Seyahat Etmek İçin Para Biriktirme Önerileri

2
3624

Seyahat etmeyi düşünenlerin en çok yakındığı konu bütçe. Birçok kişi seyahatin önündeki engel olarak maddi sebepleri gösteriyor. Birçok kişi de seyahat etmenin çok maliyet getirdiğini düşünüyor.

‘Seyahat edenler bu parayı nerede buluyor’ demeyi bir kenarı bırakıp, bazı küçük tasarruflarla seyahat etmek için bütçe ayarlamak düşünüldüğünden daha kolay. Seyahat etmek için ihtiyaç duyulan parayı biriktirmek için bu önerilere göz gezdirin.

Seyahat Etmek İçin Tasarruf Önerileri

1. Küçük tasarruflarla başlayın

Seyahat-Butcesi

Gündelik hayatta o kadar gereksiz şeylere para harcıyoruz ki. Sadece küçük harcamalardan vazgeçsek ya da kontrol altına alabilsek, büyük bir tasarruf tutarı ortaya çıkıyor.

Öğle yemeğini evden götürmek, dışarıda yemek sırasında su almamak, abur cubur harcamalarını kontrol etmek bütçe için oldukça faydalı.

2. Seyahat takvimini planlayın

Seyahat-Tasarruf-Butce

Seyahat planını yazılı hale getirmek, ilk adımı atmak için etkili bir yöntem. Kağıt üzerine dökülen plan, insanı motive ediyor. Gitmek istediğiniz yeri, gitmek istediğiniz tarihi ve gereken bütçeyi not ederek bilinçli hareket etmek mümkün. Bir kere başardığınızda sonrası daha da kolay olacak.

3. Kampanyaları takip edin

Seyahat-Tasarruflu-Butce

Mobil uygulamaların yaygınlaşmasıyla birlikte konaklama, uçak bileti ya da yurt dışı turlarda birbirinden cazip kampanyalar düzenleniyor. Bu kampanyaları takip etmek için e-posta listelerine kayıt olmak güzel bir seçenek.

Facebook’ta Interrail Türkiye grubu ya da Keşfetsek sayfası farklı güncel kampanyalardan haberdar olmak için birer öneri. Ya da @kesfetsek instagram hesabımdaki paylaşımları takip edebilir, takipçilerime özel paylaşımlar yaptığım kanalımdaki akışta fırsatlara göz atabilirsiniz.

4. Kumbara kullanın

Seyahat-Kumbarasi

Kumbara para biriktirmek için dünyanın tanıdığı en eski yöntemlerden biri. Para üstleri ve metal paraları geri almamak koşuluyla atacağınız kumbaradan vakti geldiğinde seyahat bütçesi için önemli tutarda destek almak mümkün. Aileniz ya da evdeki bozuk para akışını kendi kumbaranıza yönlendirmek de ekstra motivasyon sağlıyor.

Türk Lirası’ndaki trajikomik değer kaybı nedeniyle bozuk para biriktirmek eskisi kadar efektif olmasa da siz her hafta belli bir miktarı kenarıya koymaya ya da banka hesabında seyahat hesabı açıp o hesapta bakiyeyi artırmaya odaklanabilirsiniz.

5. Banka hesabı açın

Banka-Hesabi-Seyahat

‘Eldeki para harcanmaya en müsait paradır’ mantığıyla, elde avuçta ne varsa bankaya yatırmak en iyi tasarruf yöntemlerinden. Parayı çabuk harcama potansiyeli taşıyanlar için banka kartının bile olmadığı eski usul defterli sistem kullanılabilir.

Böylelikle her sıkıştığınızda bankamatiğe gitme rahatlığını yaşamamış olursunuz. Fiziki olarak döviz alıp kumbarada biriktirmek de motive edici önerilerden. Euro ya da dolar miktarınız arttıkça kendinizi seyahat etme konusunda daha da özgüvenli hissedebilirsiniz.

6. Hediyeleri değerlendirin

Seyahat-Icin-Para-Biriktirme

Çevrenizdeki kişilerin özel günlerde size alacağı hediyeleri seçme şansınız varsa bunu iyi değerlendirmek gerek. Doğum günü hediyesi olarak uçak bileti, iş yerindeki birkaç arkadaşın bir araya gelerek alabileceği yurt dışı turu gibi heyecan verici hediyeler seyahat etmeyi kolaylaştırıyor.

