Her yılbaşı arifesinde olduğu gibi ülkemizde bu zamanlarda ağaç süslenir mi yılbaşı kutlanır mı tartışmaları başlar. Kendimi bildim bileli bu tartışmanın galibi de olmamıştır. İsteyen ağaç süsler, isteyen hindi yer, isteyen kutlar, istemeyen kutlamaz, isteyen istediğini yapar bu kadar basit.
Kutlamayan kesim için sıkıntı yok, o akşam rutini neyse onu uygular. Muhtemelen de PTT (Pijama-terlik-televizyon) kutlayan kesimi bir telaş alır şu dönem. Yılbaşı planları yapılmaya başlandığında evlerde kutlama için neler pişirilecek, sofralar nasıl süslenecek düşünülmeye başlanır.
Hanımlar ilk önce hindiye niyet edecek ama muhtemelen pişirme korkusundan dolayı vazgeçip başka bir menüye yöneleceklerdir. Elbette yılbaşı denilince ilk önce ağaç sonrası hindidir akla gelen. Peki nedir bu Hindi’nin olayı?
Neden yılbaşı gecesi Hindi yeriz?
Aslına bakarsanız Hindi bir Şükran Günü yemeğidir. İngilizlerin Amerika kıtasındaki varlığıyla bölgedeki yerli Kızılderili halkla arasında gerilim olmamış, aksine Kızılderililer onlara sofralarını açmış onlara rehberlik etmişlerdir. İngilizler de bundan dolayı Kızılderililer için bir şölen düzenlemiş, barış ortamında yemekler yenmiş, ziyafetler çekilmiş, fakat daha sonrasında İngilizlerin yerleşme süreci Kızılderililer için hiç iyi sonuçlanmadı.
Abraham Lincoln bu günü Şükran Günü ilan etmiş Ulusal Bayram olmasını dile getirmiştir. 1941 yılından sonra da her yıl Kasım ayının son perşembesi Şükran Günü kutlanır, aslına bakarsanız bu gün Kızılderililer için Yas günüdür.
Yılbaşı gününde Hindinin olmasının da hiçbir dini dayanağı yoktur. Amerika kıtasının keşfi öncesinde eski kıtaların hindiden bile haberi yokken dinen nasıl bir bağ kurulabilir onu da anlamak mümkün değil. Hindiler yabani hayvan olarak yaşamlarını sürdürüyorlardı. Diğer kıtalara geçişi veya varlıkları konusunda her şey Amerika’nın keşfiyle başladı, yerliler mısır ekimi, hindi avcılığı ve hindi yetiştiriciliği gibi bilgileri kıtaya yeni gelenlerle paylaştılar.
Hindi büyük masaların, kutlamaya değer şölenlerin yemeği olmuş, Şükran yemeğinden yılbaşı sofrasına nasıl geldi kim karar verdi yılbaşı yemeği olmasına o konuda da mitlerden hariç resmi bir bilgi yok, ben yine anlatanların yalancısıyım 😊
Gelelim bir hindiden neler yapabiliriz ,neler pişirebiliriz bir bakalım; Geleneksel olarak alışıla gelen Hindi dolmasıdır sofrada olması gereken. O zaman ben de size güzel bir hindi dolması tarifi vereyim.
Hindi Dolması Tarifi 🦃
Ortalama 3 kg ağırlığında bir Hindi kalabalık bir sofrada yeterli olacaktır. öncelikle Hindimizi 12 saat önceden Brine (marine) etmeniz etinizin daha yumuşak ve lezzeti olmasını sağlayacaktır.
Genişçe bir kaseye
- 3 lt soğuk su
- 5 adet yıldız anason
- 10 parça tane karanfil
- 2 adet tarçın
- 2 iri portakal posası ve portakalın suyu
- 2 adet limon posası ve limonun suyu
- 2 su bardağı elma sirkesi
- 1/2 su bardağı kaya tuzu
Tüm ürünleri geniş bir kasede karıştırıp hindimizi 4-8 saat arası bu karışımın içinde dinlendiriyoruz.
İç harcı için
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su
- arzu ettiğiniz kadar badem içi
Üst kaplaması için
- 125 gr tereyağ
- yarım demet ince doğranmış maydanoz
- taze kekik
Hindi Dolması Yapılışı
Soğanlar yemeklik doğranır ve en az 3 dakika kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinç, yenibahar, karabiber, tarçın, tuz eklenir ve kavrulmaya devam eder. Sıcak suyun ilavesiyle kısık ateşte 3 dakika daha pişirip marinasyon suyundan çıkarıp kuruttuğunuz hindiye iç harcı doldurun.
Üst kaplama için ayrılan yumuşak tereyağına ince doğranmış maydanoz ve taze kekik ilave edin homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Bu karışımı hindinin dış yüzeyine masaj yaparak yayın. Eşit olarak dağılmasına özen gösterin. Fırına sürmeden önce bütün hindinin bacaklarını yanmaz fırın ipiyle bağlayabilir ya da kürdanla tutturabilirsiniz.
Hindi Dolması Püf Tarifi
Hindi dolmasının püf noktası fırının düşük ısıda olmasıdır. Hindi dolmasının lezzetli olması için 150 derece ısıda 4 saat pişirin. Garnitür olarak brokoli, bezelye ve havuçtan oluşan sebzeler kullanabilirsiniz.
Afiyetle…
PS: Bu yazımda bana ilham veren Ali Rıza Dölkeleş şefime kocaman bir selam olsun . Onun gibi şefleri başımızdan eksik etmesin bizi lezzet tanrıları …