Kuşadası’nın Saklı Cenneti Zeus Mağarası

1
51595

Ege’de turizmin en hareketli yerlerinden Kuşadası, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı gibi el değmemiş bir güzelliğe sahip. Milli parkın hemen girişinde yer alan Zeus Mağarası, hala yeteri kadar tanınmıyor.

Mitolojik öykülere hayat veren mağaranın girişi ve çevresinin saklı olması, milli park ziyaretçilerinin birçoğunun mağarayı görmeden bölgeden ayrılmasına neden oluyor. Çok defa milli parka gitmiş ve her defasında mağarayı es geçmiş biri olarak, kendime bu kez aynı şeyi tekrarlamayacağıma dair söz verdim.

Zeus-Magarasi-Kusadasi

Milli parkın hemen girişinde tabelası bulunan mağaraya, ana caddeden 7-8 dakikalık bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşılabiliyor. Son düzlükte mağaraya kısa bir tırmanma ve hemen ardından iniş var. Bu bölüm kaygan zemin nedeniyle zor anlar yaşatsa da karşınıza çıkan manzaraya değiyor.

Zeus Mağarası’nın bu ismi almasıyla ilgili birden çok öykü var. Bunlardan ilkinde; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Posedion’u kızdırdığında, elindeki üçlü yabası ile denizleri alt üst eden Posedion’un gazabından korunmak için bu mağaraya sığınıp, burada dinlenip yıkanıyormuş. Bir diğer mitolojik öyküde ise Antik Panionion Birliği’nin toplantılarının düzenlendiği bölgede krallar toplantıdayken, kraliçeler bu mağarada yüzerlermiş. Mağaraya girenlerin karşıya dikkatli baktıklarında Zeus’un yüzünün yansımasını görebildikleri söyleniyor.

Zeus-Kusadasi

İsminin kökeninin farklı olaylara dayandırıldığı mağara, 150 metre ötesinde olan ana cadde ve yaşamdan kopmak için tam anlamıyla bir kaçış noktası. Tüm gürültü, sıcak, trafik ve insanlardan bu kadar kısa bir sürede uzaklaşmak insanı gerçekten şaşırtıyor.

Yoğun maki bitkilerinin gizlediği mağaranın girişi ve çevresinde ziyaretçilerin bağladığı çaputlar her yeri sarmış durumda. Adak adayan, dilek dileyen Türk insanının sınır ve mekan tanımayan özelliğini bir kez görmüş oluyoruz hep birlikte.

Kusadasi-Zeus-Magarasi

30-40 metrelik kayalık açıklıktan girilen Kuşadası Dilek Yarımadası Zeus Mağarası, kalkerli kayaçların yer altı suları tarafından aşındırılmasıyla bu halini almış. Zaman içerisinde çöküntüyle meydana gelen obruğun içinde sular birikmiş ve küçük bir göle dönüşmüş burası.

Yaz-kış ortalama 5 derece civarında olan su, özellikle yaz aylarında sıcaktan kaçan ve yüzmek isteyenler için ideal. Su derinliği kıyıya yakın bölümde 4-5 metre arasında değişiyor. Kayaçların altına gidildikçe ise derinlik 8-10 metreye ulaşıyor. Mağaranın su altındaki bölümünde sarkıtlar var. Profesyonel dalgıçların görebileceği bu güzel görüntüler, maalesef çevre bilinci gelişmemiş ziyaretçilerin tehdidi altında. Her yer çöple dolu. Mağaranın dip kısmına doğru karanlık bir bölüm var. O bölümün nereye kadar gittiği bilinmiyor.

Kusadasi-Zeus-Milli-Park
Mağara girişindeki son rampa oldukça kaygan

Dağdan gelen yer altı sularıyla denizden gelen az miktardaki suyun birleşmesi suyun tadını ilginç bir hale dönüştürmüş. Düşme tehlikesini önlemek için kaygan olmayan ayakkabı ve terlikle yürümek önem taşıyor.

Kuşadası Zeus Mağarası’na Nasıl Gidilir

Zeus Mağarası, Kuşadası Güzelçamlı’da bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı giriş kapısına gelmeden 100 metre kadar geride solda. Ana yolda tabelası bulunan mağara, yoldan 200 metre kadar içeride. Mağaranın girişi 20 metre kadar kaygan taşlı bir patikaya sahip.

Kuşadası ilçe merkezinden 27 km, Aydın’dan 68 km, İzmir‘den 129 km, Ankara’dan 655 km, İstanbul’dan ise 595 km. Zeus Mağarası giriş ücreti bulunmuyor. Temizlik için zaman zaman milli park çalışanları mağaraya geliyor.

En yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes. Karayolu ile geleceklerin Kuşadası merkeze ulaşmaları, merkezden kalkan Güzelçamlı-Milli Park dolmuşlarını kullanmaları gerekiyor. Özel araç ya da bisikletle gelmek en kolayı.

Ulaşım açısından oldukça rahat bir noktada olmasına rağmen hak ettiği ilgi ve değeri bir türlü görmeyen Zeus Mağarası, doğayı seven, yeni yerler keşfetmekten hoşlananlar için bir cennet.

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz