Seyahati Kolaylaştıran Akıllı Telefon Uygulamaları

Seyahat-Akilli-Telefon-Uygulamasi

Sık seyahat edenler için seyahat sırasında doğru bilgiye ulaşmak zaman zaman sıkıntılı bir sürece dönüşebiliyor. Döviz kurunu hesaplama, gidilecek adrese en kısa sürede ulaşma, ekonomik uçak bileti ve konaklayacak yer bulma gibi konuların önemi ancak bunlar birer soruna dönüştüğünde anlaşılıyor.

Seyahatlerim sırasında en büyük dostum olan akıllı telefonuma yüklediğim uygulamalar seyahatin her anında en büyük destekçilerim arasında. Yaşanabilecek birçok sorunu daha oluşmadan ortadan kaldıran akıllı telefon uygulamaları, zaten elimden düşürmediğim telefonumla daha da sıkı bir ilişki kurmam için yeni bir sebep!

Seyahat-Akilli-Telefon-Uygulamasi

Seyahatte Kullandığım Akıllı Telefon Uygulamaları

1. Google Haritalar

Bugüne kadar kullandığım tüm akıllı telefonlarım (Şu anda bu telefonumun ikinci akıllı telefonum olduğunu fark ettim.) Android işletim sistemine sahip. Yine akıllı telefon dünyasına ilk adım attığım günden beri en sık kullandığım program Google Haritalar. Açık adres, mekan adı gibi farklı kriterlere göre arama yaparak bu noktalara nasıl gidileceği konusunda yol gösteren uygulama, ilk defa gittiğim destinasyon konusunda da genel bir fikir sahibi olabilmem için en çok yararlandığım aplikasyon.

Yeni güncellemelerle 220 ülke ve bölgede kapsamlı bilgi sunan Google Haritalar, araba, bisiklet ve yaya rotaları, canlı trafik koşulları, sokak ve iç mekan görüntüleriyle oldukça faydalı. Şimdilik bazı şehirler için sunulan toplu ulaşım detaylarına da göz gezdirin derim.

2. TripAdvisor

Dünyada seyahat alanında sıklıkla kullanılan uygulamalar arasında bulunan TripAdvisor, benim listemde de üst sıralarda. Milyonlarca kullanıcısından topladığı yorum, fotoğraf ve değerlendirmeleri sunan uygulama ile gittiğim ya da gideceğim destinasyonla ilgili yapılacak listeler oluşturuyorum.

Kullanıcılardan en çok puan alan ya da en çok talep gören noktaları, o destinasyon için not alarak trend takibi yapabilmek için de faydalı bir uygulama TripAdvisor. Uygulamada ‘Yakınımda’ sekmesini kullanarak en yakındaki mekan ve önerileri de kısa sürede görmek mümkün.

3. Booking

Gideceğim ya da gitmek istediğim destinasyonlarda konaklama işini genellikle oteller üzerinden yürütüyorum. Bu konuda Booking uygulaması bana yardımcı oluyor. Booking‘in kurumsal yapısı, Türkçe müşteri destek hattına sahip olması, pansiyondan odaya ve lüks tesislere kadar da son dakika fırsatları sunması bu uygulamayı kullanmamın en önemli sebeplerinden.

Uygulama internete ihtiyaç bırakmayan offline harita seçeneği ile seyahatte internetsiz kaldığım anlarda da imdadıma yetişiyor. Sık kullananlar için ayrıcalıkla üyelik ve indirim menüleri de var.

4. XE Currency

Benim gibi matematik ve hesaplama konusunda sıkıntı yaşayan biriyseniz ya da seyahatiniz boyunca hesap yapma derdiyle uğraşmamak için önereceğim uygulama XE Currency. Seçeceğiniz birden çok para birimi arasında anında hesap yapan uygulama ile dert, tasa, zaman kaybı olmadan her şeyin fiyatını tek ekrandan görmek müthiş bir duygu.

Bu uygulamayı Macaristan, Ukrayna, İran gibi ülkelerde deneyimledikten sonra en sık kullandığım aplikasyonlardan birine dönüştü.

Turna-Android-Uygulamasi
Turna Android Uygulaması

5. Turna

Uzun zamandır uçak bileti almak için kullandığım Turna.com, sonunda akıllı telefonlar için geliştirdiği uygulamasıyla hemen telefonumda yer aldı. Dünyanın dört bir yanından, 1.300’den fazla hava yolu şirketinin satışa sunduğu biletleri uygulama üzerinden uygun fiyata bizlerle buluşturan Turna.com Android Uygulaması, telefon aracılığıyla kısa sürede bilet satın alma konusunda oldukça başarılı.

Her satın alma işleminde verdiği Turna Puan’ları yeni bilet alımında kullanabiliyor oluşum tarifsiz bir mutluluk kaynağı. Kredi kartı puanlarını alışverişte kullanma ve kredi kartına 9 taksit seçeneği de bulunuyor.

