Akdeniz boyunca 321 km sahil şeridine sahip olan Mersin, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizmde yüksek bir potansiyele sahip. Tarihi geçmişi günümüzden 7 bin yıl kadar geriye uzanan Mersin, tatil yapmayı düşünen her kesimin beklentilerini karşılayacak altyapıyı barındırıyor.
Uzunluğu 110 km’yi bulan doğal kumsalları, antik kentleri, inanç merkezleri, tarihi yapıları, lezzetli yemekleri ve tatlıları, yılın büyük bölümünde kendini gösteren sımsıcak güneşi ile Mersin; Akdeniz Bölgesi’nde en iyi tatil rotalarından biri. İsmini sıkça duyduğumuz birçok tatil merkezi doğallıktan uzaklaşırken; Mersin’in bakir kalmayı başaran yapısı kentteki her adımda kendini hissettiriyor.

Sıcakkanlı insanların misafirperver ruhunu hissettiren Mersin sokakları, geçmişle günümüzü bir arada yaşatıyor. Hareketin bir an bile durmadığı çarşılar, cadde ve ara sokaklarda yaşam sürerken; çevreye biraz dikkatli bakıldığında geçmişten izler göz kırpıyor.
İster iş, ister kısa süreli gezi, ister tatil olsun Mersin’i tanımak için Mersinliler gibi bakmak, onların gündelik koşturmalarına tanık olmak gerekiyor. Mersin’i Mersinli gibi yaşamak için önerilere göz atarak, şehirde turist yerine yerli gibi dolaşmak mümkün.
Mersin’de Görülmesi Gereken Yerler
1. Latin İtalyan Katolik Kilisesi

Mersin tarih boyunca çokkültürlülüğün görüldüğü, farklı inanç gruplarının bir arada yaşadığı bir kent olma özelliğini korumayı başarmış. Bu kültürü en iyi hissettiren yerlerden biri Latin İtalyan Katolik Kilisesi. Mersin Katolik Kilisesi, Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi veya Mersin St. Antuan İtalyan Kilisesi isimleriyle de tanınan yapı Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecit’in 1853 yılında verdiği ferman üzerine inşa edilmiş. Günümüzde Katolik cemaatin ibadetini sürdürdüğü kilisenin saat kulesi ve okul bölümü de bulunuyor. Mersin’in kalbinin attığı Uray Caddesi’ndeki kilise Mersin tarihi için oldukça önemli.
2. Aziz Mihail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Arap Ortodoks Kilisesi’nin tam ismi Aziz Mihail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi olarak geçiyor. Dimitri ve Tomris Nadir’in bağışladığı arsada 1878 yılında inşa edilen kilise, Mersin’de ibadete açık en eski kilise unvanını taşıyor. Geçmişte bir çan kulesine sahip olan kilisenin kulesi günümüze ulaşmayı başaramamış. Mersin’de resmi törenlerin gerçekleştiği, birçok resmi kurumun sıralandığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kilise uzun palmiye ağaçlarının arasından kenti selamlıyor.
3. Mersin Balıkçı Barınağı

Akdeniz’in havasını solumak için Mersin şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’ndan sahile inmek yeterli. Yürüyüş yolları ve yeşil alan içerisinde taze çim kokusu ile birleşen deniz havası oldukça keyifli. Atatürk Parkı’nda balık tutanları izledikten sonra, parkın hemen bitişiğindeki Balıkçı Barınağı, yan yana sıralanan balık ekmek tekneleriyle mola vermek için ideal.
4. İçel Sanat Kulübü

İçel Sanat Kulübü, Mersin’de yaşayan ve kent yaşamına duyarlı çalışmalar yapan sanatseverlerin kurduğu bir dernek. Şehir merkezinde Sanat Sokağı’nda restore edilen bir yapı içerisinde faaliyetlerini sürdüren dernek; sergi, söyleşi ve atölye çalışmalarına evsahipliği yapıyor. Bahçesinde çok şık bir kafesi de bulunan kulüp, Mersin aşıklarının buluşma noktasına dönüşmüş. Şehirle ilgili aklınıza gelen her türlü soruya içtenlikle yanıt alabileceğiniz bu mekanı listeye ekleyin.
5. Arabağa Kahvecisi

