Avrupa‘ya seyahat etmek isteyen, aklının ucundan kıyısından Avrupa’yı geçirenlerin karşısına sıkça çıkan bir kelime Schengen. Avrupa ülkelerinin birçoğunun parçası olduğu, bu ülkelere seyahat etmek isteyenlerin alması gereken vizenin adı olan Schengen, kimileri için bir hayli zaman ve efor isteyen bir süreç, kimileri için ise Avrupa’nın kapılarını uzun bir süre boyunca açan anahtar.
Schengen’in ortaya çıkışı 1985 yılına uzanıyor. Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda kendi idari sınırlarını ortadan kaldırarak, sınır geçişlerini belli bir standarda kavuşturuyor. Beş ülkenin bu anlaşmayı imzaladığı yer Lüksemburg’taki Schengen kasabası.
Bugün dünyanın en bilinen vize rejimlerinden birinin adı olan Schengen, Lüksemburg’un minik kasabasından geliyor. Anlaşmaya taraf olan ülkelerin sınırları da Schengen Bölgesi olarak anılıyor.
Schengen kasabası
Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan birçok insan için Avrupa’nın kapılarını açan Schengen, 600 kişinin yaşadığı bir köy. Lüksemburg, Almanya ve Fransa sınırlarının kesiştiği noktada; Lüksemburg sınırları içinde Moselle Nehri’nin kıyısında kurulmuş olan bu küçük köy, adını Avrupa Birliği vize sisteminin temeli olan Schengen Antlaşması’na vererek dünya çapında bilinir hale geldi.
Başkent Lüksemburg’a yaklaşık 40 kilometre mesafedeki köy, yılın her mevsimi turist kafilelerini ağırlarken, köyde yaşayan yaklaşık 600 kişi daha çok turizm ve şarap üretimi ile uğraşıyor.
Kasabada turistlere uzun yıllar hizmet veren tek otel, 14. yüzyıldan kalma eski bir şatonun restorasyonu ile faaliyete geçirilmiş Chateau de Schengen adlı butik otel. Otel, geçen yıl faaliyetlerine son verdi. Moselle Nehri kenarında ve üzüm bağlarının ortasında çok güzel bir doğaya sahip olan Schengen’den, iki ayrı köprüyle Fransa’ya ve Almanya’ya geçilebiliyor. Bir turist yaklaşık beş dakika içerisinde üç ayrı ülkede bulunabiliyor.
Kasabada, Schengen Antlaşması anısına üç sütunlu özel bir demirden yapılmış ve üzerinde ülkeleri temsil eden yıldızlar yer alan Schengen Antlaşması Anıtı da bulunuyor. Kasabanın merkezindeki Schengen Müzesi’nde ise tarihi antlaşmanın damgalı ve imzalı gerçek nüshası ile antlaşmaya ilişkin fotoğraflar sergileniyor. Schengen bölgesine girmiş olan ülkelerin ulusal pasaportları da bu müzede sergileniyor.
Schengen Vizesi Nedir?
Avrupa Birliği’nde iç sınırları kaldırıp dış sınırları güçlendirerek serbest dolaşım bölgesindeki vatandaşların güvenliğini arttırmayı amaçlayan Schengen Antlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde imzalandı. Antlaşmaya göre dış sınırlar sadece kara sınırıyla kalmayıp, hava ve gümrük kapılarını da kapsıyor.
Schengen Antlaşması’na imza atan ülkeler arasında sınır kapıları yok. Sınır ve gümrük kontrolleri ise olağanüstü durumlar dışında uygulanmıyor. Bütünleşen Avrupa’nın en önemli adımlarından biri olan serbest dolaşımın simgesi Schengen, Avrupa içerisindeki ulaşım ve iletişimin kolaylaşması, insanların daha az bürokratik işlemle karşılaşarak daha konforlu bir seyahat yapmasına yardımcı oluyor.
Schengen Antlaşması’nın, bu antlaşmaya dahil olmayan ülke vatandaşlarına getirdiği kolaylıklar da var. Avrupa’da birbirine yakın bir coğrafyada vize isteyen birkaç ülkeye seyahat planı yapanların Schengen Bölgesi’ne dahil olan tek bir ülkeden çok girişli vize almasıyla kapılar sonuna kadar açılıyor. Seyahat planı yapılan her ülkeden ayrı ayrı vize başvurusu yapmaya gerek kalmadan, üye ülkenin birinden giriş yapıp diğer ülkelere geçiş yapmak mümkün.
Schengen Ülkeleri
27 Schengen ülkesi, 27 Avrupa Birliği ülkesinin 23’si ve 4 Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeden oluşuyor. Güney Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen’e dahil değil. Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen süreci hala beklemede.
İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç AB üyesi olmamasına rağmen Schengen’e dahil. AB’den ayrılan İngiltere ve İrlanda da Schengen rejimine dahil değil.
Schengen ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen üyesi olmayan ancak Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ülkeler: Andorra, Bulgaristan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan.
Avrupa’nın büyük bölümünde sınırların kaldırıldığı, serbest dolaşım ortamının sağlandığı Schengen Antlaşması, 400 milyondan fazla Avrupa vatandaşına sınırlar olmadan seyahat hakkı sağlıyor. Schengen vizesi sahibi turist, öğrenci ve işadamları da vizelerinin geçerlilik süresi boyunca serbest dolaşım hakkından yararlanabiliyor.
Benim arkadaşım bulgar turist vizesi almış 90 günlük ama bütün balkan ülkelerine girmiş bulgaristan Makedonya kosava Arnavutluk bosna hersek Hırvatistan oranda kacak Slovenya ya girmiş yakalanmış pasaportu da yanindamiş Slovenya parmak izi almış hirvata vermiş hırvat sinir dışı etmiş ama dediğine gore pasaporta herganbi işlem yapılmamış simdi Sırbistan da tekrar Türkiye te geliyor bulgar giriş te bi sorun olur mu
Merhaba
Erasmus ile Romanya ya gideceğim. Ama Avrupa yı gezmek istiyorum. Romanya için vize alacağım. Diğer Avrupa ülkeleri için schengen vizesi mi alacağım yoksa gideceğim her ülke için ayrı vize mi almam lazım. Birde aldığım schengen vizesi ile kaç ülke dolaşabiliyorum
Romanya vizesi ile Schengen ülkelerine seyahat edemezsiniz. Schengen vizesi alıp Schengen Bölgesi’ndeki ülkelerin tamamını ziyaret etme şansınız var. Schengen ülkeleri listesi yazının içerisinde bulunuyor.
Merhaba, Yunanistan dan schengen vizesi alınıp, aynı gün Bulgaristan a giriş yapılabilirmi schengen vizesi ile.
Dönüş te Yunanistan dan direkt Türkiye değilde Bulgaristan dan yapılırsa prob. olurmu. ?
Girebilirsiniz sorun olmaz.
Teşekkürler.
Şimdi yeni bir gelişme daha var Bulgaristan ülkesinden oturum alan avrupada yaşayıp ve çalışanlar var
Merhaba, Ben ve kızım Bulgaristan çift vatandaşız fakat eşim sadece Türkiye vatandaşı. Eşim Bulgaristan vizesi ile Avrupa da dolaşabilir mi, veya Yunanistan eşime Schengen vizesi verirmi.. Teşekkürler
Bulgaristan vizesi ile Schengen bölgesine giremez. Avrupa’yı dolaşamaz. Yunanistan’dan Schengen alırsa Avrupa’ya gidebilir.