7. Blogları takip edin

Travel-Butcesi-Seyahat

Seyahat etmek için para biriktirmek kadar, seyahat sırasında mümkün olan en az bütçeyi kullanmak da önemli. Bu yüzden güncel deneyimlerini paylaşan ve seyahat planlarını aktaran gezginlerin bloglarına göz atmak faydalı.

Seyahat ipuçları ve ucuz ulaşım tüyolarının olduğu blogların Facebook, instagram ya da TikTok’ta seyahatle ilgili bilgiler paylaşan benim gibi sayfaları takip edin.

8. Kredi kartını doğru kullanın

Seyahat-Tasarrufu

Kredi kartı, kullanmayı doğru bilen için harika bir buluş. Nakit harcamak yerine sadece almak zorunda olduğunuz şeyler için kredi kartı kullanın. Kredi kartı seçiminde mil biriktiren ya da daha çok puan avantajı sunan bankayla çalışın.

Zorunlu alışveriş sırasında kazandığınız mil ya da puanlarla başka ihtiyaçlarınızı giderin. Ben son birkaç yıldır Türkiye İş Bankası’nın MaxiMiles Black kartını kullanıyorum. Mil biriktirme ve motive etme konusunda fena değil. Kredi kartı harcamasının miktarına göre kazanımlarınız artıyor.

9. Toplu ulaşımı tercih edin

Yolculuk-Para-Biriktirme

Özel araç ve taksi, para biriktirme önündeki en büyük engelleyici keyifler arasında. Çok zorda kalmamak dışında özel araç ve taksiyi hayatınızdan çıkarın. İş ve özel programlar için toplu ulaşımdan yararlanmak, kısa mesafelerde ise yürümeyi tercih etmek bütçe açıklarını kapatmak için bire bir!

10. Ucuz uçak bileti bulduğunuzda seyahate çıkın

Ucak-Bileti-Butcesi

Farklı hava yolu şirketleri dönem dönem büyük indirimler düzenleyebiliyor. Online bilet satan web sitelerinde de cazip fırsatlar çıkabiliyor. bu yüzden zaman zaman plansız hareket etmekte fayda var. Ucuz uçak biletini hangi tarihe ve nereye bulursanız oraya gidin. Biraz kendinizi esnetin.

Seyahat etmek sanıldığı kadar maliyetli ve zor bir eylem değil. İşe kafadaki önyargıları yok etmekle başlamak en mantıklı yöntem. Bu yüzden esnek olun ve seyahat edenlerden ilham alın!

Önceki İçerikBağdan Kadehe Yolculuk: Güney, Denizli
Sonraki İçerikSeyahate Çıkmadan İngilizce Sorunu Nasıl Çözülür?
A.Buğra Tokmakoğlu
Gözlem yapmayı, izlemeyi, yeni yerler keşfetmeyi, şehirlerde insanların içine karışmayı seven biri. Eğitimli muhabir. Gördüklerini, hissettiklerini, deneyimlediklerini yazmaktan keyif alıyor.

2 Yorumlar

  1. Hepimizin aktif veya pasif bir yerlerden bir geliri var. Öğrenciyseniz harçlığınız, çalışıyorsanız maaşınız, kendi işinizi yapıyorsanız dışarıdan gelen bir nakit akışınız var. Bu gelirlerinizi 50 30 20 kuralı ile verimli kullanarak para biriktirebilirsiniz.

  2. Tasarruf etmek, hem bütçemiz açısından hem de çevremiz açısından faydalı bir alışkanlıktır. Eğer siz de bütçenizi kontrol altında tutmak, harcamalarınızı kısmak, hayallerinizi gerçekleştirmek ve para biriktirmek için tasarruf yapma alışkanlığı kazanmak isterseniz, bu 3 yolu takip edebilirsiniz:

    1- Yeniden kullanın, tamir edin, takas yapın.
    2- İndirimleri, kampanyaları takip edin.
    3- İkinci el kıyafet alışverişi yapın.

    Bütçenizi kontrol altında tutmanız için izniniz olursa ben de hazırladığım makaleyi sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/butcenizi-kontrol-altinda-tutmaniz-Icin-3-yol

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıcakla kalın.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz