Sadece Havası Bile Ömür Uzatan İzmir Köyleri

Ildir-Koyu

Türkiye‘nin dört bir yanında yaşayan birçok insanın hayali bir gün İzmir‘e yerleşmek. Kimisi için emekli olduktan sonra bir sığınak, kimisi için profesyonel yaşamda sıkı çalışıp para biriktirdikten sonra huzuru bulmak için doğru adres.

Özellikle İstanbulluların her fırsatta kaçıp geldiği İzmir, birbirinden güzel köyleriyle sağlık ve huzur bulmak, doğayla baş başa kalmak için oldukça cazip. İzmir kent merkezinde yaşayanların da emeklilik hayallerini süsleyen İzmir köyleri, her fırsatta keyifli zaman geçirilen birer kaçış rotası.

Ömür Uzatan Güzellikte İzmir Köyleri

1. Sığacık, Seferihisar

Sigacik-Koyu

Türkiye’nin ilk sakin şehri (Citta Slow) Seferihisar’ın sahil kasabası Sığacık, ev pansiyonları, daracık sokakları, yerel sebze, meyve ve köylülerin el emeği ürünlerinin satıldığı pazarı, marinası, Teos Antik Kenti, balık restoranları ve plajları ile ömür uzatan bir köy.

Yunanistan’ın Sisam adasıyla karşılıklı feribot seferlerinin düzenlendiği Sığacık, hafta sonları komşu il ve ilçelerden ziyaretçilerle dolup taşıyor.

İzmir şehir merkezinden 52 km uzaklıkta olan Sığacık’a özel araçla bir saat gibi bir sürede ulaşmak mümkün.

Sığacık Kalesi, pazar günleri kale içinde kurulan Üretici Pazarı, Teos Marina, Teos Antik Kenti Sığacık’a kadar gelmişken görülmeli. Ata Demirer’in son filmi Olanlar Oldu’nun Sığacık’ta çekildiğini de hatırlatayım.

2. Germiyan, Çeşme

Germiyan-Koyu

Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk yer olan Germiyan Köyü, Çeşme’ye bağlı bir Türkmen köyü. 1986 yılında İtalya’da başlayan Yavaş Gıda Hareketi’ne katılan köyde yaşayanlar kimyasal etkilerden ve katkılardan uzakta yetiştirdikleri ürünleri evlerinin önünde ve köyde kurulan tezgahlarda satıyor.

Katkısız gıdalar üreterek geleneksel yemekleri yaşatmaya çalışan köy halkı köylerinin tanınması için büyük emek harcıyor. İzmir’e 80 km uzaklıktaki köye ulaşım özel araçla 1 saati biraz geçiyor.

Köy sokaklarında dolaşırken köyde çiftçilik yapan ve güzel sanatlarla uğraşan Nuran Erden’in çizimleriyle karşılacaksınız. Beyaz badanalı evlerin duvarlarına yapılan çiçek çizimleri köye artı bir değer sağlamış. Fotoğraf tutkunları köyü ziyaret edip bu duvarların önünde fotoğraf çekiliyor.

3. Ildır, Çeşme

Ildir-Koyu

Antik dönemdeki ismi Erythrai olan Ildır, Çeşme’ye bağlı bir köy. Köyün tamamının SİT alanı içerisinde olması köyün doğallığının bozulmasını engellemiş. Erythrai ismini toprağının kırmızı renginden dolayı Yunanca’daki kırmızı kelimesinden alan köy sakin ve hareketten uzak yaşamıyla bölgenin saklı cennetlerinden.

Tarım ve balıkçılıkla uğraşan köy halkı kendi ürettiği ürünleri köy genelinde satıyor. Birkaç kafe ve lokantada yerel otlar, gözleme, mantı gibi yemekler yapılıyor. Deniz manzarası ve antik tiyatro mutlaka ziyaret edilmeli.

İzmir şehir merkezinden 75 km uzaklıkta olan Ildır’a İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden özel araçla 1 saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor.

4. Kozbeyli, Foça

Kozbeyli-Koyu

Tarihi günümüzden 600 yıl kadar geriye giden Kozbeyli, Foça ilçesi sınırlarında. Şaphane Dağı üzerine kurulu olan köy Yeni Foça’ya 7 km mesafede.

Foça sahillerine olan konumu ve şehir hayatından uzak oluşu son yıllarda köye dönüşleri ve ziyaretleri hızlandırmış. Dibek kahvesi ile meşhur köyde zeytin ve diğer tarımsal ürünler köylüler tarafından üretilip satılıyor.

Kozbeyli Konağı, hem konaklamak hem de bir şeyler yemek için uğranılabilecek yerlerden. Şakir’in Dibek Kahvesi uzun yıllardır köy meydanında hizmet veriyor. Türk kahvesi molası için mutlaka uğrayın. İzmir şehir merkezinden 60 km uzaklıktaki köye özel araçla 1 saatte ulaşılıyor.

5. Çandarlı, Dikili

Candarli-Koyu

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı olan Çandarlı‘nın tarihi MÖ 4 binli yıllara kadar uzanıyor. İsmini Amazon Kraliçesi Pitane’den aldığı düşünülen Çandarlı’da tüm heybetiyle ayakta olan Çandarlı Kalesi, en çok ziyaret edilen nokta.

Kendi ismini taşıyan körfezde bir yarımada üzerine kurulu olan Çandarlı buz gibi deniz suyu ve keyifli kumsallarıyla özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Sahil Plaj Caddesi’ndeki balık restoranlarında oturup gün batımını izlemek, yarımada boyunca yürüyüş yapmak, bisikletle çevreyi keşfetmek ya da Bademli-Denizköy tarafındaki bakir koylara gitmek Çandarlı’da yapılacak şeylerden. Çandarlı İzmir şehir merkezinden 96 km uzaklıkta. Bu yol özel araçla 1,5 saat kadar sürüyor.

Emekli olduğumuzda küçük bir köye yerleşiriz hayalinin ne kadar gerçekçi olduğunu düşünmek yerine harekete geçip soluklanmalık İzmir köylerine uğramak lazım. Yerel lezzetlerin, güler yüzlü insanların peşinde temiz havayı çekip hiçbir şeyi ertelememenin mutluluğunun tadını köylerde çıkarın.

  1. Nurgül sicim says:

    İzmir’in bütün kasabalarını gezdim eski Foça bir gün emekli olursam yerleşeceğim bir yer görmenizi tavsiye ediyorum denizi havası mis otantik evleri çok güzel

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like