Merhaba, yukarıda tolganın sorusuna benzer bir soru sorayım, tek girişli vizemiz var almanyadan. uçakla almanyaya gittik, dönüşü araçla yapıyoruz, hırvatistan üzerinden geçiyoruz ve yunanistan üzerinden ipsaladan giriş yapıyoruz türkiyeye. burda şengene iki giriş yapılmış oluyor ama birisi türkiyeden değil. bunun bir önemi var mı? mümkün mü böyle birşey?
Merhaba, Hırvatistan Schengen rejimine dahil değil. Tek girişli vize ile Hırvatistan’a girdikten sonra yeniden Schengen alanına giriş yapamazsınız.
Merhabalar benim de bir sorum olacak hollandaya davetiye ile vize alıp, alırken hollandaya gidiş dönüş uçak biletini gösterdim şimdi biletlerimi iptal edip vize tarihlerini kapsayan şekilde farklı günlere ilk giriş yine hollanda olmak üzere dönüşü belçikadan yapabilirmiyim?
Yapabilirsiniz. İlk giriş Hollanda’dan olduğu sürece sorun yok.
Herkese merhaba,
Aklıma takılan bir soru var.Mesela 2 aylık çift girişli Schengen vizesi var Yunanistan’dan.İlk girişi Yunanistan’dan yaptım gittim geldim Atina’ya.İkinci girişi yine iki aylık sürede İpsala’dan yaptım.Yunanistan’da bir-iki gün kaldım sonra Makedonya’ya geçtim.Oradan Karadağ vs derken Dubrovnik’e geldim.Hırvatistan schengen üyesi değil.İki giriş-çıkış yaptım.Fakat 2 aylık sürem devam ediyor.Hırvatistan bu durumda ne yapar?Schengen üyesi değil schengen kuralı uygulayamaz.Bu Durumu nasıl izah edebilirsiniz?
Merhaba,
Hırvatistan Schengen rejimine dahil olmamakla birlikte Schengen vizesi sahiplerinin girebildiği bir ülke. 2 giriş hakkı bulunan Schengen’inizle 2 hakkınızı da Yunanistan’dan kullandıktan sonra Hırvatistan’a giriş yapamazsınız. Ya Hırvat ulusal vizesi alacaksınız ya da bir kez daha Schengen vizesi. Vizeniz geçerlilik süresi boyunca en fazla 2 giriş hakkı tanıyor.
Schengen vizesi, ismini Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında 1985 yılında Lüksemburg’un bir kasabası olan Schengen’de imzaladıkları anlaşmadan almıştır. Bu bilgide ek bilgi olarak burada bulunsun.
Merhaba arkadaslar ben fransaya (büyüduğum yere) gitmek istiyorum 2 haftaligina esim gumruk memuru 7 senedir calisiyor yani bu durumda bir kolaylik var mi shengen vizesi icin bir bilginiz var mi ?
Avrupa ülkelerini gözünüzde çok büyütmeyin, onların da kötü yönleri var 🙂
Schengen ülkelerinin vize derdi canımı sıkıyor. Ben Balkan ülkelerine ve vizesiz ülkelere gidiyorum. Size de tavsiye ederim. Schengen 300 lira, bugün Balkanlara 100 liraya uçak bileti var.
Turistik bir vize için kendi vatandaşlarından talep dahi edemeyecekleri belgeleri toplayan Schengen ülkelerine karşı dimdik durmak ve politik yaptırımlara zaman geçmeden başvurmak gerekliliğine inanmaktayım.
Çok garip olan ise Avrupa vatandaşlarının bizim vize zorunluluğumuzdan bihaber olmaları. İstenen belgeleri ve yapılan muameleyi öğrenen Avrupa vatandaşlarının üzgün ve biraz da mahçup bir şekilde devletleri adına özür dilediklerine çok şahit oldum.
Su vizeleri kaldirsalar da rahat gidip gelsek Schengen koyune 🙂
Hiç aklıma gelmezdi Schengen’in bir köy olduğu. Bir gün şu şengen vizesi kalkar umarım. Gider bu köyü görürüz 🙂