerinden biri
Arap Yarımadası üzerinde çok küçük bir yüzölçümüne sahip Katar Yarımadası’na kurulan ülke, Körfez ülkeleri arasında Bahreyn ve Lübnan’dan sonra en küçük üçüncü ülke unvanına sahip. Ülkenin büyük çoğunluğunda yerleşim bulunmuyor, bazı bölgeler ise yeni yatırımlarla şehirleşiyor. Başkent Doha bile 1990’lara kadar bugüne göre sınırlı bir nüfusu olan yerleşim yerlerindendi. Yüzölçümü 11.586 kilometrekare olan Katar’da kuzeyden güneye 170 km, batıdan doğuya ise 95 km ilerlendiğinde ülkenin tamamı kat edilmiş oluyor.
4. Tarihi Osmanlı’ya dayanıyor
Katar’ın tarihi geçmişi 17. yüzyıla, Osmanlı dönemine uzanıyor. Bölgeyi egemenliği altına alan Osmanlı Devleti Katar ve çevresini yönetmek üzere Bahreynli bir vali atamış. 1868 yılındaki ayaklanmada vali gönderilmiş. 18 Aralık 1872’de Katarlı ilk emirin göreve geldiği ülkede 18 Aralık milli gün olarak kutlanıyor. 1910 yılında İngiliz hakimiyetinin başladığı coğrafyada 3 Eylül 1971 tarihinden bu yana tam bağımsız devlet yönetimde.
5. Dünya mutfaklarının birlikteliği şaşırtıyor
Nüfus yapısının zenginliği Katar’da mutfak kültürünü de derinden etkilemiş. Başta Orta Doğu lezzetleri olmak üzere İtalyan, Türk, Akdeniz, Çin ve Thai mutfağına ait her türlü yemeği ülkenin dört bir yanında bulabiliyorsunuz. Yerel lezzetleri deneyimlemek isteyenler için Filistin, Fas, İran mutfağından izler sunan restoranlar Katar coğrafyasının yereliyle bütünleşmiş durumda.
6. Alkol sadece otellerde satılıyor
Bölgedeki İslam ülkelerinin aksine Katar alkol konusunda çok sert bir tutuma sahip değil. Ülkeye dışardan alkol sokmak yasak olsa da alkol lisansı olan otellerde alkol servisi ve satışı yapılıyor. Alkol satışının otellerde yapılıyor olması nedeniyle birçok otel konaklama hizmetinin yanında farklı konseptlerde eğlence mekanı, bar ve kafeye sahip. Sosyal yaşamda, cadde ve sokaklardaki bağımsız binalardaki eğlence yerleri yerine, otellerde kurulu mekanlar çekim noktası.
7. Qatar Airways dünyayı Doha’da buluşturuyor
Dünyada 150’den fazla destinasyona seferleri bulunan Qatar Airways, Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’nı merkez olarak kullanıyor. İç hat uçuşu olmayan Doha Hamad Uluslararası Havalimanı, teknolojik donanımı, altyapısı, mimarisi, hizmet kalitesi ve sunduğu imkanlarla Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya’yı Orta Doğu’ya bağlıyor. Türkiye’de İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarına direkt seferi olan Qatar Airways, hava yolu şirketleri arasında konfor, uçtuğu destinasyon ve yolcu memnuniyeti açısından üst sıralarda.
8. İslam kültürünün farklı yansımaları her yerde
Ülkenin dört bir yanında İslam kültürünün farklı yansımalarını görmek mümkün. Geleneksel anlayışla bütünleşen modern yapılar İslam dünyasının farklı bölgelerinden izler taşıyor. Bu yapıyı özellikle camilerde hissedebiliyorsunuz. İsfahan, Endülüs, Emevi, Osmanlı ve Arap sanatı restoranlardan devlet binalarına, çarşılardan meydanlara kadar her yerde. Birçok noktasında yoğun bir yapılaşma sürecinin görüldüğü ülkede yeni inşa edilen yapılar ödüllü mimar ve tasarımcıların imzasını taşıyor.
9. Ülkede beyaz otomobil tercih ediliyor
Katar’da trafiğe çıktığınızda en çok karşılaşacağınız marka Toyota. Binek arabadan kamyonete, jeepten minibüse kadar farklı sınıflarda modelleri bulunan Toyota ülkede pazar lideri. ‘Neden bu kadar çok Toyota marka araç var’ sorusunu sorduğumda aldığım yanıt yaygın servis ağı, ekonomik fiyatları ve dayanıklı yapı olmuştu. Hangi marka olursa olsun araçta en sık tercih edilen renk ise beyaz. Beyaz rengin tercih edilmesinin sebebi yoğun çöl tozlarının beyaz araçta belli olmuyor oluşu.
10. Lüks tavan yapmış durumda
Kişi başına düşen milli gelirde dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Katar’da lüks ve ihtişamı her adımda fark edebiliyorsunuz. Özellikle hizmet sektöründe müşteri ilişkileri, sunum ve diğer tüm detaylar üzerine fazlaca önem veriliyor. Trafikte çok sayıda lüks araçla karşılaşılabilen ülkede hizmet fiyatları da ortalama üzerinde. Lüks tüketim konusunda yerel halk başı çekiyor.
Qatar’ı merak etmeye başladım. Çok güzel tanıtım olmuş, emeğinize sağlık
Oldukça ilginç bilgiler, insan ön yargılı olmamalı.
Harika bir yazi olmus, tesekkurler.
Çok teşekkürler Canan.
Koca şehirde sadece 300 bin Katarli yaşaması gerçekten ilginç.
Katarda Katarlılar’ın sayısının bu kadar az oluşu oldukça şaşırtıyor.