Antalya‘da Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Phaselis Plajı, kendisiyle aynı adı taşıyan antik kentin yanı başında. Kemer’e 16 km uzaklıkta olan plaj, bölgede şehirleşmeden uzak, sessiz, sakin ve tarihi mirasla bir arada keyif yapabileceğiniz bir cennet.
Phaselis Antik Kenti’nin yanı başında Phaselis plajları olarak bilinen 3 farklı koy var. Kuzey, merkez ve güney liman olarak adlandırılan bu plajların her biri taşıdığı farklı özellikleriyle plajdan beklentinize göre seçim yapıp tadını çıkarabileceğiniz güzellikte.

Phaselis Antik Kenti
Antik dönemin en işlek ve en ünlü limanlarından Phaselis Antik Kenti‘nin kuruluşu MÖ 7. yüzyıla uzanıyor. Rodoslu koloniciler tarafından Lakios önderliğinde kurulan kent, Anadolu’nun Pers istilasını yaşamasından sonra Büyük İskender hakimiyetine girdi. 3 farklı limanı ile kurulduğu ilk günden bu yana bölgenin en hareketli ve en zengin kentlerinden biri olan Phaselis 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildikten hemen sonra Likya Birliği’nin parçası oldu.
Roma İmparatorluğu döneminde imparatorların ziyaret ederek onurlandırdığı Phaselis Antik Kenti, Bizans İmparatorluğu döneminde piskoposluk merkezi haline geldi. Arap akınları ve Selçuklu Devleti’nin Anadolu’daki hakimiyetiyle birlikte kent terk edilerek, tarih sahnesinden yok oldu.
Phaselis Plajı, Antalya

Phaselis Plajı olarak adlandırılan bölgede 3 ayrı koy bulunuyor. Antik kentteki 3 plaj, geçmişte her biri liman olan kıyı şeridinde yer alıyor. Kuzey Liman, Merkez Liman ve Güney Liman olarak adlandırılan Phaselis Plajları, yaz aylarında kenti ziyaret edenlerin keyifle zaman geçirdiği, serinlediği doğa harikası yerler.
Phaselis Antik Kenti’ne girişte ziyaretçileri karşılayan ilk koy Kuzey Liman Plajı. Kuzey Liman Plajı’ndan ilerleyince Merkez Liman ve son olarak da Güney Liman Plajı’na ulaşılıyor. Her bir plajın bir diğerine göre artı ve eksileri var. Phaselis’e kadar gelmişken her bir plajı görüp, anlık değerlendirme yapmak ve ona göre karar vermek en doğrusu. Plajların hiçbirinde şezlong ve şemsiye bulunmadığını hatırlatmakta yarar var.
1. Phaselis Kuzey Liman Plajı

Phaselis Antik Kenti’nin ikinci büyük plajı olan Kuzey Liman, antik kentin girişine en yakın konumda. Araçla Kuzey Liman’ın yakınına kadar ulaşılabiliyor. Denizi berrak ve temiz olan Kuzey Liman’da zemin çakıllı. Plajın yanı başında ağaç bulunmaması sıcak havalarda sorun yaratıyor. Ağaç gölgesinden yararlanmak için plajın biraz gerisine ilerlemek gerekiyor. Kuzey Liman’da denize girmeyi düşünenlerin şemsiye taşımaları şart. Duş ve tuvalet ihtiyacı için Güney Liman’a gitmek gerekiyor.
2. Phaselis Merkez Liman Plajı

Phaselis Antik Kenti’nin adı gibi tam merkez noktasında yer alan Merkez Liman Plajı, coğrafi yapı nedeniyle doğal havuz görünümünde. Tarihi su kemerinin çevresindeki alan Merkez Liman’a gelmek isteyenlerin araçlarını park edebileceği bölge. Akıntıdan uzak oluşu nedeniyle Merkez Liman Plajı’nda su sıcaklığı ortalamanın üzerinde. Antalya genelinde yaz aylarında yüksek olan deniz sıcaklığı Merkez Liman’da birkaç derece daha fazla oluyor. Suyun temiz ve berrak, denizin zemininin yer yer kum yer yer çakıllı olduğu Merkez Liman, Phaselis’e gelenlerin en çok tercih ettiği plaj. Kıyı ve çevresinin sığ oluşu, dalganın hiç görülmemesi çocuklu aileler için avantaj.
Merkez Liman’ın çevresinin sık ağaçlarla çevrili olması plaj keyfini piknikle taçlandırmak isteyenler için de mükemmel bir fırsat sunuyor. Geniş ağaçlık alanlarda güneşin yorucu etkisine maruz kalmadan gölgede dinlenme şansınız var. Duş ve tuvalet için Güney Liman’a gitmek gerekiyor.
3. Phaselis Güney Liman Plajı

Kuzey ve merkez limanla karşılaştırıldığında daha büyük bir plaj alanına sahip Güney Liman Plajı, manzarasıyla öne çıkıyor. Temiz ve berrak deniz suyu yılın genelinde dalgalı. Güney Liman Plajı, Phaselis Antik Kenti girişine en uzak noktada yer alıyor. Yoğun günlerde otopark sıkıntısı ve kalabalıktan dolayı sıkıntı yaşanabiliyor.
Güney Liman Plajı, kum ve çakıl taşlı. Antik kente tekne turu ile gelen turistlerin Güney Liman’dan giriş yapmaları nedeniyle yaz aylarında her gün hareketli bir bölge burası. Phaselis plajlarının duş, soyunma kabini, tuvalet ve atıştırmalık ürünlerin satıldığı büfesi de Güney Liman’da.
9 bini aşan tarihi geçmişiyle bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden olan Phaselis Antik Kenti’nde mangal yakmak kesinlikle yasak. Birinci derece sit alanı olan bölgede tarihi mirasa saygılı olmak hepimizin görevi.
Phaselis Plajı nerede?
Phaselis Plajı’na nasıl gidilir?
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çamyuva Mahallesi’nde yer alan Phaselis Antik Kenti ve Phaselis Plajı, Kemer’e 16 km, Antalya’ya ise 58 km uzaklıkta. Antalya yönünden gelişte Kumluca Karayolu’nun 57. kilometresinde yer alan kavşaktan sahile dönmek gerekiyor. Ana yoldan sahile döndükten 1 km sonra Phaselis (Faselis) tabelasını takip ederek antik kentin girişine kadar ulaşılıyor.
Antalya, Kemer ve Tekirova’dan kalkan minibüsler Phaselis Antik Kenti ve Phaselis Plajı’na kadar geliyor. Minibüsler antik kent girişinde yolcularını indiriyor. Bilet gişesinden plajlara yürüyerek ulaşılıyor. Özel araçlar ise antik kentteki plajların yanı başındaki otopark alanına geçiş yapabiliyor.
➤ İstanbul-Antalya otobüs bileti seçeneklerine göz atın.
Phaselis Plajı ziyaret saatleri ve giriş ücreti
🗺 Adres: Çamyuva Mahallesi, 07980 Kemer, Antalya 📲 phaselis.gov.tr
☎️Telefon: +90 (242) 821 45 06
⏰ Phaselis Plajı ziyaret saatleri: Phaselis Plajı yaz döneminde (1 Nisan-1 Ekim) 08.00-18.30, kış döneminde (1 Ekim-1 Nisan) 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Plaj kış döneminde hafta sonları ziyarete kapalı; yaz döneminde ise haftanın 7 günü açık.
🔐 Phaselis Plajı giriş ücreti: Phaselis Plajı giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli. Sarı Basın Kartı (Turkuaz renkli) sahibi basın mensupları, 65 yaş üzeri, 18 yaş altı ücretsiz.
[…] 15. Phaselis Plajı, Antalya | Phaselis Antik Kenti | Kesfetsek.com […]
[…] 15. Phaselis Plajı, Antalya | Phaselis Antik Kenti | Kesfetsek.com […]
[…] Phaselis Plajı, Antalya […]
Birincisi, gölgeler varlığımızın mekândaki yansımasıdır. Sonra, gölgelerimiz üst üste biner, iç içe geçer, iletişim kurar. Bu projede gölgeler, zihin durumlarımızın temsilleri aracılığıyla öznel hale getiriliyor. İzleyiciler, ışık kaynağı tarafından çarpıtılmak yerine, kendilerinden EEG verileri toplayan ve buna göre yanlarındaki zemine yansıtılan sahte gölgeler oluşturan kulaklıkları takarak kendi gölgelerini kontrol edebilecekler.
[…] https://kesfetsek.com/phaselis–plaji-antalya […]
I certainly thank you for writing this article well, hopefully it will become a reference in journals or other scientific writings and can help many people. thanks.
[…] 9. Phaselis Plajı, Antalya | Phaselis Antik Kenti | Kesfetsek.com […]
[…] https://kesfetsek.com/phaselis-plaji-antalya […]
[…] https://kesfetsek.com/phaselis–plaji-antalya […]
[…] 10. Phaselis Plajı, Antalya | Phaselis Antik Kenti | Kesfetsek.com […]
KİŞi BaşI 45TL
45 tl veriyosun yatlarin pisliginde yuzuyorsun yat sokmasalar iyi olur
Neden kimse girişin kişi başı 45 Türk lirası olduğunu yorumlarda yazmıyor . Böyle bir saçmalık yeryüzünde olmaz. Buralara gerekli açıklamalar yapılsın ki onca yolu ve zahmeti çeken insanlar mağdur olmasın…
Benim Antalya’daki favori plajım. Deniz tertemiz ve dalgasız üstüne bir de antik kenti var. Daha ne olsun!