Avrupa ülkeleri, kısa uçuş mesafesi ve birçok hava yolu şirketinin uygun uçak bileti fırsatları ile Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde sıklıkla gittiği yerler arasında. Balkan ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkeleri dışında Avrupa ülkelerinin tamamına yakını Türk vatandaşlarından vize istiyor.
Bordo pasaport (umuma mahsus) sahibi Türk vatandaşları Avrupa seyahati için Schengen vizesi almak durumunda. 1985 yılında Avrupa ülkeleri arasında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile sözleşmeye imza atan ülkeler iç sınır kontrollerini kaldırarak, dış sınırlarında ortak kontrol sistemine geçti.
Anlaşmaya üye olan ülkeler Schengen Bölgesi adı verilen bölgenin içerisinde yer alarak Schengen vizesi sahibi kişilere tek sistemle kapılarını açıyor.
Schengen Vizesi İle İlgili Merak Edilenler
1. Schengen vizesi nedir?
Avrupa Birliği’nde iç sınırları kaldırıp dış sınırları güçlendirerek serbest dolaşım bölgesindeki vatandaşların güvenliğini arttırmayı amaçlayan Schengen Antlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde imzalandı. Antlaşmaya göre dış sınırlar sadece kara sınırıyla kalmayıp, hava ve gümrük kapılarını da kapsıyor.
Schengen Antlaşması’na imza atan ülkeler arasında sınır kapıları yok. Sınır ve gümrük kontrolleri ise olağanüstü durumlar dışında uygulanmıyor. Bütünleşen Avrupa’nın en önemli adımlarından biri olan serbest dolaşımın simgesi Schengen, Avrupa içerisindeki ulaşım ve iletişimin kolaylaşması, insanların daha az bürokratik işlemle karşılaşarak daha konforlu bir seyahat yapmasına yardımcı oluyor.
Schengen Antlaşması’nın, bu antlaşmaya dahil olmayan ülke vatandaşlarına getirdiği kolaylıklar da var. Avrupa’da birbirine yakın bir coğrafyada vize isteyen birkaç ülkeye seyahat planı yapanların Schengen Bölgesi’ne dahil olan tek bir ülkeden çok girişli vize almasıyla kapılar sonuna kadar açılıyor. Seyahat planı yapılan her ülkeden ayrı ayrı vize başvurusu yapmaya gerek kalmadan, üye ülkenin birinden giriş yapıp diğer ülkelere geçiş yapmak mümkün.
2. Schengen Bölgesi’ne dahil olan ülkeler hangileri?
27 Schengen ülkesi, 27 Avrupa Birliği ülkesinin 23’ü ve 4 Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeden oluşuyor. Güney Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasına rağmen Schengen’e dahil değil. İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç AB üyesi olmamasına rağmen Schengen’e dahil. AB’den ayrılma kararı alan İngiltere ve İrlanda da Schengen rejimine dahil değil.
Schengen ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen üyesi olmayan ancak Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ülkeler: Andorra, Bulgaristan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan.
3. Schengen ülkeleri arasında geçiş yaparken vize kontrolü yapılıyor mu?
Schengen Bölgesi içerisine girdikten sonra bir başka Schengen ülkesine geçiş sırasında vize kontrolü yapılmıyor. Schengen vizesi ile Avrupa ülkelerine seyahat eden kişi yalnızca bu ülkelerden ilk seyahat ettiği ülkeye girişte ve Schengen Bölgesi’nden çıkışı sırasında vize ve pasaport kontrolüne tabi tutuluyor.
Örnek vermek gerekirse Yunanistan’dan Schengen vizeniz var. İstanbul’dan Atina’ya uçakla seyahat ediyorsunuz. Atina Havalimanı’nda Schengen vizeniz kontrol edilerek ülkeye giriş yapıyorsunuz. Atina’dan uçakla Almanya’nın başkenti Berlin’e geçişiniz sırasında vize kontrol süreci yaşamazsınız.
Pasaportunuzla tıpkı iç hatlar yolculuğu yapar gibi yolculuğunuzu tamamlayıp Berlin’e girişiniz mümkün. Bu seyahatte Berlin’den Türkiye’ye dönüşünüzde ise Schengen Bölgesi’nin dışına çıkacağınız için pasaport kontrolüne girmek durumundasınız.
4. İngiltere vizesi ile Schengen Bölgesi’ne girebilir miyim?
Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alan İngiltere, hiçbir dönem Schengen Bölgesi’nin bir parçası olmadı. İngiltere vizesine sahip olan bir kişinin Schengen ülkelerine giriş yapması mümkün değil.
İngiltere vizesinin resmi adı Birleşik Krallık vizesi. Birleşik Krallık vizesine sahip olan kişiler İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’ya seyahat edebiliyor. Schengen vizesi ile de İngiltere’ye seyahat etmek mümkün değil. Bunun için de Birleşik Krallık vizesi almanız şart.
5. Schengen vizesi ile Amerika’ya gidebilir miyim?
Schengen vizesi, Schengen anlaşmasına taraf olan ülkelere giriş çıkışlarda kullanılabiliyor. Schengen vizesi sahibi olanların bu vizeyle Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmesi mümkün değil. ABD’ye seyahat için Amerika vizesi alınması gerekiyor.
6. Çok girişli Schengen vizesi (MULT) ne demek?
Schengen vizesi olumlu sonuçlanan kişilere üç farklı türde süreyi kapsayan vize veriliyor. Çok girişli Schengen vizesi ‘multiple’ olarak adlandırılıyor. Multiple vize, vize evrağının üzerinde MULT şeklinde gösteriliyor. Multiple yani çok girişli vize sahibi olan kişiler, vizenin geçerlilik süresi içerisinde maksimum kalış süresini aşmadan diledikleri kadar ülkeye giriş-çıkış yapma hakkına sahip.
7. Tek girişli Schengen vizesi (Single) ne demek?
Schengen vizesi olumlu sonuçlanan kişilere çok girişli (multiple) vize, tek girişli (single) vize ya da çift girişli vize veriliyor. Tek girişli Schengen vizesi ile vizenin geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesine yalnızca bir kez seyahat edilebiliyor.
8. Çift girişli Schengen vizesi ne demek?
Çift girişli Schengen vizesine sahip olan kişiler vizelerinin geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesine 2 kez giriş-çıkış yapma hakkına sahip.
9. Schengen vizesi aldığım ülkenin dışında başka bir Schengen ülkesinden giriş yapabilir miyim?
Schengen vizesi kuralları, vize başvurusu yapacak kişinin başvurusunu Schengen Bölgesi’nde en uzun süre konaklayacağı ülkeye yapması gerektiğini açıklıyor. Örneğin Almanya, Hollanda ve Belçika’yı kapsayan 7 günlük seyahat planınız var. Almanya’da 4, Hollanda’da 2, Belçika’da ise 1 gece konaklamayı planlıyorsunuz.
Seyahat sırasında en uzun süre Almanya’da konaklayacağınız için Almanya vizesine başvurmanız gerekiyor. Seyahatinizin başlangıç noktası Hollanda, dönüş noktası Belçika olsa bile Almanya vize başvurusunda konaklama ve seyahat bilgilerinizi ekleyerek başvurunuzu bu şekilde yapmalısınız.
Almanya vizesi ile Hollanda’ya girişte de yanınızda taşıyacağınız seyahat belgeleri ile en uzun süre Almanya’da kalacağınızı açıklamanız gerekebilir.
Bu durum yalnızca ilk defa kullanılacak Schengen vizesi ile başka ülkeye seyahatlerde sorun yaratabiliyor. Schengen vizesini aldığınız ülkeye seyahat ettikten sonra, bölge içerisindeki diğer ülkelere yapacağınız seyahatlerde sorun yaşamazsınız.
10. Pasaportunda KKTC damgası olan kişiler Yunanistan’a gidebilir mi?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Yunanistan tarafından tanınmayan bir ülke. Yunanistan’ın Güney Kıbrıs ile ilişkileri doğrultusunda KKTC’ye karşı katı engel politikası bulunuyor. Pasaportunda KKTC’ye giriş-çıkış mührü bulunan Türk vatandaşları Yunanistan’a seyahat edemiyor.
Yunanistan pasaport polisi KKTC mührü taşıyan Türk vatandaşlarını geldiği ülkeye iade ediyor. KKTC mührü taşıyan pasaportla Yunanistan vizesi başvurusu da yapmanız mümkün değil.
11. Schengen vizesinde bulunan gün sayısı neyi ifade ediyor?
Schengen vizesi aldığınızda vizenin üzerinde yer alan 3 bölüme dikkat etmeniz gerekiyor. Vizenin geçerlilik süresi, giriş çıkış sayısı ve kalabileceğiniz maksimum gün sayısı vizenizle ilgili uymanız gereken en önemli kurallar.
Schengen vizesi geçerlilik süresi: Schengen vizesi geçerlilik süresi vize üzerinde from-until şeklinde belirtiliyor. Bu iki satır arasında yazan tarihler arasında Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapmanız mümkün.
Schengen vizesi giriş sayısı: Schengen vizesinin üzerinde yer alan number of entries bölümü Schengen vizenizle Schengen Bölgesi’ne kaç defa giriş-çıkış yapabileceğinizi açıklıyor. Bu bölümde 01 yazan kişiler 1 kez, 02 yazan kişiler en fazla 2 kez, multiple yazan kişiler ise vize geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne sınırsız giriş hakkına sahip.
Schengen vizesi kalış süresi: Schengen vizesinin üzerinde yer alan duration of stay satırı, vizenizin geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’nde geçirebileceğiniz maksimum süreyi açıklıyor. Duration of stay bölümü Schengen vizesini düzenleyen ülkenin inisiyatifinde. Bu satırda 30 gün yazıyorsa Schengen ülkelerinde maksimum 30 gece konaklayabilirsiniz. Kalış süresi 1 gün ile 90 gün arasında değişebiliyor.
12. Schengen vizemde yazan süreden fazla zaman geçirirsem ne olur?
Schengen vizesinde yazan kalış süresi (duration of stay) sizin Schengen Bölgesi’nde kalabileceğiniz maksimum gün sayısını ifade ediyor. Maksimum 30 gün yazan bir vizeyle 31 gün konaklama yapmak vize ihlali anlamına geliyor. Böyle durumda pasaport polisinin fark etmesi halinde kaldığınız her fazla gün için vize ihlal cezası ödemeniz gerekiyor.
Bir sonraki vize başvurusunda vizeyi kötüye kullandığınız için Schengen vizesi reddi ya da Avrupa’ya seyahat yasağı gibi yaptırımlarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek.
13. Schengen vizesi başvurum reddedildi, yeni başvuruyu en erken ne zaman yapabilirim?
Schengen vizesi başvurusunda red alan kişiler süre sınırı olmaksızın istedikleri anda yeni başvuru yapabiliyor. Vize başvuru formunda yer alan ‘Daha önce başvurunuz reddedildi mi?’ sorusuna vize reddi gerekçesini belirterek doğru beyanda bulunmanız gerekiyor.
Bir ülkeden vize reddi almak, yeni vizenin olumsuz sonuçlanacağı anlamına gelmiyor. Bir ülkeye yaptığınız başvurunun reddi halinde aynı ülkeye ya da farklı bir ülkeye vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
14. Pasaportta bulunan vize reddi damgası sorun yaratır mı?
Bazı ülkeler vize başvurusunu reddettikleri kişilerin pasaportuna red damgası vuruyor. Böyle durumlarda yeni vize başvuruları ya da başka bir ülkeye girişte vize başvurunuzun neden reddedildiğini soran kişilere vize reddi sebebini anlatmak zorunda kalabilirsiniz.
Bazı ülkeler önceden vize reddi alan kişilere daha hassas bir inceleme süreci ile yaklaşıyor. Doğru evrak ve belgeleri, eksiksiz bir biçimde verdiğinizde vize reddi alma ihtimaliniz sıfıra yakın.
15. Uzun süreli Schengen vizesi almak için ne yapmalıyım?
Uzun süreli Schengen vizesi, tek bir kritere göre verilmiyor. Ülkeler arası ilişkiler, kişinin maddi durumu ve mesleği, başvuru sahibinin geri döneceğine olan inanç gibi durumlar vize süresinin az ya da çok olmasını belirleyen farklı etkenler.
Vize sürecinin başarıyla tamamlanması için en önemli kriter istenilen evrakların tam ve eksiksiz bir şekilde sunulması. Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? yazımda bu süreci anlatmıştım, yazıya göz atabilirsiniz.