Avrupa ülkelerine gerçekleştirilecek seyahatlerde alınan Schengen vizesi, Türk vatandaşlarının en çok başvurduğu vizeler arasında. Avrupa seyahati planlayan kişilerin seyahatleri sırasında en uzun süre konaklama yapacakları Avrupa ülkesine Schengen vizesi başvurusu yapması gerekiyor.
İstenilen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayan kişilerin Schengen vizesi olumlu sonuçlanıyor. Zaman zaman Schengen vizesi almanın zorluğu ile ilgili yapılan paylaşımlara kulak asmadan talep edilen belgeleri hazırlamak ve seyahatin ardından Türkiye’ye döneceğiniz izlenimini yarattığınız takdirde vize süreci sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor.
Schengen Vizesini Kimler Alabilir?
Schengen vizesi başvurusuyla ilgili en büyük şehir efsanesi çalışmayan ve düzenli bir işi olmayan kişilerin vize başvurusu yapamayacağıyla ilgili. Çalışmayan kişiler aile üyelerinden birinin masraflarını karşılaması ve seyahatine sponsor olması halinde vize alabiliyor.
Schengen vize başvurusunda en önemli ayak istenilen belgelerin eksiksiz hazırlanması, seyahat amacının net bir şekilde belirtilmesi ve vizeye başvuran kişinin Türkiye’de bağlayıcı sebeplerin, bağların bulunması.
Türkiye‘de düzenli bir işte uzun süre çalışan ya da öğrenci olan kişilerin vize başvuru sürecinde bu durumlar Türkiye’ye bağlayan sebep olarak görüldüğünden vizenin olumlu sonuçlanması olası. Konsoloslukların başvuru sahibinde dikkat ettiği en önemli şey kişinin seyahatin bitiminin ardından ülkesine döneceğine ikna olmak.
Schengen vizesi başvurusunu düzenli bir işi olanlar (kendi işi, özel sektör ya da kamu kurumları), öğrenciler, emekliler, işsizler yapabiliyor. Her bir kategorinin sorumlu olduğu ve teslim etmesi gereken evraklar değişkenlik gösteriyor.
Schengen Vize Başvurusunda İstenen Evraklar
Schengen vize başvurusunda kişinin mesleği ve çalışma durumuna göre ayrı ayrı evraklar istense de standart evraklar her meslek grubunda aynı.
- Vize başvuru formu (Her ülkenin ayrı bir başvuru formu var. Formlara ülke konsolosluklarının web sitelerinden erişilebiliyor)
- Biyometrik fotoğraf (2 adet, arka planı beyaz, Schengen başvurusu için istendiği belirtilecek)
- Pasaportun ve önceki vizelerin fotokopileri (Pasaport geçerlilik süresinin Schengen bölgesinden ayrılacağınız günden sonra en az 3 ay daha olması şart. Pasaportta en az 2 boş sayfa olmalı)
- Schengen bölgesine giriş ve ayrılış tarihlerini içeren ulaşım belgesi (Uçak bileti, feribot bileti, tren bileti, otobüs bileti)
- Seyahat süresi boyunca geçerli olan seyahat sağlık sigortası (30 bin euro teminat bedeli içeren ve tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olması gerekiyor)
- Schengen bölgesinde kalış süresi boyunca geçerli konaklama rezervasyonu (Birçok ülke başvurularda otel rezervasyonlarını teyit ediyor)
- Schengen bölgesinde kalınacak sürede masrafları karşılamaya yetecek kadar para (Banka hesap dökümünün son 3 aylık dönemi talep ediliyor)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah belgesi, adres yerleşim belgesi
- Yurt dışı giriş çıkış belgesi (e-devlet üzerinden alınıyor)
- Seyahat amacını açıklayan dilekçe
Bu temel evraklar dışında kişinin çalışma durumuna göre iş yerinden işyeri ticaret sicil kaydı, faaliyet belgesi, izin yazısı, maaş bordrosu gibi belgeler talep ediliyor. Öğrenci olan ve işsizler seyahat masraflarını karşılayacak birinci dereceden yakınlarının belgelerini ekleyerek başvuru yapıyor.
Schengen vizesi ülkeleri
Schengen vizesi ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
(Not: Mart 2024 yılından bu yana Bulgaristan ve Romanya, havalimanları aracılığıyla Schengen bölgesine dahil oldu)
Schengen vizesi ile hangi ülkelere seyahat ediliyor?
Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan, Yunanistan.
Schengen vizesi başvurusunu hangi ülkeye yapmalıyım?
Schengen vizesi başvurusunda temel kural seyahat planı yapan kişinin Schengen Bölgesi‘nde en uzun süre konaklayacağı ülkeye başvuru yapması şekilde. 10 günlük Avrupa seyahati planı olan ve 3 gece Almanya, 4 gece Belçika, 3 gece de Hollanda’da kalacak bir kişinin en uzun süre konaklamasının olduğu Belçika’ya vize başvurusu yapması şart.
Vize başvurusuyla ilgili zaman zaman ‘İlk giriş yapacağınız ülkeye vize başvurusunda bulunmalısınız’ gibi bilgiler paylaşılıyor. Bu bilgi doğru değil. En uzun süre konaklama yapacağınız ülkeye vize başvurusu yaptıktan sonra başka bir ülke üzerinden de vize aldığınız ülkeye belgelerinizi yanınızda taşıdığınız sürece seyahat edebilirsiniz.