6. Google Translate

Google Translate ya da Türkçe adıyla Google Çeviri, son güncellemelerle birlikte seyahat edenlerin en sadık dostlarından birine dönüştü. Klavye ile yazarak 103 farklı dil arasında çeviri hizmeti sunan uygulama ile uzun cümleleri çevirirken yaşanan çeviri hataları da giderek azalıyor.

Kamera moduyla fotoğrafını çektiğiniz bir şeyin ya da konuşma moduyla konuşarak da çeviri yaptırabiliyorsunuz. El yazısı ve deyimler sözlüğü de yeni güncellemeler arasında.

7. Swarm

Foursquare tarafından geliştirilen Swarm, gidilen mekan, şehir ya da destinasyonda check-in yaparak yerini bildirme mantığıyla çalışıyor. Zaman zaman yemek yediğim ya da uğradığım mekanları unutan, özellikle isim konusunda zorlayan ülkelerde Swarm kullanarak gittiğim yerleri kaydetmiş oluyorum.

Türkiye’de bir hayli yaygın bir kullanıcı trafiğine sahip olan Swarm yurt dışı seyahatlerde benim canlı hafızam rolünde.

8. Uber

Türkiye’de de kullanılan yeni nesil ulaşım platformu Uber, taksi ücretinin yüksek olduğu ve kaba tabirle kazıklanmaktan korktuğum tüm destinasyonlarda öncelikli tercihim. Avustralya ve birkaç Avrupa ülkesinde kullanma şansı bulduğum Uber ile her şeyin net ve şeffaf olarak gözlemlenebiliyor oluşu güven sağlıyor.

Türk milleti gibi güven sorunu yaşayan ve yurt dışına gitme niyetini güvensizlik nedeniyle erteleyenler Uber’le rahat bir nefes alabilir. Son dönemde Belçika, Gürcistan ve Hollanda gibi ülkelerde Bolt uygulamasını da sıklıkla kullandım. Uber’e alternatif olarak telefonunuzda bulunsun.

Uber-Uygulamasi
Uber Mobil Uygulaması

9. Instagram

Popüler fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram‘ı kullanarak seyahat ettiğim destinasyonlarda yer bazlı aramalar yaparak popüler mekan ve noktaları gideceğim yerler arasında ekliyorum. 

Seyahat blogu arkadaşlarımın gezip, deneyimlediği ve Instagram hesaplarında paylaştıkları yerleri de ekran görüntüsü alarak akıllı telefonumda saklıyorum. Siz de gitmek istediğiniz yerleri Instagram aracılığı ile telefonunuzda saklayabilirsiniz.

10. Pedometer

Bazı istatistikler ve sayılar konusunda benim gibi hassassanız Pedometer seyahatte yanınızda bulunması gereken uygulamalar arasında olmalı. Adım ölçer programı Pedometer, telefonunuz cebinizde, üzerinizde ya da elinizde olduğu sürece sizin adımlarınızı kaydediyor.

Günlük, haftalık, aylık analizler yapan program aracılığı ile çok uzun yürüyüşler ile tanıdığınız bir şehirde kilometre cinsinden ne kadar yol yaptığınızı fark edebiliyorsunuz. Program hata payına karşı da oldukça başarılı. Bazı programların en küçük sarsıntıda bile eklediği adımları bu program ancak 1000 adımda 4-5 hata payı ile değerlendiriyor.

Kullandığım akıllı telefon uygulamaları sık seyahat eden kişilerin dışında seyahat konusunda tereddütü olanlar için de bir yerden başlamak için iyi bir rehber olabilir. Bunun dışında kullandığınız ve faydasını gördüğünüz programları yorum olarak yazarsanız ben de yeni bir şeyleri listeme ekleyebilirim.

  1. gezentozan says:

    Railplanner da özellikle Avrupa’yı trenle seyahat edecekler için çok güzel başarılı bir uygulama. Listeye eklemekte yarar var.

  2. Adnan Değirmenci says:

    OTOBUSBANK.COM
    Bir tavsiyede benden. Şimdilik Tüm Türkiyede kullanabileceğiniz yerli bir girişim. fakat inşallah önümüzdeki yıl yurtdışındada kullanabileceğiniz güvenli seyahat edeceğiniz size özel şoförlü araçlara kolay ulaşım sağlayan bir uygulama.Hemde Aracısız direkt sahibinden uygun fiyat verenden kiralıyorsunuz.
    otobusbank.com

  3. Merhaba,
    Google Maps’e alternatif olarak Maps.Me programını öneririm. Offline map olarak oldukça kapsamlı. Ayrıca şehir haritası indirdiğinizde Google Maps’e göre daha az yer kaplıyor. Yurtdışında cafe, bar, müze gibi yerlerin çoğu sorunsuzca bulunuyor.

  4. Güney Afrika’dayım ve Uber hayat kurtarıcı burada. Güvenlik sorun olan yerlerde sokakta bile yürüyemezken bazı yerlere gitmek için sık sık kullandım. Hepsinde de 10TL altı ödedim.

  5. Teşekkürler, oldukça faydalı bir liste olmuş. Bir öneri de benden: CityMaps2Go uygulamasıyla internetin olmadığı durumlarda şehir haritasını indirip çevrim dışı kullanabilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

There are no posts to show right now.