Mersin’e Girit’ten mübadele ile gelen Nuri Uçar (Arabağa) tarafından 1926’da Soğuksu Caddesi’nde açılan Arabağa Türk Kahvesi, kentte öğütülmüş kahveyi ilk satan dükkan. Günümüzde dedelerinden miras bu kültürü yaşatan torunlar, toplamda 5 mağaza ile hizmet vermeyi sürdürüyor. Çukurova Bölgesi’nin en önemli markalarından biri olan Arabağa Türk Kahvesi’nin tadına bakmak için herhangi bir şubeyi ziyaret etmek yeterli.
6. Kasaplar Çarşısı

Mersin özellikle sokak lezzetlerinden hoşlananlar için tam anlamıyla bir cennet. Tantuni, kokoreç, kelle paça, işkembe ve her türlü sakatat büyük bir özenle hazırlanarak taze taze satışa sunuluyor. Kasaplar Çarşısı bu lezzetleri ilk yerinden görmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilecek noktalardan. Askıya asılmış taze et ve sakatat çeşitlerine yakından baktıktan sonra, köşede kokoreç satan seyyarda kısa bir mola iyi gelir.
7. Mersin Şehir Mezarlığı

Farklı medeniyetlerin buluştuğu, hoşgörü havasının hakim olduğu Mersin bu özelliğini günümüzde de sürdürüyor. Ülkemizin en çok göç alan büyükşehirlerinden biri olan kentte şehir mezarlığı, belki de dünyada bir başka örneği olmayan bir özelliğe sahip. Musevi, Hristiyan ve Müslümanların aynı mezarlık alanında defnedildiği mezarlıkta bir de şehitlik bulunuyor.
8. Yumuktepe Höyüğü

Avrupa’ya buğday sevkiyatının gerçekleştirildiği yer olarak bilinen Yumuktepe Höyüğü, farklı dönemlere ait katmanlara sahip. Avrupalıları buğdayla tanıştıran ve dünyada ilk tarımsal faaliyetin gerçekleştirildiği yerler arasında gösterilen Yumuktepe, tarihi bir öneme sahip. En üst bölümünde işgal döneminde kentte karargah kuran Fransız askerlerine ait konserve kutuları, şarap şişeleri ve askeri malzemelerin bulunduğu höyük, Mersin tarihine ışık tutuyor.
9. Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Neolitik, Helenistik ve Roma dönemlerinin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Roma Dönemi’nin en önemli liman kentleri arasında gösteriliyor. İlk kazı çalışmaları 1999 yılında gerçekleştirilen antik kentin, MÖ 1. ve MS 1. yüzyıllar arasında bölgenin en işlek limanlarından biri olduğu keşfedilmiş. Sütunlu cadde ve Roma dükkanlarının mimari bütünlük içerisinde görülebildiği Soli, kentin büyümesi nedeniyle tehlike altında. Mersin’e 11 km mesafedeki kent, bölge tarihine tanıklık etmek için uğranılması gereken yerler arasında.
Mersin’de Ne Yenir
Mersin çok kimlikli yapısı nedeniyle bölge mutfağını en iyi yansıtan şehirlerden biri. Orta Doğu, Anadolu ve Akdeniz esintisi taşıyan yemekleri, sokak lezzetleri ve birbirinden güzel tatlılarıyla şehir yemek yemekten keyif alanlar için tam anlamıyla bir cennet.

Mersin’in en önemli markalarından tantuni Mersin’de yenilecekler arasında ilk sırada. Çok küçük kuşbaşı doğranmış etin haşlanması ve ardından kızgın yağda çevrilmesiyle yapılan tantuni dürüm içerisinde servis ediliyor. İsmet İnönü Bulvarı üzerindeki Öz Mersin Tantuni’de bir seferde 2,5 tantuni yemeyi başardım. Tantuniyi yağlı ve mideyi rahatsız eden bir yiyecek olarak tanıyanlar için Mersin harika bir deneyim.

Her ne kadar anavatanı Hatay olsa da Mersin de künefe konusunda oldukça iddialı. Mersin usulü künefe, büyük bir tepside hazırlanıyor ve her an sıcak ve servise hazır olarak bekletiliyor. Künefenin üzerindeki kızarmış bölümü yumuşak ve ağızda dağılıyor. Künefeci Emin Usta, işin hakkını vererek yapan yerlerden. Künefeci Emin Usta’ya kadar gelmişken, geçmişte sadece Ramazan aylarında servis edilen ve Mersin’e özgü bir tatlıyla tanışmak gerek. Kerebiç bembeyaz kaymağın içerisinde, fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılan içli köfteyi andıran bir tatlı. Beyaz köpüğünü oluşturan çöven otunun aromasıyla kerebiç inanılmaz bir lezzet.
Mersin’de Nerede Kalınır
Mersin konaklama için farklı alternatifler sunan bir kent. Şehirde her bütçe ve beklentiye uygun otel ve pansiyon bulmak mümkün. Ben Mersin seyahatimde Hostapark Hotel ve Sultaşa Otel’de birer gece kaldım.
Şehir konseptinde hizmet veren Hostapark Hotel, konumu ile oldukça avantajlı. Şehir merkezindeki çarşı, dükkan, resmi kurum ve birçok noktaya çok kısa bir sürede ulaşılabilen Hostapark Hotel, bir toplantı salonuna da sahip. İş toplantıları, sunum ya da görüşme gibi durumlarda otelin salonundan yararlanmak mümkün.

Uzun palmiyelerle çevrili bahçesi, havuzu, spa ve masaj merkezi, etkileyici kahvaltısıyla Sultaşa Otel, Mersin Marina’ya da oldukça yakın bir konumda. Şehrin içinde şehir stres ve gürültüsünden uzak bir noktada bulunan Sultaşa Otel, düğün, toplantı ve davetler için de en çok tercih edilen otellerden biri. Kenti keşfetmek için yaşadığım yorgunluğu unuttuğum Sultaşa Otel DuyguSu Spa & Masaj Merkezi’nde Bali ve Thai masajı önerilerini değerlendirin.
Mersin’e Nasıl Gidilir
Türkiye’nin her bölgesinden karayoluyla ulaşımın mümkün olduğu Mersin’e havayoluyla gelmek için Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kullanmak gerekiyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Lefkoşa ve Van’dan direkt uçak seferi bulunuyor. Havalimanı-Mersin arası mesafe 67 km. Havalimanından HAVAŞ otobüsleri ile transfer yapılabiliyor.

Mersin-Adana arasında ulaşım için bir başka alternatif de banliyö tren seferleri. Yaklaşık 50 dakika süren tren yolculuğu ile iki şehir birbirine bağlanıyor. Mersin İzmir’e 893 km, İstanbul’a 932 km, Ankara’ya 483 km, Adana’ya 67 km, Antalya’ya 489 km, Konya’ya ise 348 km uzaklıkta.
Mersin’in tadını çıkarmak, şehri tam anlamıyla keşfetmek için kentte yaşayanların dolaştığı yerlere gidin, onların oturduğu yerlerde oturun, onların yediği şeylerin tadına bakıp, Mersin’i onlar gibi deneyimleyin. Mersin her türlü beklentiye sahip insanı bir araya getirecek potansiyele sahip.
Mersin’i görmeyi çok istiyordum, bu bilgiler çok faydalı oldu.
Çok faydalı bir yazı olmuş, baharda Akdeniz çok güzel olur.